Mordehai Vanunu

Tuesday, 27 April, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Hai sa va spun o poveste care merita spusa.

Mordehai s-a nascut in Maroc, in 1954 (deci si el ar fi fost vita, daca se nastea in Romania, oricat de greu ii vine lu' secutroll sa inghita faptu'), in casa unui rabin, alaturi de fo' duzina de frati si surori. Rabinul a dus o parte din ei inapoi in Israel, prin anii '60, dupa legea intoarcerii.

Acolo i-o fost cam greu, n-o reusit sa termine liceul, si dupa trei ani de armata (ca evreii asa fac mai nou), Mordehai s-a angajat pe post de tehnician nuclear la ceva fabrica de-aia de chestii strict pentru interes civil, cum au evreii.

Pentru ca aici e buba, nu stiu daca o cunoasteti : in anii '70 si '80, evreii faceau fix ce fac iranienii astazi, doar ca pe scala mai mare intr-o tara mai mica. Si pe ei nu se supara nimeni, ca ei nu-s parte din axa raului, in virtutea faptului ca se tin de rele, dinainte chiar de-a se apuca. Ca iranienii. Asa ca ei au voie sa faca bombe nucleare sub pretextul unui program civil, ca-s de rasa acceptabila, nu ca iranienii aia borati.

Ar mai fi problema ca in SUA exista o lege care interzice guvernului sa acorde orice ajutor unui stat care dezvolta bombe nucleare, si guvernul SUA acorda de fo' 20 de ani cate 3-4-5 miliarde de dolari pe an in ajutor Israelului. Deci pana sa ajunga Obama (cel ca Hitler) presedinte, si sa nu mai conteze legile, da' deloc, ar fi fost o problema daca se afla ca evreii au de fapt bombe nucleare. Asa ca ei ziceau ca nu au, toata lumea (ma rog, nu prostimea, zic astia specialistii) stiau ca au da' ei ziceau ca nu si gata.

Ei, in 1986 Mordehai s-o suparat el asa, de ce-o vazut la evrei, ca fac bombe, si ce i-o mai auzit ca vor sa faca cu ele, in caz de ceva. Asa ca s-o dus la englezi si le-o spus ca ba, astia au bombe nucleare. Si o dat la ziar. Da' asa, cu poze, documentat, tatatat.

Evreii or luat foc de ciuda, si s-or hotarat sa-l beleasca. Dar pentru ca nu voiau sa supere guvernul Doamnei de Fier, cu care erau in bune relatii, si de-a carei bunavointa cam aveau nevoie, s-or hotarat sa-l pacaleasca sa plece el singur din Anglia, de prost. Ceea ce asta o si facut, si anume, trimitand o succuba de-a lor, una Cheryl Ben Tov, sa se dea la asta, si in cele din urma sa-l convinga sa mearga cu ea in vacanta in italia. Unde astepta Mossad-ul, care l-o si rapit prompt.

Ajuns in Israel, s-a gasit condamnat la 18 ani de inchisoare de un tribunal secret. Ca asa se face in statele civilizate si care urmeaza legea, cum e de exemplu si Israelul. Acu' sigur ca legea Israelului zice ca futeti-i daca nu-s evrei ca nu conteaza oricum, cum de altfel zice si legea arabilor, c-asa-s oamenii astia, niste civilizati, foarte diferiti de axa raului. Si prapaditu' asta nu era evreu, ca era convertit de la crestinism, ma rog, ceva prin familia lui, la X generatii. Cum se face, in statele de drept, cine-o fost bunica-ta ?! Bon.

Din care 18 ani, 11 a stat in izolare, ca asa e la ei, civilizatie, si respect pentru viata oamenilor. Ma rog, a oamenilor alesi, da' nu conteaza.

Facand o socoteala, 18 + 1986 = 2004. Deci in 2004 o fost eliberat. Da' de fapt nu, caci precum urmeaza :

Pe 11 noiembrie 2004 o fost arestat din nou de Gestapo-ul evreiesc pe motiv ca manca micul dejun la ora noua, ceea ce-i interzis in Tora. C-asa-i in statele astea fundamentalist democratice, tre' sa faci cum zice Tora. Asa ca niste tipi in armuri si cu mitraliere or navalit in biserica (ca asta acolo inchiria o camera) si l-or umflat. I-or confiscat ce mai avea si el mai de valoare si i-or dat drumu' spre seara, da' arest la domiciliu, o saptamana.

Pe 24 decembrie 2004 (adica, de Mos Gerila, sa va reamintesc), l-or arestat niste tipi dintr-o masina pe care scria PRESA, c-asa-i in statele astea de drept, presa te aresteaza, ca n-avea basca. El avea, da-i era in masina, si astia l-or pus sa iasa afara. Si si-o uitat basca, prostu'. Pai sa nu-l arestezi ? Ca asa-i legea la evrei, nu vreau sa zic aia legala, ci aia religioasa, tre' sa ai basca. Pai nu ?

