Pustimea din Banatul online

Tuesday, 29 June, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Sa spicuim de pe un blog oarecare :

Când vine vorba de comunități locale, nici nu știu cu ce să încep. Ne arată lumea cu degetul că noi, la Timișoara suntem niște ”aroganți”, că ne promovăm numai între noi și că avem toți aere de vedetă. Acum am și eu o curiozitate. Alte comunități de ce nu se promovează atât între ele? Ba, mai mult. Se vorbesc unii pe alții ca la ușa cortului. Am fost în ultimele câteva luni în mai multe orașe din țară, unele cu comunități mai mari, altele mai timide. Dar peste tot mi-a fost dat să aud lucruri pe care nici nu voiam să le știu.

Ce treabă am eu că X sau Y a făcut nu știu ce sau a vorbit cu nu știu cine sau e încurcat cu Z. În loc să se bucure unii pentru alții și să se promoveze între ei, îi plesnește invidia între ochi și se porcăiesc cum nici nu am crezut că e posibil. Nu zic că noi, timișorenii, nu avem micile noastre divergențe. Peste tot există păreri diferite și telenovele intrigante. Dar noi le ținem acasă pe cât posibil. Și ne bucurăm atunci când unul dintre noi realizează ceva mișto. Scriem despre asta și-l felicităm, nu ne întâlnim cu alții pe la colț de stradă să bârfim că și-a făcut succesul pupând funduri sau mai știu eu ce aberație. Că am auzit de toate, sincer.

Mnoa frate, este ca nici n-ati stiut ce speciali si deosebiti suntem noi pe-aici prin Timisoara, da' fara nici un merit propriu si personal despre care sa putem spune doua cuvinte, ci pur si simplu asa, in virtutea apartenentei la grup ?

Nici eu n-am stiut. Si chiar cand ma bucuram mai abitir, ca uite, dom'le, am reusit si eu ceva in viata fara sa muncesc pentru asta, ba chiar azi-maine ma suna de la banca sa-mi iau dividende, poc! vine unu' si da cu batu'n balta :

Cat de evidenta e diferenta intre o parere a unui om lucid din afara problemei – gen Arhi – si ce pline de saliva sunt parerile din plastelina ale celor din “gasca de timisoreni”.

Ce faceti voi cu ideile astea de “comunitate” e ca si cum i-ai lua pe cei 10 vecini cu care te jucai in fata blocului in copilarie (care intre timp si-au tras blog – deci te joci cu ei in fata blogului) si ai merge cu ei la suc o data pe luna. Ce “comunitate Timisoreana” e asta? Sunteti 10 blogari care va cititi intre voi si va dati unu altuia importanta.

Ce funny e cand va mai intinde cate cineva o lingura de ciorba – va duce intr-o excursie cu clasa, va plateste o inghetata, va inchiriaza o masa in club – si automat va credeti speciali. Logica ar trebui sa va faca sa intelegeti ca nici o firma normala nu si-ar promova afacerea prin voi, din simplul motiv ca nu va citeste nimeni. Ca sunt si prosti care pun botu la auto-promovarile voastre si chiar cred ca voi reprezentati ceva, nu ma mira.

Sa nu ma intelegeti gresit, nu am nimic cu nimeni. Urez fiecaruia sa-i fie de bine si excursia si inghetata si noul birou si ce mai aveti voi, dar nu va mai dati importanta artificial. Nu aveti nici o baza, blogurile voastre sunt pline de postari atat de proste incat cu greu termini vreuna de citit (chiar daca multe au 3 randuri si 2 filmulete de pe youtube), drept urmare nu va citeste nimeni.

Ce hazliu e cand unu cu 300 de vizitatori pe zi te invata cum sa faci sa ai un blog de succes. Ar fi ok sa ai 300 de vizitatori pe zi in cazul in care ai avea un blog de nisa: destinat chirurgilor plasticieni, celor care poarta sosete roz, mamelor care au nascut cvarteti, etc. Dar cand pe un blog generalist adresat publicului larg te viziteaza 2 scari de bloc si tu consideri asta un mare succes, atunci te afli intr-o evidenta anormalitate.

Deci bun ? Vedeti ce inseamna invidia ? Mihai, caci asa se numeste comentatorul mai destept decat ei (tm) isi permite sa strice frumusete de coeziune interna! Care este asa de coeziva ca se sparge-n tandari tot la o luna-doua, da' nu conteaza. Ca ne-am uitat. Si rusine si lu' invidiosu' de Arhi, ca ne reaminteste de-astea. Si sa nici nu intram in intrebarile de mai apoi, cu "Ce proiecte online aveti voi", ca e nasoale.

