Brave New Problems

Sunday, 11 December, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cartea Brave New World, despre care de altfel am mai si zis e excelenta, H.i G.ii Orwell (autorul ei) este un geniu, alea. Nu vreau sa ma intelegeti gresit (chiar daca nu pot zice ca fac mari eforturi sa va impiedic) : daca ma apuc sa scriu de problemele din ea nu-i intru a-i "pune intr-o lumina mai adecvata" valoarea. Nu-i, adica, relativizant si nici detractiviii. E pur si simplu ludic, bine ?

Biiine.

Problemele din Brave New World sunt in principal de natura si structura problemelor pe care le pune comunismul romanesc asa cum a fost el unei minti echilibrate, nascuta si nutrita in afara lui : cum pot fi aia dom'le chiar atit de dobitoci ? Asa ceva nu se poate. Pur si simplu, nu-s oameni. Ei, iata ca se poate in realitate, nefiind ea (realitatea) tinuta sa se conformeze standardelor noastre de rationalitate, asa cum se gaseste de exemplu fictiunea. Si in acest sens, ideea ca nu s-o gasit nimeni, nici un singur suflet pe care sa-l buseasca risul in timp ce Hitler gesticula paroxistic in 1940 e cel putin socanta (si absolut necredibila), tot asa cum imprejurarea ca din tot consiliul de ministriiv nu s-a gasit un singur cetatean sa rida de Antonescu e ceva livresc, semnat Ionesco. Pentru ca-i greu de inchipuit lucru mai ridicol decit un batrinel in cizme agitindu-se ca salveaza si indruma el "romanitatea", fara minime studii de specialitate (ci cu scoala vietii, bine, bine, am inteles).

Deci, ca sa incepem lejer : thought police aia vine si te ia de-acasa. Pai bai frate... aici este o problema cit casa, dat fiind ca-i tocmai casa ta. Nu-i un lucru tocmai simplu sa dai buzna intr-un spatiu locuit de altcineva, asa cum mama mea a aflat de exemplu intr-o seara, si notati ca eu nici n-aveam suparare pe dinsa, c-aducea de mincare si altele. Nu-i un lucru tocmai simplu sa dai buzna-n riul/ramul care-s prieteni numai aluia, iara tie dusmani ti-este, cum a aflat istoric vorbind via Dunarea spumegind a tale osti etc un cetatean cunoscut drept Caldarimv. Nu-i un lucru macar fezabil, asa cum au aflat recent americanii prin pustietatile Afganistanului, douazeci de anisori dupa ce aflasera si rusii, tot aia, tot acolo. Si uite ca Tibetul inca tot nu-i parte din Republica Populara Chineza (cum nu-i nici parte din Republica Democrata Chineza, ca-s doua Chine nu stiu daca stiti amanuntul, una mare cu care se spala America pe dinti si una mica cu care fac bancuri englejii-n Hong Bong).

Deci astea ar fi niste probleme, dintr-un motiv relativ simplu, pe care vi-l pot explica din doua cuvinte : ia construiti-mi voi o antena de bruiaj. A, ce sa bruieze ? Pai asa, in general, sa bruieze. Ca-mi amintesc vag, prin piclele ceturilor memoriei de-o discutie cu tata care-a mers cam asa :

- De ce-ai avea nevoie ca sa bruiezi o antena ?
- Ce antena ?
- Asa, in general, o antena.
- Pai atunci ai avea nevoie de o alta antena.

Nu se poate, adica, sa fii pregatit daca nu stii pentru ce te pregatesti. Hai sa va dau un exemplu ales la intimplare din vastele mele pivnite cu exemple, unde nici un pamintean n-are acces. Sa zicem ca aveti chef de facut scandal in New York, bun ? Mergeti intr-un cartier rau famat, luati "in chirie" eventual cu arma semiautomata in mina "un apartament" in cosmeliile alea infecte pe unde traiesc ginsbergii zilei de azi (nu bagati in seama ca-s negri si vind pizda si prafuri, is si ei tot boemi ca si evreii homosexuali care-si vindeau curul acum juma' de secol, pe bune), dupa care ii aduceti niste mici modificari : inlocuiti toate geamurile cu sticla antiglont etansa, turnati un set de ciment in toate crapaturile peretilor si montati discret o usa culisanta de otel actionata cu capse pirotehnice, care sa fie acoperita de rapciugaria de usa originala. Amplasati pe undeva prin casa flacoane de bioxid de carbon cit sa contina o cantitate de gaz egala cu o data si jumatate volumul etans al cosmeliei si gata.

