Bill Keller si Arianna Huffington

Saturday, 12 March, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Bill Keller, de care imi inchipui ca nu ati auzit, este la ora actuala director editorial executiv la New York Times. Aceasta functie conteaza mai putin in spatiul cultural din care face el parte, pentru ca acolo faptele bat functiile. Aceste fapte ar fi :

"The uncomfortable and largely unspoken truth is that the current turmoil in the Roman Catholic Church is not just a sad footnote to the life of a beloved figure. This is a crisis of the pope's making."

(Adevarul inconfortabil si-n general trecut sub tacere este ca recentele probleme din Biserica Romano Catolica nu sunt doar o notita de subsol regretabila in viata unei personalitati cu mare popularitate. Aceasta criza e creatia Papei.)

A scris insistent si cu curaj despre practica absolut comuna a preotilor catolici de-a intretine relatii sexuale si para-sexuale cu copii si puberi, fiind unul dintre cei datorita carora musamalizarea chestiunii n-a reusit chiar complet, realizindu-se, macar in parte, o dezbatere publica si poate chiar niste reforme in cadrul Bisericii Romano-Pedofile.

A scris de asemenea in favoarea invaziei americane din Irak in 2003, facind parte din asa zisul club "Nu Pot Sa Cred Ca Sprijin Razboiul". Pozitia oarecum divergenta cu asteptarile celorlalti de la un liberal (in sensul american al termenului, socialist in termeni europeni) i-ar fi adus probabil, daca blogerii romani ar fi auzit de el, suficiente acuzatii de coluziune cu "mogulii". Adica pardon, nu cu mogulii ca aia-s socialistii, cu Basescu.

Si-n rest, mai un Pulizer, mai o amenintare din partea Casei Albe cu arestarea pentru ca-si permite sa scrie in ziar despre chestii care conteaza, elementele obisnuite ale vietii de zi cu zi a unui ziarist. Cetateanul este un fel de Tolontan, daca doriti neaparat un mutatis mutandis.

Arianna Stassinopoulos, de care imi inchipui ca sigur ati auzit sub numele mai recent de Huffington, este fondatoarea unui site web.

Ca majoritatea blogerilor de succes, de la noi si de aiurea, Arianna are un trecut mai indoielnic*, trecind din tabara conservatorilor (liberali in termeni europeni) in tabara liberalilor (socialisti in termeni europeni) cindva prin anii '90. Se mai schimba omul, mai ales daca se schimba directia banilor. In rest mai este cunoscuta si pentru ca sotul ei Michael, a candidat fara succes pentru Senat respectiv pentru ca a aparut la Comedy Central intr-un duet cu Al Franken si a incercat diverse roluri minore prin filme de care n-ati auzit (Roseanne, The L Word, How I Met Your Mother, Help Me Help You, EdTV). Un fel de Margareta Radulescu sau cum o cheama, daca doriti o reprezentare locala.

Ei, si-acum ce va inchipuiti ca se poate intimpla intre Tolontanul lor si Raduleasca lor ? Ori amor ori scandal, este ? Si mai probabil scandal, dreptu-i ? Ei bine, da, ati ghicit.

Keller a numit-o "regina agregarii", si-a mai zis niste chestii : ca "a descoperit ca daca iei cancanuri si mondenitati, filmulete cu pisicute, articole de la blogeri neplatiti si stiri de la alte publicatii, le insiri la tine pe site si le adaugi o coloana sonora de inspiratie stingista, milioane de oameni vor vizita alcatuirea". Si-n plus, a povestit o anecdota, in care el si cu ea urmau sa apara la ceva emisiune, asa incit el si-a pregatit dinainte niste comentarii asupra starii generale a presei, pe care le-a si enuntat, dupa care, la interval de citeva minute a auzit-o repetindu-l, si s-a simtit "atit de agregat". In concluzie, a mai opinat ca "In Somalia asta s-ar numi piraterie, dar in sfera media este un "model de afaceri" respectat". Toate acestea in Times, un ziar destul de citit, cel putin in zilele lui mai bune.

Observatii pina la urma judicioase, si judicioase fiind n-au putut sa n-o scoata din toate rabdarile pe Raduleasca. Raspunsul ei (pe blogul propriu, ca ziar n-are) e insa foarte interesant : Atacul este "deosebit de rau informat" si de asemenea "ineficient pe cit e de ridicul". Si-n plus se datoreaza probabil faptului ca "AOL plus HuffPo au impreuna cam cu 70% mai multi unici decit are New York Times. Si, bineinteles, ca "tototot ce-o zis nu-i adevarat".

Cam asta-i toata povestea. Vedeti ca am ajuns la acelasi nivel ? E drept ca nu noi la nivelul lor, ci ei la nivelul nostru, dar faptul este, ne gasim cu totii la acelasi nivel ? Ei, bravos natiune, halal sa-ti fie!

---------
* Jimmy Wales era inainte de wikipedia un gainar/escroc de maruntisuri cu un degetel in pornografie, Steve Pavlina statea pe la inchisoare in anii '90 (tot pentru escrocherie), Valentin Petcu se batea cu maidanezii pentru salamul aruncat de babute senile si fura filme cu placa de tuner, Brett Kimberlin a fost condamnat pentru trafic de stupefiante, incendiere, santaj etc scl samd.

Category: SUA care este
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

4 Responses

  1. exhibit a)
    "Ca majoritatea blogerilor de succes, de la noi si de aiurea, Arianna are un trecut mai indoielnic"

    exhibit b)
    Mircea Popescu considera ca este bloger de succes

    concluzie:
    Ai ceva de transmis sau cumva prin exceptionalism personal tu nu ai trecut indoielnic? :D

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 12 March 2011

    Apai trecut mai indoielnic, apere domnul, am omorit si io citiva putoi care se credeau visuriti, da' i-am ingropat, nu stie nime' unde-s asa ca negustor cinstit, bun ? Anii 90, alt mileniu, alte obiceiuri.

  3. stiam io! bine c-ai recunoscut. de-acum incolo cu alti ochi te aude omul

  1. Bill Keller si Arianna Huffington pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Din ciclul informativ-ilustrativ "SUA care este"....

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.