Leverage, sau povestea pictorului

Friday, 09 July, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Odata cu aparitia Bursei in minunata noastra lume imaginara de la malul lacului ceva fundamental s-a schimbat pentru toti negustorii din toate partile Planosferei. Daca pana acum proprietarii de capital erau siliti sa-si gaseasca un partener direct, de-acum inainte, odata cu posibilitatea de-a cumpara actiuni si obligatiuni activitatea administrarii capitalului s-a abstractizat inca un nivel.

Proprietarul a o mie de scoici nu mai este silit sa caute in toate barurile managerul afacerii de produs scanduri cand are nevoie sa faca ceva cu scoicile alea, si nici managerul afacerii de produs scanduri nu mai este silit sa caute prin toate parcurile dupa proprietarul a o mie de scoici cand are nevoie de-o investitie. Fiecare se duce direct la Bursa, unde-si expune nevoile si asteptarile interesului public.

Situatia nu-i cu nimic diferita de momentul introducerii monezii : inainte de inventia scoicilor desenate, proprietarul flamand al unei halebarde se vedea silit s-o care cu el pana intalnea pe cineva dispus sa-i ofere la schimb suficienta mancare, in timp ce proprietarul unei cantitati de mancare trebuia sa se roage sa dea peste cineva care sa-i ofere ceva util pe ea inainte s-o manance viermii. Functia monezii ca mediu de schimb si depozit de valoare ingaduie tuturor sa-si rezolve problemele mai simplu si mai rapid, dezlegand nevoia de-a vinde de nevoia de-a gasi imediat pe cineva care sa cumpere, si reciproc.

Exact la fel, odata cu introducerea Bursei, functia ei de mediu de schimb pentru alocarea capitalului dezleaga nevoia investitorilor de-a gasi imediat si direct antreprenori, si reciproc. Aceasta inlesnire insemnata duce bineinteles la raspandirea folosirii noii metode - mai rapide si mai ieftine - exact asa cum inlesnirea adusa de moneda a dus la raspandirea ei in defavoarea trocului simplu.

Ca rezultat, tot mai multi negustori din toate colturile planosferei iau calea Fortului, unde vand si cumpara, dupa nevoi si dupa inspiratie, actiuni si obligatiuni. In scurta vreme soldatul se vede silit sa mai faca angajari, pentru ca o singura persoana pur si simplu nu poate sa trateze toate afacerile si intrebarile a zeci si apoi sute de negustori sositi in fiecare zi. Incet - incet o noua profesiune se naste langa lac, pe langa pescar si arcas, vanator si tamplar un tanar inteligent se poate face acum si broker.

Prin practica se observa incet-incet cateva proprietati ale muncii brokerilor. In primul rand, ca nu toti sunt creati egali, unii au succes si castiga averi imense, altii n-au succes, si pierd. Pierd azi, pierd maine, pierd vesnic. In incercarea de-a surprinde exact abilitatea respectiva, regulile si marginile ei multe minti stralucite depun ani si ani de eforturi, ajungand pana la urma sa creeze calculatoare imense si programe complexe, dar nu obtin niciodata rezultate cu adevarat satisfacatoare.

In al doilea rand, ca vechea afirmatie a latinilor - care n-au existat totusi niciodata in aceasta lume - cum ca natura nu face salturi se aplica si la Bursa de la malul lacului. Sa zicem ca un pictor vrea sa cumpere 100 de actiuni ale Firmei de Impachetat Fum, o intreprindere de mare succes intre pictorii locali, datorita in special calitatii exceptionale a siennei arse pe care-o produce. Pretul mediu al unei actiuni este 19 pesti sarati. Cati pesti sarati are a-i cere oficiantul de la Bursa acelui pictor ?

Initial ii cerea 1900 de pesti, punea banii in seif, elibera certificatele si adio. Asa o abordare il pune pe pictor intr-o situatie dificila. El are doar 2000 de pesti, dar are nevoie de pensule, de carton, si de asemenea sa-i plateasca 100 de pesti tinerei demoazele care-i va servi de model, proaspata si stralucitoare precum Afrodita iesind din spuma marii. Si la fel de imbracata. Daca cheltuie 1900 de pesti pe actiuni, ce face cu restul ?!

Pai, da suta ramasa fetei, ca ea trebuie sa manance, dupa care negustorilor de pensule si cartoane le ofera in garantie, pana la momentul platii (dupa ce-si va termina capodopera, care sigur ca se va vinde la un pret bun) cate 50 de actiuni, socotite, pentru siguranta, la 8 pesti fiecare.

N-ar fi oare atunci mai logic ca Bursa sa-i ofere direct tanarului pictor creditul respectiv ? Mai ales ca se afla intr-o mult mai buna pozitie de-a evalua pretul actiunilor decat niste negustori de pensule sau cartoane ? Asa incat, in loc sa-i ceara 1900 de pesti, Bursa ii cere sa depuna doar 950, pastrand si actiunile astfel cumparate drept colateral.

Ce urmeaza ? Pai, daca pretul lor creste pana la 29 de pesti, pictorul le poate vinde, castigand o suma frumusica (2900 - 1900 =) 1000 de pesti, sau dublandu-si investitia (ba chiar mai mult). Daca pretul lor insa scade, ajungand pe la 10, Bursa va trimite de urgenta un curier sa-i atraga atentia pictorului ca ori trimite de urgenta restul de 950 de pesti pentru a-si putea pastra achizitia, ori va fi lichidata in scurt timp, lasandu-l cu buza umflata, si o paguba de 950, ba chiar mai mult daca pretul scade brusc.

In aceasta varianta perfectionata pictorul foloseste ceea ce se numeste leverage. Pentru fiecare ban pus de el in joc Bursa il sustine cu inca un ban. Ca atare, orice castiguri se dubleaza, si orice pagube la fel. Cu un leverage de 2x, cat are pictorul, o crestere a actiunilor de la 19 la 29 (52%) se traduce intr-un beneficiu de 111% (de la 900 la 1900). De asemenea, o scadere de la 19 la 10 (47%) se traduce intr-o paguba de 88% (de la 900 la 100).

In cazul fericit in care castiga si nu pagubeste, pictorul poate sa descopere ca decat sa-si bata capul cu pensule si cartoane, si sa se roage de diversele Afrodite, proaspat iesite din spuma marii sa stea nemiscate sanii-n palme, pentru cateva zeci sau sute de monezi castigate-n saptamani sau luni, mai bine i-ar merge cumparand si vanzand actiuni, cu castiguri de mii si zeci de mii intr-o zi sau doua.

Daca e cunoscut si respectat intre brokeri, si are destui bani, i se vor oferi pozitii mai avantajoase : va primi fara indoiala 4x leverage. Adica, pentru fiecare ban pus de el la mijloc, Bursa va pune 3. Asta inseamna ca toate castigurile se amplifica ametitor, dar si pagubele la fel.

Daca fostul pictor actual finantist e foarte bun se poate apuca impreuna cu cativa prieteni pe care i-a cunoscut prin barurile frecventate de brokeri, la fel de buni ca si el, sa-si faca o firma de investitii. Bursa le va oferi probabil 10x leverage, ingaduindu-le niste profituri ametitoare si bineinteles niste prabusiri la fel de fulminante.

Category: Actiuni si Optiuni
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

One Response

  1. [...] soldatul ofera intregii economii un fel de leverage, exact de natura si structura celui oferit broker pictorului. Practic ori de cate ori cineva are de [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.