Un politruc agramat

Tuesday, 04 May, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Faptele : Acum sase luni, niste baieti destepti, cunoscuti prin a) faptul ca produc vaccinuri contaminate cu diverse substante chimico-toxice pe de-o parte, precum derivati organici ai mercurului si diversi compusi organici, precum bucatele de ADN ce nu si-ar avea locul pe de cealalta si respectiv b) faptul ca exploateaza slabiciunile de organizare si control ale statelor pentru a delapida bani publici s-au apucat sa creeze o imaginara epidemie de gripa, la televizor.

Pentru ca televiziunile iau bani, si pentru ca oamenii cred ce vad la televizor, planul a si reusit. Ca rezultat, au "vandut" milioane de doze de vaccin inutile unor guverne care n-aveau nevoie de ele, pe bani grei, din care sa-si permita sa plateasca si la anu', alte campanii de mintit lumea, in scopuri medicale si, de ce nu, politice.

Intre guvernele imbarligate a fost sau n-a fost si guvernul roman, care cu obisnuita sovaiala a facut sau n-a facut. Colac peste pupaza, spre supararea baietilor destepti, Institutul Cantacuzino a descoperit si el ca poate prepara exact acelasi vaccin. Sau nu poate. Sau totusi poate. Dar oricum nu-i nevoie. Sau de fapt e nevoie. Obisnuita sovaiala.

Pana in final, baietii destepti au ramas cam in paguba, desfacandu-si cam 10% din marfa pe care-si planificasera s-o marite aici in Romania, si ca rezultat abia acoperind costurile de "productie" (constand in platit mincinosi publici sa minta public, pe sistemul Rosia Montana Gold Corporation).

Rezultatele : Institutul Cantacuzino si-a pierdut recent licenta de-a produce vaccinuri. Baietii destepti au rabdare, si lucreaza cu darzenia pe care numai milioanele jepcarite din bugetul public ti-o pot da.

boda-danielStimabilul Daniel Boda, fiu al nu mai putin simpaticului Iosif Boda, "sociolog, diplomat şi jurnalist român" pe care daca nu vi-l amintiti in urma aventurii ApR, al carei presedinte de paie a si fost in epoca, atunci poate vi-l amintiti pentru regretul de-a-i fi ingaduit lui Stelian Vasar, student la filosofie prin '65, sa "se intoarca intreg de la mare" dupa ce si-a permis sa nu-si manifeste reglementar iubirea pentru conducatorul iubit, sau asa ceva, joaca un rol in aceasta chestiune, gasindu-se naufragiat cumva, oarecum inexplicabil, in pozitia de sef al Agentiei Nationale a Medicamentului, care nu-i clar nici de ce exista, nici ce face cu un sef agramat.

A, m-am antepronuntat. Bine, hai sa vedem cu exemple, si post-pronuntati-va dumneavoastra :

Între timp, în 2010, s-a efectuat inspecţia în vederea reînnoirii autorizaţiei de fabricaţie a Institutului Cantacuzino. S-a constatat că toate angajamentele pe care Institutul Cantacuzino le-a luat în octombrie-noiembrie nu s-au respectat.

Pentru aceasta, tot ce înseamnă „norme europene“ trebuie să ni le asumăm, chiar dacă, nu ne place, chiar dacă la un moment dat, ele creează inconvenienţe pentru factorul politic.

Toate angajamentele asumate de Institutul Cantacuzino la acel moment nu au fost duse la îndeplinire.

Nu stiu ce se cerea la examenul de Bacalaureat in vremea si-n comuna in care amicul Bodea l-a promovat (ca asa presupun eu, ca promovezi intai Bacalaureatul, inainte de-a te lauda cu "36 de publicatii ca prim autor" - apropo, daca are cineva chef si timp sa verifice din lucrarile alea, sunt chiar curios daca-s tot asa scrise), dar nici logica nu se simte mult mai bine decat limba.

Bineînţeles, această deschidere nu trebuie interpretată drept favoritism, e o relaţie normală pe care o avem cu orice institut de calibrul Institutului Cantacuzino.

