Cum sedeam eu proptit in bota...

Monday, 04 October, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

... si ma gindeam... A, nu stiti ca am bota ? Ei, sunteti printre fericiti atunci. Fapt e ca am, si alt fapt e ca-mi face placere s-o folosesc. Si-al treilea fapt e ca-i plina lumea de oase si carnuri care-i poarta amprenta, da' sa nu insistam ca nu incolo mergem cu articolul asta. Ci incoace.

Deci, sedeam proptit in bota si ma gindeam cind m-a palit brusc intelegerea. Nu cu bota, ca n-are, intelegerea fiind abstracta, ci cu gindul. N-a durut, da' de-aia tot am sarit prin casa agitat, ca si unul ce-si scapa ceva pe degetele de la picioare. Nu, nu m-am lovit cu capul de nimic, regret sa va dezamagesc.

Pe internet e plin de prosti. Cu rare exceptii prostii viermuie pe dusumelele - sa recunoastem cinstit, nu foarte curate - internetului, fug din crapatura-n ascunzatoare si din colt in colt, se preling pe dale, in scurt, activitati demne staturii lor cetatenesti precum si capacitatilor lor cognitiv-abilitative.

Contrar unor pareri si afirmatii rauvoitoare, pe internet se gasesc si destui destepti. Oameni cu adevarat inteligenti, si care adesea si-au inarmat inteligenta nativa cu diverse cunostiinte si abilitati cistigate prin aplicatiune, munca si experienta proprie. Ei sunt, in general, virfurile. Ori intr-o nisa, ori intr-un domeniu, ori asa pur si simplu.

Sigur ca-i usor, si deci comod, si deci frecvent se intimpla sa afirme diversi ca "e imposibil" sa ajungi virf, inteligent fiind, pentru ca alte chestii, oculte chestii, nedrepte chestii sunt cele ce conteaza. Teoria este falsa. Daca am putut eu, intr-un an amarit, sa ajung hapt in virful piramidei, calcind literalmente pe cadavre, in completa ciud'a pulii si cu absolut zero inclinatie spre negociere sau dispozitie spre tolerarea prostului cu figuri si pretentii, atunci poate oricine. Bine ?

Ei deci, avem prostii jos si virfurile sus. Asta este, asa-i lumea, sanatate buna. Sigur ca virfurile prin insasi natura lor sunt virfuri, adica au intre ele vai. Unele se desprind din acelasi masiv, altele din masivi diferiti, vorba-i ca toate se desprind, nu exista virf prin unire cu ceva. Minima geografie va invata atita lucru, daca n-ati fost intr-o drumetie la munte niciodata. Ei, unele aste virfuri reusesc sa cladeasca poduri peste vaile care le despart, raminind insa intotdeauna virfuri separate, chiar daca sunt capabile sa comunice, iar altele nu reusesc. Unele nici nu-si doresc, mai ales nu anumite poduri. Asa-i lumea.

Pin-aici chestiunea-i clara, de aici incepe problema. Un cetatean-internaut caruia nu-i ingaduie inteligenta sa fie virf, ca pur si simplu n-are destula, da' nu-i ingaduie nici principiile sa se amestece si sa se piarda in gloata traieste o adevarata drama. Ce se face el ?

Sigur ca teoria romantica este ca ei, toti suntem furtuni, toti suntem niste mici virfuri pe-acolo pe undeva printr-o vale. Problema cu teoria romantica este ca-i falsa. Nu suntem. Unii, multi, majoritatea, sunt o gloata care se prelinge prin vai. Citiva, putini, o minoritate, sunt virfurile.

Si intre cele doua exista omul care nu-i nici capabil sa fie virf, nici dispus sa fie gloata. Ce face el ? Ca nu, nu-i destul de prost sa creada aiurelile romantioase cu care diversi "experti" ar dori sa-l imbrobodeasca intru exploatare, am zis deja ca nu-i dispus sa se amestece in gloata.

Pai, practic, la ora actuala face citeva chestii.

