Blogosfera organica ; blogosfera anorganica

Monday, 11 July, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Sa incepem cu cea organica, si anume, purtindu-va prin ultima saptamina (adica, 7 zile).

I. Directia literara

  • In data de 4 Iulie Madalina aka Zefira aka Mitzaabiciclista lanseaza pe fain o idee de-a ei, ca adica sa scrie lumea un text hororr (sic :p). Lumea scrie, si anume : Diana Coman, Liliana Chiru, Cosmin Maricari, Sonia Rauss, Toni Porcescu, Raluca Avramescu, Ioana Pascu, Dana Olariu & Andreia Soima si [cu voia dumneavoastra ultimul pe lista etc] Mircea Popescu. Cam jumatate in primele 48 de ore, si-n vasta majoritate texte bune. Bune in sensul ca mai bune decit ce se publica in mod obisnuit pe la editurile romanesti. Asa, de curiozitate, cam cite cluburi de "creative writing" cunoasteti la noi in tara care sa scoata rezultate comparabile ? Ca volum, zic.
  • Concursul de injurat blogari (demarat pe 30 Iunie) isi gaseste in final cistigatorul. Care in loc sa-si ridice premiul propune un nou concurs, anume, de laudat blogeri. Chestie care se si face (pe 6 Iulie). Prezenta e destul de slaba, o suta de comentarii acolo, adica asa, cam cit de-un record absolut pe oricare alt blog. Macar se fac in continuare glume proaste si poezii indoielnice.
  • Mindra nevoie mare de zisa reusita, si ambetata de cap de faptu' ca o facut un prim acrostih din frageda-i viata cu ocazia zisului concurs, tinara biciclista* ma biziie la cap pe mess ca ce talentata-i ea. Asa ca-i dau sarcina sa-si aleaga o vocala de-i convine si sa scrie si ea un text numa' din cuvinte care-ncep cu respectiva. Ceea ce ea si face, ieri parca. Ca-i fata cuminte si ascultatoare, asta-i adevarul. Cum si-a ales vocala E, cind i-am adaugat productia pe fain am zis mai in gluma, mai in serios ca noa, lipseste u, i si m. Pentru ca trebuie scris ceva aclo-n descrierea articolului, si altceva nu m-o dus capul. N-am gasit alta rima, pur si simplu. Doara nu era s-o laud sau ceva ?!** Ei, eu am glumit da' lumea m-o luat in serios, asa ca s-a produs repede si de indata (12 ore ?) un numar de texte corespunzatoare, pe care de altfel le-am si sumarizat in articolul sugestiv intitulat M.U.I.E. Dupa care Luka s-a apucat sa isi citeasca textul (sa vedeti numa' ce voce de diva are), si sa incurajeze restul lumii sa idem, ceea ce eu cred ca-i o idee buna, imi aminteste de pe cind citeam noi poezie pe-aici cu Diana Coman & gang.

Directia numerica.

  • Zisa Diana Coman s-a apucat din lipsa de preocupari mai adecvate (e si tinara) sa scrapuie mizeria de site al Ministerului Educatiei, ca sa recupereze rezultatele la Bac, pe care de altfel le-am si publicat aici. Dupa care s-a apucat sa calculeze diverse chestiuni de interes precum topul hotilor prinsi sau topul liceelor (dintr-o perspectiva zic eu mai degraba institutionala). Chestie care-a dus la alte discutii aici, despre Cele doua Romanii, precum si la diverse alte ilustratii si discutii (cum folosim MySQL, Note medii per judete, Topul liceelor din perspectiva elevului etc). Chestie care-a facut mai multe persoane sa-si curete de praf chivara si scutul si sa treaca la treaba pe ici-pe colo (de exemplu). Chestiunea-i de-abia inceputa, vor mai tot aparea discutii si analize, odata ce datele-s disponibile.

Si-un update micut, ca doar au trecut 24 de ore de la publicare aproape : Grafice si alte interpretari interesante la Lucian Ancu, topuri interesante dupa specializari la Adrian Mihalcioiu.