Pe 26 ianuarie 2005 seful biroului BBC din Israel Simon Wilson o primit expulzare si interdictie pentru ca si-o permis obraznicia sa-i ia un interviu astuia. Pai e posibil, sa iei interviuri dizidentilor ? Intr-un stat democratic, care nu-i in axa raului ? Pfoai.

Da' nu va faceti probleme, ca pe 17 martie 2005 asta Mordehai o fost condamnat pentru 17 "incalcari ale unei directive legale" si 1 incercare de "incalcare a unei directive legale". Adica stiti cum era la Stalin, politia iti spunea tie ce sa faci, n-ai facut, pac ? Noa fix asa, se numeste ordin administrativ, si e bine mersi in vigoare, prin axa asta a binelui.

Pe urma l-or tot arestat, ba la bulau, ba la arest domiciliar, din 2005 pana-n 2007, cand s-or plictisit de el, si l-or condamnat pentru ca si-o permis sa vorbeasca cu straini. Ceea ce un evreu n-are voie, in statul [fundamentalist] democratic al evreilor. Pai ce-i aici ?! Si-o primit sase luni. Cu executare, spre uimirea procurorilor, care chiar nu se asteptau. Sincer.

Dupa care l-or arestat iara de mos Gerila 2007, si-n ianuarie 2008 i-or mai dat sase luni. Dupa care iarasi, si iarasi, in 2008, si-n 2009, si iata ca si in 2010, tocmai ce-o mai primit un an de interdictie de-a parasi tara mult iubita, acu' vreo saptamana. Nu va mai obosesc cu istoria completa a hartuirii, va explica secutroll cum se face, ca el stie oricum mai bine ca mine, care n-am prins.

Faptu' ca Amnesty International caraie de vreo zece ani minim ca e tratament crud si inuman si-n contra conventiilor internationale nu intereseaza pe nimeni, si nu ma mir, doara evreii is in axa binelui, au ei tidula direct de la Yahveh. Da' faptu' ca o fost nominalizat pentru Premiul Nobel in fiecare an de prin 90 incoace ma mira. Si faptul ca el sarmanu' l-o refuzat, ca nu-i tre' nici un premiu, numa' libertatea sa i-o deie inapoi pana nu moare, iara nu ma mira. Ca si premiile astea... fas.

"He is the most stubborn, principled, and tough person I have ever met."

Adica, e cel mai principial, incapatanat si dur om pe care l-am intalnit vre-odata, zice despre el avocatul apararii. O fi mai, nu stiu.

Ce stiu eu e ca se poate. Si ce mai stiu eu e ca se vede destul de clar, in raport cu un om, ce inseamna sa fii bou, si ce inseamna sa fii vita. Asa, ca dadatroll.

Si mi-ar place daca, in pofida abundentei celor care din interes, sau din prostie (dar aproape totdeauna din interes) incearca sa va convinga ca nu conteaza, ca nu se poate, si ca-i totuna, sa va amintiti de prapaditu' asta de Mordehai.

Care, chiar daca nu-i nici liber si nici laureat al Premiului Nobel (ca Obama), este totusi om (spre deosebire de Obama), si nu vita (fix ca Obama). Multumesc pentru atentie.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

12 Responses

  1. Porcul de York`s avatar
    1
    Porcul de York 
    Tuesday, 27 April 2010

    aiii ... de ... plm .. o viata de om. da tot viata de om e si-a somalezului de un metru saptezeci si patruj de kile, si-a oricarui mort pe vreun camp de batalie fara sa stie ce-i cu el acolo, si-a aluia slutit in metrou de vreo bomba artizanala, si cate si mai cate nu-s tot vieti de om, cantarite ca valoare dupa ce? ah bun, acum vorbim de oameni care nu doar s-au complacut in a respira ci au mai si facut ce-au considerat ca-i just de facut intr-o situatie data. bun, hai sa urmarim o linie facuta din destinele tuturor celor care au facut ce-au considerat ca e (si poate si era) just intr-o situatie data, cantarind dupa sistemul nostru de valori doar oameni care-au spus NU unui sistem mai puternic decat ei si moral gresit. adunam cate degete la o mana pe ai de-au scapat nesodomizati? apoi pe bune, nu-i papusaru' prea inalt?

  2. kokofifi`s avatar
    2
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Tuesday, 27 April 2010

    da' ştiu ca ai chuzpe, Trilemoi, ai putea deschide un shop si vinde si la altii! in mijlocul telavivului, pe-un purcoi de şecheli :D
    foarte fain!

    /ti-i clar ca Mos Gerila era comunist, da? sau vrei numa sa-l faci mishugge pe draga dadatroale?

