Eureka!

Tuesday, 19 October, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ziceam demult, demult, sa tot fie aproape un an de zile, catre un anonim oarecare* :

PS. Nu stiu de ce ori de cate ori discut cu tine imi iese textul aspru ca o lama noua de otel. Da’ sa stii ca n-am nimic cu tine, din contra.

Tipul pare mai degraba inteligent si mai degraba cultivat, si citindu-l ti-ai forma impresia ca-i ajuns la o virsta mai degraba a maturitatii. Mai apare din cind in cind, si pe-aici si prin alte parti, dindu-si cu parerea, in general alaturea cu drumul. Ultima intilnire, cindva prin Mai curent, s-a soldat cu o pereche de palme zdravene, sau textual

Eu vad ca dezvolti un adevarat talent pentru a interactiona cu fantome din capul tau sub cuvantul ca te referi la ce se intampla prin lume.

N-am timp si rabdare sa-ti umplu toate gaurile si sa-ti cos toate ruperile, dar hai ca macar de una sa ma apuc : furtul este insusirea lucrului pe ascuns. Luarea cu stiinta proprietarului este fie abuz de incredere, fie talharie, fie conversie. Fie nimic, cum se-ntampla cel mai adesea.

Mai departe, permite-mi sa-ti spun ca habar n-ai tu care-i legea. Si de asemenea, ca-mi face o proasta impresie sa aud tipi care n-au o minima competenta dandu-si rotund cu parerea. Pur si simplu imi displace, e cam ca si cu expertii in viata amoroasa in etate de 16 anisori.

De-atunci n-a mai aparut, cum n-a mai aparut nici Fluture, nici Boncea, nici Manu, nici diversi altii. Sincer va spun ca-mi convine situatia, ma lipsesc cu placere de compania celor incapabili sa-si inteleaga si sa-si remedieze defectele.

Dar chestiunea m-a interesat si m-a preocupat pentru mine insumi, ca o curiozitate : oare ce face un cetatean, aparent inteligent, aparent cultivat, aparent matur, de ma scoate pe mine din toti pepenii ? Poate ca am o oarecare defectiune pe undeva. Am chibzuit la chestia asta cel putin un an de zile, si eram perfect pregatit sa mai chibzuiesc inca vreo 10 cind m-a lovit, mai inainte, sclipirea. STIU! care-i problema, stiu ce ma face sa ma zburlesc tot. Hai sa va ilustrez printr-un citat recent :

Si totusi, Finlanda e altfel. Puterea decizionala se afla in randul invatatorilor intr-o masura mai mare decat oriunde altundeva. Si chiar in lipsa unor teste standardizate repetate, cand scriu singurul (PISA), they ace it.

Ma intreb daca va prindeti care-i problema, cu sublinierea facuta ?

Cetateanul este ceva calculatorist, scrie cod pentru masini de calcul. Locuieste in Canada, e de etnie romana. Ce treaba are el cu Finlanda ? Pe ce se bazeaza el cind da concluzii generale de asa o amploare ?

Pe nimic. E improbabil sa fi trait in Finlanda, e improbabil sa fi predat in Finlanda, sa fi fost director de scoala in Finlanda. Si totusi, un traitor in Finlanda, sau un profesor finlandez sau un director de scoala de-acolo nu si-ar permite afirmatii de asa un nivel de generalizare. Poate un ministru al educatiei cu vechime ar indrazni asa ceva, desi nici ala nu-i sigur.

Asta-i chestia care ma enerveaza, si cu un singur cuvint s-ar putea numi suficienta. Nu ma enerveaza la el personal, nu are nici o legatura cu persoana lui (care precum ziceam nici nu exista, de fapt). Ma enerveaza in egala masura venind de la oricine.

Ma enerveaza la timpoecologisti, care "stiu ei" ca global warming, care "stiu ei" ca cea mai calda vara/iarna din ultimii x mii de ani, in conditiile in care temperaturile se masoara cel mult de o suta-doua cum ma enerveaza la toti Doreii, care "stiu ei mai bine".

