Ce probleme rezolva ecologia ?

Thursday, 29 December, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ea : Bai deci tu iti dai seama ce adaosuri comerciale practica vagabonzii astia, daca la reduceri ei isi permit 50%, 60%, 70% ? Pai mai merita sa cumperi ceva la pret normal ?!
Eu : Problema ar fi ca nici munca ta nu merita ce-ti pare tie un salariu normal. Si tu si vinzatorii participati la un fel de colocviu al mincinosilor, ei te platesc pe tine doua mii de euro pe luna pe-o munca care poate face douazeci, tu ii platesti pe ei douazeci de euro pe DVD-uri care costa cinci centi, hai sa zicem zece-douazeci daca luam in considerare si salariile.

Vedeti, asta-i genul de afaceri pe care-l practic eu : vine domnita la mine cu o descoperire produsa cu sudoarea fruntii ei (in acest caz hebreul "retail is for suckers") si eu ii dau la schimb inca o descoperire, cel putin la fel de mare, gratis. Pai nu-i ofera mileniului, figure one out yourself, get one free ? Este.

Altfel da, colocviul mincinosilor este organizat ca atare si functioneaza perfect, aducind o imaginara "crestere economica" si deci un cu totul imaginar "progres". Pentru ca daca tu maresti salariile cu 5% in fiecare an te poti duce la electorat sa te voteze in temeiul "bunastarii", ca electoratul e prost si nu realizeaza ca in 1911 putea cumpara din doi dolari chestii care astazi il costa doua mii, daca le mai gaseste. Asa cum de altfel nici nu le mai gaseste. Ia conspectati ce casa-si permitea in California un functionar bancar imediat dupa razboi, un ghiseist de-ala. Si pe urma aratati-mi si mie a) functionarul de banca cu casa cu etaj, de la trei sute de metri patrati in sus, nevasta casnica si doua fete, ca ii permite salarul (da' nu director sau ceva, bine ?) respectiv b) progresul si bunastarea. A, n-avea iPad ? Mbravo.

Sistemul asta functioneaza perfect in interior. Mai mult decit atit, este foarte iubit ca atare! Aparent el se potriveste perfect unui ceva profund din natura oamenilor, satisface de minune. Altfel pur si simplu nu pot sa-mi explic de ce se vind nustiucite milioane de telefoane proaste (pentru ca un telefon cu calculator in el e prin chiar definitie prost, pe bune acuma). Sau "tablete". Sau tot restul de cacaturi absolut inutile da' deosebit de sclipicioase. Oamenii cumpara cu placere lucruri inutile la preturi imense, ceea ce ingaduie producatorilor sa plateasca salarii imense angajatilor inutili care sunt chiar ei insisi. Si toate astea aparent fara sa-si dea seama ce se intimpla, ei jura daca-i intrebi ca-s niste angajati utili si cumpara produse utile. Doar ca nu pot explica la ce anume. Dar asta nu-i tulbura.

Apelurile comunistilor la munca patriotica au nemultumit intotdeauna profund pe toata lumea. Faptul ca asiaticii si-au donat bijuteriile bancilor centrale cind cu marea criza a fost receptat aici drept un eroism vecin cu absurditatea la momentul ala. Totusi, fapta absolut echivalenta de-a cumpara obiecte inutile la preturi de 100 sau de 1000 de ori valoarea lor e privita drept "normalitate", si aparent face placere, satisface, nu se simte nimeni umilit, calcat in picioare, ba chiar dimpotriva. Aparent minciuna participativa e mai draga sufletului omului decit adevarul excluziv.

Sistemul asta functioneaza bine si in exterior, in sensul ca schimba produsele inutile si supraevaluate ale albilor pe resursele naturale ale fraierilor, evaluate de data asta la un pret corect. Ca-s resurse ale subsolului, munca copiilor de zece ani (ca numa' ei au miinile suficient de mici cit sa poata coase nustiuce pantofi) sau curu' nevestelor putin conteaza, dai un iPad si-ti iei o casa cu conditia sa ti-o iei in Mombasa.

Singura problema ar fi ca sistemul asta de preturi induce niste false semnale in consumul resurselor. Adica, e bine sa avem petrol ieftin sa putem produce plastice si ingrasaminte ca sa facem cd-urile de cinci centi si hamburgherii de trei centi pe care-i vindem apoi cu cite douaji de dolari bucata participantilor la colocviu, da' e rau daca se apuca respectivii sa cumpere petrolu' direct, ca vorba ceea, un miliard de albi pot plati tot petrolul de-a mai ramas in lume cu munca lor pe-o luna doua. Daca le vine ideea s-o si faca va fi o problema (chestia se vede intr-o oarecare masura in pretul aurului, care sincer sa fiu ar trebui sa fie ceva intre un milion si un miliard de dolari per uncie, daca evaluam corect).

Cu alte cuvinte, socialismul in floare : e bine sa jacuiasca statul, da' sa nu cumva s-o faca indivizii particulari. Si-atunci, punem accize pe petrol, 90% din costul benzinei de la pompa vine din acciza. De ce ? Um... pai pentru ca noi platim cam de 10 ori mai putin pe petrol decit merita el de fapt (s-au mai organizat si arabetii aia, nu mai merge ca-n 1911, cind plateam de o suta sau de o mie de ori mai putin). Deci, pretul fals micsorat de zece ori plus de noua ori acciza iata c-am revenit la pretul real al carburantului.

De ce sa fortam pe de-o parte pretul in jos si pe urma sa ghicim cita acciza tre' sa-i adaugam pe de cealalta, netransparent si programatic, in loc sa lasam piata sa rezolve problema ? Pff, nu intelegeti geopolitica. Sau mai precis spus, nu intelegeti oamenii. Colocviul mincinosilor este forma de organizare spontana si universala.

