Sunt prost (dar ma tratez)

Tuesday, 09 March, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Aflam de pe Mediafax ca Mihnea Vasiliu, "director operaţional" la Realitatea-Caţavencu nu stie ca Reuters a cerut falimentul Realitatea Media SA si SC NewsIn Media SRL. Pai de unde sa stie, pana la urma ? Ce, astea-s operatiuni ? Nu stia, dom'le. Boon.

Aflam de la Ministerul de Finante ca SC Realitatea Media SA, CUI 14080700 J40/6736/2001 a realizat in exercitiul fiscal 2008 pierderi in suma de 76 de milioane de lei, la incasari de 100 de milioane de lei. E ceva, daca strangea asa majoritate si la alegeri, Vantu putea schimba direct Constitutia, ce Presedinte. In crestere (pierderile), cu 281%, fata de 27 milioane in 2007. In usoara scadere (incasarile), fata de 103 milioane tot in 2007. Pentru cei interesati de istorie, in 2006 au facut 81 milioane incasari si 18 milioane pagube (strict financiar vorbind) si-n 2005 45 milioane incasari si 6 milioane pagube. In cuvintele nemuritoare ale SOVromului, grupul se afla pe investitii. Doara si FNI se afla pe investitii, si BOOM s-a aflat pe investitii, toti desteptii si invartitii se afla pe investitii ca doara nu s-or afla sub ele. Ce-s ei, boi in jug ?

Si-acum sa venim la ce va chiar intereseaza pe dumneavoastra, si anume prostia mea, ca prostelile Realitatii chiar nu vaz pe cine-ar interesa. Deci, aflam de la o curvistina de online cu mari pretentii si absente realizari ca eu sunt prost. To wit :

Registrul Comertului nu te fură? Ba te cam fură şi el. Probabil singura firma din lume care în 2008, an de trăit bine, dădea consultanţă de afaceri şi avea pierderi. O bună carte de vizită.

Ce-i drept. Singura firma din lume. As putea adauga aici rezultatele financiare pe 2009, an in care am ratat la mustata transformarea in platitor de TVA, cu incasari binisor peste o suta de mii. Sau o notita in trecere despre cum ma gasesc in negocieri cu un oarecare provider de telefonie (nu, nu local, da, ati auzit de el) care m-ar face (cel putin din cate stiu) primul start-up romanesc care a vandut de-un milion de ioro unui grup strain. Da' nu le adaug, lasa ca vor ajunge ele pe caile normale, la anu', sau cand afla lumea. Nu-i graba.

E o nuanta aici, e o subtilitate. Sunt firme care au datorii la furnizori si la stat, dar din care asociatii scot bani. Precum ingineriile Netbridge Tzepuieisions, precum ingineriile iRealitatea Media, precum ingineriile tuturor "respectabilor", "mogulilor", smecherilor si "oamenilor de afaceri locali". Astea nu sunt afaceri, le putem eventual spune afaceri romanesti. Sunt tepe. Pe de cealalta parte, sunt firme care n-au datorii nici la furnizori, nici la stat, dar in care asociatii baga bani. Precum, de-un exemplu, Polimedia srl, care-i la zi cu toate celea. Si-or mai fi si altele, eu pe asta-l cunosc. Astea chiar sunt afaceri, ele chiar creeaza prosperitate, si in termeni economici ele chiar conteaza.

