Io si ursu'

Saturday, 04 September, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

O interpelare adresata din public mi-a amintit de-o amintire din amintiri.

Deci, acu' multi ani, in vremea Zilelor de Aur™ - adica pe cind eram si noi mai tineri - mergeam spre Brasov intr-o frumoasa zi de vara, sa fi fost mai prin iulie ? In tot cazul, doar eu si soferul, baiat fain, tineri amindoi, la Brasov mergeam sa iau bani nu sa dau, motoru' de Mercedes torcea fin sub capota de Mercedes, plinu' facut cu benzina-n rezervor (glumesc, ca era pe motorina, ha-ha), 12-n incarcator, cunoasteti. Cunoasteti ?

Nu cunoasteti, ca n-aveti cum, ca dac-ati cunoaste v-as cunoaste, da' nu conteaza, sa zicem, bine ? Si cum ne apropiam si cum eram chiar putin in avans, ca asta mersese cam rpd (ha-ha!) am zis ca vreau zmeura.

Asa c-am oprit masina intr-un loc pe care poate ca-l cunoasteti daca stiti bine drumul catre Brasov de-acum multi ani, din vremea Zilelor de Aur™. Era un cring mare, de hectare, imediat dupa liziera, deci nu neaparat vizibil din sosea, tot acoperit cu rugi de zmeura si mure. S-ar putea sa-l cunoasteti, ca mai oprea lumea sa mance-o mura, sa deie-o gura, in fine.

Soferu' s-o dus sa se pise, eu m-am luat ca Scufita Rosie dupa fragi si mure, din care nu erau de nici unele ca ne aflam in sectorul Zmeura. Dupa vre-un sfert de ceas, deja destul de adinc infipt in meandrele concrete ale zmeurisului vaz eu ca misca ceva. Si m-opersc scurt, ca pisica.

Dap, de miscat, misca. Ma dau usurel la stinga, usurel-usurel, fara zgomot, nu se vedea nimic. Ma dau la dreapta, hopa! Si-atunci il vad si ma loveste, simultan. Zbang.

Cunoasteti cum miroase ursul ? Poate cunoasteti, cine stie. Aia care cred ca totul pute, de la balega la Roquefort zic bineinteles ca ursul pute. O fi, chit ca sincer va spui mie balega nu mi se pare ca pute, cit despre cas ce sa mai vorbim. Si ma izbeste brusc aroma unui pui de urs, cel mai probabil intr-a doua lui vara pe lumea asta, dar de fapt prima care conteaza, ca ma rog aia prima-prima habar n-are el ce-i pe lume si ce-i ala zmeuris. Si-l chiar vad, in fata mea, el nu ma vede, ca-i preocupat cu tufa de care trage, asa, cam din profil.

Ati vazut vre-odata un pui de urs in zmeuris ? Poate c-ati vazut. Daca n-ati vazut, sa va spui ce m-a frapat, ca sa puteti impresiona gagicile cu povesti cu parfum de credibilitate despre intalnirile dvs. virtuale cu ursu'. Deci, animalu' trage de rug in voia lui, da' nu prinde boabele cu mina, nici n-are cum, ca ursu' are o laba cam ca si cartitele (ati mincat laba de urs, apropo ? Eu da.) nu-i buna de apucat nimic cu ea, si mai ales nu o bobita de zmeura.

Ci le ia cu gura, ursul are niste buze foarte mobile, si-o limba asijderea, si ursuletul asta al meu le prindea delicat - delicat! - in gurita, si cu grija le scotea de pe rug. Dainty, mai frate, daca stiti ce-nseamna aia. N-ai fi crezut, privind la animalu' care este el, ca asa procedeaza cu fructa. Cel putin eu n-as fi crezut.

Dupa socul asta am realizat ca 1) e cam prost tinar si 2) vintul se poate schimba la orice moment asa ca ar fi indicat sa eject mai ales in coroborare cu 3) aloeo, unde-i ma-sa ?!

Pentru ca, stimati si dragi cititori care ma cititi (ca care nu, nu), daca aveam norocu' sa fi ajuns intre puiu' de urs de-un an si ma-sa, intr-o frumoasa zi de iulie, si cu vintul batind dinspre pui spre mine (si deci, logic, natura non facit saltum, dinspre mine spre ea), apoi sa vezi delicat. Dansu' elefantului.