Eu ii doresc succes, dar problema ramane : reciclati toti acelasi 1% din 1% din traficul romanesc pe internet mai baieti, si anume cele cateva mii de pustani de pe nisa “blogosfera”. De-aia campaniile voastre sunt de-un asa rahat : cei x unici ai lui x, si cei y unici ai lui y sunt exact aceeasi unici. Aditivitate fix 0, x + y = x = y. In total, tot traficul zelist este pana la urma aceleasi cateva mii obosite. Faptul ca vizitatorii fain sunt 97% noi, iar ailalalti sunt 93% vechi (ce mai coincidenta) se observa ?

Aceeasi poveste, reprodusa in mic : hai sa ne organizam noi intr-un grup si sa mintim ca avem trafic. Hai sa mintim ca livram vizitatori, atentie, importanta, moasa-sa pe gheata. Dupa care sa ne sustinem intre noi in minciuna, si uite asa se "cladeste" economia. Dupa care alcatuirea de muci si scuipat se prabuseste indesine, cind ajunge suficient de mare. Vai, criza, vai, bancherii, vai, evreii, vai cineva pe cit posibil din afara a conspirat si-a uneltit sa faca minciuna noastra incapabila de autosustinere si autoperpetuare. Vai, vai, vai.

Deci, ce probleme rezolva ecologia ? Niciunele. Ecologia se bucura insa de sprijinul institutional al statului ca justificare persuasiva si credibila a nevoii de-a reechilibra administrativ dezechilibre economice induse administrativ. Tot aceleasi probleme pe care le rezolva si psihologia, sau ca sa citam din americani, inventatorii smecheriei :

Explozia psihiatriei ca ocupatie merge in paralel cu explozia saraciei in societatile industrializate. Motivul pentru care psihiatria exista in SUA dar nu in Sudan nu este ca in Sudan n-ar exista bani pentru psihiatrie, ci pentru ca nu exista suficienti bani in SUA cit sa-i faca pe unii oameni sa nu se simta fix ca-n Sudan. De-aici si Zoloft-ul. E ultima scapare pentru stat in fata unei probleme sociale pe care poate ca a creat-o sau poate ca nu, mai putin conteaza, dar fata de care nu are alte alternative. E de asteptat ca psihiatria sa fie solutia temporara pentru saracie la nivel mondial, cel putin pina cind extraterestrii se reintorc sa vada ce s-a mai ales de experimentul lor de 6000 de ani. Asa ca investiti in Pfizer, nu va merge decit in sus. Nu are incotro.

Statul creeaza dezechilibre, statul vine cu solutii. Ce bine ca avem stat sa ne salveze de la problemele pe care le-a creat existind si nu le-am fi avut daca nu exista!

Cum ne-am descurca fara el ?!

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

85 Responses

  1. In comunism se plateste pretul corect, iar muncitorii isi primesc salariul corect, pe merit; de asemenea le sunt alocate resurse pe merit, resurse suficiente nu bolnaviciozitatea de tone de grasime imperialista.

    De asemenea tot in comunism aveai timp sa te ocupi de cultura, aveai case de cultura, biblioteci si resurse educationale suficiente; pe care le puteai afla gratis sau la un pret mai mult decat convenabil, spre deosebire de haosul luptei de clasa capitalista in care trebuie sa discerni, cu greu, ce este adevarat si ce nu este, de obicei fiindu-ti posibil doar cunoasterea minciunilor comerciale, care te ingroapa in ignoranta, pentru ca in capitalism ignoranta este putere, razboiul(lupta de clase) este pace si sclavia salariala si dictatura consumului este libertate.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 December 2011

    Nu se plateste nici in comunism pretul corect, stai linistit. Asta-i ca si cum ai spune ca metoda de-a stinge focul e sa dai foc intregului cartier, astfel toate casele vor arata la fel. Timpenii.

    Daca iti este posibila cunoasterea minciunilor comerciale si atit inseamna ca esti un vierme irelevant in mersul lumii. N-om fi toti oameni acuma numa' pentru ca am iesit din ceva femeie, ce zici ?

  3. Dar daca dam foc la toti negrii, este ca oricum toti arata la fel? :D

    Pai se este, doar aia. Sa inteleg ca-ti plac animale, precum naturismul si catelele. Deci de ce nu esti tu ecologist daca-ti plac animalele? :D

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 December 2011

    Mbine, si daca-mi placea popcornu' eram popcornist ? Te simti Cosasu sau ceva ?

    Mie-mi place coniacul.

  5. Vroiam să zic cine-i Cosaşu, dar îmi răspunde wikipedia ironic

    Născut într-o familie din mica burghezie evreiască, după 23 august 1944 Radu Cosașu pornește prin a fi un admirator sincer al socialismului real

    Da' ce a scris asta pana la urma? Sau Andrei Plesu, pana la urma ce plm au facut toti astia?! Ie amuzant marketingul asta cu 'mare autor', 'mare scriitor' care deja te autosugestioneaza si pe tine ca vai ce important e da' n-am inteles pana la urma de ce.

    Pe mine bunul Dumnezeu m-a lasat de la natura cu un stomac intolerabil la bautura.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 December 2011

    N-ai prea nimerit-o cu zisul. A scris de exemplu intrebarea asta.

  7. Aia nu-i o intrebare.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 December 2011

    Pai nu, ala-i raspunsul.

  9. De ce zici tu ca aurul ar trebui sa valoreze miliarde pe gram? Totusi, nu-l mai folosim pe post de bani, acum facem banii direct din pix, iar cererea non-speculativa pentru el e cam slabuta, ca e folosit doar pentru chipuri si lantzuri de manelisti...

    Iar ca sa introduci standardul de aur din nou, mi se pare cel mai stupid si retrograd lucru pe care l-ar putea face omenirea. Problema principala fiind ca vor fi avantajati aia care au tone de aur deja. Ca o moneda sa functioneze ea trebuie sa fie disponibila oamenilor. Asa, cum nimeni n-are aur, ar trebui mai intai sa cumpere toti aur, ca apoi sa-l poata folosi ca moneda.

