Un an fain

Tuesday, 24 August, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am incercat mai demult sa tin un soi de inventar al articolelor reusite in fiecare saptamana, probabil va amintiti. Rezultatele n-au fost neaparat proaste, dar nici stralucitoare, si pina intr-un final mi-am zis ca nu justifica efortul.

Asa incepea, acum un an de zile (aproximativ, ca nu nimeresc aniversarile nicicum, zici ca-s blestemat) articolul care introducea fain@polimedia.us mentalului online romanesc. La acea ora exista deja un serviciu care facea, intre prost si foarte prost, cam acelasi lucru. La ora actuala nu mai exista. Exista in schimb vreo douazeci de servicii noi, pentru ca romanul asa gandeste, pe de-o parte "daca poate ala pot si eu", pe de cealalta "daca nu face nimeni nu merita sa ma apuc eu", o abordare demna mai degraba de nisipar decit de "business" si "piata", da' asta este, popor nou, oameni tineri.

In acest an de zile am avut ocazia sa sarbatorim prin aprilie faptu' ca se adunasera in total o suta de mii de voturi in sistem. Asa o performanta nu-i neaparat lucru de colo, daca va ganditi bine, o suta de mii de voturi inseamna o suta de mii de click-uri, ceea ce-i semnificativ mai mult decit totalul click-urilor contabilizate de toate campaniile online ale tuturor firmelor de succes numero uno din piata de la facerea ei, candva prin 2005 (si eu ma rad, da' asta este, cu asta defilam) si pina astazi. O performanta similara (de fapt usor inferioara, da' treaca) e un motiv pentru penibilii de la Realitatea sa-si inchipuie ca proiectul lor valoreaza minimum doua milioane de euro.

Iata ca astazi avem doua sute de mii de voturi, 200338 ca sa fim exacti. Din august pina in aprilie sunt vreo opt luni, din aprilie pina inapoi in august vreo 4. Inseamna ca rata votarii s-a dublat, de-atunci si pina acum. O crestere naturala sanatoasa, imi pare mie.

Cele doua sute de mii de voturi acordate de utilizatori in acest prim an de existenta se impart intre 14416 articole, ceea ce iarasi mi se pare o performanta insemnata, nu a serviciului neaparat cat a blogosferei romanesti. Sa produci aproape cincisprezece mii de articole care merita mentionate e deja o chestiune notabila, sunt milioane de cuvinte scrise de romani acolo, si cind spun ca blogurile sunt literatura (cu a, nu cu ă, blogurile sunt literatura articulat) cam la asta ma refer. Nu s-au scris atatea carti bune, in intervalul august 2009 - august 2010 cate articole bune au aparut pe bloguri. Ziarele nici nu conteaza in discutia asta, cele doua-trei saptamanale mai reusite n-au cum sa faca fata, chiar daca si-ar dubla, chiar daca si-ar tripla numarul de pagini.

Incet-incet (datorita cresterii volumului de voturi acordate in general) numarul de voturi necesar pentru ca un articol sa ajunga publicat a urcat pina la nivelul de 23 24. Nu-i putin lucru sa fii publicat de fain, in conditiile in care asta inseamna ca 23 24 de oameni au considerat ca meriti asta, ca productia ta e publicabila. Datorita modului in care e calculata karma, si datorita echivalentei ei in bani, acest considerent nu-i un act pasiv, ci implementeaza intr-un sens expresia americaneasca "put your money where your mouth is".

Cred cu convingere, si mi se pare ca pot afirma in cunostiinta de cauza, ca procesul de evaluare al unui articol pe fain e cel mai comprehensiv si cel mai competent dintre toate procesele de evaluare la care poate fi supus un text scris in limba romana. O carte despre care se judeca ca-i publicabila e citita de doi, maximum trei editori. Un articol de revista e citit de editorul rubricii. Un biletel de amor e citit de destinatar si poate de parintii ei, o propunere legislativa nu e citita de nimeni, un act birocratic de poate cativa birocrati. Douazeci si ceva, azi maine treizeci de voturi inseamna mai multi ochi, mai multe maini, mai multe capete decit orice cale alternativa. Nu-i putin lucru.

Chiar si asa s-au publicat in total 3408 articole pina in acest moment, ceea ce revine aproape la zece pe zi. Asta face din fain un ziar mai carnos decit orice alt cotidian publicat in Romania. Nici asta nu mi se pare ca-i putin lucru.

In fine, dar poate cel mai important, comunitatea utilizatorilor a schimbat 13528 comentarii (intr-un sens echivalentul postarilor pe un forum, daca gandim fiecare articol ca avind forumul propriu) si-un numar neprecizat de mesaje private (oarecum echivalente email-ului, intre utilizatorii serviciului). Nu stiu cati autori s-au suparat, s-au socotit jigniti si-au parasit in tromba serviciul, satul, lumea, nemultumiti de parerea comunitatii apropo de productiile lor. Sigur trebuie sa existe, dar sincer nu ma prea intereseaza. Stiu insa sigur ca destui au invatat de pe urma acestor comentarii si acestor discutii, cu siguranta mai multi decit in urma unui seminar de scriere creativa la ce universitate romaneasca doriti dumneavoastra.

