Drumuri ca in America.

Saturday, 25 December, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Va doriti drumuri ca in America ? Banuiesc ca da. Cam de cite ori discut cu taxmetristi, si eu discut cu zeci in fiecare saptamina, daca apucam sa vorbim de "cum is drumurile in Germania", ceea ce nu-i o ocurenta chiar asa de rara, invariabil soferul mentioneaza cu un licar visator in ochi, "da' in America..." Pasamite, in Germania or fi cum or fi, da' in America tre' neaparat ca-s superlative.

Pai, sa citam din stirile zilei de ieri.

Death by Pothole: A State's Responbility to Repair Its Roads

    by Mark Bello, Attorney at Law, (877) 377-7848
    December 23, 2010 9:43 AM

A family of four was returning home from an out-of-state wedding, when a “freak” accident took the life of one. A pothole is the blame for the recent death of a wife, and mother of two young children. As the family was travelling in their truck on an Alabama interstate on March 15, 2010, a woman was traveling in her 1995 Toyota Camry in the opposite direction.

When the driver of the Camry hit a pothole, a chunk of concrete from the pothole flipped up and flew through the windshield of the truck. It exploded the glass directly in front of the mother, hitting her in the head before sailed between her two young children and flying out the rear window.

No one knows exactly the size of the concrete as it has never been found. The woman was transported to the hospital where she died the next day. Now a husband and father of two pre-school aged children is trying to juggle work and family life without his wife. He blames the state for her death.

Intr-o traducere aproximativa, un sofer pe un sens de mers a dat intr-o groapa, ceea ce-a facut o bucata de ciment sa zboare catre sensul opus, intrind prin parbriz, decapitind pasagerul din dreapta si iesind prin luneta, pentru a se pierde in cimp, ca n-a mai fost gasita. Doi copii ramasi in grija unui tata ramas brusc si dintr-o data singur.

Groapa respectiva fusese cica reparata recent, cu doua saptamini inainte, da' aparent nu prea bine. Si toata afacerea se intimpla pe Interstate, care-i primul rang de autostrada in SUA, nu ceva prapadenie locala.

Ei, cite milioane de gropi si cite milioane de kilometri de drum neingrijit sunt necesari pentru a obtine acest eveniment ? "Broken and jagged pieces of concrete covered nearly half the lane" zice autorul, deci nici vorba de un caz izolat.

In concluzie, poate ca nu ne dorim drumuri ca in America. Asa cum nu ne dorim de fapt nici companii ca in America, nici politicieni ca in America, nici coruptie ca in America mai nimic "ca in America", in America fiind de fapt fix gaura curului lumii.

Zic si eu.

Category: SUA care este
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

30 Responses

  1. romania inedit`s avatar
    1
    romania inedit 
    Saturday, 25 December 2010

    Autostrazile din Germania sunt excelente , dar restul drumurilor au si ele gropi , dar niste gropi decente .
    In Elvetia si Franta mi s-a parut ca sunt niste drumuri mai de soi .

    Canada e plina de gropi .

  2. De fapt cre' că dorinţa neexprimată nu-i neapărat drumuri în stare perfectă. Da' am vrea drumuri la standard, întreţinute cât de cât, dacă se poate autostrăzile şi şoseaua de centură să fie pe 4 şi nu 2 benzi, iar situaţiile speciale (gen ninsoare abundentă) să fie tratate cu prioritate. Cred că nu se cer prea multe.

    Uită-te numa' le recent-reparata Brâncoveanu, or dat-o în folosinţă şi a doua zi ceva trebuia reparat la reţeaua electrică dedesupt. Bătaie de joc imho. A, başca trotuarele lăsate pline de pământ şi aproape impracticabile, în condiţiile în care acolo e plin de magazine; practic i-or lăsat pe vânzători fără clientelă .. în perioada sărbătorilor.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Saturday, 25 December 2010

    @roamania inedit Prin Canada n-am umblat cine stie ce. Prin Europa depinde mult si de zona, dar in general cam toate drumurile sunt ok. Chiar si la unguri sunt ok.

    @dAImon Io-s absolut de acord cu ce zici tu, atita numa' observ ca America nu-i o referinta. Stam, de fapt, mai bine ca ei zilele astea.

  4. Bai de ce nu dau astia drumu la autostrade private eu nu pot sa inteleg.
    Adica vin eu si fac o autostrada pe care pun taxa, si banii ii iau eu pe 10-15-20 de ani, dupa care intra in proprietatea statului. Ce e mare greu de inteles lucrul asta, ca daca statul nu se descurca sa ia banul de la sofer sa ma lase pe mine sa-i storc de bani. Da nici ei nu fac nici pe altii nu-i lasa porcii si magarii.

  5. deci e mult mai bine in romania, din toate punctele de vedere. m-am mai linistit... :)

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 December 2010

    @cipslim Apai dificultati sentimentale, ma gindesc.