    Asta e si problema cu bitcoinii, ca nu sunt suficient de accesibili. Deci daca se hotaraste maine planeta sa foloseasca bitcoini pe post de bani, cum o sa functioneze asta? Oamenii ar trebui mai intai sa se afle in posesia lor, dar cum? Ce o sa dea in schimbul lor? Bani dinastia cum am avut pana acum n-ar mai avea nici o valoare, si cu siguranta nu-ti vinzi casa ca sa cumperi bitcoini ca apoi sa-ti cumperi alta casa tot cu bitcoini. Si chiar daca s-ar intampla asa ceva, prin absurd, niste putoi cu placi video in dormitor o sa fie noii stapani ai lumii? Ridicol.

  10. @mp : vrei sa zici ca atat de tampit era sau cum? :D

    @ghg : tarile bogate din prima lume deja au mari rezerve de aur, tocmai pentru ca sunt bogate in hartie cu care cumpara aur si pe care au printat-o cu garantii de aur

    therefore your argument is invalid.

    Asa, cum nimeni n-are aur,

    Cautate-n gura, pe maini sau prin firele aparatelor casnice.

    ar trebui mai intai sa cumpere toti aur, ca apoi sa-l poata folosi ca moneda.

    Corect. Dar e un reductionism tampit, poti lua si pe altceva decat bani-hartii. Pe bunuri personale sau vanzand munca cu salariu, care-i problema. Si ceri un mic avans la salariu.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 December 2011

    Apai am zis la plezneala, pe urmatorul rationament : daca un miliard de oameni cistiga o suta de mii pe an, inseamna atunci ca a suta parte din aurul lumii, deci vreo 2000 de tone (recte 2 miliarde de grame) sa vina la egalitate, deci fiecare gram cincizeci de mii acolo. Restul e padding.

    Absolut de acord apropo de standardul aur, de altfel mi se pare c-am mai si zis.

    Bitcoinii sunt [cvasi]infinit divizibili, asta-i solutia. Unitatea de-i zici tu bitcoin e cam la fel de arbitrara-n raport cu bitcoinii cum e si kilogramul in raport cu apa.

    Observa tu ca putoii cu placi video in dormitor sunt didntotdeauna stapinii lumii. Apple, M$, alea.

  12. Eu inteleg ca e infinit divizibil si ca poate sa ii creasca pretul de-ti cumperi un zgarienori cu 1 bitcoin si majoritatea tranzactiilor sa fie de 0.0000000..whatever. Dar tot tre sa faci rost de ei cumva, solutia cea mai la indemana fiind sa-i cumperi, dar cum si cu ce, daca bitcoin ar deveni moneda oficiala a lumii? Ar fi ceva gen, un putoi face hashuri cu placa video si cumpara lumea cu ele.

    Nu mi se pare un sistem foarte bun, pentru ca la fel ca si ala cu aurul, capitalul e concentrat la niste unii si oricine vrea sa miste ceva trebuie sa le suga coiul, gen feudalism. Si daca e cum zice ala care-a scris Lombard Street in 1800 si ceva, ca creditul ne-a scapat de marii smecheri care strangeau toti banii si faceau ce-aveau chef, nu mi se pare ca ne avantajeaza un astfel de sistem.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 December 2011

    Da' io nu inteleg problema. Deci un roman fuge in Vest, pe vremea lui Ceausescu. Are douazeci si opt de ani, a trecut Dunarea inot pe la sirbi, literalmente in puta goala, nici macar slip nu si-o luat cu el ca sa nu-l suspecteze aia, s-o dezbracat in apa ca sa nu-l traga hainele.

    E in lumea libera, in puta goala. Nu are nimic absolut. Cum face rost de marci ?!!? Nu va putea face rost de marci! In puta goala moare!

    Pai ?

    Io n-am inteles cum ai gindit tu ca cine are banii nu face ce vrea el. E vesnica problema din jocurile de calculator : daca n-au pvp is plicticoase, daca au pvp nimeni nu-i de acord ca unii sa aiba armate mai tari ca altii. Daca nimeni nu are armate mai tari ca altii nimeni nu mai vrea sa joace, ca ii plictisitor sa nu-ti poti face armate mai tari ca ceilalti.

    Problema e complet imaginata : in realitate cine vrea sa faca treaba face treaba si cine vrea sa-si justifice lenea isi justifica lenea. Dupa care isi justifica si faptu' ca-i violat anal de primii, ca el la asta se pricepe, la justificari.

    Singura chestie care se schimba ii ca nu mai exista un stat care sa emita el moneda cum are chef, si deci smecherii care se ocupa cu lobby nu mai au de cine sa se roage sa le dea bani dajaba. In rest, nimic.

  14. Da, e foarte misto in jocuri pe calculator, nu atat de mult in lumea reala. Nu prea vezi in natura intr-o turma de 20 de zebre 2 mega grase si restul piele si os, sunt mai uniforme lucrurile, si catre uniformizarea asta tinde totul pana la urma.

    Asa, ce mare smecherie e in lumea reala sa ai tu tot si sa mai fie si niste prapaditi rupti in cur care mai aduna din frimiturile tale? Ce castigi? Pana la urma prapaditii aia n-o sa mai stea dupa frimiturile tale si-o sa isi faca singuri ce-au nevoie. Cam ce se intampla de la revolutia industriala incoace.

