Trafic!!!

Sunday, 28 February, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Tocmai ce-am scos Google Analytics de pe blog.

Citeam niste rapoarte de optimizare si-am remarcat ca in pofida paralelizarii pe care-o ofera mai nou, totusi scriptul ia ceva timp. Nu foarte mult, dar la microsecundele in care lucreaza Trilema, e ceva, cat de cat, acolo. Asa ca l-am scos. Nu-l mai citisem de cel putin o luna, mai intru din cand in cand sa-mi fac o idee despre traficul unui site sau altuia, unei campanii sau alteia.

Nici atunci nu-i dau foarte multa atentie, sincer sa fiu. Daca nu esti pui de-o zi, prabusit ca din gresala in lumea fascinanta a internetului cu cei trei ani de experienta cu tot, iti cam dai seama. N-ai nevoie de numere si "masuratori" ca sa intelegi cam cum trage o campanie, daca aduce ceva valoare sau nu, daca merita sau nu merita. Din experienta va pot spune ca raspunsul la chestia aia cu "Stiu sigur ca jumatate din banii de publicitate sunt iziditi, dar nu stiu care jumatate" e destul de simplu : Ba stii foarte bine. Si probabil folosesti diverse metode dintre cele mai numerice si mai rafinate ca sa nu observi. Asta asa, ca bonus.

Acum cateva luni m-am apucat sa pun screenshoturi din Awstats. Ultimul e de prin noiembrie. Intentionam sa pun in fiecare luna, dar se intampla ca am avut chestii mai interesante de facut de revelion decat sa dau screenshoturi. Dupa care, daca am ratat momentul ala, cand se schimba luna, am avut mereu alte chestii mai bune de facut. Dupa care s-a adaugat si luna ianuarie, si iata ca maine se va adauga si februarie. Nici o sansa sa ma apuc sa muncesc doua ceasuri la printscreen-crop, printscreen-crop. Si daca nu se va intampla astazi, nu se va intampla probabil niciodata.

Si, in lenea mea, am avut un moment de epifanie dintre cele mai adanci. Nu conteaza, mei oameni buni. "Traficul" este o masura abstracta care nu masoara de fapt nimic concret. Tot timpul ala petrecut bibilind una-alta, urmarind cu ochi de vultur daca a scazut sau a crescut masura X, punand alerte pe telefon si asa mai departe e timp pierdut. Ar putea fi mult mai bine folosit jucandu-te Mahjongg sau alergand un caine, si in definitiv cu exact acelasi impact asupra lucrurilor care conteaza (puterea brandului, influenta, credibilitate scl). Pentru ca "traficul", "unicii" si restul prostiilor nu conteaza.

S-o dat un prost de ceasul mortii sa demonstreze ca vizitatorii fain@polimedia.us e de fapt "robotei", adica ma rog, ca nu exista. In pofida evidentei celei mai plate. Ce-o rezolvat ? A convins pe cineva, a interesat pe cineva ? Nu. S-a facut putintel de ras, da' la el deja nu mai conteaza. Mai recent a si renuntat la teorie (asa, discret), si acum acuza proastele practici ale utilizatorilor, vezi doamne sa-ti votezi prietenii e lucru rau. Mai nou asta, ca daca Orlando Nicoara isi umple timpul de emisie pe care oricum nu-l vrea nimeni facand advertoriale cu pretenu' Copolovici (sau ma rog, Boerescu) si dandu-le drept stiri aia nu se pune. Chiar daca legea zice altfel, da' nu se pune.

Cam asta-i toata smecheria cu traficul si analiza lui. E o metoda extrem de rafinata de-a-ti pierde timpul, si e o metoda extrem de complexa de-a crea argumente plauzibile, dar in definitiv eronate. Fundamental is ireparabil eronate. E drept ca prezinta avantajul ca ascund destul de bine gaura, eroarea, falsul pe care se bazeaza, si cu cat petreci mai mult timp cu ele cu atata ajung sa-l ascunda mai bine, pana cand esti satisfacut cu savoarea minciunii respective. In definitiv, e un mod de-a te convinge singur ca faci ceva, ca de fapt contezi, ca influentezi si chiar controlezi mediul, ca nu-ti trece timpul pe deasupra capului ca unei plante. Deloc surprinzator, e o activitate cu mult mai interesanta si atractiva pentru acei oameni care chiar au aceste probleme existentiale. Pe mine ma cam plictiseste.

