Aventuri la cumparaturi

Sunday, 05 June, Year 3 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

cash-n-carry

Deci proaspat mutatul eu a decis ca-si doreste niste birouri, niste scaune de birou, precum si-o masa de gradina, de-aia de plastic, de preferinta modelul mai mare, oval, nu mititel si rotund, precum si niste scaune si-o umbrela mare. Asta se intimpla, retineti, in sfinta zi de Duminica, pe la ora prinzului, cind proaspat mutatul eu a facut ochi.

Dupa care am halit ce-am mai gasit si eu prin frigider si pe cai. Taxiul cica ajunge in patru minute, zice fata de la telefon. Dupa vreo cinci ies eu ca cetateanu' onorabil la portita, sa vaz ce-o fi minunea ? Unde-i masina de n-o vaz din curte ? Ei, masina era dinjos un numar, ca fata nu transmisese tocmai adresa exacta. Precum nu transmisese nici timpul exact, ca omu' sustine ca daduse opt, nu patru minute. Pam-pam.

Unde mergem ? Pai aici in Timisoara este un Real si-un Selgros chiar lipte unu' de altul, deci hai acolo. Care intii ? Pai, parca de la unu' poti merge la celalalt da' invers nu ? ofer eu. Intr-adevar. Noa hai atunci intii la ala de la care poti merge la celalalt. Deci la Real ? Deci da.

La Real, raionu' de casa si gradina. Pustiu. Ma uit in sus, ma uit in jos, nici un vinzator. Hai pina la birou sa le atrag atentia sa-mi trimita pe cineva. Fata cheama in microfon, si dupa vreo doua minute apare o fatuca, blonda si supraponderala. Noa, umbrele aveti numa' verzi ? Ca eu avusesem vreme sa le inspectez oferta, si sincer sa fiu nu eram tocma' multumit, adica n-aveau umbrele cum doream eu, sa se-nfiga-n masa, ci un fel de constructie metalica dintr-o parte asa, cu umbrela suspendata de-un catarg ca un clopot. Da-n fine, ar fi buna si aia.

Fata crede ca numa' verzi. Se uita in treacat pe la teancu' cu alte modele de umbrele decit ce discutam noi si declara sigura de sine ca numa' verzi. Mbon. Si mese numa' albe si scaune numa' rosii ? Mda, zice ea. Pai si nu vezi problema ? As vrea si eu un ansamblu bicolor, daca se poate, sa nu ne integram in Magyarorszag mai repede decit e imperios necesar. Fata nu pare sa priceapa ce-i ala un moghiorsag, se scuza ca-i de-abia a doua ei zi aici, si merge sa aduca pe cineva mai expert. Io fluier.

Dupa cinci minute vine cinevaul mai expert, in persoana unui tip pe la vreo treizeci de ani, destul de-nfipt. Ce-as dori ? Pai uite as dori asta si asta, da' asa si pe dincolo. Pai n-avem. Bine, da' invers ? Noa, si intr-un final alegem cumva o alcatuire cu care nu pot zice ca eram incintat, da' nici sa stau in soarele Banatului nu se poate.

- Si-am sa va rog sa mi le livrati
- Nu livram decit in oras, si numai in limita a 500 de lei.

Eu, naiv, m-am gindit ca daca cumpar de vreo doua mii de lei marfa n-o fi aia problema, asa ca iau pe de partea cealalta.

- Pai, in Dumbravita.
- Nu se poate. Si cinci sute de lei per obiect.
- Adica daca io cumpar de un milion de lei, tot obiecte de patru sute de lei bucata, nu mi le vindeti ?
- Noi vi le vindem, apasa tipul pe "vindem", foarte siderat, aparent eu aveam impresia ca ei nu mi le vind ? Ei mi le vind!
- Pai vindeti-mi-le!
- Vi le vindem!
- Deocamdata, nu mi se pare.
- Daca nu le cumparati dumneavoastra oricum le cumpara alti clienti.

Deci, logic. Le cumpara alti clienti. Asa ca-i las balta, sa nu incurc cumva alti clientii aia care dadeau buzna prin raionul atit de gol ca fusese parasit si de muste, si ma duc in treaba mea. Adica peste drum, cum ar veni, la Selgros.

Aici ma apuc sa-mi verific legitimatia la poarta, ca n-o mai folosisem de un an si mai bine, si cine stie ce idei le-or fi venit. Da' nu-s probleme, imi confirma fata. Asa ca ma duc la raionu' de casa si gradina, unde nu-i nimeni. Ma duc inapoi la fata de birau, si-i cer un om. Il chema prin microfon. Vine un pusti sprintar.