  15. A, si cu romanu care trece dunarea. Pai cum sa faca rost de marci, suge coiul cuiva o perioada, si coiosu castiga de fiecare data cand mai trece cineva dunarea.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 December 2011

    @gheorghe Cam asta e problema cu pustimea care traieste intr-o lume virtuala da' are impresia ca non-experienta ii vorbeste despre lumea reala. Cite zebre ai vazut tu in lumea reala, gheo ? Ca-ti spun io ca-n lumea reala cea reala care chiar exista (spre deosebire de lumea reala imaginara de care vorbesti tu) fix asa e : o zebra-i grasa si a ei is 2/3 din pui, iara restu-s piele si os. Fix si exact asa. Doar ca-n desene animate lumea reala nu da prea bine (dupa parerea unor idioti) asa ca uite ca ai trait juma' de viata fara sa ai ocazia sa vezi zebre reale. Este ca-i trist ? Sau ma rog, e mai simplu.

    E ideal sa-si faca prapaditii singuri. Da' uite ca ei nu fac. Nu e clar de ce, da-n fine, problema lor pina la urma. Viata-i aceeasi dintotdeauna : sau esti destept si te prinzi ca da ba, plugu' de fier ii mai bun ca ala de lemn, si-ti investesti banii-n plug de fier, sau iti gasesti unu' destept caruia sa-i sugi un coi si sa traiesti si tu pe linga el, sau esti piele si os pina mori. Asa ie dintotdeauna, si asa o sa si fie.

  17. Uite ma, care dintre alea e slaba? http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=AJGlNIHfUa8 sau poate astea-s false, facute de africanii astia jegosi care incearca sa ma dezinformeze. Si nu inteleg de ce ar fi slabe, cand tot ce tre sa faca e sa manance iarba, si doar nu se bat intre ele pe fiecare fir.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 December 2011

    Ngorongoro Conservation Area bai turcule.

    Tu pricepi ?

  19. Atunci explica tu cum unele zebre ar putea sa fie mai slabe decat altele din moment ce merg in turma si mananca aceeasi iarba. Daca ie conditiile naspa slabesc toate.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 December 2011

    Pai nu, ca zebra mai smechera paste iarba mai faina, ca nici iarba asta nu creste ca astroturfu', peste tot uniform. Sigur ca in niste conditii teoretice ideale unde dau ele peste o vale plina de iarba le merge la toate bine. Da' in lumea practica e mai pe sponci si mincarea, plus ca sunt feedback-uri pozitive : alea mai bine hranite cresc mai mari, alea care cresc mai mari umbla mai tantose, pe alea mari si tantose nu le ochesc lupii si tot asa din pic in pic... aceeasi chestie care da distributia zipf da si slabiciunea zebrelor.

  21. Acum o sa-mi explici ca si tantarii la fel, ca unii au acu mai subtire si nu au ochiu la fel de bine format pentru vene, ca e mare tehnica de-ti trebuie doctorat si nu e destul sange de supt pe planeta. Srsly, nu totul e zipf, se poate si altfel.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 December 2011

    Apai asta e chiar cheia disputei : impresia naiva ca exista optiuni, "se poate si altfel" sora buna cu "Gigel, la ce ne serveste noua Soarele" ? In realitate nu exista optiuni in sensul asta.

    Si-aici o sa-mi zici ca Heisenberg si alea. Si nu vom ajunge la nici un capat.

  23. Mey, la vite si alte chestii de genul conteaza cel mai mult mediul in care cresc, in functie de cat de bogat e o sa fie vitele mai naspa si etc. Dar oamenii pot intr-o mare masura sa-si construiasca singuri mediul. Daca tu construiesti un sistem de caste si zici ca astia cei mai naspa n-au voie sa invete ca ii biciuiesti in piata publica si nu pot decat sa curete veceuri si apoi eventual mai vorbesti si cu prietenii tai aristocrati despre cat de prosti sunt aia de spala veceuri, mnah, nu stiu ce asteptari poti sa ai. N-ar trebui sa fie nevoie sa treaca dunarea.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 December 2011

    Oamenii pot sa-si construiasca singuri mediul cu conditia sa accepte ca orice mediu construiesc ei va fi mai prost decit mediul natural. Nu ca asta i-ar impiedica, da' nici nu se schimba. Ce zici tu e similar cu a spune ca "e adevarat ca procesele termodinamice curg strict in directia cresterii entalpiei, dar omul poate sa-si aleaga propriile itinerarii in universul proceselor posibile". Sigur ca poate. Dar numai si numai acele itinerarii care cresc inca si mai mult entalpia.

    Altfel is perfect de acord ca nu ar trebui sa treaca Dunarea. Ce nu inteleg eu e cum poti tu sa eludezi evidenta ca de-aia tre' sa treaca Dunarea, pentru ca niste unii s-or apucat sa-i construiasca mediul. Da' mnoa, asta este.

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 December 2011

    Va ramine un mister al veacurilor ca ce m-o apucat sa-i zic entropiei entalpie.

  26. Pai si acum unde treci dunarea? Ca nu gasesti nicaieri mediul ala despre care vorbesti tu, nu poti nici sa te muti in pestera, ca e proprietatea statului sau a cuiva, nu poti nici sa te apuci de cersetorie in mod profesional fara sa platesti tribut la tigani...

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 December 2011

    Mei, daca doresti poti sa treci Dunarea fara probleme. Cea mai mare parte din America de Sud e absolut virgina din punctul asta de vedere, largi bucati din Africa, tot estul Russiei (Asia Centrala) etc.

    Problema este ca tie-ti place aici. Sau ma rog, ca nu ai in tine suficient material cit sa poti rezista acolo. Oricum o intorci, tot aia.

  28. Gen http://www.youtube.com/watch?v=7QDv4sYwjO0

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 December 2011

    Io nu contest ca lumea reprezentata in desene animate poate sa contina absolut ce mesaje doresti.

    Mergi pina acolo o tura si vorbim pe urma.

  30. In ce a putut degenera discutia asta.

    Va ramine un mister al veacurilor ca ce m-o apucat sa-i zic entropiei entalpie.