Cred, dupa acest prim an de zile ca fain isi indeplineste bine misiunea, cred ca are frumoase perspective de crestere si dezvoltare, stiu ca-i bine desenat asa incat sa scaleze eficient si usor, stiu ca-i gandit astfel incat sa beneficieze de pe urma largirii bazei de utilizatori, extragind cat mai eficient posibil ultima urma de ratiune din activitatea tuturor utilizatorilor. Nu ma indoiesc ca se va mai perfectiona, asa cum s-a perfectionat in mai multe randuri pina astazi.

Asa incat, pentru inca un an, si pentru cat mai multi ani. Traiasca.

PS. In acest an au scris pe tema Mihaela Anghel, Emil Agache, Alexandru Chirila, Calin Hera, Madalina Iorgu, Adrian Melicovici, Adrian Mihalcioiu, Eugen Paun, Dan Stefancu (ordine alfabetica, imi cer scuze daca am uitat pe cineva si rog sa-mi atraga atentia la comentarii).

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

35 Responses

  1. la multi ani, ce sa zic si io. atata ii faci reclama, ca pana la urma m-oi indura si-oi folosi contul ce l-am facut atuncea.

  2. Cu siguranta va mai creste, tinand cont ca tot mai multi oameni au aflat de fain in ultimul timp. Asadar "La multi ani!" acestui proiect.

  3. mda, a crescut fain, fain, dar cred ca si costul de administrare creste cu cat e mai utilizat. si infara de imagine, nu vad ce beneficiu iti aduce, dat fiind ca publicitate nu ai bagat pe el.

    oricum la multi ani! si cheltuieli cat mai usoare cu el!

  4. Pragul de publicare e la 24 de voturi, de cel puțin 2 săptămâni, zănatecule! :P

    În rest, să-ți traiască, înflorească și să se înmulțească!

    P.S. That karma's a bitch. :D

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 24 August 2010

    Am adaugat un ps la articol.

    @F Lol pai de ce sa nu-l folosesti mei.

    @i4ever Sa fie :)

    @Mihai Apai nu putem toti sa "facem bani din bloging" mei. Unii tre' sa si bage, asa-i lumea asta alcatuita.

    @Mari E ? Mi-am uitat. Saru'mana.

  6. @MP

    si asta e drept rau. oricum sa iti traiesc, e un lucru bun in onlineul romanesc, opiniez eu.

    @Mari

    un 24 mare cat 24 august!

  7. La mai multi ..

  8. *traiasca si sa infloreasca

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 24 August 2010

    @Mihai Lol "sa iti traiesc" ce sec o sunat

    @Pisi Danke!

  10. Mircea

    Io' amu, ce să spun ?

    Habar nu aveam de comunitatea asta faină, pînă cînd nu mi-a deschis Teofil ochii.
    Bună treabă ai făcut şi e limpede că era certamente necesară.
    La mulţi ani !

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 24 August 2010

    E, pai nimeni n-avea habar de nimic pana sa afle de undeva. E-n firea lucrurilor :)

    &multumesc!

  12. speranta`s avatar
    12
    speranta 
    Tuesday, 24 August 2010

    la multi ani cu spor si satisfactii de care vrei tu !

  13. Sa petrecem la cat mai multi ani IMPREUNA, ca o comunitate, una reala, concreta care s-a format in jurul FAIN. Ce feisebuci, ce haifaive, ce tuitere si alte cacareze, idei cu adevarat inovatoare, minunate, deseori geniale le-am citit pe Fain. Deja suntem un grup bine inchegat, de ideologi ai noii generatii, fiecare cu talentul sau, fiecare cu aptitudinile sale. Prevad un viitor mare pentru FAin, timpul o va demonstra. Numai faptul ca ne dam silinta sa dam tot ce avem mai bun intr-o competitie a orgoliilor deja formeaza premiza unui rezultat actual si viitor maret. Sper sa regasesc la fel de multe articole tot atat de valoroase si de originale ca pana acum.Sper ca Fain sa atraga tot mai multi oameni de valoare. Fain este intr-adevar o gura de aer proaspat pentru intreaga societate civila din Romania, macar pentru cea virtuala, oricum una reala in conditiile de fata ale realitatii romanesti nu ar avea mari sanse de supravietuire. Iti multumesc pentru conceptul Fain, Mircea, si-ti doresc sa-ti reuseasca alte mii de asemenea proiecte precum Fain. Cu respect, simabile!

  14. Fain! e 1 dimineata, n-am citit postarea ... asa in diagonala, recunosc, dar nu e mai mult de un an de cand exista fain? Sau sarbatorim altceva?

