Monografia literei o

Tuesday, 14 December, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Litera o este probabil cea mai chinuita litera din tot atelaju' de litere ce trag din greu la carul limbii romane (si sunetul corespunzator ei, de asemenea).

Nu ma credeti ? Pai ia hai sa vedem ce are de facut intr-o zi normala.

  • O este numeral, jumatatea feminina a lui un. Deci, o vaca, o capra, o oaie.
  • O este pronume, jumatatea feminina a lui il. Deci, pre cind un se da jos de pe femeia lui, numa' bine c-o incaleca il, si-o smotoceste de-i merg toti fulgii.
  • O mai este si forma contrasa a auxiliarului care formeaza viitorul, pentru toate genurile si toate numerele. El o sa fie, ea o sa fie, noi o sa fim, voi o sa fiti, tu o sa faci, vai de capul ei o, ca n-or fost destule numerele cu un si il, mai are un set si-aici.
  • O mai este si forma contrasa a auxiliarului care formeaza conditionalul, ce-i drept numai pentru persoana a treia, si numai la singular (el o fi facut, ea o fi facind). Pentru completitudine, conjugarea completa este :
    Literar Uzual

    eu as fi facut noi am fi facut eu oi fi facut noi om fi facut

    tu ai fi facut voi ati fi facut tu oi fi facut voi oti fi facut

    el/ea ar fi facut ei/ele ar fi facut el/ea o fi facut ei/ele or fi facut
  • O mai este si marca vocativului, O, zei! nemilostivi care n-o mai lasati pe biata o sa se mai si hodineasca odata o data.

Asta in timp ce alte litere, precum de exemplu t si s au pretentii ba la sedila, ba la virgula, ba la intors tot internetu' cu fundu-n sus ca ele nu-si mai incap dom'le in chele si tre' neaparat sa mearga la soping de-ala la Viana, ba la alte multe. Si ce fac dinsele toata ziua ? Iaca sed si tipa. Ca sa nu mai vorbim de i din a ala, merge din cind in cind sa faca act de prezenta in consiliul de administratie, semneaza de prezenta-n Romania si incaseaza cecurile grase.

Pai realizati voi boieri dumneavoastra ca o singura litera tine cinci joburi pentru ca cinci litere sa stea degeaba ? Voi nu intelegeti nici daca va ilumineaza amicu' Mihaileanu cu lanterna lui de la IpaD ?! Nu se poate dom'le ca zece litere angajate sa tina in spate optsprezece litere si mai bine fara nici o ocupatie, tirie briu, tleanga fleanga toata ziua pe la cafenea si prin autobuz la plimbare ca au gratuit.

Trebuie neaparat si imperativ sa se ia de urgenta niste masuri. Sa se reduca macar cu 15%, daca nu cu 25% de-a dreptul. Si sa incepem cu sporurile si beneficiile, ce sedile, ce virgule, ce caciulite nustiudecare. Sa zicem ca intr-o prima faza i isi poate pastra punctul, desı nu as baga mana ın foc ca scapa si din 2011 neratıonalızat sı el. Precum si j, ca nici el nu foloseste asa multa cerneala digitala. Da-n rest, nimic, toate-n pielea goala cum le-a facut mamica lor, fara posete, fara masini, fara figuri si impresii.

Sa fie dom'le si literele solidare cu tara, ca nu ne mai putem permite excese si acte caritabile la nesfirsit. Si daca va trece numa' prin cap sa protestati, sa va fie clar si lamurit ca ori luam masurile astea de austeritate acum si reechilibram bugetul, ori daca nu va trebui sa taiem si mai mult la anul.

Si sa va vad eu cum scrieti atunci fara vocale.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

3 Responses

  1. Da ea este cea care caracterizeaza partea feminina din orice , deci trebuie respectata si tratata ca atare :)

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 17 December 2010

    Io credeam ca aia-i ω.

  3. :)) Cam multe functii pentru o singura litera. Si cam mult de lucru. Asta ar putea fi interpretata ca o metafora. Pai altii sa nu stea degeaba? :)

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.