Vreo, vre-o

Saturday, 23 January, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Pentru inceput,

    @dan_fintescu: @Mircea_Popescu incearca un batran indreptar ortografic, ortoepic si de punctuatie sau, mai simplu, DEX-ul.. "vreo" se scrie legat, romane!
    @dan_fintescu: @Mircea_Popescu ia d-aci, cultule, care esti semidoct! http://dexonline.ro/search.php?cuv=vreo
    mircea_popescu: @dan_fintescu Ma. Tu ai citit linku' sau numa' vorbesti ?
    @dan_fintescu: @Mircea_Popescu da' tu ai citit dexul, pusti arogant? In link e vb despre o cu totul alta categorie de cuvinte. Gramatica de a opta.
    @dan_fintescu: @Mircea_Popescu sau, ca sa intelegi si tu, patratzel, "vreo" nu s-a scris niciodata cu cratima. Esti veriga Zlaba!
    mircea_popescu: Lol marturisesc pacatul ca nu citesc dictionare, monsieur Homais @dan_fintescu
    @dan_fintescu: @Mircea_Popescu pacatul marturisit e pe jumatate iertat. Data viitoare ai sa fii mai putin impetuos in a sustine lucruri pe care nu le stii.

Asa cum probabil va asteptati, acest schimb incununat de succes s-a incheiat repejor c-un kickban de ple fluxul meu, si-un respectuos

    mircea_popescu: @dan_fintescu Stimabile, esti pur si simplu bou. Du-te tu mai incolo-sa si pune mana pe-o carte. Dupa care mai vorbim.

Din acest punct incolo, as putea bineinteles sa ma amuz pe-o mie sau un milion de cuvinte facand uz de diferenta de echipament intelectual pentru a ma juca, ca un cotoi, cu sperantele, aspiratiile, temerile si iluziile despre sine ale bietului Fintescu. Sincer, mi-e lene.

Prefer sa folosesc acelasi interval lamurind chestiunea. Deci, mintea radiofonica a sarit ca arsa pentru ca a citit "vre-o", si anume, intr-un retweet. Cutuma este ca nu esti tinut responsabil de gramatica celui pe care-l re-trimiti in eter. Nu stiu exact de ce, sau daca e bine, fapt e ca s-a incetatenit, si exista. Lucru pe care cel putin o persoana mai sanatoasa la cap a incercat sa-l comunice. Atata lucru ar fi fost suficient pentru a incheia discutia. Da' nu conteaza.

Nu conteaza pentru ca eu chiar scriu vre-o. Si vre-un. Si anume, atunci cand respectivele preceda un substantiv articulat nehotarat, "vre-un peste, vre-o carte". Nu cand preceda un numeral, "vreo cinci lei".

Stiu ca asa ceva nici nu exista nici nu s-a mai vazut in limba romana. Motivul pentru care procedez la acest abuz este, pur si simplu, vendetta. Supararea este explicata pe larg in acest articol, n-am sa revin. Comentariile acolo sunt cel putin la fel de instructive precat articolul in sine (chestie de altfel comuna pe-aici pe Trilema).

Sufice sa spun ca daca proastele ajunse nu se stie cum, dar in mod sigur nu pe criterii de competenta sau calificare profesionala, sa dea cu mucii in DOOM isi pot permite sa inventeze cuvinte precum "nicio", eu “continui" si "elementi", si sa numeasca fructele ciresului "ciresi", apoi cu siguranta imi pot permite si eu sa inventez un adverb relativ-estimativ, "vreo", despre care sa ma prefac ca interactioneaza cu articolele nehotarate.

Chiar daca aceasta traznaie ma expune spumegarilor (mai degraba ridicole) a cate unui vajnic luptator pentru cultura romana, mandru nevoie mare de performatele sale la bacalaureat, are si efectul de a sublinia brambureala si tampenia care domneste la ora actuala in standardizarea limbii romane, si cine stie, poate va aduce si oarecari imbunatatiri.