Pai este favoritism, sau nu este favoritism, pana la urma ? Oricui sau doar unora ? Ce facem aici ?! In scurt, mi se pare mie ca nu-i totusi acceptabil nivelul la care se prezinta domnia sa, mai ales pentru cineva atat de interesat de standarde.

Nimeni nu îngroapă Institutul Cantacuzino! Pare birocratic, dar trebuie să înţelegem ceva: avem pretenţia că sîntem europeni şi nu vrem să fim consideraţi cetăţeni de mîna a doua ai Uniunii Europene. Chiar dacă am intrat în ultimul val.

La expirarea autorizaţiei de fabricaţie în 19 decembrie 2009, inspecţia de reînnoire a autorizaţiei din 3-5 februarie 2010 a evidenţiat nu numai faptul că numeroasele deficienţe semnalate în noiembrie 2006 nu au fost soluţionate ci, dimpotrivă, că situaţia, din punctul de vedere al conformităţii cu regulile de bună practică de fabricaţie, era chiar mult deteriorată. Aceste constatări, după o perioadă de trei ani, în care deficienţele critice ar fi trebuit remediate, au determinat inspectorii ANM să nu mai reînnoiască autorizaţia de fabricaţie.

Teoretic ce s-a intamplat este ca recent standardele europene s-au schimbat, si nu vrem noi sa ne pierdem credibilitatea nationala si internationala nerespectandu-le, nu ? Ar fi si culmea, sa nu le respectam intr-un domeniu asa, obscur, cu un sistem de sanatate pe moarte, cand nu le respectam niciunde altundeva oricum.

Asa ca ne inchidem singurul producator de vaccinuri. Si, daca mi-e permisa o profetie despre trecutul viitor, va veni in cel mult sase luni ceva epidemie imaginara, de exemplu de melanogaster, sau de camelopardalis sau de cine stie ce alta minune, si nu vom cumpara juma' de milion de doze de vaccin, ci douazeci de milioane, si nu la zece euro bucata, ci la o suta, ca si-asa avem prea multi bani si ne ard buzunarele.

Asa cum ne-am taiat si gainile cand cu aviara, de tampiti ce ne gasim si ca s-avem de ce importa de la unguri, si-asa cum ne-om scoate in scurta vreme si ochii, c-asa or zis la televizor ca-i mai bine. Sau nu, ochii nu, asa ceva n-or zice la televizor, ca raman fara privitori. Da' sigur bem noi ceva urina, sau gasim ceva de facut, nu-i problema.

Doara nu vreti sa ne pierdem cumva prestigiul in Europa, ala de cei mai tampiti din lume ?! Atata lucru avem si noi!

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

11 Responses

  1. M-am spart de ras cand am citit de "prezentari orale cotate ISSN". Asta ar veni lucrări prezentate in conferințe care au scos volum(deschise oricui plateste taxa de conferință deci).
    Omul a reușit frumoasa performanta de a nu avea nici o publicație "peer reviewed" internațională din câte conferințe internaționale a bătut pe banii facultății de medicina (în mod normal o parte din prezentări sunt preluate spre publicare într-o revista și se publica după ce trec de peer review). Uzual se prezintă in CV publicații cotate ISI și nu postări pe blogul nustiucare.

    Da am văzut și la tot felul de rectori in RO din astea.

  2. kokofifi`s avatar
    2
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Tuesday, 4 May 2010

    era de asteptat, la ce pondere si ce lobby au global playerii in Pharma & co.
    creca pfizer,bayer si cine o mai fi n-au avut inca timp sa se ocupe de România, cu toate ca e o mina de aur cu atâtea milioane de ipohondri auto-medicationisti.

    mediile fac din tântar armasar: daca nu e gripa, atunci e vulcanul.
    mai trebuie introdus sistemul de coduri de alerta, sa stie lumea ca-i bai, permanent.

