Zahar colorat

Sunday, 21 March, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Reactia foarte neta pe care-a primit-o recenzia la Shutter Island in comentarii m-a dus cu gandul la un film de-acum vreo 15 ani, True Romance pre numele sau. Si m-am apucat sa-l revad, ca sa mi-l improspatez in memorie, si sa ma lamuresc. M-am lamurit.

In principiu ar fi putut fi un film bun, scris de un Quentin Tarantino aflat la inceputurile carierei lui (revelatia Reservoir Dogs abia se-ntamplase la Sundace anul precedent), cu un Brad Pitt jucand bine intr-un rol secundar, cu o Patricia Arquette absolut magistrala (da, am inteles, e actrita unui singur rol, da' se intampla ca rolu' ala-i white trash comic book heroine, si deci merge la tanc), cu un Christian Slater bazaindu-si in surdina rolul de Mad Max oarecum gay (ma rog, nu l-ar fute pe Elvis decat daca ar trebui, daca ar trebui, ma-ntelegeti ?), cu Val Kilmer in rolul aluia pe care numai daca ar trebui, intelegeti (Val Kilmer si Christian Slater in ceva precum Mad Max LXIX - Beyond Twinkerdome, va-nchipuiti ?!), cu Dennis Hopper, cu Christopher Walken absolut epocal in rolul de maimutoi cu sange de negru-n vene si-n fine cu Gary Oldman jucand 5 minute de proxenet dezaxat (Drexl !) care vor ramane pe veci in istoria cinematografiei ("Now I know I'm pretty, but I ain't as pretty as a couple of titties.").

Dar filmul e un cacat. Nu-i un film, asa cum comicsurile nu-s filme, asa cum acadelele nu-s mancare, asa cum marijuana nu-i drog, asa cum tancii din online nu-s experti, asa cum virginele nu-s femei si asa mai departe. Ar putea sa fie, sigur c-ar putea sa fie. Orice ar putea sa fie. Da' nu-s. Sigur ca ar putea ajunge, orice ar putea ajunge. Da' n-or ajuns, cel putin nu inca.

De la inceput si pana la sfarsit filmul imi lasa gustul ala de ciocolata contrafacuta, de margarina, de grasimi vegetale hidrogenate pe cerul gurii. Nu ma convinge, nu ma implica, nu ma inglobeaza, in timp ce eu stau si imi vad de ale mele el se desfasoara in legea lui pe ecran. Cu omagii stupizele la scene proaste din filme excelente cu gangsteri din anii '20... Hai, ca exercitiu de cultura vizuala : cine si unde e impuscat in ochi in timp ce pe-un perete ruleaza un film ? Am inteles, QT e net superior, organizeaza un intreg macel intr-o camera unde pe-un perete ruleaza un film, si eroul e-mpuscat in ochi, dar zeita-i sufla viata-napoi in piept. Progres baroc de Chinatown, din guma de mestecat.

Frumos ? Nu. Zahar colorat. Genul de istorie pe care-o povestesti unui copil cu retard sever, din mila. De fapt, nu din mila. Dintr-un fel de lene, ca-i mai usor sa minti convenabil decat sa gandesti imensitatea haului in care se zbate. Dintr-un fel de uscaciune emotionala, ca-i mai usor sa mimezi lipsa nevoii de empatie decat sa chiar scoti de undeva (de unde?!) empatia ceea.

Problema perpetua cu filmele lui Tarantino (cu putine, excelente, complet intamplatoare exceptii), care m-a scos din sala la Kill Bill, e ca nu-s chiar atat de tampit pe cat ar fi nevoie sa fiu ca sa nu ma jeneze limbajul artistic asumat de autor. Sigur, avantajul inteligentei este ca poate asuma oricand prostia, da' nu-i nici placut, nici comfortabil, si ca atare prefer sa ma uit la altceva.

La Shutter Island, de exemplu. Si ma intreb, oare cei ce-aduceau critici de-aceeasi factura acolo (sau cel putin, imi pareau mie de-aceeasi factura) ce-ar gandi ei despre astalalt film ? (Ca, sincer sa fiu, daca nu-mi venea ideea asta nici nu ma osteneam cu o recenzie pentru el). Iese oare ceva simetrie ?