    Mai este problema serioasa cu abuzul de eminent domain : nici un drum nu se poate face, practic vorbind, fara a folosi puterea de expropriere a statului, ori nu-i prea normal si sanatos sa fie ea folosita de niste interese private.

    @Lucian E, chiar din toate punctele de vedere nu, dar din multe puncte de vedere da, si chiar necunoscute majoritatea.

  7. eu spun ca e mai bine aici decat in gabon sau tadjikistan, dar si acolo sunt niste unii care traiesc mai bine decat tine, de exemplu. la fel cum si in romania sunt multi care o duc mai bine decat majoritatea americanilor. totusi, n-ar trebui sa generalizam pornind de la o groapa nefericit reparata undeva in pustiul din alabama. si n-ar trebui sa descurajezi imigrarea astfel, ca fiecare e dator siesi sa incerce marea cu degetul prin alte parti, chiar daca se intoarce inapoi cu coada intre picioare dup-aia

  8. pai ce expropriere tataie? Share ca-i tarlaua data in arenda cum ar veni. Iei profitu si il imparti si la omii a cui ii pamantu ia sa vez cum iti da voie sa treci cu autostrada si prin casa. Si porma cui nu i-ar conveni sa treaca autostrada pe langa tarlaua lui?

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 December 2010

    @Lucian Doamne-fereste, eu nu descurajez imigrarea. Am si zis pe-aici, nu mai retin unde asa ca repet : daca n-ai fost niciodata, da' nu asa in vizita, ci serios, trait acolo, atunci trebuie mers, macar un an de zile. Nu neaparat in America, da' undeva in "strainatate". E un soi de obligatie fata de sine.

    Pe de cealalta parte, probabil ca ai auzit expresia aia cu "numai in Romania". E o prosteala, reprezentarea pe care si-o formeaza romanii neiesiti din tara (in sensul de mai sus) despre cum ii in America. Nu-i cum cred dinsii, si mi se pare ca pe alocuri idealizarea aia e periculoasa. In tot cazul se mai cere dezumflata.

    @cipslim Uite mie. Nu-ti dau voie sa treci cu autostrada pe feliuta mea de 1 metru latime si 25 kilometri lungime. Ca nu vreau io. Ocoleste, fraiere. Hahaha!!!111

  10. @Lucian Mircea Popescu vorbeste despre sindromul: numai la noi se intampla asa ceva, promovat de antene si irealitati si oarece oameni din opozitie.

  11. ah ce te-am nimerit :D

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 December 2010

    Lol ce-i drept.

  13. nu exista "numai la noi se intampla asa ceva", indiferent pe unde se aude asta. mai exista insa "numai la noi si in cuba sau tanzania se intampla asa ceva" si atunci ii mai inteleg pe unii antenisti sau irealisti. cel mai bine e sa-i ignori, si pe aia si pe ceilalti si sa incerci din toate puterile sa-ti iei zborul cat mai repede de aici

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 December 2010

    Mei, bun, da' am impresia ca discutam din universuri de experienta diferite. Eu am trait si-acolo si-n destule alte locuri, tu n-ai ajuns inca banuiesc ? Logic ca pentru tine atunci e vital sa-ti iei zborul cit mai repede, si ai dreptate, asa si este.

    Da' pentru tine. N-as generaliza, ca nu-i universala. Uite, ma pot sui mine-n avion daca am chef, cred ca nici nu tre' sa-l platesc ca probabil am ffm-uri. De ce nu ma duc ?

  15. paul gabo`s avatar
    15
    paul gabo 
    Monday, 27 December 2010

    Poate esti nationalist sau vrei sa iti dovedesti ceva. Am o intrebare, daca ai fi deschis Trilema in alta limba sau tara crezi ca ar mai fi fost asa de interesant blogul? Adica unde mai gasesti tu un mediu atat de propice ca sa iti spui ideile? Pana iesi din tara ti se pare ca peste tot e Rai, numai in Romania e Iad. Insa dupa ce vezi tot iti dai seama ca se poate si mai rau si atunci Romania nu mai este asa de oribila. Oricat de bine ai cunoaste o limba iti este destul de greu sa gandesti in acelasi mod ca in limba materna. Cand vorbesc de limba nu ma refer doar la mijlocul de comunicare (sistemul gramatical si lexical) ci la intreg sistemul de valori, obiceiuri si norme pe care fiecare stat sau mai bine zis popor le are.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Monday, 27 December 2010

    De fapt eu vorbesc limba engleza mai bine decit vorbitorul nativ. Cu legatura sau fara cu observatia asta, mai sunt si scriitor de limba engleza. Ca bonus, stapinesc si limba spaniola cam pe la nivelul unui vorbitor nativ, sau cel putin o stapineam acum cinci ani. Barierele lingvistice n-au fost niciodata bariere pentru mine. Improbabil sa devina de-acum incolo. Chestie care se extinde si la nivelul cultural, serviciul secret turc era convins ca-s bulgar, egiptenii erau convinsi ca-s american, bostonezii ca-s englez-englez de la mama lui, mexicanii ca-s iarasi american etc scl.