Hai sa revenim cu picioarele pe pamant. Sigur ca-i greu la douaji de ani, cand n-ai nici bani nici experienta nici relatii nici importanta si practic nimic. Si vrei di tate. Sigur ca de cand au inventat americanii aia cu "fake it till you make it" toti prapaditii au impresia ca e o idee buna sa se comporte ca si cum ar fi ce-ar vrea ei de fapt sa fie, duca-se ridicolul pe pustii locuri.

Totusi, lumea e un loc rece, complet dezinteresat de sperantele si nevoile unui pusti ori unei pustoaice, mai ales atata timp cat ei nu se diferentiaza prin nimic (da util, nu aiureli, freze, lanturi, belciuge, bun ?), fiind astfel perfect interschimbabil cu oricare alt pusti si alta pustoaica.

Iar in ce priveste faptele, sa notam ca nici unul dintre aia numiti blogeri de fata noastra nu-s, de fapt, blogeri - nebuloasa e una dintre nenumaratele piariste a caror gura vorbeste de una singura, tomata scria intr-o vreme blog, dar mai nou nu mai are nici timp, nu mai are nici chef - si se vede, dece se straduieste sa aplice modelul fulgerica, la moda prin 2005 - cu acelasi succes, si asa mai departe. Sa notam de asemenea ca nu anodinul de Andrei Crivat e in pozitie sa-si dea aere despre cum e la Cluj, unde Darius Groza sau Liviu Alexa conteaza, de exemplu, spre deosebire de el, si iarasi asa mai departe.

Pe scurt, Mihai (cine e acest Mihai ? Sa-i dam un premiu.) confirma observatia straveche ca cititorii sunt mult mai competenti decat autorii de bloguri, pe la noi prin patrie. Chestie care banui ca s-ar putea explica prin aia ca vocatia reala a multor autori ar fi de fapt de cititori. Macar vreo 5-10 ani asa.

Mnoa, v-ati distrat ?

UPDATE : 3 luni de experienta.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

28 Responses

  1. Taci ca-ti spune iarasi Nebu ca esti infumurat.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 29 June 2010

    Ce teza de doctorat in antropologie ar iesi din deconstructia perechii arogant-infumurat...

  3. Banatul online și banul offline.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 29 June 2010

    Haha aptly put. Adic-ai pus-o apt, in limba romana in original :D

  5. Cititorii sunt mult mai competenti decat autorii de bloguri.

    Ce misto, ca eu citesc blogul tau, dar tu nu-l citesti pe al meu !

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 30 June 2010

    Si ce sa vad, incercari de incepator, in curand expert SEO ?

  7. VI. Bloguri de cultura. Ducand exercitiul limbii inca un pas inainte, dupa stilistica urmeaza chiar logica. Gramo ar putea fi un exemplu, si cu permisiunea dumneavoastra, ultimul pe lista, subsemnatul.

    Ce a înţeles dom` Popescu din blogosfera românească în februarie 2009.
    Mă piş pe mine de râs !!!

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 30 June 2010

    Mnoa, finut, ca pampersii e scumpi, si pentru adulti chiar si mai si.

  9. Băi, m-o trăznit brusc aşe ideea că ăsta nu-i deloc caz singular. Spre exemplu se dă un grup de fotografi (FotoVest parcă), cu aceleaşi obiceiuri: ieşit la un suc săptămânal, frecat duda-n cert, all the jazz. Şi când o venit un străin şi-o întrebat "bun, da' care vi-s vârfurile? realizările?" .. potop. Căcum îşi permite să întrebe, nu se vede cu ochiul liber că ăla nu se vrea un grup competitiv? Căcompetiţia e rea, distruge coeziunea şi naşte monştri. Finalul fiind, bineînţeles, că de FotoVest înca n-a auzit nimeni, iar străinii îşi văd de treaba lor.

    Sau se dă un forum dedicat transportului în comun din Timişoara, pe care câţiva plictisiţi oameni discută diverse lucruri care-s prea complicate pentru ei. Foarte bine, s-a realizat o istorie a transportului din oraş, dar e munca individuală a 1-2 oameni. În rest discuţiile zilnice se învârt în jurul unor evenimente banale, ce vehicule au fost pe ce linii azi etc. Şi mai intră din când în când 1-2 oameni care-s plecaţi din Timişoara, şi şterg pe jos cu absolut toţi - pentru că-s citiţi (knowledgeable) şi pentru că au privire de ansamblu.