Care-mi gaseste, precum urmeaza : masa ovala, cum am dorit, scaune asortate, o umbrela faina, bleumarin, fix din care-am dorit, aspersor longitudinal, deci care improasca o sectiune de cilindru, nu o sfera, furtun, cuplu de furtun, pamint, doua birouri si doua scaune de care-s chiar multumit. Per total un cinci sute de euro sau ceva. Mergem sa facem factura, imi promite ca mi-o livreaza luni. Ma gindesc ca n-or livra ei luni, da' si-n cursul saptaminii cind o fi a fi bine.

Daca tot am ajuns aici, mai un bax de cafea, mai patru cartuse de tigari, mai niste hirtie mai niste apa mai un fursec mai o grisina, dupa care incarc totu' si pe cai, pe bidivii, pepegasi, inapoi acasa. Pina apuc sa-mi catar apa si restu' de diverse-n pod, numa' bine ca suna telefonu'. De la Selgros ne deranjeaza, ca daca-i ok sa vina cu marfa ? Ca daca e ok ei incarca si pornesc (pe cai) spre mine. Sa incarce linistiti, zic eu, ca-i astept cu drag.

Juma' de ceas mai tirziu numa' bine ce mi se descarcasera toate celea. Deci cam patru ceasuri dupa ce le comandasem, intr-o sfinta zi de Duminica (in care precum stiti nu se lucreaza). Dar este o problema la factura, imi atrage atentia sefu' de unitate de livrari calari. Ce problema o fi la factura ?

Pai... sa vedeti...

Stiti ca-n general astea cu probleme la factura care pai sa vedeti nu prea promit lucruri bune. Ei, problema la factura era asa : mi se facturase o masa, da' care era verde. Ori eu cerusem alba baiatului, ne intelesesem ca alba, ba chiar imi fusese livrata o masa alba, intimplator exact aia de-o cerusem (ca era ultima din magazin, cum stiam ca aflasem la fata locului). Care masa alba-i mai ieftina.

Asa ca omu' imi pune in mina, intr-un plic improvizat dintr-o foaie A4 prin capsare marginala (pe care-l puteti de altfel admira dinsus in capu' trebilor) niste bani, diferenta de pret.

Ce poti sa mai zici ? Acelasi proprietar ambele magazine, ca amindoua-s Metro. Una linga alta, in aceeasi tara, in acelasi oras.

Zona crepusculara pe-aici prin Romania, mai frate.

Update : special pentru cetatenii de bine interesati de probleme fiscale, adaug si factura storno. Mbine ?

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

31 Responses

  1. mitzaabiciclista`s avatar
    1
    mitzaabiciclista 
    Sunday, 5 June 2011

    De unde rezultă că nu patronu' face treaba ci angajatu, tu!:D

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 5 June 2011

    Aia o fi, da' garantat nu angajatu' face politica de livrari a firmei.

  3. Mihai B`s avatar
    3
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 5 June 2011

    mircea, data viitoare cand iti iei pt gradina fa bine si du-te la practiker. ca ala e cel de specialitate. acuma sincer, nu mi se pare ca ei sunt fraierii, ci ala care se duce la bacanie sa isi cumpere oua.

    p.s. si real au oricum si preturi nesimtite. sa vezi cat te costa daca vrei sa mananci de la real, in comparatie cu sa zicem... carrefour.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 5 June 2011

    Pai pe de-o parte nu se pune problema sa maninc la cantina, si pe de cealalta nu cred ca se pune problema sa nimic la Carrefour, ca mi se pare ca-n Timisoara nu este.

    Da' io credeam ca la bacanie se chiar vind oua, unde sa le cumperi, la fierarie ?!

    In fine, oamenii isi aduc doua categorii de contributii la formarea presiunilor economice care conduc activitatea umana. Unii preseaza pe preturi, altii preseaza pe calitate. Eu particip la ultima categorie.

  5. Mihai B`s avatar
    5
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 5 June 2011

    aici nu e vorba de pret vs calitate, aia cu real vs carrefour pe mancare e offtopic, e vorba de diversitatea produselor cautate de tine. ca sa iti explic alfel, ca vad ca nu ai inteles, daca te duci sa cumperi niste carti, poti veni si la mine, iti vand eu, s-ar putea sa gasesti si calitate si pret ok. daaaar, mai degraba te duci la o librarie. cam asta e ideea dintre selgros si praktiker.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 5 June 2011

    Pai o fi cum zici tu, da' uite ca eu am gasit exact, da' exact ce-am dorit. In care caz nu mai poate fi cum spui tu, ma gindesc. Nu ?

  7. Mihai B`s avatar
    7
    Mihai Binsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Sunday, 5 June 2011

    te gandesti atat de mult, incat uiti de o vorba pamanteasca(cu sensul: de prin partile locului): ulciorul nu merge de multe ori la apa! :P ;)

  8. wtf giony, la hente estamui local

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Sunday, 5 June 2011

    @Mihai B O fi, ca prea zici cu foc.