Si-n rest, o voi pe care va jeneaza sa vedeti scris vre-o, dar scrieti ca niste claponi "nicio", sa va repet : ati ajuns niste agramati. Hu-o.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

61 Responses

  1. pai stai ca nu inteleg.
    cum scrii "vreo trei basculate de flori" sau "vre-o trei basculante de flori"?
    daca ai spus in post ca scrii "vreo cinci lei"?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 23 January 2010

    Pai depinde. Daca scriu corect-gresit, ca de exemplu in mod obisnuit, scriu "vreo trei", ca trei e numeral nu substantiv.

    Dar daca scriu gresit-gresit, cum sunt scrise motto-urile alea din dreapta-sus, atunci scriu vre-o, ca e la misto.

    Intelegi ? :D

  3. am inteles..:) merci pentru raspuns.
    pai am citit motto-ul ala de sus si nu intelegeam.
    o dimineata buna!

  4. There is method to his madness...

  5. Mi,ti li vi, dracu sa-i cheptene.

  6. Mikael Eon`s avatar
    6
    Mikael Eon 
    Sunday, 24 January 2010

    Acest Eros al undelor radiofonice, uoooof, câtă drăgălăşenie! Ce drăguţ! Simpatic tare! Mai, mai, "căţi" vine "săl" mănânci!

  7. @anonimosu =))

  8. Nuantele ironice nu sunt intelese de toata lumea - la prima vista cel putin - dar daca dai un RT, banuiesc ca esti intru totul de acord cu continutul tweetului si iti asumi eventualele consecinte. Un intelectual sclipitor nu pierde timpul cu un asemenea schimb de replici. :) (doar daca e in pana de inspiratie pt blogging(?).
    Apropos, tu scrii 'sunt' sau 'sint'? :)))

  9. Mey vorba lui ala din Nevestele disperate ca e important ce scri nu cum scrii.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Sunday, 24 January 2010

    @giolly Si tie.

    @Anonimosu Acum stii prea multe. Va trebui sa te omor. Dupa ce te gasesc dracu'.

    @cipslim Matele vii ?! Ce-i cu ele ?

    @Mikael Eon Asa-i ca-i un dulce ?

    @Petrov Si pe tine.

    @geni Pai mi le si asum. Dupa cum se si vede, zic :D

    Da' de a fi, scriu "sunt". Stiu ca nu-i neaparat "cel mai corect", cum banui ca stii si tu ca discutia aia n-are neaparat o finalizare posibila. Am facut si eu o alegere.

    @dadatroll Tu incet-incet devii mai ghei ca gramo :D

  11. Nu te place de s-a grabit repede sa te corecteze?

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 26 January 2010

    Drac stie, ca n-am schimbat doo vorbe cu el pana acu. Cine stie cu ce l-oi fi calcat pe penis.

  13. martinu`s avatar
    13
    martinu 
    Tuesday, 4 May 2010

    Mr Popescu esti cam pocnit. Lasand la o parte lupta ta crunta cu cuvantul "vreo", tu calci lumea pe penis? Sa inteleg ca ai calcat mai multi barbati pe penis si pe Dan Fintescu ai uitat cu ce l-ai calcat?

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 4 May 2010

    Adevarul este ca da.

  15. Si anume, atunci cand respectivele preced un substantiv articulat nehotarat, “vre-un peste, vre-o carte”. Nu cand preced un numeral, “vreo cinci lei”.

    A se vedea, în DEX online, de pildă, conjugarea verbului A PRECEDA!!! Conjugare identică şi la fel cu cea a lui A EXCEDA.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 8 February 2011

    Ca bine zici.

    (Nu ca-i identica cu a exceda, uite de-un exemplu o discutie aici).

  17. Nu-i identică :))), dar ăsta a fost "cîrligul" la care am recurs ca să te duci glonţ şi la conjugarea lui A EXCEDA. Că pe nimeni n-am auzit să spună "excedează", ci doar "excede" şi "exced" (singular şi plural pers. a III-a).
    (Vezi că punctul se pune în interiorul parantezei.)

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 8 February 2011

    Da' nu-i nevoie de cirlige, cum nu-i nevoie de cite trei semne de exclamare, sa fim seriosi.

    De auzit am auzit, daca-i excedat de situatie se cheama ca-l excedeaza situatia, nu ?

    Punctul se pune in afara parantezei pentru motivul simplu ca punctul, nu paranteza, incheie unitatea lexical-sintactica.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 8 February 2011

    PS. Geolog sau medic ?