Si bineinteles, pentru a nu ingadui nefericitului atins vre-o speranta de salvare, suficienta se ingemaneaza cel mai adesea cu aroganta cea mai bolnava (al carei prim si fundamental simptom este incapacitatea de-a te pozitiona corect intr-o conversatie cu cei ce-ti sunt superiori). Asa incit atunci cind ii spui vre-o doua, decit sa puna mina si sa-si indrepte cocoasele arogantul suficient prefera sa se socoteasca jignit. Cum, el cocosat ?! Nu-i posibil, si numai rea intentia, gelozia, nimicnicia mea sufleteasca ma pot impinge sa rostesc atari neadevaruri. Sigur ca da.

Ca o paranteza, e amuzant (cel putin pentru mine) sa observ ca de fapt intelegerea care m-a lovit acum era deja prezenta in text cel putin din Mai. Iata ca blogul are aceasta extraordinara virtute de-a-ti ingadui sa-ti urmaresti propria ratiune in moduri pe care simpla memorie nu le ingaduie, prin chiar constructia sa. Mintea-ti devine astfel o nuvela de Kafka la purtator, al carei curs il poti urmari in ambele directii, si te poti la rigoare uimi ca uite, intr-adevar, nu poti pune degetul acolo unde incepe ceva si se sfirseste altceva. E fascinant.

In tot cazul, acum ca am inteles mecanismul sunt foarte satisfacut si de prezenta si de functionarea lui, ba chiar cred ca am sa atac pe viitor in mod sistematic persoanele atinse de malformatia asta, sa vedem, cit de multa suferinta sunt dispuse ele sa indure inainte de-a renunta la minciuna si-a trece la munca. Pentru ca si asta e fascinant.

---------
* Cine nu are un nume nu este o persoana, oricit de incomfortabila ar putea parea aceasta realitate simpla.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

34 Responses

  1. Io ma dau deja obosit de treaba cu Doina Popescu. Cred ca femeea nu-i proasta, doar are niste brobleme de logica si o ordine a prioritatilor 'inadecvata'. Pornind de la problema (ca ii o problema) de a te face stapan pe si in casa omului, spunandu-i ce si cum sa faca omul (in propria-i casa), trecand prin ignorarea argumentelor celorlati, faurirea propriei imagini care nu tine cont de realitate si ajungand la a pune ideile ei in capul altora (cum ca stie dansa ce gandesc altii), chiar si asa, femeea nu-i proasta. Ori nu inteleg io notiunea de prost. Cred ca daca ar avea educatia necesara pentru a aborda lucrurile logic, s-ar fi descurcat. Prost ii cel care nu-i in stare sa judece lucrurile, nu cel care are un mecanism de judecata oblu. Cel care nu judeca cum trebuie, isi poate corecta defectele, prostu' ramane prost, ca nu-l duce capu', nu ca-i educat el altcumva decat de-a dreptul.
    Cat despre *anonimul* oarecare, zic ca nu-i chiar anonim, nu are nick comun, are gravatar, poate fi identificat lesne pe interneti. O fi preluat informatia. Zic si io :P

  2. @Florin + mine = Doi obositi pe chestiunea mentionata :)
    Si de asemenea ma intreb cum se poate defini prostia in contextul dat.

  3. +1 la chestiune. Pricep, e blog, eşti în plin proces de descoperire .. but pls nigga.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 20 October 2010

    @Florin Da' ce treaba are asta cu Doina Popescu ?! Ca asta-i o discutie separata, mi se pare mie.

    Da' daca insisti sa redeschizi aia, mie toate cele patru chestii pe care le descrii tu (inadecvarea, ignorarea realitatii chiar evidentiata de argumentele celorlalti, faurirea de false imagini si creatii justificativ-ideative) sunt fiecare caracteristici pure si dure ale prostiei. Prostia nu e calitatea unui IQ mic, aia-i idiotenia sau imbecilismul, mai general spus retardarea mentala. Prostia n-are a face cu inteligenta, oamenii cei mai inteligenti sunt de fapt mult mai capabili sa fie prosti decit sunt retardatii, ba chiar in practica cei din urma vor fi adesea niste oameni modesti si la locul lor. Se cere un dram de minte ca sa fii prost cu adevarat, nu-i capabil chiar oricine.

