O usturatoare umilinta

Wednesday, 04 August, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Sistemele electorale din Europa sunt printre cele mai complexe din lumea asta mare, de-o complexitate aproape hatra, cu efecte tragicomice uneori. Se poate spune ca ingaduie intr-o buna masura reprezentarea vointei zeilor alaturi de vointa oamenilor.

Romania nu face neaparat exceptie, ba poate chiar dimpotriva. Hai sa urmarim impreuna soarta unui destin, destinul unei sorti, povestea unui om - pierdut, poate pentru totdeauna, pe involburarile Marii Electorale.

Timisoara, 2008. In lupta pentru cele 27 de locuri de consilier municipal (va dati seama de cati oameni e nevoie pentru ca Timisoara sa arate in halul asta ?) s-au inscris nu mai putin de 18 formatiuni politice (si anume : Uniunea Democrata Maghiara din Romania ; Partidul Democrat Liberal ; Partidul Conservator ; Partidul Popular si al Protectiei Sociale ; Partidul National Democrat Crestin ; Partida Romilor "Pro Europa" ; Partidul Ecologist Roman ; Asociatia Macedonenilor din Romania ; Partidul Noua Generatie - Crestin Democrat ; Partidul Renasterea Romaniei ; Partidul Romania Mare ; Partidul Social Democrat ; Uniunea Populara Democrat Crestina ; Alianta Pentru Timis ; Uniunea Pensionarilor Si A Solidaritatii Sociale ; Partidul Initiativa Nationala ; Partidul Verde ; Alianta Pentru Unitatea Rromilor) si respectiv 4 candidati independenti (pre numele lor Cristescu Emil ; Timofte Ioan, Pop Mihai si Lia Lucia Epure).

Ei, iata ce mandra democratie, ilustrata de-o duzina si jumatate de partide, asociatii, uniuni si alte maglavaisuri, toate adunate spre a contribui din randurile lor unul dintre cei 27 altfel foarte utili consilieri ai urbei. Sa-i fie spre vesnic progres si propasire, amin.

Stradaniile acestor cetateni n-au fost intru totul ignorate de electorat, care a acordat in total nu mai putin de 79,119 voturi diverselor patratele din buletinul-cartulie de telefon-de vot, prin aplicarea nemijlocita a sfintei stampile rotunde.

Bun, si-acum, ce ne facem ? Avem 18 partide, 4 independenti, 71,119 voturi si 27 de scaune. Cum procedam ?! Pai, citim la lege. I-auzi :

Repartizarea mandatelor se face avîndu-se în vedere numai partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi candidaţii independenţi care au întrunit pragul electoral.

În prima etapă, biroul electoral de circumscripţie stabileşte numărul de mandate ce revin fiecărei liste de candidaţi, precum şi candidaţilor independenţi, pe baza coeficientului electoral, determinat prin împărţirea numărului total de voturi valabil exprimate pentru toate listele şi candidaţii independenţi care au întrunit pragul electoral la numărul total al mandatelor de consilier din circumscripţia respectivă.

Biroul electoral de circumscripţie repartizează fiecărei liste atîtea mandate de cîte ori coeficientul electoral se include în numărul total al voturilor valabil exprimate pentru lista respectivă.

De asemenea, este declarat ales candidatul independent care a obţinut un număr de voturi cel putin egal cu coeficientul electoral.

(Ce interesant, apropo, uite ca Monitorul Oficial din 2007 scrie avand cu a din i.) Bun. Deci asta inseamna ca luam numarul de voturi si impartim la numarul de locuri, deci 79119 / 27 si ne da coeficientul lui peste, adica 2930. Ceea ce inseamna ca oricine a strans 2930 de voturi primeste un scaun, si cine n-a strans, sanatate buna. Ei, cine a strans ? Pai, PDL, PSD, UDMR si Alianta Pentru Timis - alcatuirea PNL plus primarul si ceva partid obscur, zisa "pentru Timis" desi n-a facut nici o branza in afara Timisoarei, da' cum sa traiesti fara fite ?!

