Chiulangii, adica copii din ziiua de azii

Thursday, 15 September, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

In memoria unui meteoric dar foarte amuzant cetatean-comentator, care semna cu bine alesul nume de "Ungurele Prietenosul", precum si intru comemorarea dificultatilor de scriere in limba romana impartasite de o larga paleta de cetateni-comentatori, si aici pe Trilema si aiurea, parte dintre ei chiar si educati in mod formal, si in fine ca o recunoastere tacita a ideilor si normelor comunismului cit si political-corectismului, am decis sa scriu titlul prezentului articol cu un numar egal de i-uri.

Stiti ca s-a picat pe capete la Bac, stiti ca e trist, nu mai insist, pregatiti-va de primit pensie si beneficiat de proiecte de infrastructura realizate din impozitele platite de cornutii astia.

Totusi... vreau sa lamuresc o problema cred eu fundamentala. Si anume, se zice despre noua generatie de inutili c-ar fi fost chiulangii, ca-s chiulangii, ca au chiulit de la scoala si de-aia nu-s azi de nici o treaba si nu platesc nici o brinza. Ei bine...

Mei draga, da' si io am fost chiulangiu. Stiti ce chiulangiu am fost io ? Pai aveam sute de absente, draga. Pe trimestru. Si nici nu chiuleam singur. Chiuleam cu toata clasa (ma rog, partea care conta), sa jucam Heroes. Chiuleam cu fete cuminti sa mergem la Opera sau ce plm (ma rog, asta-i cam fortata, ca la Opera se merge noaptea si scoala era ziua, da' treceti cu vederea).

Deci cam asta ar fi marea diferenta. Noi chiuleam de la scoala ca sa jucam Eroii, prapaditii astia chiulesc de la scoala ca sa... ca sa ? Ca sa zaca pe mess si feisbuc, unde nu fac practic nimic altceva decit sa-si imblaceasca-n grup prostia. Se aduna pe bloguri scrise de altii la fel de prosti ca si ei, unde o freaca aiurea intr-un simulacru de simulacru. Macar copchii dintre noi si ei, aia care-s acuma de 25 chiuleau de la scoala acum zece ani ca sa joace cantar, si uite ce bine le merge in Irak, vin cu bani de-acolo, mai mult sau mai putin intregi. Macar n-o fost tot timpu' ala pierdut cu nubsoturi. Da' pirlitii astia de 18 ani acuma ? Ei ce-or dres ?

Am avut in scoala o fata care-o chiulit ea singura de capu' ei un trimestru intreg, pleca dimineata spre scoala cu parintii, la primu' colt se intorcea frumusel, mergea inapoi acasa si dadea drumu' la TV, ca tocmai ce bagasera ai ei cablu, unde se afla Cartoon Network. Si baga masiv tot programul de reluari de dimineata, si anume Cow and Chicken, Dexter's Lab, Animaniacs si ce mai era. Dupa care pe la 12 - 12 si ceva pornea spre scoala, fix la timp ca sa se intoarca impreuna cu noi acasa, povestindu-ne ce s-o mai intimplat la desene. Asta pe la fo' 13 ani cred c-aveam. Cind o prins-o tac-su, in virtutea faptului ca diriginta s-o intilnit intr-o zi cu ma-sa fetei si o intrebat-o nustiuce despre bolile ei numeroase, care erau cunoscute doar in cadrul scolii prin intermediul motivarilor si nu si-n cadrul familiei, aceasta celula de baza a societatii, era s-o omoare, avea fata niste vinatai pe cur ceva ce eu n-am mai vazut de-atunci decit de doua mult trei ori.

Dar, si-aici intervine marele dar, exista o singura copila-n toata scoala care vorbea engleza cam la fel de bine ca mine : ea. (Si, pentru edificare, voi sa va spun ca prin 1994, cind am fo' cu clasa + profesori in vizita de lucru-n Anglia, stewardesele or renuntat la a incerca sa comunice cu profele de engleza si ma rugau pe mine sa traduc grupului diverse). Pentru ca, si aici intervine marele dar, pentru ca desenele alea animate erau vorbite in limba engleza de vocile originale, nu erau traduse de niste obositi.

Nu stiu cum sa va explic simplu, da' sa incerc : 80% din valoarea unor desene animate e vocea. A-ti inchipui ca poti sa-l inlocui pe Charlie Adler cu ceva ingalat sau ceva adormita, veverita75 sau aiureli de-astea e semn clar de spondiloza encefalica. Nu poti. Desenele animate sunt in primul rind intraductibile, si-n al doilea rind interpretarea vocala e arta, nu simpla birocratie.

Deci, noi jucam jocuri de strategie si ascultam desene-n limba lor originala, cistigind astfel si inteligenta, si experienta - ambele utile in lumea reala, intr-un univers in care parintii nostri nu aveau acces, nici macar cu vize, intr-un univers care ii respingea pe adulti drept nedemni si incapabili, ceea ce ei in mod obiectiv chiar si erau - cistigind astfel relevanta culturala si ancore-n spatiul real.