    Pina la urma, cel ce n-are un mecanism de judecata oblu... nu-i capabil sa judece lucrurile. Ca oblu inseama drept, just, functional, nu invers. Si tocmai aia-i prostia, cind unu' se dovedeste incapabil sa judece desi ar fi trebuit sa fie perfect capabil. Cu exemple : daca femeia da cu masina in garaj peste aia de tuns gazonu', "ca n-o vazut-o", nu-i proasta, ci-i tantalaie, ca de ce nu s-o uitat. Daca femeia da cu masina peste ailalta masina din garaj, desi O VAZUT-O (eventual pentru ca s-o gindit ea ca lasa ca intra), abia atunci ii proasta.

    O fi cum zici, fiecare-si alege propriile standarde. Eu am o jena in a discuta cu oameni care au o jena la a se prezenta omeneste.

    @Luka D Bre auzi, da nici in cazu' tau nu-i vorba despre chestiunea mentionata. Zau asa.

    @dAImon Oameni buni, ce-i aici, clubu' de groupthink ? Hai pe bune acuma.

  5. păi tot foloseşti ca referinţă fie pe ea fie calităţi de-ale ei .. fă-i măcar categorie cum a primit şi ăla cu "3 ani experienţă" - astfel încât să fie implicită. zic şi io.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 20 October 2010

    Da' concret, cu citate, ca nu te urmaresc.

  7. Meh, procstii de care spui tu, fac si io tot timpul, ca n-am cum sa le stiu pe toate, cred ca in felul asta suntem cu totii prosti, macar din cand in cand. Atat ca una-i sa fiu prost in general, aia-i chiar tragic, si alta-i sa fii prost din cand in cand. Io inteleg ca vorobim de *anonimul* oarecare .ca, atat ca exemplul Doinei ma oboseste. Sa nu ma intelegi gresit, in nici un caz nu mi-as dori sa ajung sa ma bazez pe logica ei sau sa dezbatem ceva la modul foarte serios, sunt sigur ca actiunile de gen s-ar sfarsi cu sange pe neuroni, insa femeia nu-i proasta, nu la genul ala de prost mereu, ci prostie din cand in cand, prostie la care zic ca se incadreaza oricine. Fainodrama o fost o experienta neplacuta pentru mine, atat prin felul in care femeia s-o manifestat improscand locul cat si prin felul in care o fost data afara. Una-i sa-i atragi atentia oaspetelui dupa care sa-i arzi un pumn in gura, pentru ca strica atmosfera si face mai urat decat la el acasa, de sa-i tasneasca sangele mai ceva precum o fantana arteziana si alta-i sa-l scoti frumos afara, sa-l trimiti acasa iar cand se trezeste sa poti discuta cu el daca mai calca vreodata la tine. Sigur, ii casa ta si faci ce vrei in ea, lucru care se pare ca nu o fost inteles de toata lumea, ii dreptul tau sa-ti alegi modul in care scapi de omii care nu inteleg termeni si conditii ori mai stiu io ce fac, nu-s io in masura sa-ti spun ce si cum sa faci, dar nu cred ca exemplul Doinei ii cel al prostiei, ci mai degraba cel al neintelegerii si a victoriei emotiilor in fata logicii. Ma oboseste sa-mi tot aduc aminte ca i-ai spus vreo doua si ca ti-ai pus banhammeru in actie, nu de alta da' cred ca ar fi mare pacat sa reincepeti ...

  8. Dom' Mircea ai inceput a buchisi din ce in ce mai bine! Ai flow ce sa mai... lucru rar.

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 20 October 2010

    @Florin Sa-ti citez din autoru' care este :

    In fapt, majoritatea oamenilor sunt prosti de-mpung in majoritatea circumstantelor concrete. Pur si simplu a fi prost in mai putin de jumatate din cazuri e deja o performanta serioasa pentru specia umana.

    .

    Eu zic ca victoria emotiei asupra ratiunii e o solida manifestare a prostiei celei permanente, cea pe care n-o vezi tu. Si dupa confortul si "bineinteles"-ul cu care femeia s-a dedat pacatului am judecat ca nu-i e straina, ba chiar dimpotriva, i-e specifica structural. Deci am judecat-o de proasta nu dupa ce-a facut, ci dupa cit de comod si natural i-a venit, e clar ca ea asa face.