    Pfoai de mine si de mine ce mister indispensabil societatii romanesti, enigma inteligentei lui Mircea Protopopescu.

    “e adevarat ca procesele termodinamice curg strict in directia cresterii entalpiei

    Energie, potential, fizica, chestii.

  31. #28 : lol ma aia confunda primitivsm cu libertarianism.

    Libertarieni e un fel de utopie asa pentru burghezi unde toata lumea are bani si ii fute pe ce vrea fara intrebari de guvern de legalitatea banilor, fara taxe si etc. Laissez-faire.

    Sigur ca nu putem fi bogati cu totii, in asta constand eroarea.

    Somalia e un fel de epoca de piatra-fier, pe acolo pe undeva. Maimute de izbeliste cu ceva samani si judecatori locali, etc.

  32. Mda, am divagat. Ceea ce voiam eu sa zic de fapt e ca lumea nu o sa accepte standarde de aur sau bani bitcoini ca o sa fie evident pentru ei ca isi iau tzeapa.

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 December 2011

    @Freud Tu de unde stii ce-i Somalia bre ?

    @gheorghe Sustinerea asta-i absurda pe de-o parte pentru ca lumea accepta de exemplu sa-si cumpere casa pe credit, chit ca-i evident pina la dumniezo ca-si iau teapa, ca sa nu notam decit un exemplu din nenumarate, si pe de cealalta parte pentru ca nu-i adevarat ca-si iau teapa trecind pe bitcoini, ci e exact invers : isi iau teapa cu fiecare minut cu care intirzie.

  34. Si uite minunatul efect al lipsei de guvern :

    The Bakaara Market (Somali: Suuqa Bakaaraha) is an open market in Mogadishu, Somalia, and the largest in the nation. It is also famous for other illicit activities, such as forged Somali passports processed within minutes, including Ethiopian and Kenyan passports, and other forged documents, including but not limited to birth certificates and university diplomas. This illicit sub-market is famously known as Cabdalle Shideeye, named after one of its first proprietors.

  35. Mircea Popescu`s avatar
    35
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 December 2011

    Da, corect, ca la noi nu poti gasi facturi pe marginea drumului, si la nemti nu poti sa cumperi grenade si nici la americani armuri militare si arme de asalt. Ai nimerit-o exact.

  36. Daca articolul era despre ecologie in sine, iti recomandam sa joci Fate of the World.

    Altfel, in cazul adaosurilor comerciale, trebuie totusi sa apreciezi ingeniozitatea unora (de la producatorii de cafea la producatorii de ''produse de igienizare'', sunt oameni care vand produse cu adaos de 200%).

  37. Mircea Popescu`s avatar
    37
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 December 2011

    Ca tocmai ziceam de brazi.

  38. Nu cred ca e neaparat tzeapa creditul pentru casa, daca preturile sunt decente si bancile nu sunt marlane. Ai putea spune ca e un fel de plan de economisire fortata :) In mod normal ar trebui sa fie mai scump sa stai cu chirie pana strangi bani sa-ti cumperi casa cu banii jos decat sa faci credit si sa folosesti casa in timpul asta. Mai ales ca disponibilitatea creditului creste preturile caselor, ca au oamenii de unde sa dea si e mai greu sa-ti cumperi cu banii jos. Desigur exista si optiunea sa stai in chirie toata viata.

    Cat despre fiecare minut care trece si nu cumpar bitcoini, tocmai asta e problema. De ce ar trebui cei care se baga mai tarziu sa-ti creasca tie averea cu ordine de marime? Si ce se intampla cand se opreste fluxul de noi veniti? :D Well, cred ca e cam ca picajul ala de la 31$ la 2.5$. Seamana dubios de mult cu o schema ponzi, unde singurul mod in care poti sa profiti e daca continua cresterea :)

  39. Mircea Popescu`s avatar
    39
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 December 2011

    Tu suferi de defectu' ala ca vezi ce vrei sa vezi. El se mai numeste si prostie, da' sa trecem.

    Caracteristica definitorie a unei scheme Ponzi e ca dupa ce-o ia in jos nu mai aude nimeni de ea. Hai tu concret cu exemplu de schema Ponzi care-o cazut de la 30 la 2 (-93%) dupa care o mers de la 2 la 4 (+100%). Ca altfel asemanari se gasesc, de exemplu intre o caramida si-un acumulator, ambele-s grele. E drept ca nu da curent caramida, da' astea-s grele.

  40. Ie un fel de pseudoponzi, are nevoie constant de investitii sa tina valoarea. Cum e voucher astia, groupon, cacati; au nevoie mereu de 'oferte' ca sa nu le cada toata afacerea dintr-un foc.

  41. Mircea Popescu`s avatar
    41
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 December 2011

    Ie un fel de festival de "n-am inteles da' stim noi" pe-aici ?

  42. Io ma bucur ca ghg a inteles ca bitcoin suge pula. Mai are nitel sa inteleaga cu hartiile si de ce e bun standardul de aur.

    Uite ba retirement la 20 de ani cum se fac banii.

  43. "A Ponzi scheme is a fraudulent investment operation that pays returns to its investors from their own money or the money paid by subsequent investors, rather than from any actual profit earned by the individual or organization running the operation. The Ponzi scheme usually entices new investors by offering higher returns than other investments, in the form of short-term returns that are either abnormally high or unusually consistent. Perpetuation of the high returns requires an ever-increasing flow of money from new investors to keep the scheme going."

    Seamana? :D In stadiul in care e acum, eu l-as caracteriza ca un fel de schema ponzi transparenta si in care nu exista proprietar sa fuga cu banii. Adica stii ca valoarea lui se poate mentine doar daca baga lumea bani in el, ca se mineaza coini tot timpul si minerii ii baga in piata, scazand valoarea, iar daca pretul scade, cat timp sistemul in sine nu da semne de slabiciune din punct de vedere tehnic, tot se va gasi cineva care sa bage niste bani in el, in ideea ca domle, daca creste la loc catusi de putin, scoti marje nesimtite de zeci sau chiar sute de procente.