Asa ca am simtit mantia de adrenalina (stiti, ati simtit ? mie asa-mi pare, ca-i ca o mantie, daca descopeream eu suprarenalele le spuneam ceva cu Nessus) in timp ce trageam piedica si mnoa, doamne-ajuta.

Si-am disparut in vreo saptespce secunde, chit ca ajunsesem pina acolo intr-un sfert de ora. Nu m-am intalnit cu mama, probabil ca era dinsus, ar fi fost si ilogic sa fie mai inspre sosea decit nebunu' de fi-su cel care nu stia ce-s aia oameni nici macar din auzite, ci traia, inca, intr-o preafrumoasa lume pre-post-industriala, unde tot zmeurisu' era, de drept cit si de fapt, al lui. Cado de la ma-sa.

Cind m-a vazut insa iesind din liziera cu ochii strinsi, in pozitie si cu fieru-n mina soferu', care sedea sprijinit pe capota si fluiera un cintecel a executat un salt spontan demn de Olimpiada, ajungind hapt de partea cealalta a monstruletului de doua tone ca n-avea blindaju' pus. Si-am auzit asa, discret dar foarte limpede pentru urechea obisnuita, tac-tac.

- Ho, ba! O fost un urs.

Asta era tot julit, rupt si ravasit de la contactu' cu grohotisu' din marginea soselei, si pe mina si pe brat si pe-o parte de blug, numa' praf, paie si alte contributii ale mediului extern.

Iar eu, precum vedeti, n-am tras. Nu pentru ca n-as fi putut, si nici pentru ca n-as fi avut cu ce, sita-l faceam daca era pina acolo. Ci pentru ca n-o fost cazul.

Nu stiu ce s-o fi ales de ursuletul de-atunci, care intre timp ar trebui sa fie destul de batrin in legea ursilor, chiar daca stiu ce s-a ales de baietelul de-atunci, de-acum foarte, foarte batrin in legea oamenilor. Atat de batrin incit si moartea pare ca l-a uitat (servus, draga). Da' ma gindesc ca v-oi fi raspuns la curiozitate, domnu' din public.

Si-acu', sa ma scuzati, ma duc sa beau ceva.

Category: Lifespiel
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

26 Responses

  1. ce haiduci eratz'
    si totush'
    la asa o delicatete de animal vrei tu sa-i crapi tzeasta

  2. Porcul de York`s avatar
    2
    Porcul de York 
    Saturday, 4 September 2010

    dar cu toate scuzele care se cer ele a fi scuze, ele, toatele, yo cred ca daca mama mare aparea, ca sa zic asa, singura ta satisfactie ar fi fost sa-i dai 2-3 boabe inainte de a sfarsi prematur un drum, ca atatea drumuri ce-s date unui om. si-ai fi putut astazi in chip fantomatic si fara suflet, sa tragi perdelele prin case de piariste, sa aprinzi si sa stingi lumini, sa spargi scrumiere si sa trantesti usi... si de'alea

  3. Bătrânul le povestea nepoților aventurile sale din tinerețe, gen. :D

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 4 September 2010

    @F Apai daca nu-i incotro.

    @Porcul de York Depinde daca reuseam s-o prind inainte sa apuce sa se enerveze. Zic ca aveam un fifty-fifty oricum, HK-ul nu-i chiar jucarie.

    @Mari Ba chiar si nepotelelor.

    Ca o completare, doresc sa citez urmatorul foarte valoros comentariu venit din putul seodirii :

    Multifarious appositely in irons wrangle across if it is admissible to be to autonomous native to living mortals’s enhancement pellet.

  5. Bunicule , de unde convingerea că ursulețul era băiețel? /:)

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Saturday, 4 September 2010

    Nu era pensat.

  7. Lol, grozav spirit de observație!

  8. Wow ... ma duc sa ma mai uit o data la Legends of Fall ... asta dupa ce am avut strafulgerarea cu Mircea Popescu la costum, fugind ca gandul si ca vantul prin padure, la incaltari inca mai lucrez :)

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Saturday, 4 September 2010

    Otter.

