Sunt suparat cu Calin

Tuesday, 12 October, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Asta asa, ca sa stiti. Cum care Calin ? Calin Hera, il cunoasteti sigur, e tipul dezghetat de la Evenimentul Zilei. Nu-i dau link, ca-s suparat. Da, ala de la care-am furat ideea de Proza Arhiscurta, de-am facut si concursuri si alea.

De ce-s suparat ? Moama ce ma bucur ca m-ati intrebat. Cum adica nu m-ati intrebat ? Nu fijti hateri de-aia ca nu va sade bine. Deci sa va povestesc de ce-s suparat.

Mi-a trimis ceva trackback de-ala in masa. Le stiti ? Le detest. Problema cu tipii dezghetati, ziaristi sau scriitori, filosofi sau ce-or mai fi ei este ca-s de-o induiosatoare dar ingrozitoare incultura digitala. De exemplu, in topul celor 15 mai influenti scriitori cu blog gasim 3 cu domenii proprii. Si liceenii picati la Bac inteleg mai multe despre internet. In fine, asta este, sa nu divagam.

Ideea lui era sa particip la o chestie cu proza arhiscurta, la tema fixa. Tema fiind imaginea asta :

223-captura_rara

Pe care-a ciordit-o el de pe net, ca mnoa, era pe net. Doara nu asa merge treaba pe net ?

Ei, v-o amintiti pe proasta satului ? Hai ca n-o trecut nici doua saptamini, cinspce zile de faima, nu se poate s-o fi uitat deja, chiar dac-a cazut de pe lista cu articole recente. Ea exista in continuare, respira acolo in Braila ei, chiar daca s-a prabusit ca o piatra in pacura uitarii dumneavoastra, bine ? N-o omoriti, e si ea un suflet de om, oricit de prost. Tineti-o minte macar inca o saptamina, bine ?

Mi s-a parut mie ca desi regula zice sa nu raspunzi la spam, totusi prea s-au aliniat astrele. Asa ca la poza furata de Calin i-am raspuns cu niste fragmente luate cu japca din scrierile proastei in discutie. Care erau despre mine, sau ma rog, asa ii place ei sa creada. Ca rezultat, bucatica cu care am participat.

Mie mi se pare foarte reusita, chiar daca putina lume stie ce-i aia porne. E un ditamai tort etajat de parodii peste parodii, nu ma puneti sa le explic, da-ti-va timp ca le veti descifra, sunt sigur. Pina la urma asta mai putin conteaza, ma incalzeste pe mine fix cu un sfert de Joule daca inteleg cinci oameni sau cinci miliarde.

Asa cum v-ati astepta, proasta satului sare de fund in sus, ca am plagiat-o. Cu care ocazie aflam, pentru o noua cantitate imensa de lol, ca ea foloseste Internet Exploder. Non-tabbed. Bun venit in 2001. In tot cazul, nu, tu, nu te-am plagiat, pisi. Te-am futut. Este o diferenta.

Asa cum nu v-ati astepta, mai ales de la un baiat dezghetat, Calin nu-mi inscrie piesa in competitia de voturi. Da' asa, pe sestache, nu zice nici o vorba, desi mi se pare ca-mi stie numaru', pur si simplu se face ca ploua.

Pai mai Gheorghe. Daca vii si ma rogi ceva, (ca tu vii si ma rogi pe mine, cind dai trackback-uri de-alea nesimtitele, nu stiu daca realizezi, realizezi ?) si eu condescend sa-ti fac favoarea sa te bag in seama, apai tu nu-ti permiti dupa aia sa-mi tai contributia, ca io-s elementul greu in relatia asta, fiind creatorul. Tu esti un prapadit de administrator, un curator, si n-ai tu caderea sa decizi ce intra si ce nu intra la vot, ca de-aia ai sistem de vot, tocmai pentru ca din pozitia de administrator esti nimeni in relatie cu creatorii.