    Mie-mi displace, da-mi displace foarte foarte mult o anumita chestie la omi, si-mi displace pina intr-acolo incit am luat masuri organizate de-a activa contra ei. Chestia aia e o politete dupa parerea mea prost inteleasa, care se manifesta facind de exemplu alegerea pe care-o recomanzi tu. Nu-i singura manifestare, da-i un bun exemplu.

    Omul de azi daca vede un incendiu nu pune mina pe un extinctor, ci cheama pompierii, pentru ca "nu-i el abilitat" sa lupte cu focul. Omul de azi crede in general ca nu-i el abilitat sa faca aproape nimic, cel mult meseria lui si adesea nici pe aia. E un mod schizoid de-a trai, dezasumind lumea. Nu stiu, n-am vazut, nu cunosc, nu-i problema mea, nu ma bag. Totul este problema ta, de fapt, si trebuie sa fii si un politician competent, in viata asta, si un pompier de nadejde, si un politai (care-i o meserie apropo, meseria politatiului e sa trateze corect conflictele) si un educator si un de toate si orice.

    Omul trebuie sa fie complet ca sa fie om, si sa-si asume complet vietuirea in lume ca sa poti zice ca traieste. Altfel vegeteaza. Ma-ntelegi tu cum zic ?

    @alexut Saru'mina.

  10. Poi de asta am si spus ca te organizezi cum vrei in casa ta, si n-am contestat o clipa eficienta, precum nici n-am spus sa nu faci, sa se faca, zic, da se poate face in mai multe feluri. Nu zic sa nu fie stins focul, da treba asta se poate face cu jet dirijat :)) tipand apa cu nemiluita, cu pisoc ori mai stiu io cum. Io prefer metodele mai blande noa, care-l legate oarecum de emotii :))

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 20 October 2010

    Esti un om bun tu, mo, io ce sa-ti fac ? Daca nici pina la virsta asta n-ai ajuns sa te indrepti nu te mai indreapta nime'. :D

  12. Noah bine. Multumesc pentru lamurirea @ prostie. :)

    Flo' e santajist sentimental :P

    Daca mi se permite un mic apendice. Eu i-as zice mai curand afect, emotia e ceva ce implica si rationalizarea necesitatilor, e ceva mai complexa.
    Afectul e ala care intervine ca si modalitate prima de aparare si in general prost sarite devin regretabile.

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 20 October 2010

    Pai ai avea dreptate daca i-ai zice, doar ca noi nu suntem de-astia cu scoli inalte de pisicologie asa ca n-avem proprietatea termenilor :D

  14. Inalta ... avea trei etaje.
    Si e psihopupulugie, pisicologia e mai pornoistica asa. :P

  15. Luka, sa-mi dai emotiile-naaaaaapoooooiiiiii, sa mi le daaaaai acuuuuuum :)))
    Nu recunosc nemic, da si daca as fi santajat pe cineva, bag seama ca dejaba, ca n-am primit nemic nemicuta, nici macar doo lacrimi :))

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 20 October 2010

    @Luka D Sa nu exageram, uneori o cigara e doar o cigara.

    @Florin Pai sa-ti dau neste karma, vrei ? :D

  17. Cineva mi-o stricat iahuul ca nu mai zbinguie, tre' sa-l bag in service.

    Mah Flo, tu esti neam de jidan. Persuasiune estem, spirit de negociere estem, calmitate sau cum i-o zice estem, manipulatiune estem, echilibru estem. Si e a doua oara pe ziua de azi cand sunt inividioasa.
    Ce vine mai tarziu vine inzecit da uite ca-ti las link de lacramat :P:P:P
    http://www.youtube.com/watch?v=E6sqA9QtV5I&ob=av3e

  18. @Mircea M-ai pierdut ... ma duc la shopping sa-mi iau notebook d-ala ca sa stau si eu mai interconectata si cu vertebra netasata.

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 20 October 2010

    Meh, toate proastele fara voce incearca sa fie aia din K's choice. It was lame then, it's fucken lame now, who the fuck is "Fergie" omgbbq!

  20. omgbbq OOOooo ??? Oh my God, big big God?
    Vai tu, da' tu nu pricepi curentul asta de acum ce stimuleaza emotiile lol

    Da asta merge? Hai ca are poponeata misto.
    http://www.youtube.com/watch?v=zixQYDeRtzI

    Ce-mi place mie sa astept dupa expertii astia consultanti in computadoare ce dorm toata ziua ca noaptea s-au luptat cu linucse si ubunte.