    Nu mi s-a parut ca-n Romania e iad pina sa o parasesc, mi-a mers foarte bine aici cit am stat. Nici vorba de oribila. Nu mi s-a parut nici ca SUA ar fi rai, nici pina sa ajung acolo nici dupa aceea. Mi se pare acum ca se transforma incet-incet intr-un iad, vom vedea.

    Oricit de incredibil ar parea, asta e.

  17. paul gabo`s avatar
    17
    paul gabo 
    Monday, 27 December 2010

    Poate pentru ca dracu este negru... Glumesc, nu sunt rasist. The bigger they are, the harder they fall, cum zice romanu'. Cand ajungi la apogeul dezvoltarii, cand stai prea mult intr-un McDonald's sau cand faci greseli grave, cum ar fi un razboi neprofitabil asta patesti.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Monday, 27 December 2010

    Posibil, desi in marea disputa teoretica despre cauzele nenorocirii eu inclin mai degraba inspre tabara celor care considera aceste chestiuni simple accidente, simptome ale unei boli mai adinci si nicidecum cauza ei.

    Boala insasi ar fi lipsa unui ideal general impartasit. Kennedy i-a scos oarecum citva din groapa cu visul lui de-a pune un om pe Luna. De-atunci incoace n-au mai avut scop, n-au mai avut tel, si ca atare...

  19. Lasand la o paishpe America, pe care desi ai batut-o in lung (dar mult sub lungimea medie) si-n lat, nu prea ai inteles-o, eu nu-nteleg de ce tot timpul tre' sa ne masuram cu nemtii, americanii, suedezii sau mai-stiu-eu-cine-e-n-presa. Asta sa-mi zici. Si nu-mi zi iar ca suntem de-acord, ca ma supar si-ti zic vreo doua de bine.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Monday, 27 December 2010

    Eu am inteles SU mai bine decit se-nteleg ele insele, mai draga. Da-n rest, asa-i traditia, noi suntem copilu' brunet, tre' sa ne masuram cu copilu' blond.

    PS. Sugi pula.

  21. Americanii or investit enorm in drumuri, stiu ca intr-o vreme stateau cel mai bine la drumurile din beton de ciment. In afara lor, cam peste tot in lume, de ceva ani buni, se fac drumuri cu mixturi asfaltice (care mixturi asfaltice nu se desprind in bucati ce pot trece prin parbriz pentru a decapita omi).
    Zic ca ar fi un lucru foarte bun sa avem drumuri ca la americani, pentru ca pierderile nu-s comparabile. Daca un nen o murit pentru ca i-o sarit in cap/gat o bucata de beton de ciment din drum, ii incomparabil cu faptul ca noi (romanii) stam cel mai prost la capitolul siguranta rutiera (vezi raportul/km de drum). Daca reteaua rutiera din Ro nu ar fi mult subdimensionata, nu am mai avea mii de accidente rutiere grave si mii de morti anual, in accidente rutiere.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 January 2011

    E drept ca or investit enorm in drumuri la un moment dat. S-or scos dintr-o criza asa, turnind beton de ciment peste tot, de la Hoover Dam pina la sistemul de autostrazi.

    Totusi, dezavantajul unor investitii enorme in infrastructura este ca ele genereaza si niste costuri de intretinere enorme, costuri pe care iata ca societatea care a avut de unde sa faca investitiile alea acum niste ani, cind inca mai munceau si mai produceau, nu si le mai poate permite astazi, cind sta degeaba si bea bere.

    Trist, dar adevarat. Nu cred ca e o idee buna sa ne insusim doar jumatati din experienta altora, asta credinta fiind de fapt tocmai motivul pentru care si exista categoria asta pe blog.

    Daca reteaua rutiera din Romania nu ar fi mult subdimensionata incepind de miine, rezultatul imediat ar fi o crestere insemnata a vitezei medii de rulare, care coroborata cu calitatea absolut execrabila a unei vaste majoritati dintre soferi ar rezulta intr-un carnaj. Avem multe alte lucruri de pus la rind intii. Ca sa luam un exemplu minor si totusi esential, pneurile (a caror resapare e interzisa prin lege in majoritatea statelor ce au infrastructura rutiera, de exemplu).

    Chestia este ca oricum tehnologia rularii este depasita. E bine ca nu avem si ar fi ideal sa nici nu mai dezvoltam sosele, oricum in cincizeci sau o suta de ani nu vom mai avea cu ce rula pe ele. Banii aceia ar merge mult mai bine la dezvoltarea si aducerea la standarde a cailor ferate, electrificarea lor scl. Acolo-i viitorul, macar pentru o perioada.