Ce se intimpla acum ? Pai se intimpla ca daca baietii aia superpregatitii din SWAT navalesc in camera astfel pregatita, usa pusca scurt inchizindu-i acolo. Dupa care bioxidul de carbon incepe sa fisiie, si au la dispozitie cam doua minute in care sa se salveze cumva, eventual clivind molecule de bioxid de carbon in carbon si oxigen, ca sa aiba si ei ce respira. Bune puscoacele astea cu care-s echipati ei, poti impusca gazul. Este ?

M-a costat vreo zece mii de dolari usa, m-au mai costat vreo cinci mii de dolari geamurile si vreo doua gazul, pizza si curvele, si-am produs o paguba neta de o duzina de tipi, care costa ceva spre trei-patru milioane bucata. Cu alte cuvinte i-am spart. Daca n-or fost pregatiti ?

Asta este, n-or fost pregatiti dat fiind ca nu or stiut la ce sa se pregateasca, ei or crezut sarmanii ca s-or lupta cu niste cocalari negri timpiti, echipati cu pistoale si figuri in cap, la care echipament pustile si kevlarul sunt o pregatire chiar buna. Cind colo au pasit intr-o capcana conceputa de-o minte nu ca periculoasa, ci pur si simplu din elita inamica. Bun, e drept ca nu avem de ce sa suspectam un cetatean oarecare ales intimplator si cu ulceratii varicoase de-a fi locotenent-colonel in serviciile secrete ale celui mai competent stat in problema serviciilor secrete, sa stie de-astea, si e drept ca nu avem de ce ne uimi daca el sarmanul nici macar nu-si inchipuie cu de la sine putere ca poate bombele alea ce cad pe strazi nu-s lansate de inamici, ci de guvernul propriu, avind nevoie sa-i spuna de-astea o pizdulice adolescenta cu cas la guravi. Dar totusi, totusi asta nu schimba mare lucru.

Problemele cu Brave New World ca opera de fictiune literara sunt exact problemele pe care le intimpina si socialismul obiectiv, ca opera de fictiune sociala : functionarea lui depinde nu ca de prostia, dar de-a dreptul de imbecilitatea cetatenimii. Cita vreme romanii erau chiar atit de idioti cit sa fie adecvati comunismului, au cladit comunismul. Cind s-au mai spalat la cap, l-au dat jos. Arabii idem. Rusii se revolta acum, dar in 2000 o sugeau maruntel si cu multa placere (ca si noi in 1980, de altfel). Urmeaza, fara indoiala, China. Prabusirea SU inapoi in socialism dubleaza prabusirea calitatii intelectuale a populatiei, care de douazeci spre treizeci de ani nu mai face scoala, nu mai e preocupata de adevar si realitate si isi petrece timpul catalogindu-si scamele din buric, asa implozie intelectuala nu s-a mai vazut de multa vremevii.

Cu alta cuvinte, proles aia or fi fiind asa si pe dincolo, dar atita timp cit se zice lamurit ca aveau crima organizata deja am terminat orice discutie posibila despre suprematia Ingsoc ala. Dat fiind ca oricit de dificil de digerat ar fi conceptul, crima organizata are un rol esential in garantarea libertatii unui popor : ei sunt statul alternativ, guvernul din umbra dar de-adevaratelea, nu 'arfe de politicieni infrinti in alegeri. Si sunt un guvern din umbra demn de toata increderea in mecanismul asta politic, dat fiind ca ei nu vor de fapt sa guverneze, si cind li se ofera ocazia asta in genunchi si pe-o tipsie de aur prefera sa se tireze-n Costa Rica.

Deci, rezistenta eficienta in fata Partidului nu consta in participarea la nustiuce povesti cu O'Brien, sa introduca ala o relatie la fel de nefericita cu "eliberatorii" cit era cea cu "stapinitorii". Rezistenta eficienta nu consta in fete sintetice incapabile de mimica si nu consta in plictiseala si inregimentare. Sau cu alte cuvinte sa fi fost un bun amic de-al meu in locul lui Winston ala se topea in neant pur si simplu, cum s-a mai topit de citeva ori pina acum, si reaparea ca o umbra, ca un vint rece care da fiori pe spinarea guvernatorului BNR, batind de undeva dintr-o vaga zona a periferiei universale.