  20. Nici una, nici alta.

    Eu m-am referit la paranteza ta din postarea anterioară: (Nu ca-i identica cu a exceda, uite de-un exemplu o discutie aici). Or, unitatea lexical-sintactică are punctul aferent, dar el, punctul, cu tot cu unitatea lexical-sintactică pe care o încheie, este plasat în interiorul parantezei, nu în afara ei.
    În acest caz, poţi verifica, dacă ai instrumentele necesare (niscai gramatici sau alte cărţi plictisitoare care reglementează punctuaţia), virgula se plasează în interiorul parantezei. Dacă te încăpăţînezi să crezi altfel, treaba ta! Eu am avut cele mai bune intenţii :).

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 8 February 2011

    Nu-i o chestiune de credinta, si nu se pune problema ca eu "cred" altfel.

    Eu stiu, si aia care cred altfel, anume ca fraza se incheie ori prin punct, ori prin paranteza, ghilimele sau ce altceva se mai nimereste cred aiureli. Punctul final incheie fraza, ce urmeaza dupa punctul final face parte din fraza urmatoare. Daca pui paranteza dupa punct, primul semn din fraza ta este... o paranteza. Ce sens are ?

  22. Florin Goanta`s avatar
    22
    Florin Goanta 
    Sunday, 13 February 2011

    Interesante comentarii si puncte de vedere.

  23. salahhe`s avatar
    23
    salahhe 
    Thursday, 3 March 2011

    Auzi, bai, terminati cu revolutiile in gramatica. Mi se falfaie ca suna ca ceapa si n-are nici un sens limba romana. Numa n-o mai schimbati. Las-o frate asa ca merge. Nu ne termina destul aia cu Doom-ul lor, mai bagati si voi fitile.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Thursday, 3 March 2011

    @salahhe
    noiframetitle="YouTube video player" width="480" height="320" src="http://www.youtube.com/embed/hs5KgI_duu4" frameborder="0" allowfullscreen>

  25. nene, asa cum legile le respecti in varianta lor de acum si nu pe cele de acum 50 de ani, asa ar trebui sa scrii corect si conform regulilor academiei de acum, nu conform regulilor academiei din rpr romina...

    am scris si eu in semn de fronda mult timp cu i din i (piine, ciine etc) dar am trecut in cele din urma la caine si paine ca nu ma intelegea lumea... iar schimbarea e din 1994...

    deci daca scrii vre-o esti agramat. punct.

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 April 2011

    Pe de-o parte academia nu are caderea sa dea legi, pe de cealalta academia este o colectie de vite incaltate care nici separat n-au caderea profesionala sa dea sugestii nici impreuna caderea morala sa dea reguli ori sa-i indrume pe altii.

    La fel de bine poti scrie dupa regulile saormeriei din Dristor, daca tu asta-ti doresti. Mie continua sa mi se rupa, atit de saormeria din Dristor, cit si de cealalta saormerie.

  27. Academia .ro nu e buna de nimica.

    nu stiu cum anti-agramatii astia de bloguri explica de ce a fost nevoie de reforma aia, d'le, cu virgula, nu cu sedila, de s-a ales praful de compatibilitate de fonturi si etc.

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 27 April 2011

    Iti explic eu : eterna bagare in seama a capului patrat din birocratie.

    Daca nu-ti poate spune el ca "nu-i bine", nu-i sanatos, il doare fierea. Situatia ideala pentru non-oamenii astia ar fi daca s-ar putea cumva sa trebuiasca sa demolam noi toata planeta, ca s-o facem pe potriva unei traznai scrisa-n ceva hirtie de-a lor.

    Sindrom de impotenta, tipul stie ca in raport cu realitatea, hirtogaria nu conteaza, stie de asemeni ca si-a dedicat viata chestiei care nu conteaza, si ca atare tinde sa "demonstreze" ca traznaia de nu conteaza e "mai importanta" decit chestia care cu adevarat conteaza.

  29. mda, frica de vezi doamne a nu intra in istorie si vai doamne viata mea nu are sens.

  30. Foarte frumos site-ul. Am 15 ani si-mi doresc din tot sufletul sa devin critic al literaturi romane. :(
    Intradevar si pe mine ma obosesc acesti agramati care sunt foarte ofensati vazand scris "vre-o" sau "m-ai" dar nu se uita la ei cum scriu "miati" sau "nicio" , mi-e rusine de rusinea lor. Inaptilor.