    Si cea mai importanta caracteristica e ca poti folosi bucatile astea de valoare artificial creata peste sistemul asta de speculatori pe post de valuta pentru schimburi, dar nu prea imi imaginez cum ar fi sa il folosesti ca referinta pentru preturile bunurilor, in loc de dolari sa zicem.

  44. Mircea Popescu`s avatar
    44
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 December 2011

    @Freud Deci papagalul ala vorbeste singur sau nu inteleg eu feisbucii ?

    @gheorghe Definitia ta e proasta, dat fiind ca si valutele intra acolo. Asta patesti daca-ti construiesti gindirea pe prostiile din wikipedia.

    E pacat.

  45. Ce valuta ma, lol. Euro si dolar? Dolar ie cel mai folosit.

    Ce hater sunteti d'le mircea. Uram la altii ce uram la noi, pseudology ftw. Deci cum s-a imbogatit domnul popescu asking one another moar time?!

  46. Mircea Popescu`s avatar
    46
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 December 2011

    Cu bani.

  47. Pai si ce zici tu ca diferentiaza bitcoin de o astfel de schema?

  48. Mircea Popescu`s avatar
    48
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 December 2011

    Exact acelasi lucru care diferentiaza si dolarul de o astfel de schema, doar ca intr-o masura mai mare.

  49. Nu prea mi se pare. Bitcoin e mai asemanator cu aurul decat orice altceva. Doar ca spre deosebire de aur, nu are valoare intrinseca, macar din aur iti faci niste lanturi de manelist ceva.

  50. Mircea Popescu`s avatar
    50
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 December 2011

    Mai tu esti turc ? Singura chestie cu aurul e ca are valoare intrinseca, altfel e un fel de nichel. Ce plm, vorbesti ca o pizda proasta, bicicleta e mai asemanatoare cu masina decit cu orice altceva doar ca nu are motor hihihi. Pula mea...

  51. Asociatia pentru pizde ofensate si ofilite`s avatar
    51
    Asociatia pentru pizde ofensate si ofiliteinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Friday, 30 December 2011

    Hua, misoginule!

  52. Mircea Popescu`s avatar
    52
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 December 2011

    Noa da' ce-am zis ?!

  53. Asociatia pentru pizde ofensate si ofilite`s avatar
    53
    Asociatia pentru pizde ofensate si ofiliteinsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Friday, 30 December 2011

    Ce plm, vorbesti ca o pizda proasta

    Hua, sugerezi ca FEMEIA ESTE DOAR UN OBIECT SEXUAL, DE CE PIZDA PROASTA SI NU FEMEIE, VREI SA SUGEREZI CA FEMEILE SUNT APRECIABILE DOAR PENTRU SEX?!?!?!?!!?

    Si de ce arunci vina mereu pe femei, ce mereu femeile sunt proaste pentru ca sunt doar obiecte? Pula proasta statea-n gat sau ce, a?!

    Raportam acest blog la Comisia Superioara de Restabilirea Superioritatii-Egalitatii Echilibrate intre Sexe Multilaterala Dezvoltata.

  54. Hai ma, vrei sa zici ca pretul la care se tranzactioneaza aurul acum e valoarea lui intrinseca de material de lantzuri de manelist si chip-uri? Cand apar toti retarzii la televizoare si ne zic ca aur in sus aur in jos si pe internet si nu mai scapi de ei si e cumparat de hedge funduri si tinut in rezerve de banci centrale...

    Gandeste-te la terminologie "MINAT BITCOIN" MINAT IN PLM. Daca ar fi mai asemanator cu dolarul ar fi zis "facut bitcoini din pix".
    Aur - un metal lucios frumos care se pastreaza usor si li s-a parut oamenilor in trecut practic pentru a fi folosit pe post de bani, care se afla in cantitate limitata pe planeta si tre sa-l scoti din pamant ca sa faci rost de el.
    Bitcoin - un bullshit digital care zice un posibil japonez ca ar fi bani digitali si multi chiar il si cred. Cantitatea lui e limitata si tre sa faci niste hashuri ca sa faci rost de ei.

  55. Mircea Popescu`s avatar
    55
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 December 2011

    @Asociatia pentru pizde ofensate si ofilite Daca ziceam "vorbesti ca o femeie" era probabil ce zici tu, dar din moment ce am specificat clar ca "vorbesti ca o pizda proasta" nu vad problema (alta decit aia ca tu pari sa identifici femeia cu pizda proasta, chestie despre care doresti sa vorbim ?)

    @gheorghe Mei, analiza terminologiei e o activiate valida, da' neglijezi faptul ca numele respectiv n-a fost alocat nici natural nici intimplator. E o glumita, e o chestie intentionata, nu se poate folosi ca si cum ar fi vorba de etimologie antica.

    Valoarea aurului vine din aia ca-i un bun mediu de schimb : e inert chimic, e limitat ca abundenta (spre deosebire de nichel, unul dintre cele mai frecvente elemente de pe planeta, ca de-aia l-am dat de exemplu) si e foarte maleabil si ductil. Ori chestiile astea conteaza, tot asa cum o pizda nu-i evaluata strict dupa volumetria titelor si micrometria pielii, mai conteaza si cit de bine-o stie suge, si daca-i proasta de bubuie si alte chestii diverse. Metacalitati.

    Bitcoinul e un proces. Intelegi tu ? Tot asa cum transportul pe calea ferata e un proces. Ca o anumita chestie are la ora actuala monopol de facto pe procesul respectiv nu duce la identificarea unui Ford-T cu masina in general, ca suntem oameni inteligenti si ne stim analiza conceptele.

