Prezentari powerpoint

Wednesday, 12 May, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Sunt la mare moda. Eu nu le folosesc, si nici nu-mi plac. Mai grav decat preferintele mele e totusi faptul ca ele nu-s, in majoritatea cazurilor, o idee buna.

Prezentarile powerpoint sunt utile si binevenite daca aveti un defect oarecare de vorbire. Daca sunteti peltic, de exemplu, si-aveti de povestit despre o seama de nume proprii, sa le aveti si undeva scrise la nevoie e esential, si va poate salva de-a deveni mai amuzant decat va planificaseti. La fel, daca vorbiti cu un accent dens, fiind de exemplu australian din Queensland in vizita in Kentucky, sau neamt vorbind franceza, sau ungur vorbind orice limba straina (fara a fi, cum cere bancul, si evreu) atunci da, a avea ceva scris e inevitabil, necesar si binevenit.

Dar altminteri, powerpoint-ul distrage. Distrage atentia de la persoana dumneavoastra, va introduce un competitor in relatia cu interlocutorii, si va impiedica sa controlati corect fluxurile de atentie. Sigur, toate aceste dezavantaje pot fi inmuiate cu multa practica si experienta, asa cum arta de-a fugi cu lantul pe glezne poate fi imbunatatita prin exercitiu. Totusi, ar fi si mai mult imbunatatita, fara nici un exercitiu, dand jos naibii lantul ala.

Mai grav, powerpoint-ul incurajeaza lenea, si o atitudine fundamental dezinteresata. Daca ceea ce spuneti este interesant, oamenii vor urmari tema, fie prin intrebari adresate dumneavoastra, dupa prezentare, fie prin suportul pe care il distribuiti la sfarsit, sub orice forma ar fi el (un link web e perfect acceptabil), fie prin forte proprii, prin biblioteci si sali de lectura. A va apuca sa-i scutiti - aparent, caci nimeni nu poate fi cu adevarat scutit - de efortul de-a munci si gandi pentru ei, pregatindu-le de-a gata notitele e indeobste o idee proasta.

Rezultatul net exista doar pe termen scurt : cinci minute dupa prezentare, cand memoria de scurta durata inca functioneaza, toata lumea din sala va avea impresia ca se afla, daca nu chiar la nivelul dumneavoastra de expertiza in domeniul prezentat, atunci nici mult departe. Si dupa un sfert de ceas, cand dumneavoastra va veti afla deja in masina, tot ce-si vor mai aminti ei din chestie este ca se afla acum la nivelul ala la care se simteau ca sunt, fara sa fie, pana sa se stinga ecranele luminoase.

Iar peste doua saptamani, sau doua luni, cand va veni vremea sa aplice ce-au invatat, vor descoperi nu doar ca-s bote ca si inainte, dar mai grav, vor crede ca nu-s, chestie care-i va duce pe cei mai inteligenti la frustrare (cum, doar stiam lucrurile astea! ce ma fac acum!) rezolvata cel mai adesea, din pacate, prin ocultare (acum ce ma fac, cum ma prefac ca am facut ce trebuia, sa nu se prinda seful ?) si pe cei mai putin inteligenti, sau ma rog, mai lipsiti de abilitati autoanalitice, la prostia neta, pusa in practica cu voiosie.

Acestia din urma sunt preferabili din punctul de vedere al managementului, pentru ca macar problema devine astfel diagnosticabila, si prin aceea rezolvabila (si iata un prim motiv pentru care managementul inteligent ar putea prefera angajati prosti, altul decat cel de pe buzele tuturor - probleme de control cum sex oral : e mult mai usor sa te prinzi cand fac prostii). Din nefericire, managementul este rar inteligent, si ca atare tinde sa incurajeze ocultarea pedepsind prostia neta odata diagnosticata. Aceasta atitudine contraproductiva impinge in fiecare zi niste mizerie sub pres, pana cand intreaga organizatie e o salcie putreda, gata sa se prabuseasca la prima furtuna.

Moda powerpoint-urilor vine din organizatiile mari, unde potentiale mici ale unor mari volume de oameni trebuie exploatate la maximum. Ea s-a raspandit si sufoca organizatiile mici si start-upurile, care nu au aceleasi probleme (angajatii lor neavand potentiale mici) si care nici nu beneficiaza de economiile de scala respective.