Cind am fost eu nimeni in relatie, adica atunci cind am organizat eu concursuri de PA, nu mi-am permis sa tai piese, chiar daca au fost cazuri de plagiat de-adevaratelea, cel putin la primul. Discutia s-a purtat deschis la comentarii si am lasat juriul sa decida, ca de-aia formezi juriu. Juriul e cineva in raport cu creatorii, are greutate in relatia aia. Tu, din pozitia de administrator, esti sluga.

Ma deranjeaza ca imi revine sa explic chestii de-astea absolut fundamentale, la nivelul genunchiului broastei, unor tipi ajunsi la o virsta, cu o profesiune respectabila, si care se socotesc intre dezghetati, nu-s adica printre vitele de care-i plina lumea. Am un neplacut sentiment de deja-vu, ma simt cam ca si la sedintele de prin '90 - '91 cind trebuia sa explici de ce "democratia originala" nu-i nici o solutie nici o democratie.

Pai de-aia am murit noi in 89, mai Caline, noi astia care-am supravietuit, ca sa te apuci tu de masuri administrative asupra artei ? De ce-avem noi societate civila, ca sa aiba cine culege gunoaie de pe marginea autostrazii ? La ce mai strica Humanitas-ul hirtia publicind teorie politica si eseuri si ce mai publica ei, sa avem din ce face cornete ?

Rusine, zic.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

20 Responses

  1. Stiam că o să sară si pe mine stropi dacă m-ai bagat în chestia asta (fără să ti-o cer, fără să mă anunti, amical, că ai luat nu stiu ce cu japca...)

    Anyway, n-am nicio poftă să duc polemica asta mai departe; ar rezulta o spirală neplăcută din care n-am avea de câstigat nici noi doi, nici numerosii tăi si eventualii mei cititori. Am demonstra ce?

    Încă ceva. N-am furat/ciordit nimic, prietene Mircea. Cine are curiozitatea să vadă despre ce e vorba, îsi dă seama.

    O seară plăcută.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 12 October 2010

    Ei, bine-ar fi dac-ar merge asa, stam undeva pe margine si "nu ne amestecam". Nu merge asa, nu exista turnuri de fildes. Viata curge, noi suntem chemati sa-i facem fata. Aia inseamna sa fii viu.

  3. Anonimosu`s avatar
    3
    Anonimosu 
    Tuesday, 12 October 2010

    Cum poti sa iei la misto lipsa de umor a celei mai umoriste scriitoare in viata?!
    Cum poti sa fortezi un intelectual sa ia parte la viata cetatii?!
    Ce fel de om esti tu, Mircea Popescu?!

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 12 October 2010

    Pai aparent un om rau. Da' asta stiam.

  5. Dar vai ... dar cum ... mi-ai luat-o inainte!
    Si ete asa s-a dovedit si Veronica utila.

    Mah tu, relax ...

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 12 October 2010

    Apai daca esti lenta. Da' ce faceai ?

  7. Am fost la shopping tu, nu-mi pot refuza un corset nou ...

    Dar show-ul o sa continue asa ca, e timp! Doar ca deja tre' sa schematizez ca se ramifica misculatiunea.

  8. @Calin Cu totul de acord, cine are ochi de vazut sa vada. Sau ma rog RSS feeds lol

  9. Nu vad in ce fel esti tu "creator" in relatia cu "administratorul" Calin.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 12 October 2010

    Pai cine-o facut obiectul numit "Porneam cu roua-n picioare" ?

  11. Da ce, tu ai legitimatie de jurnalist ca sa pretinzi drepturi de autor pe un copy paste la care nu mentionezi sursa? Pentru restul lumii "creatie" are alta definitie in dictionar.

  12. despre ce vb ca vad ca e acolo?

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 13 October 2010

    @Dr.A Deci daca fac o instalatie din ziare vechi muiate in galeata cu apa, in forma de sa zicem magar, tu sustii ca nu-mi apartine mie obiectul, ci trustului Adevarul ?