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Monday, 16 May 2011

    @oana Hehe pai draga Oana, 15 ani e o virsta foarte frumoasa pentru a-ti dori sa devii critic al literaturii.

    Calea incolo consta in a citi mult, foarte mult, cel mai mult.

  32. Critic`s avatar
    32
    Critic 
    Monday, 16 May 2011

    pedo troll moar time !

  33. Gabriela`s avatar
    33
    Gabriela 
    Monday, 25 July 2011

    Cuvantul "nicio" se scrie cu cratima sau fara? Sunt cam derutata acum.

  34. Mircea Popescu`s avatar
    34
    Mircea Popescu 
    Monday, 25 July 2011

    Io-l scriu cu spatiu. Dat fiind ca nu exista cuvintul "nicio" mai mult decit exista cuvintul nuexista. Sau maimult.

  35. Gabriela`s avatar
    35
    Gabriela 
    Monday, 25 July 2011

    oana, ai si incurajarea mea. Eu vreau sa devin scriitoare si uneori ma gandesc ca ar trebui sa citesc mai putin si sa fac mai multe incercari pentru creatia proprie, dar pasiunea e prea mare! Poate e pur si simplu prea devreme sa ma apuc.

  36. Mircea Popescu`s avatar
    36
    Mircea Popescu 
    Monday, 25 July 2011

    Pai apuca-te si scrie. Vezi ce i-am zis si Ioanei pe tema.

  37. Evident, ești pe tarlaua ta și-ți permiți să banezi pe cine te ințeapă cu sula în respectivele coaste. Problema de bază aici rămâne, totuși, faptul că nu ai dreptate decât pe jumătate. Și nu te faci înțeles.

    Știi de ce scrii ”vre-o fată”? Ca să nu scrii ”vreo o fată”. Vreo tot într-un cuvânt s-ar scrie, dar se comprimă din motive evidente. Dar cuvântul e tot ăla.

    Cam multă ceartă degeaba. Dar ai dreptate, Academia s-a cam tâmpit și-i tâmpește și pe ăștia mai mici care vin din urmă și nu prea au apucat să înțeleagă cum stau treburile. Dar nu mai mult decât messenger-ul...

  38. Mircea Popescu`s avatar
    38
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 November 2011

    Da' io pe cine-am banat ca n-am inteles ?!

    Daca te uiti putin prin jur constati ca eu asa si scriu, vreo zece lei, vre-o suta de lei.

  39. Pe nea dan_fintescu, certărețul din articolul tău.

    Nu am spus că nu scrii așa, am spus că probabil se evita atâta ceartă dacă explicai un pic mai bine de ce.

    Nu mă cert cu tine, să știi :) Constatam, doar.

  40. Problema Academiei Romane e ca nu e o institutie democratica si statul se bazeaza exclusiv pe 'expertiza' lor, fara ceva votari, macar de catre parlament(presupunand ca sunt competenti) daca nu de cetateni.

    Adica daca Mircea da azi telefon la Academie, sau eu, sau oricare altul, va lua muie. Pentru ca el nu e expert de expertiza.

    __________________________________

    I-a hai sa ne uitam nitel la lista membrilor Academiei Romane :

    PRESEDINTE :

    -Haiduc Ion, chimist.

    VICEPRESEDINTI :

    -Filip Florin, inginer.
    -Iosifescu Marius, matematician.

    SECRETAR :

    Otiman Paun, agronomist.

    _______________

    Mdeci multe succesuri si toate cele.

  41. Mircea Popescu`s avatar
    41
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 November 2011

    @Natalia A, a, corect. Da' l-am scos din lista numa', ma rog, practic e cum zici.

    Eu n-am nimic impotriva, sa fie cearta cit de multa, nu ie bai. De ce s-o evitam acuma ?

    @Freud

    The best argument against democracy is a five minute conversation with the average voter.
    Where did you read that ?
    In any good book.

    Problema nu-i ca nu-i democratica, nu are de ce sa fie democratica. Problema-i ca Romania nu are elite.