Pentru ca asta-i marele mister pe care mintea cea neteda a romanului nu vrea nici in spartul capului si ruptul mainilor sa-l priceapa : o teapa nu este o afacere. In termeni economici ea nu conteaza. A spune ca "nu stiam" te descalifica din pozitia de director de operatiuni, faptic, indisputabil si inevitabil, tot asa cum a vorbi ca un mototol de scoala profesionala te descalifica din pozitia de director de marketing. Astea nu-s pozitii elective, nu esti director de X sau de Y pentru ca te-a ales colectivul, pentru ca te recunosc ziaristii sau pentru ca scrie pe usa. Asa merge treaba la pitipoance, la vedete de tive, la curve. Dar a fi director, a fi om de afaceri, chestiile astea sunt pozitii profesionale. Poti sa-ti falsifici tu cate certificate de casatorie doresti, daca femeia nu te cunoaste tot nu esti casatorit cu ea, si poti sa-ti tatuezi cuvinte englezesti si dupa urechi, tot nu se schimba continutul capatanii. Tot asa cum scriind telemea de oaie pe-un pachet de sapun de rufe nu obtii telemea de oaie, si daca te apuci sa imbuci din el vei da clabuci.

Nu conteaza ce zice lumea, nu conteaza cum te prezinti si cine te crede. Conteaza ce faci, si ce stii face. De-aia Bobby Voicu nu este "antreprenor", de nici o culoare, si chiar daca i-ar fi trimis Dumnezeu din ceruri prin Arhanghelul Gabriel o placuta aurita pe care scrie "antreprenor online" tot nu era. Ca nu ajungi antreprenor prin zise. De-aia Alex Negrea nu-i "expert online", indiferent cate gagici ii soptesc la ureche contrariul, daca i-o fi soptind vre-una. De-aia nu-i Becali "salvatorul natiunii" : ca n-o salvat-o. Chiar daca toata Ghencea sau Ferentariul ii ridica statuie de salvatorul lumii, omenirii si transgalaxiei.

Aceasta imutabila stare de fapte prezinta doua avantaje majore : Primul este ca putem astazi zbura cu aparate mai grele decat aerul, chiar daca respectabila si respectata Academie Franceza a declarat acu fo' doua sute de ani ca asa ceva nu-i posibil. Si-al doilea este ca eu sunt prost. Prost, ce-i drept, dar prost dupa parerea unor oameni care nu conteaza.

Ce-i mai trist, pentru ei, este ca si dansii sunt prosti. Dar ei sunt prosti dupa parerea mea. Si parerea mea chiar conteaza.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

17 Responses

  1. Toate bune si frumoase, dar nu inteleg de ce anume te tratezi? Si cum? Si iar: de ce?

    Da-i incolo ca strica bunatate de articol de trebuie sa pricep pe alocuri ce ai vrut sa zici si nu ce zici din tastatura (primul avantaj fiind ca putem zbura chiar daca...si al doilea ca esti tu prost punct; ha).

  2. Chestia cu Academia franceza ..

    citat:
    # Traian Vuia, Romania — March 18, 1906

    First European flight by a fully self-propelled, fixed-wing aircraft using an internal combustion engine and a single tractor propeller. He flew for 12 meters in Paris without the aid of external takeoff mechanisms, such as a catapult, a point emphasized in newspaper reports in France, the U.S., and the UK. The possibility of such unaided heavier-than-air flight was heavily contested by the French Academy of Sciences, which had declined to assist Vuia with funding

    Deci chestia se intampla pe la 1906, 100 si ceva de ani adicatelea.

  3. nu ai obosit inca de a-i convinge pe unii de anumite (le)... ???
    :)

  4. Vezi ca daca cauti tratament a scris unu o postare cu o lista de medicamente. Da nui completa ca nu preal duce mintea.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 9 March 2010

    @Diana Coman Curiozitatea a ucis pisica, si ghici cum o chema pe pisica :)

    Si-i mai bine, da' de departe, sa te creada lumea prost.

    @ringo Drept. Opinia avea ceva istorie in spate la momentul infrangerii ei, pe care-l notezi corect, 1906. Am zis sa fiu generos.

    @ana Eu obosesc greu.

    @dadatroll A, da, mersi.