Cel mai adesea naste monstri, dincolo de simpla masturbare intelectuala de mai sus. Realitatea.net reface sistemul de microsite-uri care le-au cauzat atatea dificultati acum cativa ani. De ce ? Pai, au realizat (din nou) ca-i mai simplu sa falsifici masura decat sa modifici ceea ce ea masoara.

Inteleg, e seducator sa-ti inchipui ca exista un mod de-a cuantifica ceea ce te intereseaza pe tine. Graficele si numerele au acelasi efect asupra omului mediu pe care-l au si actorii imbracati in halate albe recomandand cine stie ce pasta de dinti sau periuta de colon. Trebe' ca-i adevarat, doar am citit in ziar. In lumea reala insa, statistica nu-i magie, cum nu-i nici managementul onanie.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

43 Responses

  1. eu de cand m-am mutat, multumita tie, pe domeniul nou si folosesc hostingul nou, nu am stat vreodata sa vad ce trafic am sau cati unici pe luna ma viziteaza. si ma cam doare undeva de asta, deja de mult. scriu cand am chef, scriu ce am chef si cum am chef si din cate vad, lumii ii place. singurul lucru care mi-l reprosez e ca nu scriu mai des. dar si asta, cred ca se va schimba in curand.

    si ar mai fi un lucru, ca nu mi-am pus inca diacritice. dar si din alea mi-oi pune degraba. :D

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 February 2010

    Si io tot zic ca mi-oi pune de cel putin 6 luni daca nu un an de-a dreptu'. Da mnoa.

  3. Cum adica, m-a facut cineva ``robotzel`` ? Sa-i spui ca nu-l mai iubesc, da ?

  4. @Mircea
    Da ce, diacriticele astea is coitze sa-ti trebuiasca un cui sa le atarni gen?

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 February 2010

    @Marian S Pai logic vorbind, nu il iubeai nici inainte, robotel fiind :D

    @Dr.A Am incercat chiar la inceput, cand mi-o explicat un cititor pe-aici ca de fapt problema cu diacritice vazute ca patratele nu-i intrinseca diacriticelor, ci pur si simplu rezultatul folosirii setului gresit (adica a pseudo-specificatiei Microsoft, in loc de UTF).

    Problema e ca-mi ia 50% mai mult timp sa scriu cu ele, plus ca ma enerveaza si uit ce vroiam sa zic.

  6. Mikael Eon`s avatar
    6
    Mikael Eon 
    Sunday, 28 February 2010

    te obisnuişte cu ele, Mircea. recunosc, îmi scapă sensul frazei de-a dreptul uneori dacă nu sunt diacritice, adică trebuie să mă întorc şi să recitesc, şi din cauza vitezei prefer să nu o mai fac întotdeauna. poate pierd eu, dar în în egală măsură şi autorul, care în cazul vizitatorilor noi ar putea pierde un nou cititor fidel.

  7. @mircea
    mie lipsa diacriticelor imi vine de la tastatura care nu le contine. pe laptop zic.
    E o chestie de lene cum zici mai sus si nu de 6 luni de experienta in blogging asa cum lasai sa se inteleaga si mai sus :D.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 February 2010

    @Mikael Eon I-adevarat. Pe un site de alta natura as fi probabil ceva mai ingrijorat, dar aici din cate inteleg lumea reciteste si runineaza frazeologia imposibila oricum, deci nu-i asa mare chestie. Viata se compune din alegeri, si mi se pare ca in contextul asta a compromite in oricat de mica masura fondul pentru un beneficiu discutabil de forma e contraproductiv.

    @Dr.A A, nu, vroiam sa zic ca eu am procrastinat/evitat scrisul cu diacritice cel putin 6 luni, n-are nici o treaba cu experienta. Ce experienta ?

  9. Mikael Eon`s avatar
    9
    Mikael Eon 
    Sunday, 28 February 2010

    aroganta e contraproductiva. iti sta bine, dar nu intotdeauna.

