Candlestick patterns

Thursday, 22 December, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Discutia de-aici e o continuare a articolului introductiv "Analiza tehnica", pe care poate-ar fi o idee sa-l cititi intii. Pare rau ca titlul e-n limbi straine, da' in romana neexistind echivalent nu exista exchivalent.

Si-acum hai sa procedam prin imersiune. Se da un grafic :

candlestick-patterns-1s

In zona subliniata cu albastru avem doua luminari numite : cea dinainte de ora 18, un dreptunghi fara liniuta sub dar cu o linie lunga deasupra se numeste gravestone, adica piatra de mormint, si-i considerat a semnaliza incheierea unui trend ascendent (echivalentul lui, dreptunghi fara liniuta deasupra dar cu una linie sub se numeste hammer, adica ciocan, si-i considerat dimpotriva, a semnaliza incheierea unui trend descendent, pe care adica l-ar sparge).

Cea de la ora 18, cu dreptunghiul practic absent se numeste doji, si indica incetarea trendului precedent. Cele doua combinate asa succesiv vor sa insemne ca s-a terminat cu cresterea (de la 3.6 la 4.2 sunt fo' cincisprezece procente, ceea ce-i destul de mult). Si intr-adevar, desfasurarea evenimentelor confirma de data asta aceasta predictie.

Se da alt grafic :

candlestick-patterns-2s

In primul cerculet avem subliniat asa-numitul engulfing, adica un dreptunghi cu liniute relativ mici de o anumita culoare e complet acoperit de un dreptunghi semnificativ mai mare de cealalta culoare, tot cu liniute mici. Asta ar trebui sa insemne ca directia cursului s-a schimbat fundamental, si de-acum incolo culoarea celui mare va duce tava. In cazul nostru, cind rosul fu acoperit de verde ar rezulta ceva mare crestere. Doua intervale mai tirziu, jap una dintre cele mai mari scaderi din istorie.

In al doilea cerculet avem subliniat un dragonfly (adica libelula), care ar trebui sa indice spargerea trendului de pina atunci. Care continua, precum vedeti, netulburat inca o bucata buna. Ca exercitiu pentru cititor, identificati un dragonfly in primul grafic.

Si-acum, partea sistematica :

I. Liniute absente :

  1. Atit sus cit si jos : Marubozu, semn de forta in culoarea respectiva. Daca-i pe rosu atunci in jos, daca-i in verde atunci in sus.
  2. Doar jos : Gravestone. Presiune in jos.
  3. Doar sus : Hammer. Presiune in sus.

II. Dreptunghi absent :

  1. Linie orizontala in virf (practic un T) : dragonfly. Reversie de trend cu tendinta-n jos.
  2. Linie orizontala la baza (practic un Tinversat) : gravestone. Reversie de trend cu tendinta-n sus.i
  3. Altminteri : Trendul curent e pe cale de-a se incheia.

Evident, raspunsul dreptcredinciosilor la orice contradictie intilnita-n practica este sa-si complice sistemul. Ca atare, orice tehnoanalist "serios" va fi tare oripilat de descrierea simplificata de-am oferit-o dinsus, cam tot asa cum orice crestin "serios" va fi oripilat de prezentarea aiurelii lui drept "teoria ca un mos barbos care locuieste in cer etc". Indiferent de aceste dificultati psihologice ale vrajitilor, simplificarile au rolul lor important in orice demers de-a intelege lumea : o teorie care nu scaleaza nu poate fi valida. Faptul ca aceasta prezentare simplificata a teoriei o reduce la situatia de-a nu da predictii mai bune de 50% pe grafice alese aleator sugereaza ca-i perfect posibil ca si abordari mai complificate sa sufere de acelasi fundamental defect.

Ca om de stiinta ce ma gasesc, va pun la dispozitie o metoda relativ simpla de-a va convinge singuri :

Nu este posibil sa n-aveti vre-un amic sau vre-o cunostiinta de-asta specialista-n analiza tehnica, pentru ca de cind cu postmodernismul toate celea au luat-o razna. Ca atare, luati-va niste grafice de pe bitcoincharts (ca e foarte putin probabil sa le fi vazut, si deci sa le recunoasca, stricindu-va astfel experimentul), sunt foarte usor de setat pe custom time, dupa care alegeti in grafic o pozitie cu ceva pattern-uri de-astea, stergeti restul si cereti-i specialistului sa faca o predictie concreta. Daca aveti rabdare sa procesati citeva zeci de grafice deja puteti sa va faceti cit de cit o idee generala.

Nu va sfiiti sa comunicati rezultatele de altfel, sunt chiar curios. Mie mi-a iesit cam ca si cum ai da cu banul, in limitele evaluate de Poisson.

Toate graficele via bitcoincharts.com. Click pentru marire.

———
  1. Neomogenitatea nominalista - gravestone jucind dublu rol vorbeste probabil despre dificultatile pe care participantii le intimpina in a gindi structurat. []
Category: Actiuni si Optiuni
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

One Response

  1. [...] Candlestick patterns [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.