Iar copiii astia de azi o freaca aiurea - pentru ca sigur ca gur ca pe facebook te poti intilni cu oricine, da' garantat nu sta Bill Gates la discutii cu Maricica Curvasatului si pentru ca degeaba o asculti pe veve75 citind pe nas cum ie cu Vaca si Puiul.

Asta nu inseamna bineinteles ca "nu e vina lor". Este. Este absolut vina lor de copii dobitoci si inutili, completa izida de material biologic. Da' cu siguranta nu-i nici meritul adultilor. Adulti dobitoci si inutili, completa izida etc.

Adica per total putem zice ca iese numa' bine.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

35 Responses

  1. omfg iar mircea indispensabilul al acestei societati romane.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 16 September 2011

    Vezi ca stii ?

  3. avea fata niste vinatai pe cur ceva ce eu n-am mai vazut de-atunci decit de doua mult trei ori

    Dacă nici tu marele BDSMist nu ai prea văzut așa ceva, îmi imaginez cât de nasol trebuie să fi fost pentru săraca fată.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 16 September 2011

    Intr-adevar.

    Chestia-i cam asa, eu le bat serios, da' nu brusc. Pina-s incepatoare dau usurel, se invinetesc cumsecade, le trece, chelea si singele se invata si asa din treptat in treptat intr-un final poti sa le bati si cu stilpu' ud, ca tot nu mai fac vinatai cine stie ce.

    Asta-n schimb nu fusese batuta veci pururi, si-o dat ala-n ea ca-n sac. Drept urmare... mai frate. Jale.

  5. Da asta e cumva ca aia cu etnobotanicele: De ce chiulesti ca sa fumezi? Pentru ca ma plictisesc si n-am ce face.

    Cum p*** mea sa te plictisesti in generala si liceu? Eu ma plictiseam cand eram tare mic si aia era plictiseala misto, de copilas fara griji lasat acasa. Dupa, aveam PC, aveam fete, aveam colegi de joaca, idei de jocuri, de carti, Cartoon Network. Trageam de fiecare minut, stiind ca am oricum ''tot timpul din lume''.

    Acum turbez pentru ca n-am cinci minute sa fac ce-mi place (daca munca la jocuri pe Android nu se pune la relaxare), dar oricum...in liceu eram ''ocupat'' (Neverwinter, fotbal pe deal, pe terenul de langa rapa, Kotor, baschet langa scoala, Pirates of the Carribean, Heroes, iesit cu gagica de care imi placea in secret, Project Nomads). Cand naiba sa ma plictisesc?

  6. Si da bah, penultimul paragraf face cat 3 articole :))

  7. ^Ahh..in liceu si programam jocuri, mi se parea un fel ''secret superpower'' (am facut unul de ziua unui prieten...i-a luat vreo ora sa-l termine, dat fiindca e am greu sa termini jocuri care n-au instructiuni sau logica).

  8. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    8
    Celalalt Hipsterilor 
    Friday, 16 September 2011

    Undeva ii o frangere. Oamini din generatia parintilor nostri, au fost in stare sa educe niste copii, copii care au ajuns sa dobandeasca experienta si inteligenta [(si sa-si ia si BAC-ul) ca doar nu televizorul i-o educat pe copii]. Generatia asta de oamini inteligenti si experimentati au ajuns sa se ocupe de educatia unor copii care nu-s in stare sa-si ia bacul, cum ar veni, o "noua generatie de inutili".

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Friday, 16 September 2011

    @krossfire Kotor eu regret ca n-am jucat suficient. Plm, mereu o fost altceva.

    Scrie-le, ce plm, poate pricepe iapa.

    @CH Bataia ii fringerea, mei Sorine. Chiar daca tac-tu n-o dat veci pururi in tine, ti-o fost clar in capu' ala al tau de mucos dobitoc ca daca o faci lata o iei de n-o poti duce, cum mi-o fost clar si mie si lu' Vlad aici de fata si absolut oricui.

    In timp ce la putoii astia curenti nu li-i clar, habar n-au ce-i aia. De-aia is asa cacati pe ei si de-aia daca te duci spre unu' mai hotarit o ia la fuga si de-aia is niste intolerabili, sau ca sa citez din clasici

    This is the true joy in life, the being used for a purpose recognized by yourself as a mighty one; the being thoroughly worn out before you are thrown on the scrap heap; the being a force of Nature instead of a feverish selfish little clod of ailments and grievances complaining that the world will not devote itself to making you happy.

    Aia e ruperea.

  10. lol, a ajuns ala sa scrie si carti.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Friday, 16 September 2011

    "Ala" fiind cine ?

  12. deah, am dat google acum, forget what i've just said, ma gandeam la cu totul altceva.