  23. Asta era avantajul drumurilor din beton de ciment, intretinerea costa mai putin fata de cele din mixturi asfaltice, inconvenientul major fiind dat de disconfortul la rosturi, fapt pentru care, americanii or fost cam singurii care or incercat drumuri din beton de ciment monolit pe distante cat mai mari, armate, pentru a elimina rosturile.
    Uite ca nemtalaii nu au limita de viteza pe autostrazi, si stau foarte bine cu siguranta rutiera. Daca am avea autostrazi, ar scadea semnificativ numarul pierderilor de vieti omenesti. Raportat la nr de km drum/suprafata/nr. autovehicule/pierderi de vieti omenesti, stam cel mai rau din Ioropa. Atat timp cat stam foarte prost cu semnalizarea pe verticala si orizontala, intersectiile nu sunt amenajate corespunzator si avem predominant drumuri cu o banda pe sens, vom sta tot rau spre foarte rau la capitolul drumuri.
    La partea cu cauciucurile si da si nu, insa la calitatea soferilor, subscriu, ii infiorator cat de prosti soferi suntem noi, rumanii.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 January 2011

    Uite ca ala era avantajul teoretic al drumurilor de beton de ciment, dar uite si ca apar niste probleme : asfaltul se repara exact la fel din citiva in citiva ani pentru eternitate. Betonul nu se repara deloc citeva zeci de ani, dupa care tre' inlocuit cu totul. Per total, solutia casanta e totdeauna solutia proasta la aplicatii cu uzuri continue, indiferent cit de ieftina pare. Nu ca m-as tine cine stie ce specialist in drumuri, da' de-aici asa se vede.

    Nemtalaii stau foarte bine la siguranta si pentru ca ei au cultura automobilistica care nu incepe nici de azi, nici de ieri, nici din 1950. Faptul ca ne-au deschis granitele si ingaduie si talimbilor de noi sa invatam a conduce la ei e un beneficiu mai mare pentru calitatea vietii pe sosea in Ro decit orice constructie de autostrazi, si cu saispce benzi.

    Uite o chestie simpla si usoara : de cite ori ma plimb pe floaster imi vine sa ma iau de cap vazind cit de prost is parcate masinile. Cit de prost is parcate masinile. Cit de pfoaiaiaiaia. Deci, ai linia trotuarului, situarea medie este pe la 25 de centimetri, si abaterea medie se apropie de-un metru. Nu intre doua masini, ci intre doua axe ale aceleiasi masini. O masina din trei e parcata cu un pneu pe bordura la jumatate, sa-l futa, fara absolut nici un motiv. Asa o nimerit tontu' sau tarancuta de la volan sa parcheze. Nici o singura masina nu-i parcata paralel la zece tenti nicaieri in tot orasu'.

    Uneori imi vine sa-i pindesc si sa-i bat pe fiecare-n parte pina se tiriie-n genunchi la scoala de soferi sa faca repetentie din proprie initiativa.

  25. La betoanele de ciment, cam da, problema majora intervine cand ii vorba de reparatii, insa la cele asfaltice nu-i asa, cand apare fenomenul de oboseala, cand mixtura asfaltica isi pierde proprietatile, daca vrei treaba buna, vii cu un strat nou, cap coada, cel vechi nu merge reparat la nesfarsit.
    Nemtalaii stau foarte bine si pentru ce zici tu, si pentru ca AU autostrazi. Atat tim cat nu-ti vine nimic din fata, nu mai ai problema depasirilor.
    Iara soferii nostrii pricep tare greu, de fiecare data cand vedeam la nemti sau la autrieci autovehicule pe banda a dooa/treia, prima banda fiind libera, aia erau romani. De fiecare data cand clanxona unul sau 'blitza', ala era roman. Si la partea cu parcatul subscriu.

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Saturday, 1 January 2011

    Pai cam ai dreptate, per total.

  27. iti dai seama ca ne dorim...sa avem macar o parte din ce are America dar nu cred ka exista sanse.....

  28. Daca am avea autostrazi, ar scadea semnificativ numarul pierderilor de vieti omenesti. Raportat la nr de km drum/suprafata/nr. autovehicule/pierderi de vieti omenesti, stam cel mai rau din Ioropa. Atat timp cat stam foarte prost cu semnalizarea pe verticala si orizontala, intersectiile nu sunt amenajate corespunzator si avem predominant drumuri cu o banda pe sens, vom sta tot rau spre foarte rau la capitolul drumuri.

  29. Pfoai, am ajuns sa ma citez pe mine :))

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 18 October 2011

    :D

    Asta-i mirceapopescuita in faza deja cronica. De carte.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.