    Procesul respectiv este valoros din motive pe care eu le-am explicat o tura, si nu ma simt capabil sa reiau. Da' daca vezi fisuri probabil ie o idee sa le discuti acolo, cred.

  56. Dar nu ma intereseaza daca e proces, mecanism, agregat metafizic, metal. Ma intereseaza caracteristicile lui. In forma actuala si modul in care este folosit acum, bitcoinu este foarte asemanator cu modul in care este folosit acum aurul, cu diferenta ca se transfera instant dintr-o parte in alta, pe cand aurul cel mai sigur ar fi sa-l cari, si plus ca nu poti face lanturi de manelist din el. Altfel e cam acelasi lucru.

    Multi tampiti cumpara aur ca vine crizele domle si le fura Bernanke banii si cand o sa ne intoarcem la etalonu de aur o sa fie ei bogati, la fel alti tampiti cumpara bitcoini si spera ca o sa se imbogateasca cand bitcoin va deveni valuta globala, sau ma rog, cand au bagat destui altii bani si e pretul destul de umflat incat sa-si scoata si ei o marja de cateva sute de procente.

  57. Mircea Popescu`s avatar
    57
    Mircea Popescu 
    Saturday, 31 December 2011

    Auzi ma, da timpitii care cumpara licente de a opera in benzi de frecventa ? Da' timpitii care detin drepturi exclusive de-a vinde un produs sau intr-o zona geografica ?

    Da' aia care se insoara pe teoria ca pizda nu se va mai fute cu altii ?

  58. Da aia care-si cumpara drepturi pe o bucata dintr-o schema ponzi?

  59. Se numesc investitori :> care au fost pur si simplu pacaliti si vor cere despagubiri. Toti fericiti.

  60. Mircea Popescu`s avatar
    60
    Mircea Popescu 
    Saturday, 31 December 2011

    Bai parca discut cu piaristii sa moara Jean.

    Ce bucatica exact din Universu' asa cum vi-l reprezentati voi se gaseste intolerabil pus in discutie de aparitia BTC ? Teoria ca "vai, nu putem deveni importanti pentru ca nu avem ocazii" ? Altceva ?

  61. btc suge. este un sistem instabil electronic.

    marea problema a bitcoinului e ca nu se obtine nici prin vanzare de resurse si nici de munca, ci pur si simplu ca se arde curent aiurea cu hardware sofisticat.

    hai sa facem toti prostii pe glob bani gratis, lol.

  62. Mircea Popescu`s avatar
    62
    Mircea Popescu 
    Saturday, 31 December 2011

    Se obtine prin munca, de ce sa nu se obtina ?

  63. Care? Munca care sa dea si ceva la schimb, nu ca 'munceste' calculatorul.

    Eg.. tu esti vanzator si ai salariu, pentru ca prin munca ta le dai produse la altii care au nevoie de.

    Nu vad cum aplici tu asta la bitcoin, dat fiind ca un 4chanist sta la pc, apasa 'mine' si gata, bitcoin incoming.

    Ce munca realizeaza asta care sa dea si un beneficiu la schimb cuiva?

  64. Mircea Popescu`s avatar
    64
    Mircea Popescu 
    Saturday, 31 December 2011

    De exemplu poti sa-ti vinzi karma. Nici n-ai fi primul.

    Si e si salariu.

  65. Bai fratele meu. Nu se pot genera bani din nimic. Ce plm, asta e o utopie da marxoprotextanta?!

    Deci consumatul de curent acasa pentru a obtine bani nu aduce niciun beneficiu.

    S-ar ajunge la o lume numai cu centrale electrice unde toata lumea face bitcoin, dar cum toti pot face bani cu o simpla masinarie acasa nu vrea nimeni sa munceasca in altceva, deci vor fi bani fara produse, dat fiind ca nu va munci nimeni sa munceasca campul, in industrie si etc.

    De ce sa muncesti daca pica bani din cer?!

  66. Mircea Popescu`s avatar
    66
    Mircea Popescu 
    Saturday, 31 December 2011

    Toarsu', faptu' ca nu intelegi tu cum ie cu produsu' de bani in bitcoini nu e o problema a bitcoinilor. Tu de altfel nu intelegi nici cum ie cu produsu' de bani in lei, sau in euro, sau in dolari. Nici astea nu sunt probleme ale leilor, dolarilor... sunt problemele tale.

    La nivelul tau de intelegere, patrundere si reprezentare, toate aceste sisteme iti ofera ocazia sa vii pe coate si genunchi la unu' mai inteligent ca tine, unu' superior tie, si sa-i spui "uite io stiu face x, y si z, nu ai cumva sa-mi dai ceva de facut, eu sa fac si sa-mi dai si mie niste bani ? Ca tu esti mare si destept si antreprenor si io is mic si prost si muncitor, nu ma descurc cu capul sa inteleg si sa patrund ce se intimpla". Si in toate aceste sisteme exista astfel de cetateni, de exemplu la bitcoini sunt eu. Pentru lei, euro, dolari ia si tu ziarul si vezi la oferte de munca.

    Hai ca nu-i greu, pot miliarde de alti timuruci fix ca tine.

  67. Sa ma sugi. Deci bani din nimic nu se pot face.

    Bitcoinul este o eroare enorma. Nu numai ca nu ies bani din nimic, nu numai ca acei bani nu au valoare si nu sunt recunoscuti de vreun guvern sau banca, ci si mai grav forteaza piata de componente hardware sa produca chestii mai scumpe si performante, complet incesare pentru chanistii de 12 si accelereaza consumul de resurse energetice fosile, care era deja in mama masii prea accelerat.

    Muriti.

  68. Aruncatoru de flacari`s avatar
    68
    Aruncatoru de flacari 
    Saturday, 31 December 2011

    Deci bani din nimic nu se pot face.

