S-o lamurim pe asta cu securitatea

Monday, 12 July, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Se da lumea de ceasul mortii astazi pe tema ridicola a "asocierilor cu securitatea". O marota.

Hai sa limpezim niste chestii : In romania (da, romania, aia cu r mic, in care traiti dumneavoastra, ca n-aveti incotro, si-o groaza de altii, ca le place, ii coafeaza si-i incalta la fix) bataia s-a dat totdeauna intre armata si securitate. Astia au fost cei doi poli de putere, nu doar la Revolutie, nu doar de-atunci incoace, ci si inainte. Steaua si Dinamo, astea-s fortele pe care le poate urmari mintea romanului, meciurile la care-i place sa priveasca, chestiile care-l incalta, coafeaza, intereseaza. Atata poate, atata stie, atata face.

In alte parti a existat o a treia forta, acea daurita societate civila. A existat in Polonia, a existat in Cehia. N-a existat in Romania, niciodata. Nu exista la momentul guitarii scriitorilor in fata Tiranului Iubit, care totusi, i-a dus (pe cativa) cu elicopterul pana la Mangalia si nu exista inca douazeci de ani mai tarziu, la mineriade. In tot acest timp prostovanii cu pretentii de intelectuali n-au reusit mai mult decat sa-si bea urina, sa faca spirale, sa-si bage degetele-n fund si sa stea in cap. Si sa se injure si sa se manance unii pe altii ca niste gunoaie veninoase ce priviti impreuna chiar sunt. Da, toti, fara scuze si fara exceptii, aici nu mai exista "salvarea prin cultura" din cultura, aici nu mai exista "dizidente tacute". Va explica mai pe larg Marino, mie mi-e lene.

Asa incat, neexistand societate civila - nu doar pentru ca "intelectualii" luati in corpore au fost de cel putin 40 de ani incoace si sunt in continuare niste gunoaie veninoase, ci si pentru ca populatia a fost si ramane o trupa de boi si vite - Romania n-a avut niciodata optiunea aceea la dispozitie. Romania a fost mereu, de la razboi incoace, romania. A avut a-si alege intre armata si securitate.

La momentul Revolutiei securitatea pornea dintr-o pozitie foarte slaba. Nici un securist sanatos la cap n-ar fi iesit pe strada sa declare ca el e securist. Armata in schimb a pornit dintr-o pozitie foarte buna. E cu noi, ziceau naivii. Stiti cu cine a mai fost, armata ? Cu sarbii. Cu bosniacii.

Nenorocirea care-a distrus tara aia, candva infloritoare, candva mult, mult inaintea noastra a survenit exact in urma victoriei armatei. Securitatea iugoslavilor n-a fost nici la fel de abila nici la fel de numeroasa nici macar la fel de competenta ca a noastra - cauzele se cunosc, sunt multiple si nu le voi diseca aici - asa incat armata a avut mana libera. Si armata a dus tara fix in gard, cum ar fi dus si Romania fix in gard. Armata nu-i niciodata, nicicand si niciunde cartea castigatoare. (Da, stiu, exista contraexemplul Ataturk. Recunosc, e un contra-exemplu. Nu stiu ce sa fac cu el, dar mi se pare ca e o simpla aberatie istorica.)

Securitatea romaneasca era si este foarte abila, foarte numeroasa, a fost spaima rusilor pe cand le eram aliati si-a americanilor pe cand le eram inamici, am avut mereu unul din cele cinci servicii secrete ale lumii, si ala-i un top greu, cu mossad-uri, cu mi5-uri, cu avioane-n el, nu seamana cu Cerbul de Aur, nici pe departe. Asa incat s-a pus pe treaba. I-a ajutat pe militari sa-si scoata ochii, a monopolizat afacerile, s-a insinuat incet in politica si astazi, iata, s-a terminat. S-a mantuit. Cu alegerile din 2009 a castigat tot. Tot. Armata, care pornise din pole position in 1989 a ajuns, 20 de ani mai tarziu, sa aiba 0 active si o gramada de datorii. S-a terminat, nu mai are rost.

Asa incat toata povestea asta cu cine-a colaborat, cine n-a colaborat, cine-i omul securitatii, cine nu-i omul securitatii, de ieri, de azi nu mai prea conteaza. De-acum incolo toti si toata lumea sunt, sunteti, suntem oamenii securitatii. Pentru ca pe-aici nu mai exista pol alternativ de putere. Daca iei un salariu el vine, cumva, pe undeva, din banii securitatii. Daca ai o opinie ea se leaga pe undeva, cumva, de-un interes al securitatii. Ca altceva nu mai exista.

Ar fi intelept, cred eu, in prostia mea netarmurita, sa bagam la cap ce s-a intamplat, sa intelegem cum s-a intamplat, sa cercetam de ce s-a intamplat. Macar pentru curiozitatea noastra, sa nu murim prosti, daca nu simtim ca avem in noi ce se cere pentru ca, pornind din offside fata cu ditamai chestia in pole position sa construim, scotandu-i ochii si pisandu-ne in sinusurile astfel deschise, Romania.