  • Comentatorul exclusiv. Cetateanul asta traieste o jumatate de existenta pe internet, e aici doar pe-o buca. El nu isi asuma o existenta virtuala, cu o locuinta virtuala (fie ea blog, pagina pe nustiuce site etc). Maximum isi va inregistra un gravatar, daca se sinchiseste. Din cind in cind mai interactioneaza punctual cu virfurile sau cu gloatele din jurul lor, dar asta-i cam tot.
  • Troll-ul. Omul isi dedica existenta unei non-existente. In general tine o locuinta undeva, mai ades ca blog, dar de obicei e anonima, si nu comunica cu ceilalti pentru un scop obiectiv (adica tinind de fapte), ci pentru un scop subiectiv (adica tinind de ceilalti). Vrea sa-i enerveze, in general, sa-i fericeasca, mai rar, in tot cazul, scrie pentru impact emotional.

Practic vorbind cele doua strategii de supravietuire in fata dramei mediocritatii sunt antitetice, primul evita exact chestia pe care cel de-al doilea mizeaza, dar ambii lucreaza in vederea anularii unei existente care iata ca-i refuza, sub forma neplacuta ca-i pune sa faca o alegere imposibila. Si-atunci o refuza si ei pe ea.

Cred ca trebuie neaparat si numaidecit sa existe o solutie mai buna. Trebuie cumva creata posibilitatea unei clase de mijloc pe internet.

In principiu in alte parti ea exista, si exista prin rezolvarea imposibilitatii alegerii care se exprima cel mai frecvent in limba romana de catre cei afectati in termenii de "n-are rost". Adica, daca nu pot fi virf n-are rost sa-mi fac blog, da' neputind sa fiu prost nu pot nici sa ma abtin de la a comenta pe site-urile ziarelor si pe forumuri, unde apoi sa ma enervez de prostia groasa a conlocuitorilor vagaunii respective.

Mi se pare ca-i o privire cam olteneasca a unei probleme de fapt inexistente. Ce-ar fi daca nimeni n-ar fi dispus sa cladeasca a doua casa in nici un sat pur si simplu pentru ca de-acum el nu mai poate fi numarul unu ? Ce-ati zice de cineva care decit sa riste sa stea la stop pe pozitia a doua prefera sa nu-si cumpere masina (da' v-o cere pe-a dumneavoastra imprumut de cite ori poate, ca asa e ok) ? Nu-i sanatoasa atitudinea asta, are rost sa ai casa chiar si daca nu poarta numarul unu pe zid, are rost sa mergi pina unde ai treaba cu masina chiar si daca nu esti primul la toate stopurile. Chestiile astea se inteleg de catre tineret pina cel tirziu pe la 16-18 ani, asa. Cel putin in majoritatea cazurilor, atunci cind nu vorbim de retard mental sever.

Oamenii pot trai intelegind ca nu-s nici pe departe bogati, lasa "cei mai bogati", din lume, din tara, din oras. Mai sunt craioveni care-si baga unghia-n git ca pitigoiul ca nu-s cei mai bogati de pe scara blocului, dar rari (si in plina rarefiere, din motive obiective). Iata ca-n viata de zi cu zi ne putem asuma, fara inconveniente majore, propria mediocritate.

De ce-i asa de dificil pe internet ? A, pentru ca-i o lume virtuala, o lume care ar trebui sa implineasca toate visele fiecaruia. Ei, v-au mintit. Nu-i. E virtuala, da, da-i o lume virtuala ca oricare alta.

Sa n-o luam in tragic, zic.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

20 Responses

  1. Ni ca m-o facut troll, iar io credeam ca-s hater, mrrr, grrr, hrrr bla bla !!!11

  2. cred ca definitia trolului e putin deplasata. Trolul e un fel de personaj antitetic. Un troll are deseori o identitate dar identitatea lui nu se asociaza cu cea de a doua. In plus trolii sunt un fel de hackeri psihologici, au cultura lor, metodele proprii, ideile proprii. Trolatul e o arta: multe kitchuri si foarte multe dezastre, insa un troll intelient este destul de periculos pentru orice mediu unde interactioneaza persoane.
    Ti-am mai zis eu odata ca m-am bagat in trolatul unei aliante intre 2 partide pe forumurile lor (alta tara, la noi nu ma pasioneaza). In momentul de fata alianta s-a spart, si un mare aport la spargere a avut faptul ca fiecare partid avea impresia ca celalalt ii fura membri, diferentele de ideologie si in principar uberscandalul prezent in ochii publici pe forumurile lor.
    Oamenii sunt fiinte complexe individual dar ca gloata relativ previzibili.
    Evident, a fost un lucru organizat si un proiect de grup, nu preiau eu laurii, eu avand o mica parte de jucat acolo (3 personaje, altii aveau mai mult de 5) dar este cum am spus o arta, si nu oricine poate sa faca asa ceva.