    Hai sa-ti arat ceva! :)

    Statistica Utilizatorului
    Alaturat: 2009-03-30
    Articole Introduse: 190
    Articole Publicate: 19
    Comentarii: 215
    Voturi: 1835
    Voturi ESP: 360
    Scor Karma: 152.15

    Iti place numarul de voturi? Am dat la click-uri de mi-au amortit degetele si am stricat si un soarece! ;)

  15. @Ionut : Nu a fost sanatos soarecele . Eu am dat mai multe click-uri si inca mai traieste.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 25 August 2010

    @speranta Saru'mana.

    @Mikael Eon Frumoase cuvinte, cu multumiri, stimabile! :)

    @Ionut Cam asa, un an si cateva zile.

    Ma gandesc ca esti unul dintre cei care au ocazia sa constate eficienta sistemului, 1800 de voturi, 150 de karma, deci sub 0.1 karma per vot. Compara cu, sa zicem danut2, care din 511 voturi a strans 896 de karma, sau aproape 2 karma per vot.

    Cu alte cuvinte un vot bine ales face cat 23 24 de voturi date la intamplare :) Si cu cat va creste pragul de promovare cu atat se va agrava aceasta diferenta.

    @i4ever Hmm ma intreb daca produce cineva mouse-uri inscriptionate...

  17. fals. voturile sunt pe parcursul unui an, karma creste si scate si in decurs de o zi. ex: ieri aveam peste 350, azi peste 150.

    cum aveam nevoie de karma bagam repede niste voturi si crestea la loc. niste voturi = cateva zeci in 2 - 3 min :D

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 25 August 2010

    Aaa, pai daca le-ai dat intr-un an sigur 100% nu de-acolo ti-o murit mousu' lol.

    Credeam ca te-ai apucat azi.

  19. D-apoi să trăiască, să-nflorească, blogări mulţi să fericească.

  20. Eu nu m-am suparat doar ca ... nu rimeaza cu mine, inca.
    La cat mai multe aniversari :)

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 25 August 2010

    @dAImon Ieee

    @Luka D Este vreme.

  22. Este ... este ... ceva nu-mi place acolo, nu's ce.
    Imi da senzatia de spatiu inchis.

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 25 August 2010

    Pe internet ?! Nu exista.

  24. Exista daca ai imaginatie bogata ... noah ... soamne sau 'mneata ca eu aproape am adormit cu nasu' in cooler si maine cand o sa intru p-aici o sa am senzatia ca-mi bate un scirocco d-ala in fata :D

  25. Sa ne revedem la intalnirea de 10 ani zic.

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 25 August 2010

    @Luka D Io incep sa te suspectez ca posezi o imaginatie chiar prea bogata.

    @Dr.A Haha ca bine zici. Mult a fost, putin a mai ramas lol

  27. Mihai Pintilie`s avatar
    27
    Mihai Pintilie 
    Wednesday, 25 August 2010

    Vorba lui Dr.A, sa ne vedem la intalnirea de 10 ani. La multi ani deci!

  28. Orice e posibil :)

  29. La muti ani!
    Sa sporeasca si sa-i priasca (oricui ii place) :D

    Chiar facusem o incercare, cam in urma cu o saptama (asta legat de soricelul Ionutului si de obiectiile Marianului), cand aveam karma undeva pe langa 0, am bagat cam treizeci de voturi si m-am ales cu karma 380. Cine vrea sa citeasca Trilema, trebuie sa 'clickuiasca' putin (chiar si gen :D)

    http://www.youtube.com/watch?v=aHUqs_h8zrM

  30. pai ce mai vrei sa zica lumea ca-s nebun? normal ca nu in ultimu an ci in 2 - 3 sapt (maxim). vroiai sa recunosc intr-un loc public? Acum pot ca au aparut postari noi si nimeni nu se mai uita la asta.

    oricum cred ca se poate verifica perioada in care am votat. uite, alege orice postare din ultima luna si imposibil sa nu fi primit un vot si de la mine :))))

    nu de la asta mi s-a stricat, si aici am exagerat. cred ca i-a sunat ceasul ... stii cum e, chestiile tehnologice crapa cand ti-e lumea mai draga! :P

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 25 August 2010

    @Mihai Pintilie Ie, 2019, la majoratu' mileniului :D

    @Florin Eficienta inainte de toate.

    @Ionut Lol pe tine nu te poate urmari omu', ba ie ase ba ie invers ba iarasi de la cap, io ce sa mai zic...

  32. Imi place incercarea lui Florin de a urmari rezultatele. Prin urmare vreo 90 de voturi (acordabile in 2 zile, sa zicem) ar fi suficiente pentru 5 euro, chiar mai putine voturi daca adaugi si comentarii :D

  33. La mai mare....

  34. Mircea Popescu`s avatar
    34
    Mircea Popescu 
    Friday, 3 September 2010

    @dAImon E o chestie mai subtila in spatele karmei.. practic tre' sa contribui inteligenta ca de 5 euro :)

    @Cristi Sa fie.

  1. Un an fain pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Ahhh, cum trece vremea mai dragilor......

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.