Herbert James Draper

Monday, 24 May, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Daca tot vaz ca sunteti pasionati de elementele moi ale unei culturi clasice, hai sa ne aprofundam putin cunostiintele de romanticism englez.

Chiar daca-i astazi practic uitat, Herbert Draper (1863 – 1920) a fost un pictor foarte iubit in epoca, expunand de exemplu alaturi de Academia Regala, chiar daca n-a fost niciodata membru, si castigand destul de bine de pe urma portretelor comandate de clasa dominanta.

In 1889 a castigat prestigioasa si mult-dorita Bursa de Calatorie a Academiei Regale, ajungand astfel sa studieze la Academia Julian din Paris si la Roma.

plangerea_lui_icar_s

Plangerea lui Icar, pe care-o aveti mai sus, a fost prezentata la marea Expozitie Universala din Paris de la 1900, unde a castigat si medalia de aur. Nu-i putin lucru, avand in vedere ca el era englez.

copilul_din_ape

Preocuparile romanticiste se vad destul de bine de exemplu in alegerea temelor. Dinsus (Copilul din ape) aveti o reprezentare alegorica a fertilitatii, chestie pe care neoclasicii nu si-ar fi permis-o (Se zice de ea in Aristotel ? Nu ? Atunci nu-i voie). Dinjos (Ulise si Sirenele), inca si mai grav [in termeni neoclasici], o tratare idiosincratica a unei teme prost alese din repertoriul ideatic al antichitatii.

ulise_si_sirenele_s

Inca si mai grav, anumite abordari tehnice anticipeaza deja curentele viitorului (Nimfa de apa).

nimfa_de_apa_s

Pestii zburatori

Pestii zburatori

Curba, sinuoasa, umeda, fluida e obsesia artistica a pictorului, ceea ce probabil ca l-ar fi calificat drept amant desavarsit, dar nu. A luat o fata pe numele ei Ida, care i-a facut un copil, si-a trait fericit pana la adanci batraneti.

Portile rasaritului

Portile rasaritului

Pe final, sa notam spre beneficiul criticilor de arta nascenti ca nu exista la ora actuala un studiu serios al operei sale, si deci asa ceva ar constitui materie pentru o lucrare de doctorat cu bune sanse de-a fi apreciata dincolo de zidurile UNArte.

Category: Trilenciclopedia
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

11 Responses

 1. kokofifi`s avatar
  1
  kokofifiinsigna de criptograf 
  Monday, 24 May 2010

  incredibil c-a cazut in uitare!

  naiadele lui cam seamănă intre ele...daca Ida i-a fost model, trebuie sa fi fost tare arătoasă!
  daca nu, crecă l-a prelucrat destul de des cu făcălețul :D

 2. Mircea Popescu`s avatar
  2
  Mircea Popescu 
  Monday, 24 May 2010

  Lol pai arta fara suferinta se poace ? Nu se poace.

 3. Luka D`s avatar
  3
  Luka Dinsigna pentru 1000 de comentarii 
  Monday, 24 May 2010

  La capitolul pictori stau prost.
  De la Draper intamplator am vazut cate unele, altele ... in rest se defileaza cu aceiasi clasici. E prea luminos si sinusoidal pentru mine, dar este genul de pictura la mare as ramane sa privesc mofluza ...

 4. plangerea lui icar nu imi place, e gresit reprezentata in opinia mea. helios ii topise ceara cu care ii erau prinse aripilele si astfel odata cazut pe stanci, nu trebuia sa le mai detina. cel mult cateva pene jumulite pe acolo, trebuiau. dar nu ditamai aripile.

 5. Mircea Popescu`s avatar
  5
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 25 May 2010

  @Luka D Luka D. Emo ?

  @Mihai Apoi tu ai asa gusturi mai neoclasice ;)

 6. Emo? Cum ai ajuns la emo? Nu mai e la moda ... am draci, azi n-am mancat nimic, o rosie mica pot?
  Asta inspir eu? Emo? .......... Pffffffffffffffffffff ...
  Unul vrea sa ma bage la beci, altul ma vede emo, altul nu ma vede deloc ...

 7. Mircea Popescu`s avatar
  7
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 25 May 2010

  Pai cam da. Auzi colo "prea luminoasa pentru mine".

 8. Ma sperie lumina, asta nu ma face emo ... http://www.youtube.com/watch?v=4BXNRwxNeNM .. soamne la tine, la voi :)

 9. Sincer nu prea ma dau in vant. Lucrarile au un aer usor kitchos. Un romantic intr-adevar tare, tot englezoi, e William Turner, parerea mea...

 10. Alex Tutia`s avatar
  10
  Alex Tutia 
  Thursday, 31 October 2013

  e destul de interesant,romatic si erotic....

 1. [...] Inca unul dintre pictorii uitati de contemporaneitate. E misterios ce s-a intamplat in arta odata cu cel de-al doilea razboi si curentele moderniste. Cubismul mai ales a facut victime, dar in general lumea pare sa fi uitat brusc, parca lovita de-o ciudata amnezie, ce inseamna pricepere si abilitate, si-o multime de pictori priceputi si abili. [...]

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.