  10. Sa-ti dau link la articolul tau despre cum blogingul e un muschi (si alte considerente) sau il gasesti singur :D ?

    Normal ca o sa fie contraproductiv la inceput lol, dupa ce scrii vreo 5 articole la 3000 de semne parca o sa-ti mearga degetele singure acasa, zic. No, your choice, ca oricum stam sa tot recitim uneori de enspe ori si tot nu e klar ce-ai vrut sa zici acolo. Diacriticele ajuta doar textelor care pot fi intelese din prima :D

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Monday, 1 March 2010

    @Mikael Eon Hehehee mersi.

    Sa punem lucrurile in matca lor : Da, mi-e lene, da, nu fac ceva ce ar trebui sa fac, desi inteleg ca ar trebui sa fac aia. Ma complac, ceea ce denota lene chiar dincolo de jumatatea ei fizica, e lene intelectuala de-a dreptul. Si nu exista nici un dar, in caz ca il cauti.

    Noa, recunosc ca-s imperfect. E mai bine asa ? :)

    @dAImon Hehe pai il stiu, ca e un articol drag inimii mele :D

    Sa privim lucrurile din perspectiva : Trilema va exista si-n 2050. Daca eu voi fi tot in Romania in 2050, voi scrie cu diacritice sigur. Trilema va exista si-n 2020. Daca eu voi fi tot in Romania in 2020, voi scrie cu diacritice 90% sigur. Trilema va exista si-n 2015. Daca eu voi fi tot in Romania in 2015, voi scrie cu diacritice fifty-fifty. Restul punctelor se pot interpola.

    Deocamdata n-am inca trei ani vechime in Romania (la toamna-i fac), asa ca nu ma arunc sa investesc efort (nu ma doare sa fac ceva ce-mi place, dar cand fac ceva ce nu-mi place, sau nici macar, dar pur si simplu n-am spontan chef, asa, pai sa vezi acolo circ si scandal. Intreab-o pe biata mama.)

  12. kokofifi`s avatar
    12
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Monday, 1 March 2010

    diacriticele nu-s atât de necesare blogului cât ar fi sa-ti lustruiesti un pic pluralurili, Trilemoi !
    monstrii nu naste, ci nasc.

    graba naste monstri :p

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Monday, 1 March 2010

    Am o problema cu i-ul moale din romana scrisa. Ma tot tratez de f-un an de zile, da' rezultatele sunt iindoielnice.

    Problema nu era insa de plural, ci de articol.

  14. kokofifi`s avatar
    14
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Monday, 1 March 2010

    nici eu nu mă refeream numai la textul de faţă

  15. Dragilor, ia mergeti voi un pic la http://www.secarica.ro si va explica nenea ala tot ce vreti sa stiti despre diacritice si patratzelele care apar in cazul ca le folositi. Jos (porcaria aia de) Vista, ca idee generala.

  16. ``Your comment is awaiting moderation`` ! Pai da, ca am bagat link util.
    Asta e recunostinta ?

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Monday, 1 March 2010

    @kokofifi Da' un' zici tu ca gresesc pluraluri ?!

    @Marian S Haha, intra in moderare pentru c-ai bagat link. Recunostiinta se manifesta prin aia ca si apare lol.

    Da' nu-i problema de cum sa facem, sau cel putin mi-o mai rezolva cineva mai demult, ia sa vedem...

    da, iote aici : http://trilema.com/2009/doua-idei-proaste/#comment-2249

  18. De unde rezulta ca toata lumea il cunoaste pe Secarica. Nu e rau deloc.

  19. Mikael Eon`s avatar
    19
    Mikael Eon 
    Monday, 1 March 2010

    nu mai pleci nicaieri din moment ce te-ai intors, ti-o spun din propria experienta. esti un sfert sigur ca nu pleci, ceea ce inclina deja balanta inspre atare consecinta. :)

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Monday, 1 March 2010

    Hehehe. Poate fi cum zici tu.

  21. Ciolanus`s avatar
    21
    Ciolanus 
    Thursday, 4 March 2010

    mda, unii scriu si ei cand au inspiratie, nu sa iasa la numar.