Ca atare, a nu folosi powerpoint e si o alegere strategica. Eu nu doresc, pentru mine, sa fac parte sau sa contribui la functionareala, de orice natura, ca-i ea publica sau privata. Nu vreau prin asta sa zic ca functionareala e neaparat un lucru rau, sau ca ar fi inutila. E adevarat ca adesea are rezultate rele spre foarte rele, in cel mai bun caz inutile, prin prisma comparatiei cu rezultatele pe care le-ar fi putut avea aceeasi organizatie compusa insa din oameni inteligenti, nu mediocri. Aceasta comparatie este insa falsa, n-ai de unde sa iei atata amar de oameni inteligenti. Ca atare, in virtutea ideilor mele despre protectia sociala prin munca mi se par perfect tolerabile, ca modele de organizare sociala.

Dar nu pentru mine, si nu la zece metri in jur. Eu mi-am ales sa lucrez cu oameni inteligenti in exclusivitate, si nu exista un motiv rational pentru care o organizatie mica sa faca alta alegere. Nu, frica nu este un motiv rational, ci dimpotriva, este principala frana in viata antreprenorului. Cel mai bun lucru care vi se poate intampla la servici este sa va sperie angajatii, cu ideile lor. Faptul simplu este ca un start-up nu poate supravietui decat ca o elita, si ca atare, a rata orice sansa de a-l transforma intr-o elita e o alegere strategic proasta.

Inteleg ca in Romania e la mare cinste si admiratie "compania mare", si fiecare start-up isi doreste si aspira sa fie "ca aia". Proasta idee si slab program.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

18 Responses

  1. Ramane faptul ca la sfarsitul prezentarii ramai cu un suport scris. Cognitiv asocierea stimulului auditiv cu cel vizual ajuta aposteriorii si dupa trebuinta reamintirea mesajului auditiv pornind de la stimulul vizual inca disponibil.

    Din acest motiv, oamenii care se pricep, fac prezentari (powerpoint sau pe transparente) succinte folosind cuvinte (sau imagini) cheie ale mesajului. De ceilalti vorbesti tu in articol.

  2. kokofifi`s avatar
    2
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Wednesday, 12 May 2010

    ala care-o inventat pps-urile n-o stiut ce face omenirii

  3. ce zici tu e valabil intr-o lume in care toti vorbitorii merita atentie si merita ascultati pentru calitatile lor de speakeri. or pan' la urma, ca in orice job, vei gasi brilianti si carbon; aia care nu-s in stare sa capteze auditoriul au nevoie si de-un suport, gen.

  4. Lenea pentru cei ce privesc prezentare, nu pentru cel ce o face...mai ales daca sta 11-12 ore ca sa o faca...mai pierde vreo 4 ore sa inregistreze o melodie pentru ea....

  5. Dorin Victor Vasile`s avatar
    5
    Dorin Victor Vasile 
    Wednesday, 12 May 2010

    Am participat la multe prezentari si cu pp si fara pp.

    Pot sa iti spun din umila mea experienta ca speakerii buni/foarte buni/bestiali erau asa si CU pp si FARA pp.

    Nu pp-ul face prezentarea ci omu' face prezentarea :)

    Acolo unde a existat pp-ul a slujit doar pentru a-mi oferi o lista, o poza, etc care aveau mare legatura cu subiectul. Prezentatorii care erau slabi erau oricum slabi; si daca ar fi facut striptease tot nu ar fi reusit sa imi capteze atentia.

    Aici am fost la o prezentare CU powerpoint si e greu sa descriu coregrafia facuta de prezentator:

    http://www.psihoterapie.net/blog/dorin-victor-vasile/2010/03/si-a-fost-jeffrey-zeig.html

    Aici am fost la o prezentare FARA powerpoint si dl. speaker si-a tinut foarte bine audienta in lesa:

    http://www.psihoterapie.net/blog/dorin-victor-vasile/2009/05/thompson-john-thompson.html

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 12 May 2010

    @Dr.A Eu vorbesc de powerpoint, nu de suportul scris, care-i alta mancare de peste (imo).

    Nu creditez teoria asta a asocierii cognitive. Studiile de specialitate nu o suporta chiar asa de uniform, si mai grav, noi nu facem educatie teoretica, noi facem educatie practica. Ceea ce se invata, se invata intru digestie si aplicare, nu intru reproducere. Ca atare, parerea mea este ca distrage mai degraba decat ajuta.

    @kokofifi Si ala care-o inventat sexu' anal crezi c-o stiut ?