    Sa lasam prostiile astea zic, plagiatul e o preocupare sanatoasa in stiinta si poate in ziarism, mai greu in literatura. Intreaba-i pe mssrs Houellebecq, Zola scl etc si-ti vor spune aceeasi chestie : ar trebui sa-mi multumeasca vitica ca i-am nemurit maculatura, dar nici intr-un caz n-are dreptul sa isi imagineze ca are drepturi pe ce-am atins eu, scriitor fiind.

    @cipslim Daca-i acolo nu crez ca are cum sa fi luat zero voturi, ca io o votam.

  14. mai da Ukava joaca pe mai multe fronturi? Ca face slalom intre tine si doamna de Braila...
    fuken rats man.. they're everywhere....

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 13 October 2010

    Lol da' ce-ai tu cu distractia omilor ? Doara suntem pe internet pe care ne si aflam, dealtfel.

  16. @cipli Sunt agent dublu :)))
    I'm King Rat.
    Iti recomand cartea si necunostinta de cauza o iert ...

  17. Cacat scriitor. Daca iau o poza facuta de tine si pun un watermark (cum or facut "probabil" rusii cu poza aia) alaturi asta nu inseamna creatie.

    Daca faci o "instaltie" ziarul ca produs este "transformat" si continutul ziarului devenit probabil ilizibil e irelevant.

    Plagiatul e o ocupatie la fel de serioasa si in literatura atata vreme cat vorbim de copy paste. N-ai facut mai mult in ce priveste textul.

    PS: cunosti autorul fotografiei cu pricina ?

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Friday, 15 October 2010

    @Dr.A Mnoa vezi, as fi preferat sa port discutiile astea cu musiu administatorul chestiei, era poate intr-o pozitie mai buna decit esti tu sa le sustina (n-o zic in sens pejorativ, pur si simplu constat ca tu esti "silit" sa faci pro bono ceva ce pina la urma nici nu te intereseaza, nici nu te priveste, bunavointa pe care o apreciez chiar foarte mult). Sa notam ca toata supararea mea acolo e.

    Cit la subiect, esti de acord ca textu-i contextul ? (Ca presupun ca vrei sa zici "cit nu vorbim de copy-paste"). Deci, ce-am facut eu este ca am luat un text care este, el in puterea lui, maculatura, adica nu are nici un fel de valoare literara, si l-am pus intr-un context in care acum are si valoare literara si relevanta culturala.

    Asta demonstreaza nu doar teza despre lipsa de talent a autoarei, ca aia-i si banal de facut si gata facut deja, chiar fara sa reclame asa elaborate metode teoretico-analitice, ci teza mai larga despre irelevanta plagiatului ca notiune in ce priveste creatia literara.

    Mai putin conteaza prezumptia ca textul este "ilizibil" sau nu, poate c-o fac asa fel incit sa ramina lizibil, macar in parti, ce-are ? Continutul ziarului, lizibil sau ilizibil este oricum irelevant.

    PS. Ma chinui de-o saptamina sa-mi amintesc cine-i. Am vazut-o in expozitie, e binecunoscuta doar ca nu mai retin de unde fras s-o iau si cautarile la fotografii nu merg cum merg la text.

  19. Mda si corporatia care imi foloseste brevetele fara sa plateasca tot pe principiul ca eu sunt irelevant merge.
    In alta ordine de idei daca descoperi tu o curva exceptionala si o pui la lucru in contextul bun asta te califica de codoasa da nu de curva. Poti pretinde ca esti impresarul literar al lui madam si o promovezi (in masura in care ii pui numele) da nu autorul textului indiferent ca-l pui pe un tricou sau pe un blog.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Saturday, 16 October 2010

    Totusi sa nu confundam planurile mei om bun. Aici vorbim de fictiune, tu vorbesti de inginerie. Pai ii totuna ?!

    Chestia a doua depinde de ce intelegi prin obiectul in discutie. Daca obiectul in discutie e text, atunci ce cauta poza acolo ? Daca obiectul in discutie e intregul obiect, textul + contextul lui, atunci mi se pare ca eu sunt creatorul.

    Nu zic neaparat ca am dreptate, inca o data, da' zic ca-i o discutie ce merita purtata.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.