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 20 October 2010

    http://www.urbandictionary.com/define.php?term=omgbbq

    S[t]imuleaza ?

    E un mare imens cacat tot curentu' asta de pseudo-ironici. Macar Minogue are o cariera, o voce, un corp, chiar daca n-are nici un fel de coloana, sau ma rog, "integritate artistica" vorba lui George. Pina la urma in domeniul artistic a fi galeata e o calitate, a se vedea Prince, Madonna etc. Chiar si Aerosmith sau Pink Floyd.

    Da' cine plm ii Fergie ?

  22. Nu ma atinge la Pink Floyd din nou. :)

    Fergie e o altfel de cheie a succesului ce prinde in minti pubere.

    Ne incurcam pe scena, dam de doua ori din buci si aia o facem prost, dupa ne luam haine din latex ca tin bine stranse carnurile, bagam niste botox, un implant doua, devenim o imagine zexy, mai dam de cateva ori din buci si dupa cand lumea arunca cu pet-uri in noi, incepem sa sarim de popou in sus: Adica eu nu-s un mare artist? Adica Madonna ce are mai bun ca mine?!

    http://www.youtube.com/watch?v=zaVxeLgft5c

    http://www.youtube.com/watch?v=niqrrmev4mA&ob=av2e

  23. Da gata mo, ajunge cu autocarcterizarea si autopromovarea si "ce prosti e astia ce destept este eu" ce si-au luat-o ei de la mine hahaha.
    Deci subiecte, ca ne-am bolohanit de atata scandal si panarama. Ai mai scris despre tine in trecut de cateva ori da acuma chiar e bataie de joc cu narcisismul asta galopant.

  24. @Mircea, sa nu crezi nimic, te pacaleste, poti sa-mi dai linistit karma, ca nu-i fac nimic :))
    @Luka, rog seriozitate :P

  25. Mircea Popescu`s avatar
    25
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 20 October 2010

    @Luka D Si daca-i pina acolo, ce are Leonard Cohen mai bun ca ea ? :D

    @cipslim Ejti hater.

    @Florin Io-ti dau da' sigur esti ? Ca DP cind o primit parca nu i-o placut, de-aia intreb. :D

  26. @Flo Da' sunt serioasa tu. Ne bagam la sparlica aia? :D

    @Mircea Cohen este esenta pura de mascul, este alta discutie. Arata-mi tu mie muiere ce sa nu se fi udat ascultand Cohen.
    http://www.dailymotion.com/video/x1kx6q_leonard-cohen-because-of_music

    Then they bend over the bed and cover me up like a baby ...
    Look at me Leonard one last time ...

  27. Ce are Leonard Cohen mai bun ca ea?!Oo.

  28. @Mircea, lol, tu vrei sa-mi dai din ceea cu minus ? Ha ha ha, poi da-mi, ca nu-s uracios :)
    @Luka, sa stii ca carabusii nu se baga, ei numa stau e margine si comenteaza incercand sa inteleaga ce li se intampla :)

  29. Mircea Popescu`s avatar
    29
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 20 October 2010

    Carabusii, aceste femei perfecte :D

  30. @Flo' & Mircea In completare, eu m-am decis, vreau un TS cu sanii mari si ochii verzi, rocat/a daca se poate. :D

  31. Mircea Popescu`s avatar
    31
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 20 October 2010

    http://real-sexxx.com/gs/thumbs/mfeed39/407/marcelly-shemale-4aeb49c9.jpg

  32. Neah ... nu e roscata si n-are sanii mari ... more like

    http://www.shemale-porn-galls.com/galls/shemaleclub/ana_paula_samadhi_and_lara_gaucha_flash/33.jpg

    Pe mine sa ma scuzati, Giordano Prosecco e de vina .... :P

  33. Mircea Popescu`s avatar
    33
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 20 October 2010

    Doua femei complete.

    Fii atenta ce poze pui ca am impresia ca Marian deja stringe bani de operatie.

  34. Marian's?!! Mhmm .. I almost miss him ;;)

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.