Al doilea update, la o saptamina, vine de la Diana : Ce s-a aflat din datele de la Bac (vedere de ansamblu).

Pentru comparatie, blogosfera anorganica a publicat in aceasta saptamina un numar de aiureli primite de-a gata de la diverse agentii de piar, garnisite cu un numar de stupizenii supte direct din pix.

Cam asta-i toata povestea. Daca sapi o groapa, plasezi acolo o piatra, o acoperi cu pamint, uzi bine si asa mai departe nu vei obtine veci pururi un copac care sa faca pietre. Daca arunci niste seminte aproximativ in directia unui bulgare de glod, si mai ploua din cind in cind viata-i gata.

A, cum deosebim intre o colectie de pietricele si o colectie de seminte ? Pai e o problema delicata, da' un lucru-i sigur : din capete de fin n-o iesit niciodata otava. Sau daca nu, le puteti cauta de trafic. Pe bune acuma, si pietrele au trafic. Ce-i drept nu organic, da' sa nu fim hateri pe succesul bolovanilor.

---------
* In spirit vorbim, bun ?

** Sa nu carecumva sa faceti gresala s-o laudati, ca-i olteanca, si astia daca-i lauzi fac ca gremlinii cind ii uzi, dac-ati vazut filmu'. Si daca n-ati vazut, tot nu vreti sa vedeti pe viu.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

13 Responses

  1. Nu cunosc niciun club de "creative writing" in Romania ( si am cautat si pe Google). Se pare ca nu exista asa ceva... Singurele resurse pentru romani sunt, in acest moment, lectiile de pe Internet intr-o limba de circulatie internationala.

  2. Liliana Chiru ma numesc :)

  3. Wey, nu mi-a ajuns pingback-ul cela, tocmai mie, diva :P:P:P

  4. mitzaabiciclista`s avatar
    4
    mitzaabiciclista 
    Tuesday, 12 July 2011

    Deja nu mai am nasturi la cămaşă. De azi inainte port numai maieu

  5. Ce link ai dat şi tu...
    Păcat că nu vrei să preiei frâiele direcţiei literare. Leneş care eşti.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 12 July 2011

    @i4ever Ceea ce-i destul de trist, tre' sa recunosti. Cam asta ar trebui sa sa faca la facultate, la limba si literatura romana. Doar ca la noi se pregatesc viitori critici, in loc sa se pregateasca viitori scriitori. Ca atare, viitorii critici nu pot fi decit ratati, neavind obiectul muncii.

    @Lilee A, te-am identificat gresit, imi cer scuze. Am corectat.

    @Luka D Oi fi prea diva pentru bingbace, drace :D

    @mitzabiciclista noiframe=http://cdn2.sbnation.com/imported_assets/363138/alyssa-milano-wife-beater-560x420.jpg>

    @cosminmaricari Mei, pe de-o parte ca nu-i clar ca o directie beneficiaza neaparat de pe urma faptului ca un cineva preia friiele. Oamenii da, beneficiaza adesea, mai ales de la un cineva bien ales. Directiile, nu e clar.

    Si pe de cealalta, care-i problema daca face lumea cu schimbul ? Sa fie consuli, tot cite o luna sau ceva.

    A, c-am uitat : ce nu-i bine cu linku' ?

  7. Păi n-ai pus linku' pentru povestioară. Ci pentru revelaţia mea de follow-up. Care conţine, ce-i drept, linku corect, deci până la urmă, cine vrea, ajunge şi unde trebe. Dacă vrea.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 12 July 2011

    A, corect, mi-a scapat. Scuze, am corectat.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 12 July 2011

    & Updated.

  10. PorculdeYork`s avatar
    10
    PorculdeYork 
    Thursday, 14 July 2011

    Toni Porcescu ehhh ? elefantimi-ai trompetica Mirciule !

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Thursday, 14 July 2011

    Ehehe. Pai nu ?!

  1. 12
    Provocare audio … Creionul … » Pe fuga … (via Pingback)
    Friday, 22 July 2011

    [...] (Text: Mircea Popescu) [...]

  2. [...] Blogosfera organica ; blogosfera anorganica [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.