Cele sapte porti ale oribilei nereusite cinematografice

Thursday, 22 September, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Filmul se numeste Seven Doors of Death (E tu vivrai nel terrore - L'aldilà) si este o porcarie.

Experienta pe care-o ofera e oarecum similara experientei de-a incerca azi jocuri demult expirate, chestii facute pentru EGA si "placi de sunet" de dinainte de SoundBlaster : pomposenia e toata acolo la nivel discursiv, se vorbeste de sfirsitul lumii, demonii lu' peste si-asa mai departe, mari forte care or distruge tot ce este-n jur, de nepatruns pentru mintea omului bla bla bla. Dupa care ni se si arata chestia. Este... umm... deci stai, un patratel cu niste patratele mai mici in jurul lui va distruge lumea ? Rau sta si lumea asta sarmana. Per total filmul e cam ca o discutie cu Deckard Cain, da' nu ala cu "stei a uail... end listan", batrinelul cam zaharisit din Diablo II. Nu, ci Deckard Cain originalul, te uiti la el si te intrebi "mei tati, da' de ce esti tu asa de patratos" ?

Cealalta problema majora sunt dialogurile. Nu cred ca ati auzit replici mai prost livrate de cind va aflati pe lume, chiar daca uneori umblati cu studente la teatru si film, cum uneori umblu si eu. Doare, frate, filmul merita privit si numai pentru a vedea cit de prost se pot da replicile, e un anti-monument de anti-performanta in arta actorului, daca as fi profesor l-as pune fetelor la curs (cum de altfel il si pun fetelor de li-s profesor). Din perspectiva asta e grav de tot, si nici nu vom mentiona nici un nume dintre "actori" : nu-s actori, si aia din porno se descurca mai bine cu partea vorbita (alea 2 minute de la inceputul unui full feature).

Dupa unii trazniti ar fi "cel mai bun film al lui Fulci". Sa-mi permiteti sa spicuiesc :

I instinctually recognize that when I force myself to stomach The Beyond’s vulgar, disgusting, and altogether silly schlock—and make no mistake, the gore is startlingly effective in its cheesiness—then I begin to realize that Lucio Fulci has tremendous style and imagination beyond his producers’ requirement to gross us out.

Tipul ar trebui impuscat la cit e de idiot. Sa ne intelegem, pe puncte :

  • In acest film niste oameni intra intr-un interior (holuri si camere de hotel, cca 1920) cu faclii aprinse. Da, plural, unde prin plural intelegem peste o duzina. Din motive inexplicabile nu rezulta un incendiu.
  • Pentru a sugera "prezenta" in ceva constructie de mucava aproximativ umanoida, se foloseste un "detector de unde cerebrale". Pe al carui ecran apare... o cardiograma, cu sunetul specific. Era pasamite o cardiograma cerebrala.
  • O sticla de vre-un litru de lichid transparent care-i evident apa (pentru ca acizii tari fumega-n atmosfera, si bazele tari nu-s lichide transparente, plus ca si ele fumega in aer) se imburda singura de pe un dulap, dupa care revarsa din ea cam opt galoane de fluid.
  • Mare abundenta de clisee stupide ("din generatie in generatie" - asta ar trebui deja interzis ; "noi orbii simtim mai multe"), adesea lipite pur si simplu deolalta cu muci, si toata eleganta unui spammer.
  • Evident, tipa care-"a trait toata viata ei in New York" unde a invatat chestii n-a invatat lucruri oarecum de baza, precum sa aprinzi lumina in beci. Sau sa nu te duci singura in zone dubioase. Pe bune, ce altceva invata New York-ul o femeie ?!
  • Intr-o scena absolut penibila ceva mortaciune ii scoate ochiul unui instalator (bine-i face), pe care toanta de-o trait in New York il intreaba "cit dureaza" la 2 secunde dupa ce i-o aratat ditai complicatia (asa a invatat ea in NY). Problema e urmatoarea : globii sunt semnificativ mai mari decit ce se vede afara, si nu se pot scoate prin apasare inspre lateral (pentru ca asa-i construit craniul sa-i protejeze de asa eventualitate).

Filmul este o banala deversare de locuri comune, are si paianjeni, are si lichide corozive aplicate pe figuri, are si crucificari si batai cu lantu' si absolut orice. Totul ingramadit fara nici o preocupare de constructie, si fara nici un interes rational, ci pur si simplu ca sa fie. Stiti cam cum gindesc copchii de 15 anisori cu net free sau dezvoltatorii de programe pentru windows, "da' elice cromata are ?" Noa asa.

Seven Doors of Death este cam ce-ar face un cocalar pe post de horror tunat.

Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

2 Responses

  1. Yeap este un film excelent ... de prost.
    L-as putea recunoaste dupa sunet lol

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 22 September 2011

    Intr-adevar, bine zis : excelent de prost.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.