Aia de maine, aia cu R mare.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

17 Responses

  1. dinamo era militia, nu securitatea.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 12 July 2010

    Asta vor ei sa crezi! :D

  3. la fel si cu FSB-ul...

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Monday, 12 July 2010

    Frontside Bus ?

  5. PATRICKdan`s avatar
    5
    PATRICKdan 
    Tuesday, 13 July 2010

    poate gresesc eu, dar echipa securitatii nu era Victoria ?
    strict fotbalistic :)

  6. Io zic sa nu vorbesti prostii, ca mai e si Rapidul.

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 13 July 2010

    @PATRICKdan Da mei, ai dreptate. Fac si io o metafora schioapa odata-n viata, si dracu' ma pune s-o fac fix in fotbal :D

    @Marian S Si CFR Cluj.

  8. PATRICKdan`s avatar
    8
    PATRICKdan 
    Tuesday, 13 July 2010

    nu-i bai, era doar o paranteza ;)

  9. @Marian S:

    Ba nu mai e, ca l-a luat de mult Copos de la Dinamo.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 13 July 2010

    Lol sec.

  11. Păi nici n-am avut cu ce să ducem țara în gard. Armatele de pe plaiurile astea au fost slab pregătite/dotate cu mult înainte să existe România ca stat (aia cu ținutul turcilor la graniță mi se pare cea mai bună glumă din manualele de istorie). Înainte de '89 militarii se antrenau la muncile câmpului, astăzi se antrenează la construit diguri (societatea necivilă își plânge de milă în bodegi iar aia civilă își numără probabil banii, pe ideea că unii nu știu să deosebească ONG-urile de afaceri).

    E mare lucru că ne-au dat americanii pe mână F16-urile alea, că nici cu pregătirea în aviație nu știu cât de bine mai stăm. Aia e.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Saturday, 17 July 2010

    N-as generaliza.

    Romania, ca si tot Bizantul de altfel a fost in ultima mie de ani un soi de taram eroic : multa prostime, cativa buni si foarte buni, la egal sau chiar mai buni decat varfurile unor societati mult mai avansate. Apropo de avioane, in al doilea razboi pilotii nostri de vanatoare (cativa, 2-3 nume) erau cel putin la fel de buni, daca nu mult mai buni decat oricine din mia de piloti excelenti ai Luftwaffe, si perfect comparabili cu elita RAF (care, sa nu uitam, erau cam toti lorzi, cam toata floarea Albionului).

    Pe scurt, avem o duzina de spioni si spioance excelenti, si-n rest zece mii de impingatori de hartii. Un finantist care-i poate cel mai bun din lume, si o liota de idioti asa de idioti ca lasa urme prin aer. In orice firma doresti sa intri, in orice sectie, in orice echipa, in orice sala de clasa, intr-o gasca de roakeri, sau de pasionati cu muntele, sau de raliuri, sau absolut oriunde in orice grup de romani e unul, doi, trei care fac si zece douazeci care stau si proptesc sapa, sa fie si ei acolo, undeva, oriunde.

  13. Într-adevăr, am avut mulți buni, altfel nu-i rupeam pe turci la Posada sau nu reușea Mihai să anexeze Transilvania și Moldova într-un timp așa scurt (motiv pentru care i s-a făcut pe loc foaia de expediere pe lumea cealaltă).

    Avem în toate domeniile (sau aveam, acum totul e relativ) oameni care se pregătesc în condiții mizerabile și fac o treabă excelentă, dar cu unul-doi nu faci mare brânză. Numai un popor ciudat poate da oameni geniali care pleacă, schimbă lumea și apoi sunt considerați de-ai lor și nu de-ai noștri, și poate pe bună dreptate.

    Mie mi se pare că treaba cu securitatea stă cam la fel în toate țările care nu-s Cuba sau Coreea de Nord, iar dacă e ceva ce ne deosebește de astea două state, tocmai aspectul ăsta e. Fluxul de informație va fi mereu cel puțin monitorizat (dar de ce nu și controlat) de cineva, altfel cum își extirpau americanii sau englezii așa-zișii comuniști acum câteva zeci de ani? În ziua de azi se pune o miză mare pe Internet și mă uit cu silă la tentativele de control precum înființarea postului de „cyber czar”.

    După cum văd eu lucrurile, fără securitate, aia din ziua de astăzi, probabil că n-ar exista nici măcar românia cu r mic.

  14. sorinelul`s avatar
    14
    sorinelul 
    Thursday, 31 March 2011

    tare blogu' !#@#$http://TNT-bOOOm.blogspot.com%@$

  1. [...] intr-un univers care ii respingea pe adulti drept nedemni si incapabili, ceea ce ei in mod obiectiv chiar si erau - cistigind astfel relevanta culturala si ancore-n spatiul [...]

  2. [...] ended up either in prison or in the shadows, hence all sorts of national psychopathologies re "securistii". [↩]The commies had this habit of supposedly winning by 100%. A dubious [...]

  3. [...] I'm not benchpressing that much ? Bwahahaha dork, gimme a break. [↩]No, it didn't exactly start in 2014. [↩]The problem with it, if you're curious, is that it's inclusive. It comes off the [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.