    Ceea ce e foarte ciudat având în vedere că offline grupurile sunt foarte competitive, de la echipa de înot la echipele de şah, karate sau scrabble - peste tot, ori ai valoare ori te laşi. Ceea ce ar putea confirma teoria că-n online ajung fix ăia care nu contează?

  10. row 3, first word: "în cerc".

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 30 June 2010

    Obiceiuri de camin cultural. Ideea ca a vorbi despre realizari e egal cu "competitie" e cam de aceeasi natura cu ideea ca a vorbi despre femei e egal curvie.

    In online inca ajung fix aia care nu conteaza. Ca-i inca fringe. Da' banii mei is pe teoria ca nu mai dureaza.

  12. Scumpi, data viitoare ne informam putin? Poate ca PR face scumpa mama dumitale ;) Asta pentru ca-s o doamna, si nu-mi permit s-o injur, si pentru ca pana si dansa (mama ilustrei tale fiinte) regreta ca a adus pe lume asa un exemplar.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Friday, 9 July 2010

    Noa, da' n-o da si tu-n dela lui Marian, pofteste cu curaj declarativ : cu ce zici ca-ti ocupi cele opt ore de munca zilnica ?

    (Si daca tot suntem la momentul asta magic, poate ca la un moment dat indraznesti sa iesi de dupa pseudonime si alte acte de curaj soricesc, si-ti asumi un nume pe internet. Nu zic acum pe loc, da' asa, in principiu, candva.)

  14. Dupa cum ziceam, sa ne informam: numele meu apare pe foarte multe site-uri, ca explicatie, pe langa Nebuloasa. Si apoi, eu, in timpul dedicat muncii, fac vanzari de utilaje industriale, deci am o munca de om normal, nu umblu dupa scandaluri blogosferice.
    Deci, ma repet, dar mai multa informare nu-ti strica.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Friday, 9 July 2010

    Deci sales si nu piar ? Mnoa, sa-mi fie iertat.

    O fi fiind si asta vre-un progres.

  16. pletzalcoatl`s avatar
    16
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Friday, 9 July 2010

    asuma - ASUMÁ, asúm, vb. I. Tranz. A lua ceva asupra sau pe seama sa.

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Friday, 9 July 2010

    E si tu acum. Detalii.

  18. Vorba ungurului, "get a life, dude".

  19. pletzalcoatl`s avatar
    19
    pletzalcoatlinsigna de criptograf 
    Saturday, 10 July 2010

    Bitch, I looked at you, you looked away, I know it, you know it, now everyone else knows it. Fucken assclown.

  1. [...] sa dau si-un exemplu care sa ilustreze de ce cred indeobste ca blogurile romanesti sunt proaste, si autorii romani de bloguri sunt prosti. Uite ca se pot scrie in 2005 articole care sa fie relevante in 2010, peste [...]

  2. [...] Toata lumea si soru-sa isi face agregator, daca n-are deja. Inclusiv pustimea din Timisoara, care se simte pe nedrept nebagata in seama de tati in ultima vreme (asta e viata mai copii, [...]

  3. [...] sute de voturi, da' este. A fost aproape. Poate mai mult noroc tura viitoare, mai dospeste si blogosfera, cine [...]

  4. [...] Cristescu cite-un oscior in directia atit de relevantilor si atit de importantilor (in mintea lor) blogeri din Timisoara ? Pentru ca cel mai ieftin e sa-i cumperi un hamburger si-o cola unei pizdute proaste. Toate [...]

  5. [...] Hai sa va povestesc despre directorul tehnic al Polimedia Srl, pre numele dinsei Martha McCuller. Unii ati avut chiar ocazia s-o cunoasteti in persoana, mi se pare c-a onorat cu prezenta inclusiv ceva intilnire de pustime online banaceana. [...]

  6. [...] erau strinsi acolo vreo cincizeci-o suta de pustani, unii cu dificultati de relationare mai pronuntate decit altii, unii stiind cine-s altii mai putin, [...]

  7. [...] par sa fie gruparea infractionala cunoscuta de politistii comunitari drept Pustimea din Banatul Online, o banda de raufacatori si obisnuiti ai arestului preventiv (precum si adaposturilor sociale de zi [...]

  8. [...] doi ani incoace, ca adica "une-s multi puterea creste". Asa au rezultat baloseniile regretabile ale trupei din jurul fetei cu tite mici si impresii mari, baloseniile mai recente din jurul lui Cristi China, [...]

  9. [...] Let me tell you of the CTO of Polimedia srl, by name Martha McCuller. Some of you had even the opportunity to meet her personally, if I recall she honored with her presence even some sort of meet of the online kids of Banat. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.