  6. cipslim`s avatar
    6
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 9 March 2010

    Stiu ca ai sa privesti oarecum sceptic dar avand legaturi stranse cu lumea care se ocupa de mass media(si nu pulifrici alde CTP, Cristoiu, etc ci cu oamenii care au cheile de la televiziuni sau ziare sau radiouri) iti pot spune un singur lucru. Nici un grup media de talie mare nu e conceput sa faca bani. Grupul media cumpara favoruri si prieteni in cercuri inalte. Daca ne uitam la un grup media nu putem sa il analizam ca fiind de succes prin prisma limitata a propriilor finante, deoarece e irelevant. Analizam toate interesele financiare ale patronajului si abia atunci ne dam seama daca respectivul organ isi face treaba in organism.
    Stiu televiziuni care incaseaza cam 20% din totalul costurilor dar patronii pompeaza bani la fiecare CAPEX fara retinere si cu zambetul pe buze. Nu e nici o teapa, e de fapt o imens aparat de PR la dispozitia celor ce au ceva de oferit patronului.
    Trustul media isi masoara forta prin numarul persoanelor de care este urmarit, nicidecum in cati bani scoate la final de an.

  7. @cipslim

    asta puteam sa o zic si eu cu ochii inchisi fara sa am mari legaturi cu cie din spatele trusturilor media.

    @dadatroll

    =)) buna rau asta

    @mp

    tin sa te contrazic, tepe nu inseamna afaceri care merg prost din punct de vedere financiar, ci afaceri falimentare in cazul carora un individ sau un grup de indivizi a tras deja grosul din punct de vedere financiar, in defavoarea celor care aveau interese sau asteptari in cadrul afacerii respective.

    la trusturile media, magaria e ca se complica treaba... profitul nu e musai sa fie evaluat din punct de vedere financiar, ci in mai multe si variate variabile! :D

  8. cipslim`s avatar
    8
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 9 March 2010

    @ mihai, puteai dar nu ai facut-o ergo arivist te numesti
    Nu toata lumea realizeaza insa chestiile astea, de exemplu Popescu face abstractie totala de aceasta realitate cat se poate de verificabila.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 9 March 2010

    @cipslim Hehe, da' nici nu-i vorba de asa ceva mei. Situatia-i cam asa : Unu' vine si zice sa stiti ca tot ce-i moale e moale pentru ca-i facut din puf, uite de exemplu o perna. Si un pui de closca. Ce destept is io, muie la toti hahaha. Si io zic mda, chiar si apa-i moale pentru ca-i facuta din puf, dovada ca daca incalzesti apa intr-o oala cu capac pufaie. Stii cum zic ?

    @cipslim ;) nu mi se pare ca ma chiar contrazici.

  10. Bine da se trateaza omu deci poate ca in timp are sa devina destept si atunci osa faca o lista intreaga de medicamente si asa poate sa te tratezi si tu si fi destept. Uau ce Matrix am bagat. Si inca fara calatorie in timp decat in vitor unde toata lumea poate sa calatoreasca deci nui mare lucru.

  11. cipslim`s avatar
    11
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Tuesday, 9 March 2010

    e o aluzie la o eroare logica. Nu'nteleg ce vrei sa spui, sau ca nu vreau sa ma hazardez in a intelege deoarece nimanui nu-i place, nu-i asa, sa se insele/
    Deci in romaneste, am dreptate sau ma banui ca-s zvonaci?

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 9 March 2010

    Nici una, nici cealalta. Zic c-ai ratat un nivel de subtilitate in text.

  13. @Mircea Popescu Eh, nici pisica nu devii cand te cred altii.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 10 March 2010

    Ca norocu', pisi :D

  15. @Mircea Popescu Cum zici tu, prostuțule :D

  1. [...] s-a luat in calcul labamedia.us din motive evidente, concurentii nu pot vota cu ei insisi. Desi MP recunoaste ca este prost si se [...]

  2. [...] Fara datorii la stat, fara datorii la banci, si deci apropo de ce spuneam mai demult, o afacere de-adevaratelea, iara nu ingineriile gusterilor de online. Se-aude, Stanca [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.