  22. eu sincer cred ca Google Analytcs e cel mai bun contor free pe care il poti gasi!

  23. Mircea Popescu`s avatar
    23
    Mircea Popescu 
    Saturday, 16 April 2011

    @Pato Basil Si eu sunt de aceeasi parere, cel putin sub aspectul ca aia am folosit, cit am folosit ceva.

    Totusi, ce masori cu el ?

  24. histats.com nu va place?

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Saturday, 16 April 2011

    Habar n-am ca n-am folosit niciodata.

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Friday, 16 March 2012

    Mi se atrage atentia de catre un nelumb de bine ca am comis anumite greseli de exprimare cit si mi-au fost scoase din context anumite afirmatii gresite da' ferme pe care le-am facut cu ocazia comentariului #11 dinsus.

    Cu aceasta ocazie pot confirma ca muie diacritice, si azi, si-n 2020, si-n 2050.

  27. Și pururea și-n vecii vecilor, amin?

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Saturday, 17 March 2012

    Cine stie ?

  1. [...] mnoa, hai c-or fi atins oamenii pragul de jos al maturitatii, sa le dam o sansa. Si-am scris un articol care contesta, fundamental si argumentat, insasi posibilitatea preocuparii lor. Intr-o desfasurare sanatoasa a [...]

  2. [...] explicat mai demult ca nu dau doua parale pe asa-zisele "trafic analytics tools". Asta este unul dintre [...]

  3. [...] asta-i o prostie pina la urma de exact natura si structura "statisticilor" web si apucatilor cu google analytics : Cam asta-i toata smecheria cu traficul si analiza lui. E o metoda extrem de rafinata de-a-ti [...]

  4. [...] e la rindul ei confiscata de discutia despre "trafic", intr-o completa si bovina confuzie asupra diferentelor intre cele doua chestiuni. Totusi, nu mi se pare ca teoria respectiva merita demonstrata, dat fiind [...]

  5. [...] de mar e o jumatate de mar, jumatate de doua mere e un mar intreg. De-acolo si disperarea dupa trafic [...]

  6. [...] pe care blogarul nu are dreptul sa le modifice. Pentru a obtine mai multa atentie (numita impropriu trafic) blogarii se organizeaza-n diverse organisme colective, de la platforme de bloguri (varianta cea [...]

  7. [...] BBS-uri dar nu scriau, din diverse motive. Azi le zice "trafic", si sunt la mare cautare, ceea ce-i oarecum stupid, da' nu mai revenim pe [...]

  8. [...] afacerilor in fata Pietei este numarul de utilizatori, cantitatea de activitate, pe scurt animatia, finantistul pune presiune pe optimizarea (in sensul cresterii) animatiei. In dauna a orice. A [...]

  9. [...] fi masurat statistic macar, stii cam cite autovehicule fizice trec prin fata lui pe ora. Internetul nu se poate masura. [...]

  10. [...] de experienta, atit in afaceri cit si in sociopisicologie aplicatai se observa cu ochiul liber ca numerele in sine nu inseamna nimic. Ele capata sens doar in context, si atunci decit 60`000 de voturi intr-o luna date la foc automat, [...]

  11. [...] fara exceptie (si cu necesitate) gresite, in principiu nimic mai mult decit o metoda complexa de masturbare intelectuala. Daca ar fi sa-l citam pe Warren Buffet pe tema am zice ceva de genul "analiza tehnica nu [...]

  12. [...] sa va alegeti criterii obictiv masurabile, evitati banalele dar absolut stupidele "sa am X trafic" sau "sa primesc Y [...]

  13. [...] din prima generatie, dispusi la orice si gata de orice, toti fixistii care traiesc dupa numere (urmaritorii de statistici sunt si ei un bun [...]

  14. [...] peste : sigur ca acolo e "trafic" din care sa traiasca un "trust de presa" un an de zile sau ceva, totusi pare a fi o problema : cite [...]

  15. [...] ori de ce sa fie numa' sa se poata numara, sa intre la grafice, sa fie cu unici. Sa se poata adica da o laba, da intelectual [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.