Realitatea are nu doar proprietatea incintatoare ca este mai fictiva decit fictiunea insasi, nici doar atributul inspaimintator al unei complexitati mai largi decit posibilitatea insasi a reprezentariiviii ci si calitatea linistitoare ca-i echilibrata (sau daca preferati, fizicieni fiind, simetrica) pe intregul parcurs. A, ca nu oricine stie si nu oricine poate identifica echilibrele-n plaje fenomenologice suficient de largi. Sigur ca nu oricine stie si nu oricine poate. Si ?

———
  1. Horson []
  2. Georgewells []
  3. Alt cuvint pe care nu-l avem, bine ca este incisiv si corosiv. []
  4. Am scris cu majuscule suficient de majuscule ? Ca oamenii merita tot respectul, sunt niste modele, sa nu le prescurtam binemeritata importanta cumva, din gresala. Si nu va suparati ca am scris cu majuscule invizibile, si care pentru o privire superficiala par minuscule : si meritele lor sunt invizibile, si ei par poltroni la o privire superficiala. []
  5. Sau Il Darim, nu mai e clar. []
  6. Apropo de care chestie, e trist bai frate ca n-a reusit sa-si inchipuie domnul autorele ca in 1984 gagicile vor suge pula la greu. N-o fute in cur, n-o fute in git, pornografia e "ghastly" si "boring", vai de noi ce viata duc aia, sarmanii. Lipsa ciocolatii e o problema prin comparatie minora, dovada ca nici unul dintre negrisorii moderni nu se plinge de ea. []
  7. Si apropo de tema asta, poate cititi si "O populatie cu mize mici". N-are ce sa strice. []
  8. Da, chiar asa, nici limba nici banii nu-s capabile, oricit ar fi de esente, nici lucrind impreuna nici lucrind separat sa poata macar teoretic sa reprezinte complet realitatea, lasa ca s-o si faca-n fapt. []
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

28 Responses

  1. interlopule :D

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 11 December 2011

    E o fictiune.

  3. Si Mircea Popescu este o fictiune. CIne stie ce nume real are si dupa care stockphoto cumpara pozele :>

    Deci niste chestii :

    1. Plm in comunism/totalitarism, dadeau aia blocuri ca herp. Propietate comuna, expropieri, draci. Aveau tot dreptul sa intre pentru ca oricate chei aveai tu, tot statul e propietarul casei ca asa vrea el.

    2.

    Asta este, n-or fost pregatiti dat fiind ca nu or stiut la ce sa se pregateasca, ei or crezut sarmanii ca s-or lupta cu niste cocalari negri timpiti, echipati cu pistoale si figuri in cap, la care echipament pustile si kevlarul sunt o pregatire chiar buna.

    Chiar domnule, cum de n-au ghicit ei ca e un gitane roumaine.

    Stai ca n-am inteles, e imaginar sau nu. Erai in apartament sau nu. Puletii aia americani ce-au frecat dupa ce au intrat acolo? etc.

    3.

    Problemele cu Brave New World ca opera de fictiune literara sunt exact problemele pe care le intimpina si socialismul obiectiv, ca opera de fictiune sociala : functionarea lui depinde nu ca de prostia, dar de-a dreptul de imbecilitatea cetatenimii. Cita vreme romanii erau chiar atit de idioti cit sa fie adecvati comunismului, au cladit comunismul. Cind s-au mai spalat la cap, l-au dat jos. Arabii idem. Rusii se revolta acum, dar in 2000 o sugeau maruntel si cu multa placere (ca si noi in 1980, de altfel).

    Nu. Astea cu revolutia sunt niste povesti de doi lei facute de securitatea bine platita, dupa ce prin 85 si-au dat seama baietii rosii de fier ca se cam impute treaba si e cam naspa nomenclaturismul, hai sa ne facem toti patroni de petrol si gaze naturale.

    Arabi, care arabi? Muie aia de cer sharia? Plm tot comunism e ala. 'Statul' spune ca n-ai dreptul la porc, la alcool, la futut barbati, etc. Mare democratie.

    4.

    Prabusirea SU inapoi in socialism

    Cand au mai fost?!

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 11 December 2011

    Pai au mai fost inainte sa ajunga americani, ca de-aia or emigrat.

  5. Detaliaza.

    Cum inainte, colonisti, maya, ce plm. Alea cu 13 state sub coroana?!