  13. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    13
    Celalalt Hipsterilor 
    Friday, 16 September 2011

    Mircea, pai bun daca noi am stiut, voi ati stiut, parintii copiilor din ziua de azi or stiut, de ce nu stiu copiii din ziua de astazi? Trebuiau sa stie, ca parintil lor (care-s responsabili cu educarea) sunt inteligenti, experimentati si cu bac-ul din prima luat (mai ca zici ca ar fi in stare sa-si educe copiii).

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Friday, 16 September 2011

    Pentru ca nu-i pot bate.

  15. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    15
    Celalalt Hipsterilor 
    Friday, 16 September 2011

    P.S, ar trebui sa comentez iarasi cu nik-ul de soric ... asta ... sorin sau mi-am luat prea multe lidentitati (avem ceva limita, argh argh ?) de-mi spui "sorine"

  16. @ch : eu comentez sub freud, juice, jew, jews, jewz, vadim tudor si gasca, iliescu, 1984 si etc.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Friday, 16 September 2011

    Apai nu este limita, da-i obositor sa tot scrii septe rinduri. Ceva pina-n cinci litere merge.

  18. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    18
    Celalalt Hipsterilor 
    Friday, 16 September 2011

    @Freud, cam asa si io, nici nu mai stiu cati am fost p'aici :))

    @Mircea

  19. Celalalt Hipsterilor`s avatar
    19
    Celalalt Hipsterilor 
    Friday, 16 September 2011

    ... scuze, ii batalie mare pentru tastatura mea. Ca un trol serios ce ma aflu, trebuie sa-mi gasesc un nick cat mai scurt.

  20. de ce, CH, hidrocarbura nu-i bun?

  21. Ce-i drept, ii mai scurt decat Mircea Popescu :)

    Carburu sa ramana atunci.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Friday, 16 September 2011

    @CH Iarasi din clasici :

    Mă rog, onorabile, încă o dată... (răspicat) ce-mi ceri d-ta în schimbul acelei scrisori ? Scurt! scurt!

    @Freud Decit nimic...

    @Carburu Bwey auzi, tu ii fi de-ala de-a lu' Garofaldi ? Faceti republica neicusorule ? Bravos natiune ?

  23. Carburu Florin Carabusul Carabostes de Carabas sorin Celalalt  Jidrocarburu Al coispelea Hipster la un loc  Salam Florin Salam Unudoi Batman rebpublica Carburocarabostocanabusiana si restul`s avatar
    23
    Carburu Florin Carabusul Carabostes de Carabas sorin Celalalt Jidrocarburu Al coispelea Hipster la un loc Salam Florin Salam Unudoi Batman rebpublica Carburocarabostocanabusiana si restulinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 16 September 2011

    Ighen?

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Friday, 16 September 2011

    @Ighen Deci cum ?

  25. Vadim Tutor, Noua Dreapta, PUR si BOR`s avatar
    25
    Vadim Tutor, Noua Dreapta, PUR si BORinsigna de trolinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 16 September 2011

    afara bozgorii.

  26. Carburu Florin Carabusul Carabostes de Carabas sorin Celalalt  Jidrocarburu Al coispelea Hipster la un loc  Salam Florin Salam Unudoi Batman rebpublica Carburocarabostocanabusiana si restul`s avatar
    26
    Carburu Florin Carabusul Carabostes de Carabas sorin Celalalt Jidrocarburu Al coispelea Hipster la un loc Salam Florin Salam Unudoi Batman rebpublica Carburocarabostocanabusiana si restulinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 16 September 2011

    Inauntru unguroaicele!!11124346

  27. pletzalcoatl`s avatar
    27
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Friday, 16 September 2011

    Un carabus cara bujii
    Iara Florin Salam felii,
    Tarabostes pe harbujii
    Din largi lanuri de... contujii
    Carabanea carburi ca Ioji.

  28. inteleg ca urmeaza un top al celor mai lungi porecle de pe Trolema?

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Saturday, 17 September 2011

    Jos oamenii cu pseudonume lungi!

    @pletzalcoatl Nu ai suficiente rime per vers. Trebuie sa rimeze si silabene in interiorul cuvintelor!

    @dAImon Neah, aia ar insemna sa hranesc trolii. Cind am facut eu asa ceva ?

  30. vrei o lista completa sau excerpt?

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Saturday, 17 September 2011

    Sigur ca bineinteles ca da.

  32. Salut, Mircea! Mi-ai postat un articol pe Polimedia si nu inteleg cum m-ai gasit...Sincer, pana ieri, habar n-aveam de Polimedia. Sunt curios: cum/de ce?

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Sunday, 2 October 2011

    Pai eu citesc cam tot internetul .ro, si din cind in cind mai adaug pe fain chestii. Nu-i cine stie ce mare chestie.

  34. Nu o putea zice nimeni mai bine. Si eu fac parte din generatia Cartoon Network deci empatizez maxim.

  35. Mircea Popescu`s avatar
    35
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 16 January 2013

    Acum realizez ca Eva este de vina.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.