  10. Ian te uite, si chiar voiam sa intreb cand incepi sa povestesti si din calatoriile prin tara, nu doar de peste hotare. Inceputu-i bun :D

  11. Got it!

  12. Ar trebui sa le explici tinerilor cititori ca pe vremea aia erau doua locuri unde se mergea dupa bani cu mertanu. Unul la Cluj la noi, la Sala Sporturilor, si la Brasov ...

  13. Porcul de York`s avatar
    13
    Porcul de York 
    Saturday, 4 September 2010

    ei... da.. 50-50 care putea sa degenereze uraaaat .. spre exemplu:

    Se trezeste ursul intr-o primavara dupa ce a hibernat toata iarna cu o pofta nebuna de sex.. Cauta el in padure o zi intreaga o ursoaica pentru as-i rezolva problema, dar nimik.. Super disperat zice.. “numai conteaza.. ce animal imi iese primul in cale.. i-am tras-o..”
    Merge el prin padure.. cand deodata.. in fata lui apare un arici.. pune ursul laba pe arici… si acesta se face imediat ghemotoc.. Ursul cu o mare disperare pe fata il tot intorcea de pe o parte pe alta.. cand de-data se rasteste puternic..
    - UNDE AI MA GAURA.. UNDE AI GAURA..
    La care ariciul cu o voce foarta speriata..
    - Lasa-ma ma in pace ca nu am nici o gaura..
    URSUL:
    - Aha.. ai vorbit.. pe unde ai vorbit ma.. pe unde?

    :D
    Seara faina tuturor !

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Saturday, 4 September 2010

    @dAImon Cum adica inceputu', bre ?! Ca n-are inceput, vorba lu' porcusoru'.

    @Dr.A E, tot explici atatea. Asta-i problema cu generatiile astea noi dom'le, nu mai pricep nimic cu capu' ala al lor tre' sa le tot explici si iar explici, of of offf.

    @PdY Deci stai, tu tii cu ursu' ?!

  15. Porcul de York`s avatar
    15
    Porcul de York 
    Saturday, 4 September 2010

    nu, nici vorba, incercam sa descretesc niste frunti care s-or afla ele, incretite.. macar atata bucurie sa am pe astazi pe langa gudron, cafea s'alte otravuri

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Saturday, 4 September 2010

    Deci tii cu ursuz-ii :D

  17. Porcul de York`s avatar
    17
    Porcul de York 
    Saturday, 4 September 2010

    :)) buna asta

  18. @ Dr.A, nr.12 : Domnu` doctor, sa traiesti ! Nici nu-ti dai seama cit de bine mi-a prins comentariul matale cu numarul 12. Daca e adevarat ce spui multe mistere se dezleaga. Pfuuuuiiii... numa` la asta nu ma gandisem, parol.
    Mii de multumiri again, ca prietenul la nevoie se cunoaste.

  19. @Mircea
    In omnibus caritas

    @Marian
    Apoi nu tre sa te deranjezi. 99% din internauti cand aud de urs se gandesc "de prima oara" la laba. no pun intended :D

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Sunday, 5 September 2010

    si-n necessariis unitas ?

  21. Unitas in Diversitate

  22. Bine ca n-ai facut infract

  23. Eu urs nu am vazut numa lupchi mistreti si odata un ras. Mistretii erau ca niste porci, adica nu fiorosi cine stie ce, umblau dupa noi ca le dadeam de mancare da tineau distanta. Da alta data ne-a tinut o scroafa fo 2 ore prin copaci...

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 6 October 2010

    @:)) Pai eram cam tinar pentru infarct.

    @cipslim Mistretii is rai. Eu am avut un stra-unchi caruia i-au mincat picioarele ;/

    Risul e capabil sa-ti sara in spate si sa-ti fringa gitul, da-n rest daca-l vezi nu-i asa periculos. Ma rog, relativ vorbind.

  1. [...] existente crepusculare a unicului fiu nu s-a minunat prea tare, s-a suit in masina. Da, era tot Mercedesul al de-aici, chit ca aia era alta ocazie. Iar soferul, un tip pe la vreo 30 de ani asa, s-a pus pe treaba [...]

  2. [...] ci foarte fin, abia atingindu-ma cu buzele, nici de lins nu m-a lins, de fapt incep sa suspectez ca la mamifere miscarile maxilo-faciale sunt cel mai bine coordonate din toate activitatile fizice. E o [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.