O idee pierzatoare

Wednesday, 01 September, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Va amintiti cum urlau pe la toate colturile (numite "in piata" seminarii, worshopuri scl) diversii semidocti cu pretentii de experti ca nisa este viitorul! Nisa este solutia! Blogul de nisa!

Va amintiti, ca n-o trecut asa mult timp, un an-doi.

Poate ca va amintiti si de-un irelevant & anonim personaj care scria contra. Singur, si atat de disonant cu groupthink-ul incat lumea il chiar intreba, asa, discret, en tete-a-tete daca vorbeste serios sau e doar o pozitie de amorul artei, "ca sa creeze controverse", cu convingerea neexprimata cu gura, ci doar cu colturile ochilor ca nu-i "pe bune" (ciudata preocuparea asta cu scrisul de dragul controversei la un om care scrie de dragul adevarului, manifestata de niste oameni care scriu de dragul controversei).

Ei, iata ca a trecut ceva timp, blogurile de nisa au inregistrat un fenomenal succes, au facut milionari, au cladit imperii si-au schimbat lumea.

In universul oniric, zic. In realitatea cruda de la lumina zilei n-au realizat absolut nimic. Absolut nimic. Zero interes, zero impact, zero importanta, o palida cooperativa a disperarii care tine chestia pe aparate de respiratie artificiala cit sa se tiriie si sa se chinuie, da' sa nu poata muri in pace, cum s-ar cuveni.

De ce n-au realizat absolut nimic ? Cred ca stiu de ce, ingaduiti-mi sa exemplific cu un extras din fluxul ideatic al mintii proprii si personale :

    Pasul 1 : Citim pe twitter "am invatat din greseli http://ow.ly/2xLsO".

      Nu conteaza cine zice, ca nu despre asta vorbim.

    Pasul 2 : Click pe link.
    Pasul 3 : Scanam pagina. Dietetik.ro. Tema verde. rezultate. dieta.
    Pasul 4 : Click pe X. Bye.
    Pasul 5 : Profit!!!

Vedeti cam care-i problema ? Nu se mai ajunge la pasul 5.

De ce nu se ajunge la pasul cinci ? Pentru ca utilizatorul-eu a ajuns sa identifice niste semnale ale continutului de cacat. Dupa indelungi expuneri la blogul de nisa tinut de blogerul de agentie situat mereu intre neinspirat si plicticos, intre mincinos si tendentios, intre neimportant si irelevant (1, 2 alese din vreo zece mii de exemple posibile) s-au format niste reflexe. Identificam nisa, stilul (grafic mai ales, ca se cunoaste), inchidem. Fractii dintr-o secunda, nu stiu daca in exemplul asta concret am petrecut 500 de milisecunde pe dietetik.ro. Sigur, e mai bine decat reuseste spamul mediu, care nici nu mai ajunge la mine pe email, dar totusi nu se ajunge pana la 5 - Profit!!!

E posibil ca obiceiurile utilizatorului-eu sa fie niste idiosincrazii nemaivazute si nemaipomenite de la facerea internetului incoace. Dar este de asemenea posibil sa fie niste chestii fundamentale si universale, pe care le manifesta cam toata lumea. Eu cred ca a doua fraza descrie mult mai corect realitatea decat prima.

Asa incat a tine un blog de nisa inseamna a te expune riscului cu vedere spre certitudine ca nu vei fi citit. Oamenii nu sunt interesati de pareri caldicele subsumate unor arii inguste de dezinteres, expuse dupa toate regulile plictului si controlate de sponsori si dorinta de-a fi "bine privit" de ceilalti vanatori de iluzii de succes blogeristic. Pur si simplu chestiile astea nu intereseaza pe nimeni, si nu vor interesa pe nimeni niciodata. Ca nu sunt interesante, si nu pot fi interesante, structura lor nu le ingaduie sa fie sau sa conteze. Sunt niste embrioni malformati, care intr-o lume sanatoasa n-ar ajunge sa fie dusi pana la termen.

Asta este, cel putin dupa mintea mea, raspunsul la intrebarea din articolul precedent. Chiar daca-i un baiat inteligent si muncitor, chiar daca isi da silinta si face treaba, totusi rezultatele sunt -90% fata de grupul de control. Asta este pretul pe care trebuie sa-l platiti daca va apucati de-un blog "de nisa" : -90%, ceea ce altul reuseste intr-o ora voi veti reusi in 10, ceea ce altul face intr-un an voi veti face intr-un deceniu. Daca, atentie, daca lucrurile chiar scaleaza pana acolo. Se poate face in .com un blog care sa aduca cateva milioane pe an, dar nu cateva miliarde. Se poate face in .ro un blog care sa aduca bani din subscriptiile cititorilor, mai multi bani decat aduc ziarele din abonamente. Dar nu de zece ori mai multi (cel putin nu prea cred).

Merita ?

Profit!!!

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

6 Responses

  1. bai... deci sa mor eu... fix despre asta doream sa scriu. sa critic viitorul bloggingului de nisa. dar clar, mircea mi-o ia inainte! felicitari man, esti extrem de harnic!

  2. Stefan Murgeanu`s avatar
    2
    Stefan Murgeanu 
    Wednesday, 1 September 2010

    e interesant ce spui tu acolo si s-ar putea chiar ca in asta sa rezide o parte din explicatie, dar eu am mai identificat cel putin doi factori, minori, ce-i drept:

    - blogul tau e mai vechi cu vreo 7-8 luni (eu am primul post pe iulie 2009)
    - eu am f putine articole pe fain si am impresia ca de acolo iti vin tie multi vizitatori (it's just a guess)

    ;)

    PS: imi sustin punctul de vedere ca poti avea succes cu un blog de nisa (desigur, trebuie sa definim succesul, vorba ta :) )

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 1 September 2010

    @Mihai Da' ce-are, doara nu te impiedica nimic sa scrii si tu, nu s-o maritat cu mine de-acu' subiectu'.

    @Stefan Murgeanu A, e din iulie ? Da, deci practic 13 la 20 de luni, e o diferenta.

    Fain exista pentru ca a primit link de pe Trilema, deci din punctul ala de vedere daca da ceva este pentru ca da inapoi, n-are cum fi aia explicatia. In tot cazul, nu stiu daca sunt o duzina de articole in total, am cam evitat sa adaug, mai mult chestii de interes pentru comunitate am pus acolo, concursuri, chestii cu karma, de-alea.

    Nu neg, fii atent, ca poti avea succes. Doar zic ca va fi de 10 ori mai greu, cel putin la starea actuala, pentru ca oamenii incep sa-si formeze daca nu si-au format deja reflexe de reject.

  1. [...] ales daca are o vechime peste 3-4 luni. De asemenea, sunt cam 90% sanse sa fi trecut mai departe, click pe X si bye. De ce oi fi facut asta ? Pai, sa va [...]

  2. [...] (nu pentru ca ar fi scris pe Trilema, chiar daca absolut intimplator si scrie), sa ne distram cu "blogurile de nisa sunt viitorul", (inca o chestie pe care nu am scufundat-o eu, ci asa s-a scufundat ea singura desi in 2009 era pe [...]

  3. [...] petrec o buna parte a timpului citind, sau ma rog, privind o clipa spre ceea ce lumea numeste "bloguri [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.