    @dAImon Da, desi presupun c-ar fi preferabil sa-si gaseasca o ocupatie mai adecvata.

    @i4ever Fix despre ei si vorbeam.

    @Dorin Victor Vasile Aici nu pot sa te contrazic. Si nici nu vreau :p

  7. @Mircea
    Idea asta a ta merge la burtologie.

    In ce privește partea științifică concluzia ta e absolut falsa. In plus, de cele mai multe ori nu se face cu scop de educație ci se supune discuției o observație făcută si se discuta interpretarea rezultatelor. Un suport vizual e absolut necesar. Pana la urma pp e doar o scula care rezolva o necesitate si e tautologic sa afirmi ca daca nu e nevoie de scula folosirea ei e inutila.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 12 May 2010

    Nu mi se pare ca vorbim de acelasi lucru. Tu pari sa ai in vedere informarea unor factori de decizie. Eu nu vorbesc despre asta. Pari de asemenea sa nu fi observat ca daca ceea ce-i de comunicat se putea comunica in scris, atunci nu mai stricam benzina si timpul sa ne intalnim, ci dadeam direct pe mail.

    Pe scurt, burtologia e prezenta, da' ma tem ca nu unde o vezi tu.

  9. eu folosesc powerpoint la conferinte. sau il folosesc atunci cand prezint un proiect in fata colegilor sau clientilor.

    cand ies la o bere nu folosesc ppt. nici la cursurile de popularizarea ideilor liberale nu foloseam ppt in anii 98-00.

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 12 May 2010

    Pai si ti-am interzis io ? :D

    La o conferinta, in sensul de, stiintifica, poate fi util. Nu vad de ce-ai renunta la traditionala tabla in favoarea unui pps, dar in fine, chestie si de gust. La o conferinta in sensul de ce fac astia via twitter, de exemplu, nu vad rostul. Oi fi eu orb.

    Un proiect in fata colegilor se prezinta traditional pe un servetel, foaie A4 mazgalita bine, spate de colega binevoitoare etc. In fine, o fi de la mine problema si-aici.

    Un proiect in fata clientilor, ca reprezentant al departament tehnic, da. Nu stiu cine si de ce ar ingadui tehnicului contactul cu clientii, dar sa trecem ca-i mare discutia asta. Ca reprezentant de la vanzari, poate. Depinde. Nu neaparat, nu intotdeauna.

  11. nus ce conferinte stiintifice ai vazut tu cu tabla.
    tu confunzi o discutie pregatitoare in care te folosesti de tabla si hartie cu rezultatul care e prezentat altfel.
    clientii sunt partenerii/finantatorii. in universitati nu avem piarizde si deci ne descurcam singuri.

    aia pe twiter e burtologie. suntem de acord ca nu-i nevoie.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 12 May 2010

    Bun da' ai observat partea unde scrie categorie : 3 ani de experienta ? Ca si textele astea, mai au si ele un context, ma-ntelegi nene Iancule ?

    Universitatile intra, zic eu, clar si apasat la categoria corporatiilor mari, despre care am adaugat o excludere neta la sfarsit. Functionareala, adica.

  13. Le zice bine dom' doctor, nu poți expune prin viu grai o lucrare științifică.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Friday, 14 May 2010

    Motiv pentru care oamenii sanatosi la cap o transmit in scris, prin niste chestii numite jurnale stiintifice. Da' noa.

  15. Am avut prin anul 2 un profesor care se folosea de proiector doar pentru a scrie cod pe viu (un fel de live surgery, așa) în limbaje de programare mai mult sau mai puțin obscure (dar clar exotice). Și pot spune că a ținut (și încă ține) câteva din cele mai bune prezentări din toată facultatea. Nu văd multă lume încumetându-se la stilul ăsta, dar deh, cine se pricepe știe.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 18 May 2010

    A, da, uite bun exemplu, ala-i un must, daca ti se cere sa tii curs (si nu seminar, unde-i poti inghesui pe aia 5-10-20 de copchii in jurul ecranului) n-ai incotro si tre' sa-ti proiectezi ecranul pe ceva suprafata sa fie citibil ce se intampla.

  17. visdetoamna`s avatar
    17
    visdetoamna 
    Friday, 18 February 2011

    Buna! scrii foarte frumos! multumesc mult pentru introducerea postului meu pe polimedia:* .sunt o incepatoare cu multe idei :D

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Friday, 18 February 2011

    Dar mersi & succes!

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.