Category: Trilematograf
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

12 Responses

  1. Weekendul viitor o sa fac o vizionare. Tema pare cunoscuta dar la ce RE-uri se practica ...

    Cum sansele ca un film sa fie in general prost bat mai degraba spre 99% decat spre 50%, e mult mai sigur sa ne coincida opiniile pe un review critic decat pe unul laudativ.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 21 March 2010

    Cel putin statistic vorbind. De-aia simetria ar fi asa, mare chestie.

    Desi, pe de alta parte, nu vorbim de-un film in care Tom Sizemore e capul de afis. Sau Rip Thorn. Sau aia blonda si proasta, cum o cheama...

  3. toate or fost blonde proaste la un moment dat. doar ca unele asa or si ramas.

    Sa ne lamurim: exceptand in xxx, numele actorilor nu e garantie pentru calitate. Daca Tarantino vroia, putea face si filmul...

    Altfel am incercat sa vad NINE ... inca nu l-am terminat dupa vreo 3 incercari ..

  4. kokofifi`s avatar
    4
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Monday, 22 March 2010

    acuma esti mult prea sever! True romance e cap-coada o insiruire de memorable quotes si de memorable scenes! nu stiu câte citate din Shutter Island ai memorat tu...sau oricine altcineva, dar din True romance le-ai recunoaste pe toate si dupa 10 beri .

    tin minte ca atunci i-am remarcat prima oara pe James Gandolfini si pe Michael Rapaport si m-am bucurat mai târziu sa-i vad in roluri consistente, pe amândoi.

    la Kill Bill iti dau dreptate, nici mie nu mi-a placut

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Monday, 22 March 2010

    @Dr.A I-auzi, buna idee asta cu garantiile pentru calitate.

    Ma gandesc ca in subsidiar explica si preferinta omului pentru pitipoance : macar stii ce cumperi, ca se chiar vede.

    @kokofifi Tocmai de-acolo vine si metafora zaharului candel. Un pic, putin, niste zahar adaugat de exemplu in chec negru e excelent, si fara nici un pic de putin de niste zahar, checul negru e prea negru.

    Dar o bucata de zahar candel, fara impuritati, doar cu niste costume colorate eventual nu-i o prajitura, si nu-i un desert. E o piatra. Cam asta-i si obiectia, de la o vreme ti se face greata, si ajungi sa vezi filmul in bucati de cate 10 minute / 100 de grame.

    Gandolfini nu-i ala ce juca in ceva sitcom "despre mafie" ? Vai fata, sa nu-mi zici ca aia-i rolu' consistent pentru tine.

  6. kokofifi`s avatar
    6
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Monday, 22 March 2010

    noa bine, Bergman is dead :D

    n-as fi crezut ca nu ai vazut The Sopranos! sitcom, cica! pfffft!

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Monday, 22 March 2010

    Noa, bine, ce-i drept, numele corect pentru filmuletele de juma' de ora facute sa vanda sapun contabilelor istete pe la 30 de ani e de fapt "soap opera". Pentru sit-com e nevoie si de-umor. Sa rectificam deci.

  8. kokofifi`s avatar
    8
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Monday, 22 March 2010

    gee, da' ce de impunsaturi ai in tolba azi!

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Monday, 22 March 2010

    Bine, hai, recunosc. E un film memorabil. Si daca nu-i un film bun, nici o problema, nu poate fi bun sau rau decat dupa vre-un criteriu estetic. Si fiind memorabil, va supravietui probabil criteriului.

    This is my honest oppinion, and if you don't like it I have another.

  10. Luka D`s avatar
    10
    Luka Dinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 22 March 2010

    O mizerie ...

  11. Nu vi se pare că Mircea Popescu în poza afisată pe Twitter seamana cu Tom Hanks in filmul ala antic, You've Got Mail ? :D

    Despre asta zic: http://tinyurl.com/clsjzz

  12. lexy229`s avatar
    12
    lexy229 
    Monday, 22 March 2010

    Tu le bagi ceva in apa Popascule.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.