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 27 April 2010

    @Porkul de York Nu te lasa dus de povesti. E drept ca in general se spun povestile vietilor celor ce-au spus nu unui sistem mult mai puternic si adeseori de-a dreptul criminal. Da' asta doar ca masura retorica, pentru contrast si dramatism. Toti cei ce spun nu si se tin de el, indiferent de conditii, ca-s vitrege sau ca nu-s vitrege sunt in aceeasi oala.

    E falsa impresia ca rigoarea are valoare doar daca te costa, si da un damf mercantilist intregii chestii - nici nu-i de mirare, abordarea fiind indeobste colportata tocmai de de inamicii rigorii. Dar in realitate rigoarea e aceeasi, indiferent de circumstante. Tocmai asta-i caracteristica ei.

    Si cum i-am zis si lu' daimon : O fi sus pusa stacheta, da' mai jos nu-i unde, ca n-ai de ce-o prinde si cade.

    @kokofifi Chuzpah, tu. Sau ca s-o citez pe jitica de Fonda in City Hall, Schlepp, nu Slep. Nu ma omora cu idish intr-un accent de Louisiana.

    Si nu, n-am stiut ca Gerila e comunist. Eu am crezut ca-i o linie de profunda rezistenta morala, le spui la copii cum e cu mos Gerila care le aduce cadouri rezistand astfel, in felul tau, da' ingaduie-mi sa subliniez, profund moral invadatorilor si barbarismului. Nu ? Am inteles ceva gresit ?

  4. kokofifi`s avatar
    4
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Tuesday, 27 April 2010

    nu le poti sti pe toate, asa-i.
    by the way, omorî, nu omora. rumuneşte :p

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 27 April 2010

    A ? Io am crezut ca se scrie cu a din a. Afara de cand e la inceputul cuvantului. Da' vorba ceea, nu le poti stii pe toate. Cum zici si tu, fix ca un om mare :D

  6. kokofifi`s avatar
    6
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Tuesday, 27 April 2010

    cu â din a la mijlocul cuvântului. la început si la sfârsit cu î din i.
    cu exceptii ( de ex. preîntâmpina, nemaiîntâmplat, neînteles s.a.m.d. te prinzi tu)

    btw nu le poti sti, stii tu?

  7. Esti pe cale de a devani un antisemit in ochii multor jidani si o persoana interesanta in ochii multor evrei.

    Problema e ca tara aia e sustinuta de fundamentalism si fanatism. Daca sentimentul dispare se alege praful si pulberea din Israel. Ei sunt un fel de Kalinigrad acolo, si de aia li se permit mai multe chestii.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 27 April 2010

    @kokofifi Du-te tu ?

    :p

    @cipslim Chestia haioasa-i ca eu sunt de asemenea pe cale de-a deveni un jidan in ochii multor antisemiti scl si-un evreu in ochii a diverse persoane interesante, e ceva de speriat calea asta.

    Da' la subiect, da. O solutie proasta da "expedienta" care iata, pune oameni buni in situatia de-a face tampenii astazi. De ambele parti ale oricarei linii.

  9. Porkul de York`s avatar
    9
    Porkul de York 
    Wednesday, 28 April 2010

    Asta "E falsa impresia ca rigoarea are valoare doar daca te costa" nu am privit-o pana acum si asa, mi-a scapat. Si da... uite ca, la naiba, asa-i. Verticalitatea e in definitiv o virtute, indiferent daca implica sau nu un cost, si daca-i sustinuta si de femei pe bloguri se numeste erectie si-i si mai de vis.

  10. si ca sa zic cu Iranul, si ei sunt democrati acolo, numa ca democratie originala. Adica sistemul e ca presedintele e ales numai ca ultimul cuvant de spus(cum ar veni un fel de curte constitutionala) il are Aiatolahul. Si cu alegerile alea e adevarat ca a castigat Ahmadinejad, ca rural el e foarte bine infipt. Cum a fost la noi cu minerii(basji is un fel de mineri iranieni, ca mentalitate nu ca meserie). Si din nou acolo se bate barbunca pe nationalism. Sunt multi pentru relaxare insa nu prea ai sanse sa faci schimbari radicale ca nu vrea poporul.
    Si stiu ca am fost si ma mai duc acolo.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Thursday, 29 April 2010

    @Porcul de York Inca o zi, inc-o idee. Numai pe blogul care este.

    @cipslim Exact cum zici, e o democratie particulara, si lucrul dracului, foarte adecvata asteptarilor si nevoilor mintii lor, care nu-s exact acelasi fel de oameni ca si noi (cum nu suntem nici noi exact acelasi fel de oameni ca si americanii), si atunci logic ca n-au exact aceleasi asteptari si nevoi. Cum n-avem nici noi.

  1. [...] erou al timpurilor noastre Datimi voie sal prezint pe Mircea Popescu un erou al timpurilor noastre. Poatel stiti deja. Are blog in care isi bate joc de piariste face [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.