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 11 December 2011

    Lol. Deci pina sa se declare independenta or tot venit diversi protestanti si alti nemtalai peste ocean, ca nu le mai placea la ei acasa. Aia.

  7. Deci SUA si-a declarat indepedenta prin 1776, revolutia franceza e in 1789 si marx e pe la 1800.

    Say what mate?! Adica daca e ceva ce nu stiu, as fi incat sa aflu si Mircea da iar link cu 3 ani experienta, mare iluminat, etc. Toti iesim pe profit :>

    Sau stai, lol, e vorba de luterani?! La o adica muie biserica si impartit ajutoare mda, comunism-faptele apostolilor.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 11 December 2011

    Mdeci vezi.

    Socialismul e teoria ca salvarea vine din grup, nu "chestia inventata de Marx" tot asa cum gravitatia nu-i chestia inventata de Newton. Ca le-au formulat, da, ca le-au inventat nici intr-un caz.

    Oricum, conspecteaza Niste minime notiuni si eventual Problema sistemelor sociale ideale.

  9. Nu ca-l investase marx, ci propaganda masiva. In fine.

  10. iar incepem cu socialismul cel malefic si capitalismul cel de toate datator....
    Explica deci de ce o duce China asa de bine si cum functioneaza la ei ceva care in teorie nu ar trebui sa functioneze? Deci eu nu ma gasesc acuma avocatu comunismului, dar tu tot ii dai inainte ca nu merge si nu se poate si alte alea.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Sunday, 11 December 2011

    China nu-i socialista cum nu suntem noi oameni seriosi. E cam cel mai capitalist stat in existenta la ora actuala.

    Si ca rezultat le merge cam cel mai bine.

  12. China are 2/3 economie capitalista.

    Idea e ca prostii care nu stiu a muncii ii tinem in carca pe munci prost platite si servicii de cacat, iar baietii care stiu a munci ii lasam sa i-a avionul peste hotare si le cerem o mica taxa pe capital la ei acasa.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Sunday, 11 December 2011

    Sa ia.

  14. deci ce fel de sistem au ei in tara aia a lor?

  15. Deci pentru puletii de rand si politica externa, comunism.

    Pentru baietii care stiu sa invarta bani si primesc comenzi din SUA si UE sa le munceasca oropsitii, sunt acuzatii nefondate.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Sunday, 11 December 2011

    Cam asa ceva. Comunism pentru vite, capitalism pentru restul.

    O tara, doua sisteme. Pentru ca are doua populatii.

  17. evreii homosexuali care-si vindeau curul acum juma’ de secol, pe bune

    Wait, wat?

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Sunday, 11 December 2011

    Da' tu ce credeai ?

  19. Citation, clarification and reference needed.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Sunday, 11 December 2011

    Citisi Howl ala ?

  21. WTF?!... What language do you newspeak?

    Nu-i niciun "Brave New World" în "Nineteen Eighty-Four", așa după cum nu-i de găsit nici Aldous Huxley la adresa lui George Orwell, care la rându-i nu-i nici H.G. Wells, nici Orson Welles.

    În rest, toate bune.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 14 December 2011

    It's a glum, domnu'. Of bank.

  23. http://www.scribd.com/doc/75204260/1984-romana

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 28 December 2011

    Crește Găini Ouatoare Afacere cu Amortizare în 68 Zile și Profit 225 ron/zi la 600 păsări gainilor.ro/detalii
    Curs evaluator Curs acreditat CNFPA, COR 241960 Evaluator ptr. fonduri structurale bestteam.ro
    Fonduri Nerambursabile Ghidul Complet pt a obtine Fonduri Europene in doar 2 luni si 17 Zile http://www.f

    E de bine.

  25. Y u no liek prole ads?!

  1. [...] reala insa (aia despre care vorbeste si Mircea Popescu aici) penduleaza abil si inteligent intre extreme, zugravite sugestiv cumva (si) de destinele hoinare [...]

  2. [...] asta ? Si apropo de care chestie, eu tot astept marele roman absurd al comunismului. Marelui Horson Georgewells Orwell i-au luat cam cinci ani ca sa transforme marile reality-show-uri organizate de stalin intr-o carte [...]

  3. [...] dezvoltarea, propasirea, sporirea&cresterea si tot restul. Comunistii teoretici ai lui Huxley Gamwell Orford ala exact idem si la fel. Nu ma mira atunci ca si prapaditii astia ridica aceeasi aiureala. Ma [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.