Industria muzicala

Friday, 23 July, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Suntem grei! Am limuzine-n clip, merg cu metrou-n schimb,
Da si mie lantu' tau, frate, sa-l port in clip!
Mi-am pus trei kile de lant la gat, din care-un gram de aur,
Mor femeile dupa mine, sunt centaur.

"Industria muzicala" din Romania este extrasa din aceeasi clasa de cocliti cu negru sub unghii si parfum ieftin din care ne-am facut si "industrie online" si "analisti politici" si asa mai departe. Sigur, la limita e preferabila trupei cu telemea pe dinti si lilieci in bocanci din care ne-am cioplit "clasa politica", dar diferentele sunt absolut academice : doua basini sunt si raman doua basini, indiferent care pute mai rau.

Si-acum cu exemple. Asta-i Inna, cea adevarata.

Bronzata din tub, cu pielea urlandu-si suferinta, cu un cocostarc in cap si ochii aburiti de copila sparieta. Aceeasi engleza de balta pe care-o vorbesc romancele, aparent toate, de la prestatoare la editori in chef. Aceeasi voce de cantat la tubul de spray. Cum a trecut de-acolo la situatia de astazi ?

Mister. Nu stiti. Habar nu aveti, mai copii, nici macar nu realizati de ce-i aia o intrebare asa de importanta. 0 raspunsuri, 0 curiozitati, si deci - fara surprize - zero-n cont si-o firfirica-n portofel. Eu am aflat intre timp, se pare ca am in continuare acces la retelele care au facut tara asta asa cum este ea. Chiar daca m-am retras si am plecat cu ani in urma. Aparent "a fi fost acolo" e cel mai aproape de-un titlu de noblete lucru ce exista in Romania moderna, si ca atare e indelibil. Si daca tot am aflat, stiu si ca nu si-a prea scos banii, asa ca se cam apropie de final "cariera". A fost "o incercare", a iesit sub unele aspecte bine, sub alte aspecte mai putin bine, mergem inainte.

Nu paparudele de la Cerbul de Aur si Romanian Music Awards au promovat-o pe d-ra Apostoleanu. Nu prapaditii care "hey baby, I'm a producer" prin cafenelele Bucurestiului iarna si prin discotecile Litoralului vara au promovat-o pe d-ra Apostoleanu. Ei, "industria muzicala", continua sa nu conteze.

A, si bonus, apropo de talente. Stiti cine trebuia sa fie acolo ? Miki, acum zece ani. De ce n-a ajuns ea prin chart-uri ? N-aveam "industrie muzicala" in 2000 ? O, ba da. De fapt, aveam exact aceeasi tipi in plus dandu-si aere si-n 2000. Era mai talentata fata, era mai ieftin in 2000, era chiar si mai usor, de ce n-ati facut-o atunci, mai ?

Doua chestii trebuie sa inteleaga tinerii aspiranti din povestea asta. Prima, si cea mai importanta, este ca nu exista un "cum se face", un "cum face lumea", nu exista o cale comuna de promovare in nici unul din domeniile astea. Asa ceva functioneaza la contabilitate, la facut copii, la gatit sarmale. Acolo te uiti la mami si faci cum face si ea. Mergi la scoala, cum se merge, inveti si tu, cum se invata, iei si tu o nota, cum se iau note, si iti cauti si tu de lucru, ca toata lumea. Dar aici calea e oculta. Aici nu exista "am venit si eu", "dati-mi si mie", acest si eu atat de drag romanului din clasa servila nu isi are rostul, nu inseamna nimic. Nu exista "si eu".

A doua este ca talentul conteaza, dar dupa. Dat fiind ca exemplele de fete talentate care n-au ajuns nicaieri sunt asa de usor de gasit, ideea ca "talentul nu conteaza" se formeaza usor in mintile proaspete ale tinerimii revolutionare. Este falsa. Tot asa cum ce stii face in pielea goala nu conteaza pana n-am ajuns in pielea goala, tot asa "talentul" nu conteaza pana n-ai ajuns in pozitia sa conteze.

Exista tipi care pot lua de ceafa si pune in pozitia sa fie "hitul verii", "hitul momentului" etc pe absolut oricine. Inclusiv pe paralitica de Apostoleanu. Moment in care se descopera ca fata-i cumintica si ascultatoare, da'... mnoa. Gasim oricand un milion, un miliard (literalmente) de inlocuitoare.

Este si o chestie pe care nu trebuie s-o inteleaga tinerii aspiranti din povestea asta, ca-i o tampenie. Chestia aia e "asa e in Romania". Povesti. Asa e peste tot in lume, asa a fost dintotdeauna, si asa va si ramane. Probabil pentru ca asa-i normal sa fie.

Si pe final, o intrebare : ce credeti ca-i mai trist in lumea asta, sa fi avut cu ce, dar sa nu te intalnesti niciodata cu ocazia sa ? Sau dimpotriva, sa ai ocazia sa, da' sa n-ai ce face cu ea ? Ce preferati, impotent sau virgin ?