Si mai cine ? Eee, pai sa vezi chestie, si atat. Bietul Cristescu Emil s-a prezentat bine, a iesit primul dintre independenti si pe un onorabil loc sapte in clasamentul general, practic la balotaj cu PRM si PC, el cu 2374 de voturi, ei cu 2625 si 2449 respectiv. Da' tot degeaba, ca fotbalu' ca si politica se joaca pe goluri, si aici e gol. Nu mare, cateva sute de voturi, da' este. A fost aproape. Poate mai mult noroc tura viitoare, mai dospeste si blogosfera, cine stie.

Dar stati putin! Stati putin! S-a produs o eroare de confuzie! Nu am citit bine textul legii. Zice acolo asa : pe baza coeficientului electoral, determinat prin împărţirea numărului total de voturi valabil exprimate pentru toate listele şi candidaţii independenţi care au întrunit pragul electoral la numărul total al mandatelor de consilier din circumscripţia respectivă.

Deci, nu trebuia sa impartim toate cele 79 de mii de voturi la cele 27 de scaune. Nu toate voturile conteaza, in sistemul electoral de alegeri locale. Daca ne apucam de exemplu sa adunam voturile primite de cele patru formatiuni ne iese un total de vreo 62,769 de voturi. In care caz - stupoare! - coeficientul electoral este doar 2324 sau pe-acolo! Si intr-adevar, PDL a primit 8 scaunele cu 19,086 de voturi, deci unul la 2385. Iar UDMR a primit 2 scaunele cu 4054 de voturi, deci unul la 2027! (ce noroc c-or strans numar par apropo, oare cum fac astia ?!)

Pai astea-s vesti bune, domnii mei, cu 2324, 2330, si 2350 sa fie, catindatu' se califica! Are 2374, si iote ce spune legea, clar si lamurit : "este declarat ales candidatul independent care a obţinut un număr de voturi cel putin egal cu coeficientul electoral."

Deci a castigat! A castigaaaaat!!! Top-top, pupat Antonescu piata Endependentii, alea-alea.

Dar... hmm. Totusi... totusi parca este o problema. Este, intr-adevar, ca legea-i luuuuunga, si ce alta treaba are ea decat sa faca probleme cetatenilor onesti care prin onestitatea lor cea onesta si-au acumulat in mod onest diverse capitaluri. Electorale, zic, sa ramanem la subiect. Deci, mai zice legea cea luuuuunga si pornita contra intereselor legitime ale cetateanului onest ca :

Pentru repartizarea mandatelor de consilier, biroul electoral de circumscripţie stabileşte pragul electoral al circumscripţiei, reprezentînd 5% din numărul total al voturilor valabil exprimate în circumscripţia respectivă. În cazul alianţelor politice sau alianţelor electorale, la pragul de 5% se adaugă pentru al doilea membru al alianţei 2%. Pentru alianţele cu cel puţin trei membri, pragul electoral este de 8%.

Trist. Deci, pentru a intra in discutie, cetateanul onest Cristescu Emil trebuie mai intai de toate sa adune 5% dintre voturile exprimate, adica a douazecea parte din saptejinoua de mii si o suta nouasprazece. Deci vreo patru mii de voturi, sau pe-acolo. Si de-abia dupa ce aduna patru mii de voturi intra in discutia pentru a i se aloca un mandat daca intruneste doua mii trei sute si ceva de voturi. Logic, de altfel, nu ?

Ca asa-s legile in Romania, contradictorii. Iar cetatenii, onesti. Sa nu te apuce plansul, ziceti voi, dragi cititori ?

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

3 Responses

  1. Bun. Raționamentu-i fain. Soluția?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 4 August 2010

    Solutia-i si ea faina, atat ca deocamdata lipseste cu desavarsire.

  1. 3
    avemblog.net (via Trackback)
    Wednesday, 4 August 2010

    O usturatoare umilinta pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu....

    Despre lege (electorala) si tocmeala sau cum poti fi ori nu ales....

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.