    @f Pentru bordel poftiti vis-a-vis.

  10. Critic`s avatar
    10
    Critic 
    Sunday, 5 June 2011

    @f : wadda fuck

    mei da ce chestie, inca mai se este oamini cinstiti in romania. sau unguri, sa nu aruncam cu banul prea departe.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Sunday, 5 June 2011

    Erau romani buei. Eventual un sirb pe-acolo.

  12. Critic`s avatar
    12
    Critic 
    Sunday, 5 June 2011

    deci s-a lamurit, incepeam sa ma sperii.

  13. Da' cred că a ridicat o chestie interesantă Mihai.

    Real,- e pe template cash&carry, clientul lor obişnuit cumpără de-un portbagaj acolo şi pariez că în vasta majoritate a cazurilor la un total < 500ron. Una din treburile managerului este şi să nu-i împuie capul cu prea multe chestii angajatului, aşa că ăla asta-ştie-asta-face. Am lucrat la ei ... şefii de raion tre' să ştie să aranjeze chestii pe raft, atât faţă de un lucrător comercial obişnuit. N-au training de sales.

    Pe de altă parte vânzătorul de Praktiker sau Selgros e învăţat că are de livrat volum şi că trebuie să se descurce. Ştie, s-a obişnuit că în general clientul are cerinţe specifice, spre deosebire de clientul tipic Real,- care doar alege între mărcile A, B, C. E drept, omul din exemplul tău a ieşit puţin din tipar. Da' el e supus mult mai mult chestiunilor discutate, de multe ori nici omu' nu ştie exact ce gresie vrea sau câtă.

    Offtopic: Parcă era un Carrefour Expres în subsolul Bega.

  14. @dAImon Adevarat, dar atunci de ce mai tin mese si alte bullshituri in magazin daca e atat de normal si acceptabil sa nu fie in stare sa le vanda?

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Monday, 6 June 2011

    O fi.

    Eu ma gindeam ca ce zici tu se aplica-n saracii gen Kaufland, Billa scl. In fine, chiar nu-s cine stie ce priceput la minutia supermarketurilor, ca in general le evit pe cit posibil.

    +1 la ce zice Gheorghe, daca ei vor sa vinda suc si bere de ce se apuca de expus tancuri si avioane ?

  16. Critic`s avatar
    16
    Critic 
    Monday, 6 June 2011

    http://en.wikipedia.org/wiki/Metro_AG

  17. donTed`s avatar
    17
    donTed 
    Monday, 6 June 2011

    Pai si o poza cu amenajarea nu pui?

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Monday, 6 June 2011

    @Critic Apropo de care chestie, auzisem ceva zvon ca vor sa vinda Realu' catre Tesco. Incep sa inteleg si de ce.

    @donTed Mai incolo. Deocamdata ai cu dezamenajarea lol.

  19. cineva`s avatar
    19
    cinevainsigna de prim sositinsigna de tehnolog 
    Monday, 6 June 2011

    Si asa pic cu pic se fraudeaza bugetul de stat.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Monday, 6 June 2011

    Pai sa facem si-un update pentru nevoile publicului interesat.

  21. spirtuoase lol

  22. Lol ma mare plic cu douaj' lei.

    De ce treci cumparaturile in numele firmei?

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 March 2012

    Pai cumparaturile firmei sunt pe numele firmei. De ce-as trece cumparaturile firmei pe numele meu ?

  24. Sediu nu-i casa ta?

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Sunday, 4 March 2012

    Mnu.

  1. [...] ora 12 jumatate trecute fix, si eu tocmai m-am intors de la un magazin al carui nume este Selgros, unde am cumparat diverse precum sape, furci, topoare si asa mai departe, in vederea Revolutiei [...]

  2. [...] Aventuri la cumparaturi [...]

  3. [...] legatura cu concurenta idiotilor respectivi, de la care am aflat ca... pai ca nu se merita. Ca sa citam, ca-i fix acelasi stil : - Noi vi le vindem, apasa tipul pe “vindem”, foarte siderat, aparent [...]

  4. [...] crede ca-i bun de comentat fotbal, futut femei, educat copii si asa mai departe. Oricine crede ca stie vinde, sau mai exact spus oricine crede ca el vinde dat fiind ca nu se poate pune problema de-o stiinta [...]

  5. [...] stiu ca suntem intr-o tara in care magazinele nu-si propun sa vinda si asa mai departe, da' totusi. Curva la produs pe marginea strazii imbracata ?! Bai frate, pe ale [...]

  6. [...] taios dar amical imbecilului ca pe de-o parte acasa n-aveti taietor si pe de cealalta parte comertu' consta in aia ca il incurcati dumneavoastra pe vinzator, nu va incurca vinzatoru' pe dumneavoastra. Ca mnoa, asta [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.