Va las sa meditati la o cescuta de carbofuran, banuiesc ca va prindeti acum de ce depresiile post-partum n-au absolut nici o treaba in toata discutia aia.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

17 Responses

  1. aha! deci esti spion in pnl :D :)))

  2. Este foarte trist ca exista multi fraieri care ``pun botul`` la asemenea chestii. Am vazut oameni extaziati la vederea acestei ``vedete`` de doi bani. Eu le zic ``facute din mouse``.
    Dar ce sa-i faci, prostia e mare.
    Apropo, de ce nu mergi mai departe cu investigatia ? Ar fi interesant de vazut CINE este in spatele acestor ciudatenii.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Friday, 23 July 2010

    @F Minim, am zis. Daca nu-s de-a dreptul Satana.

    @Marian S Nu-s ciudatenii. Sunt afaceri. As usual.

  4. Buen, ma bucur ca ai scris tu ceea ce mi-a fost mie lene sa scriu ieri ...

    http://www.youtube.com/watch?v=s1vzJYeaIdU

    Nu-s fan Parazitii, imi place conceptul lor. Copilasul al de se manifesta cu ei in clipul de mai sus se chinuie de ceva timp sa razbata, adica vreo 7 anisori, dar baietul ala nu are pasarica, tatisoare si nu se da cu autobronzante si daca nu era nascut si crescut la Romanica cre' ca pana la ora asta ii dadea lu' Patrice lectii ...

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Saturday, 24 July 2010

    I-auzi, asta vroiai sa scrii ?!

  6. Dar eu mai stiu ce vRoiam sa scriu?
    Acum ma alieneaza mizeria asta cu saritul randului ... mai bine ma duc p-afara cu copiii http://www.youtube.com/watch?v=wO_AdZMS6b8&feature=related ... chiar ia sa fac eu putina galagie :D

  7. Foarte tare primul clip, nu-l gasisem. Dar in fine, cred ca judecand la stadiul actual a ceea ce se poate vedea la TV, asistam la o generatie de impotenti virgini muzical :P (Oameni cu un blowjob dat muzicii la un timp, blowjob din care nu-si mai revin - vezi toate trupele gen Bambi , Indiggo & Co care la 10 ani dupa singurul hit, inca nu s-au prins ca nu e nici talent si nici dorinta de a le vedea)

  8. Nev pigmentar (a.k.a. aluniță) deasupra buzei superioare pe partea stângă: http://img809.imageshack.us/img809/913/9786.jpg

    It's a sign? :S

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 July 2010

    @Luka D Mami, ai grija ca pe-afara e multi bagabonti.

    @krossfire Deci si-si ? Ma intreb daca-i atunci o boala sau dimpotriva, o stare de gratie... ca suna deja a ingeri.

    @Mari Noooo ?! Crezi tu ?!

  10. Nu știu, eu doar am semnalat asemănarea. Mai departe poate ne ajută specialistul nostru în clarviziune, cipslim. :D

  11. La un momemnt dat Miki a dat-o pe romance cu Pepe. Acum zece ani aducea cu Karin Dreijer Andersson dar la noi nu sunt pareciate vocile de genul ăsta.

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 July 2010

    @Mari Ai subliniat bine tu ce-ai subliniat.

    @Ana Eu zic ca nu conteaza ce voci "sunt apreciate". Conteaza strict cine promoveaza.

  13. Bun bre, da' zici ca Inna nu si-o scos banii, de ce oare? Ca impresie subiectiva as zice ca n-avem piata pentru muzica in Romania, punct - acu' 10 ani se piratau casete si CDuri, azi se ia de pe DC, n-o sa vezi oameni normali sa cumpere din magazine decat arareori. Culmea, cduri cu manele se vand, ca is 10 lei bucata spre deosebire de o compilatie Phoenix pe care o gasesti la 60 lei.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 July 2010

    Inna n-a fost un produs pentru piata romaneasca. Asa-i gandita "muzica" de-o face ea incat sa nu depinda de bariera lingvistica, si asta din necesitatea de-a nu te limita la o piata lingvistica. Ca de obicei economia impinge din spate formele culturale.

    Banuiesc ca atunci cand s-au luat deciziile nu si-au facut corect socotelile despre ce va insemna criza.

    PS. Discutia ca proastele politici comerciale ale proprietarilor de marci si alte drepturi intelectuale sunt cauza pirateriei e veche. De ce nu vinde si Phoenix la 10 lei ? A, ca e valorosi ? Mnoa.

  15. buna asta cu economia care impinge din spate formele culturale...

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Sunday, 25 July 2010

    E adevarul, cam marxist-feuerbachian el asa sarmanul, da' este.

  17. Luka D`s avatar
    17
    Luka Dinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 26 July 2010

    E multi bagabonti in firefocsii astia ca acum i-am facut un font de nu mai vad textul ... ma mut pe chrome, ca pe asta vad ca l-am rezolvat :D

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.