    Boda asta vorbeste ca Yoda, de la coada la cap. greu de urmarit

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 4 May 2010

    @Dr.A Daca te uiti cu rabdare, mai gasesti geme, precum de exemplu aia ca citeaza pubicarea unui POSTER ca accomplishment scientifique key affairs manager delo negocios.

    Da' vezi tu, spre deosebire de frustratii de noi care ne maimutarim pe bloguri, omul asta respectabil face chestii in viata reala, ma-ntelegi ? Pricepi acum neta inferioritate a blogosferei ? Spre deosebire de agentii si ministere, unde se gasesc adunati oamenii competenti, voi sa zic.

    @kokofifi Nu crez ca auto-medicationismul e un ajutor pentru globalpharma, chiar dimpotriva, e un fel de vigilantism.

  4. E greu cu negatiile alea in toate limbile, you don't need no education to know that.

    In afara de aspectul asta, tin sa spun ca nea' Buda merita o flegma din gat. De la fiecare cetatean care a beneficiat in iarna asta de un vaccin la un pret sa zicem acceptabil. Si de la restul cetatenilor, dupa puteri.

  5. Pentru cine locuieste in miticie sau cunoaste locul nu exista dubii: institutul sta pe un teren valoros. I-au pus gand rau de multa vreme, nu i s-au dat bani pentru retehnologizare, chestii d`astea usoare, de vara.
    Ce credeti ca au facut cu ditamai fabrica de paine Titan, care facea paine pentru citeva cartiere de marimea Ploiestiului ? Evident, au demolat-o, ca tot aveam brutarii turcesti cacalau ! Dar de bine, de rau, macar au deschis alta la marginea orasului, ceva mai mica si mai moderna. Alte chestii nu au avut parte de asemenea tratament, din pacate, si au disparut definitiv.
    Dragi dezvoltatori imobiliari, stiti foarte bine ca ne sunteti foarte dragi. Tocmai de aceea noi, poporul, intelegem ca ar fi bine sa se construiasca ceva mall de pitzipoance pe locul institutului. Dar va rugam din inima noastra de romani: macar mutati institutul, construiti-l undeva de la zero, bagati in el niste bani pentru tehnologii noi si pastrati specialistii, ca de ei avem nevoie ca de aer. Saru` mana.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 5 May 2010

    @Marian S Da.

    Pe mine ma intereseaza asa, oblic si putin spre deloc soarta Bukresh-ului, pe principiul ca asa vreti si-asa il faceti, pai autonomie sa va dea Dumniezo. Da' asta-i chiar gogonata deja.

  7. Nu inteleg in ce sens o vezi gogonata. Soarta Bucurestiului NU o determinam noi ci mai degraba ``viniturile`` , cum am auzit ca se spune pe la voi. Vezi bine, d`astia de Teleorman, de Buzau, de Cluj, de Basarabi ...
    Visul oricarui nou venit este sa parvina si sa se pishe in capul celor pe care ii gaseste deja acolo. Da` se intimpla la fel si la TM, stai linistit.
    Si, oricit ti s-ar parea tie de ``gogonate``, mizele pentru Cantacuzino sunt mai multe. Una este cea descrisa de tine, alta e cea descrisa de mine.
    Sa vedem ce mai apare.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 5 May 2010

    Pai soarta a orice o determina aia care isi bat capu'. Daca vinitura se straduie sa se pise si aia deja acolo sed placizi clar ca se va ajunge si la ondinisme.

    Da' mie nu mi se pare ca cele doua sunt contradictorii. Dimpotriva. Si cand zic gogonata, tocmai la asta ma refer, ca sa te apuci tu sa ruinezi cu buna stiinta un institut respectabil ca sa poti pe urma ruina o casa veche si furmoasa e deja prea de tot.

  9. O fi, dar este, ca sa ma exprim asa.

  10. Ce gasim pe net? Prietenul tau!

    Romania: President of the National Medicines andMedical Devices Agency, Daniel Boda, was brought to justice for taking bribery

    http://www.ehfcn.org/media-press/news-announcements/nr/772

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 14 September 2011

    Mda. Eu cind zic ca nu ma agita chestiunea vorbesc serios.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.