  42. Păi o căutăm acum cu tot dinadinsul? Nu așa se educă populația, mai trebe și niscaiva blândețe din când în când. Că de-aia vine omu” pe tarlaua ta și te ia la alea-alea.

    Eu, să-ți spun drept, m-am simțit atinsă de titlul articolului care a stârnit toată discuția, deși nu mă număr printre cei care au adoptat idioțeniile DOOM-ului. Nu am să scriu niciodată „nicio”, nici dacă mă angajează ăștia la ziar. Dar nu m-ar angaja ei... Și nu m-aș angaja nici eu :D

    În fine, că mă pierd... blândețe, zic :)

  43. Mircea Popescu`s avatar
    43
    Mircea Popescu 
    Friday, 4 November 2011

    E pai da, in teorie blindetea asta ie asa, o mare chestie, de pus pe rana si mai multe nu. In practica...

  44. Defapt intro utopie pe viitor - nu mai exista, dat fiind ca incurca la scrisul de mana in viteza.

  45. bump
    http://polimedia.us/dtng/c/res/14120.html

  46. ps: poza

  47. Mircea Popescu`s avatar
    47
    Mircea Popescu 
    Friday, 10 February 2012

    Haha mda.

  48. ANAMARIA`s avatar
    48
    ANAMARIA 
    Monday, 13 August 2012

    Ave tie ....urmez aceeasi LOGICA, pentru ca in fond , este vorba de LOGICA. Si eu le folosesc in acelasi mod.

  49. Mircea Popescu`s avatar
    49
    Mircea Popescu 
    Monday, 13 August 2012

    Noi sa fim sanatosi.

  50. Vreau sa-mi iau vizita inapoi pentru ca n-o meriti.

  51. Mircea Popescu`s avatar
    51
    Mircea Popescu 
    Monday, 11 February 2013

    Noa ce figuri are hipstarimea in program mai nou. Pai cine suge pula cui aici, bai ?

  52. Vexare`s avatar
    52
    Vexare 
    Saturday, 18 May 2013

    si atunci costa vre-un leu, ca leu nue numeral?

  53. Cristian Berari`s avatar
    53
    Cristian Berari 
    Saturday, 14 February 2015

    Cu tot respectul, vreo se scrie vreo. Am avut onoarea să învăț limba română în facultate cu regretatul George Pruteanu, cel care nu accepta niciun compromis de genul „vre-o" sau „săț-i". Oricât de inteligent vrei să pari, cu inducerea ideii că ar fi posibilă folosirea variantei „vre-o", chiar și în sens peiorativ, nu demonstrezi decât contrariul. Iar „nicio" și „niciun" sunt obligatorii, ca și „â" în loc de „î".

  54. Mircea Popescu`s avatar
    54
    Mircea Popescu 
    Saturday, 14 February 2015

    Mei da' studente n-o avut Pruteanu' asta ? Numa' studenti ?

    Dubas.

  55. Noa, Cristiane, dacă tot e obligatoriu, rogu-te a mă elucida: cine mă obligă? Că Pruteanu, săracu', era mort ultima dată când auzisem de el.

  56. Mircea Popescu`s avatar
    56
    Mircea Popescu 
    Monday, 16 February 2015

    Tii Spicule! Cum mai merge-n politehnie ?

  1. [...] pretentia sa-l sistematizeze, o traditie continuata de altfel cu succes pina in zilele noastre (1, 2, 3 etc). Ca atare, avem o groaza de inventii originale, dizgratioase si dizarmonioase, care ne [...]

  2. [...] cognitiv intr-o limba paralela creata de mine insumi dupa rationamente corecte (precum de altfel inca traiesc si-n ziua de [...]

  3. [...] Vreo, vre-o [...]

  4. [...] e deosebit de neglijabil, mai ales daca facem o comparatie cu twitteru' cel original. Procentu' de prostovani convinsi de propria lor valoare intelectuala e si el - parca - ceva mai mic. Greu de spus, ca astia-s ca Gizas, ubicui, un fel de materie neagra [...]

  5. [...] ești leneș, zice Ștrul. Tu nu vrei să lucrezi destul, și d-aia nu câștigi nimică! Tu de vr-un an tot migălești o iconiță mititică: o tot sucești și-o învârtești și văd că n-o mai [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.