In cautarea unui plug

Saturday, 21 August, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Vorba asta, "plug", inseamna bineinteles chestia aia pe care-o vom face noi din arme nucleare, intru arat ogoare, imediat ce terminam cu conversia tun-tractoare. Asta in limba romana.

Dar in limba engleza e unul dintre acele vocabule magnifice care inseamna multe chestii, e un fel de radical liber. Esential descrie un dop, un cep, un astupus. Din aceasta pozitie se preteaza la utilizari directe : in baie (bathroom) astupa... gaura dopului (plughole) din chiuveta (sink - alt cuvant maiastru, ca mai inseamna si a se scufunda, si un nod fara iesiri si un handler de evenimente si asa mai departe, dar sa trecem ca ne-om pierde in hatisul padurii lingvistice) sau din vana (bathtub).

Da' la pescuit e o... pluta. Adica vedeti subtilitatea, el astupa si acolo. Ce ? Haul, caderea, suctiunea apei. Pluteste, deci ceva tot astupa, nu ? Iar la pomicultura are un sens specific, stiti, sa dai dop port-altoiului. Sau cep.

buttplug power-plug Performantele de pana aici insa nu-s nimic, pentru ca mai are si abilitatea de-a se alatura cu alte vocabule asa mai naive in constructii compuse. Buttplug, de exemplu, care se baga-n fund (aveti ilustrat pe mana stanga), si power plug, care se baga-n priza (aveti ilustrat pe mana dreapta).

Dar asta nu-i tot, de fapt pot chiar spune ca asta nu-i nimic, ca nu asta ne intereseaza pe noi aici pe internet, ci cu totul si cu totul altceva. Si anume!

Un link ar fi, la rigoare, orice constructie care incepe cu a href. In timp ce un banner ar fi in principiu orice link cu ancora sub forma unei imagini. Deci la drept vorbind bannerele sunt link-uri !? Da, sunt. Linkurile sunt de trei feluri (nu, nu doua) : link-urile interne (acel #blabla de la finalul unei adrese, care va reloca in pagina), link-urile externe text si link-urile externe imagine (adica bannerele). Ultimele doua va duc de pe o pagina pe alta, in timp ce primul nu va duce nicaieri, decat ca va muta prin pagina.

Totusi, ce vrea sa spuna un om care cere un link ? Ce vrea el, text sau banner ? Pai, vrea text, ca daca vroia banner spunea banner. Da' nu-i acelasi lucru ? Pai ii, teoretic, etimologic, stiintifico-fantastic. Da' practic, in viata de zi cu zi limba a separat ca sa fie comunicarea curata si uscata. Deci, link-uri sunt cele text, si bannere cele vizuale. Si nici macar diferentierea extern-intern n-a ramas ce-a fost, pentru ca de cand cu dezvoltarea internetului si comercializarea lui problema mare e daca lumea e la tine pe site sau la altul, adica o problema pur economica, de control, si nu cum era initial daca mai avem de incarcat o pagina noua sau nu, adica o problema pur tehnica, de resurse. Si de fapt si bannerele s-au diferentiat, ca banner nu se numeste decat un obiect suficient de mare si de forma nepatrata. Pentru ca obiectele patratoase si mici se numesc "buttons", iara obiectele patratoase si mari se numesc pur si simplu "ads", precum de exemplu in "half page ad", monstruozitatile alea explozive cu care fac succese online impiedicatii antreprenorii romani de specialitate.

Noa si-acum daca am supravietuit pana aici stati ase ca mai este. In urma presiunii pusa de comercializarea de care-am vorbit, prin intermediu sfantului Google, functia principala a unui link (adica text) s-a ingustat in sensul ca e mai degraba pentru masini de cautare. In timp ce bannerele, care nu pot fi citite de masini, sunt acolo mai ales pentru oameni, sa dea click pe ele. Deci iata deja o stratificare de intentie : daca cineva va cere link inseamna ca vrea in primul rand sa-si intareasca pozitia in ochii masinutelor de gasiri, iar daca va cere banner sau button e clar ca nu-l intereseaza atat de mult aia cat utilizatorii in sine.

Lucrurile devin si mai complicate odata cu intrarea in scena a blogurilor. Acum puteti scrie un articol despre ceva. Un articol despre ceva e mult mai puternic decat un link, si chiar la rigoare decat un banner : el nu da doar ocazia cititorului sa clickaie ca un zombie, si masinii de cautare sa adauge inca un link dintr-o lunga lista de cuvinte fara sens. Articolul adauga context, cam cea mai valoroasa valoare in lumea complet confuza in care traim.

Bun, dar daca noi dam cuiva un link, ii facem o favoare. Si daca-i punem un banner, idem. Si daca-i scriem o recenzie cu atat mai mult. Toate astea sunt servicii. Pai n-ar fi bine sa existe un termen general care sa denote ca i-ai facut un serviciu, fara sa specifici neaparat ce serviciu i-ai facut ? Ba ar fi. Noa, si exista ? Pai exista.

Cum ii zice ? Ii zice plug. Deci, pro memoria si intru informarea antreprenorilor de maine, cand cineva iti cere un plug iti cere sa-i dai, dupa cum socotesti ca-ti convine, una dintre astea trei. Din care ai. Ca poate link-uri nu vrei sa dai, sau de bannere n-ai loc, sau nu faci recenzii sau dumnezeu te stie. El te intreaba si tu-i poti explica in parte de fiecare, cum iti potriveste-n strategia ta de publisher care esti, sau daca nu esti ajungi tu.

A nu se confunda cu plug-in, care-i o bucatica standardizata de cod, si n-are nici o legatura in chestie.

Asa cum probabil v-ati asteptat, m-am apucat sa scriu povestioara de fata pentru ca am constatat cu stupoare ca mnoa, nu se prea inteleg termenii discutiei in "piata" care este ea. Da' nu-i suparare, ca incet si cu rabdare le-om lamuri noi pe toate. Pan-atunci

    Aho, aho, ho, ho!
    Mâine anul se'nnoieste
    Plugusorul se porneste
    Si începe a brãzda
    Si la case a ura.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

10 Responses

  1. grea webgleza asta....

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Sunday, 22 August 2010

    Lucrarea Satanei.

  3. 54t4n4 digitala

  4. Poate că unii o știți deja, alții poate nu: http://www.youtube.com/watch?v=HVnYelxnhDs&feature=player_embedded

    How much is a butt plug? :))

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 November 2010

    Like 20 bux :D

  6. Adică minim 3k scor Karma, nu? :D

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 November 2010

    Curma.

  8. Lol. Aia de unde se procură?

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Sunday, 28 November 2010

    Apai se procura prin munca de jos, fata me.

  10. ”No da aia ce-i ?!” :D

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.