    Si fiat currency ce pastele ma-sii ii?

  69. Oh internet.

    Rezerve de aur, resurse, afaceri, pib.

    Da' am ras sa stii. Copios chiar. Cu basini.

  70. Confirmed for gheorghe.

  71. Mircea Popescu`s avatar
    71
    Mircea Popescu 
    Saturday, 31 December 2011

    @Freud Pai foarte bine ca ai ris, ca de amuzant esti amuzant.

  72. Vezi tu Mircea, prostii rad de ceea ce nu inteleg, dat fiind ca rasul este unul dintre cele mai simple reflexe ale omului.

    Eu rad de prosti, pentru ca am superioritatea->satisfactia de a intelege. Cum mi-am satisfacut deja cererile intelectuale si am facut greul, nu-mi ramane decat sa rad, ca sa-l fac si pe simplu.

  73. Mircea Popescu`s avatar
    73
    Mircea Popescu 
    Saturday, 31 December 2011

    Vezi tu Mircea, prostii rad de ceea ce nu inteleg, dat fiind ca rasul este unul dintre cele mai simple reflexe ale omului.

    Perfect adevarat.

    Eu rad de prosti, pentru ca am superioritatea.

    Absolut fals. Nu ai nici macar abilitatea de-a intelege, darmite ceva superioritate pe tema. Tie ti se aplica perfect citatul dintii.

  74. Absolut fals. Nu ai nici macar abilitatea de-a intelege, darmite ceva superioritate pe tema. Tie ti se aplica perfect citatul dintii.

    Io cred ca defapt tu n-ai capacitatea sa ma intelegi :D.

    Therefore, I winrar teh argument.

  75. Mircea Popescu`s avatar
    75
    Mircea Popescu 
    Saturday, 31 December 2011

    Mai cistigi doua-trei "argumente" cum l-ai cistigat si pe asta te poti reprofila direct pe motorole.

  76. lol ba Freud. Tocmai asta e problema, ca de cativa zeci de ani toti banii se fac din nimic, ca scrie unu de la banca centrala cu pixu, bitcoin fiind un sistem care limiteaza facutul din nimic, ca si la standardu de aur, nu poti sa faci mai multi bani daca nu scoti aur din pamant, cum nu poti face subit o tona de bitcoini, ci doar foarte lent.

    Mie mi se pare o idee decenta asta cu banii facuti din pix, desi nu inteleg in totalitate cum functioneaza, doar ca cel putin te scapa de problema ca tre sa scoti aur din pamant si sa-l tii in seif. Pe langa asta ar trebui sa-i cumperi de la aia care au deja aur (hint: jews), ceea ce mi se pare stupid, cand se pare ca poti sa-i faci si fara aur fara efecte adverse.

    Mda deci la anu si la multi ani fara nr.

  77. Loller. Tin sa te anunt ca Motorola e cam rip. O bucata e la Google, una la Nokia si-n rest activitatea actuala cam necunoscuta.

    Ca tot a iesit poza noua din header(care-o mai vazusem ca-i directoriul ala fara htaccess etc), si cu ocazia ei, deci cine-i ala de-l intruchipeaza statuia de plumb??!

    @ghg : deci bitcoin nu are garantii, punct. nu e normal sa faci bani ca arzi tu curentul dampulea cu nu stiu cate placi video sa faci 1 cent dolari pe luna sau cati btc 0.0000[..]x faci tu acolo.

    pe langa asta bitcoin are alte anormalitati, cum ar fi o gasca de pustani tampita anarhocomunista cum ca domnule nu dam noi nume ca ne persecuta iluminati si alte cacaturi.

    fara banca, fara stat, fara persoane. pai ce moneda e asta?

    asta si bitcoin are o limita de hashuri. cand se atinge rip.

    din cauza asta bitcoin e un fel de pseudoponzi pentru a te imbogati pe boom de la niste prostalai. problema e ca prostii, sau pustanii, n-au si dolari reali sa investeasca.

  78. Mircea Popescu`s avatar
    78
    Mircea Popescu 
    Saturday, 31 December 2011

    @gheorghe Idem. Bani bonus.

    @Freud Aia e Motorola. Tu nu te-ai prins, ca esti mic si prost (si ma rog, nu te-ai prins ca nu te-ai prins, ca mai esti si fudul pe deasupra), da' e ok. Vezi poate gasesti pe careva sa-ti explice ce-i o motorola.

  79. http://www.theamericandreamfilm.com

    @mp : acest cuvant nu exista-n dex

  80. Mda, desenele alea sunt propaganda tipica a astora cu auru. Majoritatea chestiilor de pe interneti inclusiv aia cu hiperinflatiile si care zic de FED sunt propaganda pro aur. Din moment ce se baga atatia bani in cacaturile astea, nu cred ca au intentii foarte bune, probabil vor doar sa vanda aur.

  81. Mircea Popescu`s avatar
    81
    Mircea Popescu 
    Sunday, 1 January 2012

    Is o conspiratie astia ?

  82. Pai crezi ca face cineva desene cu asemenea calitate a productiei pe moca? I-a platit Ron Paul sa ridice pretul la aur.

  83. Mircea Popescu`s avatar
    83
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 January 2012

    Cred c-ai fi uimit cite chestii fac pizdele pe moca. Fiecare cu talentul ei.

  1. [...] incompetenta la secretariat se gasea (probabil din dezinteres, sau din ceva idee eronata da' altfel foarte comuna ca ea-i sortita pentru lucruri mari si n-are de ce sa-si piarda vremea cu a face bine lucruri mici) [...]

  2. [...] care mi-a adus imediat aminte de ceea ce va fi al doilea exemplu in discutia noastra, anume spaimele unui cetatean lipsit de bani in raport cu modificarile pe care le sufera banii sub presiunea eliberatoare a tehnologiei : din [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.