  3. Auzi, da' tu n-ai fost niciodata mediocru?
    Ca de obicei e mai usor sa vorbesti despre chestiile astea daca le-ai si trait.

  4. Mi-au placut ultimele 3 articole si faptul ca au legatura unul cu celelalte.
    Una din cele mai mari greseli ale omului mediocru este aceea de a fi incrancenat in incercarea lui de a atinge o conditie superioara. E contraproductiv, am facut greseala asta de prea multe ori si inca o mai fac, dar incerc sa o evit, pe cat posibil, in ultima vreme.
    Cred ca mai intai trebuie sa-ti accepti conditia si apoi sa-ti imbogatesti paleta de cunostinte, aptitudini si ce mai ai nevoie ca sa reusesti in domeniul in care vrei sa reusesti. Nu e intotdeauna usor, placut, dar, macar din cand in cand, trebuie sa te intrebi daca iti ofera vreo satisfactie drumul ales.
    Interesant e ca mai degraba oamenii exceptionali sunt cei care dau dovada de ceva smerenie in raport cu cei din jur, pentru ca sunt suficient de inteligenti incat sa-si dea seama cat de mici sunt, de fapt.

  5. Hapciu :D

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Monday, 4 October 2010

    @Florin Tu ejti troll ?!

    @cipslim Nu cred in teoria asta a "pericolului" pe care-l prezinta troll-ul. Singurul pericol din partea aia e marele si inspaimintatorul pericol de-a scoate la iveala adevaruri dureroase. Cu alte cuvinte, pentru a crede ca trolul e un pericol trebuie neaparat sa fii minim ipocrit, daca nu de-a dreptul mincinos. Asumat, in ambele cazuri.

    @Catalin Pai de exemplu sunt un recitator/cititor de poezii/om de voce sau cum numesti chestia cel mult mediocru. Da' nu pot spune ca ma deranjeaza, care-i pina la urma problema ?

    Si da, ai mare dreptate. O atitudine relaxata in raport cu propria mediocritate e mult, dar mult mai eficienta decit orice alternativa posibila sau imaginabila. Fie si numai pentru motivul ca ingaduie folosirea resurselor de efort si inteligenta ale individului pentru un scop util, in loc sa le risipeasca in incercari disperate de-a propti himere.

    @Mari Sa crejti mare.

  7. Mi se pare ca mssr Catalin a invatat intre timp multe...chapeau,Popescule.

  8. Mulțumesc.

  9. Io nu stiam ca-s, pana am vazut "In general, tine o locuinta undeva, mai ades ca blog, dar de obicei e anonima", adica io-s; "Vrea sa-i enerveze, in general, sa-i fericeasca mai rar" adica vreau sa-i fericecs mai rar, ca o fac prea des :))

  10. cipslim`s avatar
    10
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 4 October 2010

    Pai nu ca mai sunt si forumuri distruse in felul asta, bloguri, chestii trestii. Deci sunt si malefici oarecum. Dar sunt si benefici, un troll epic poate face un site necunoscut celebru peste noapte de exemplu.
    Dar in general nu sunt prea avansati, si se plictiesc repede. Singura solutie impotriva trolilor este luciditatea. La tine e cam greu de trolat dar nu imposibil, dupa o anumita varsta pe net capeti o insulatie impotriva lor, insa pericolul e ca iti fugaresc cititorii seriosi si aduc cititori care mai degraba au venit sa se certe si sa dea la gramada, si mai rau, mai multi troli.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Monday, 4 October 2010

    @lexy229 Sa fie primit.

    @Mari Sa fie primit.

    @Florin Ejit carabus, stai jos. :D

    @cipslim Fis. Citi au incercat si cit de departe au ajuns ? Iote dadatroll, iote zoso, iote Marian Prostavoiu ala, iote Doina Popescu, iote papa cu-a lui trei coroane puse una peste alta mai lipseste. Si ? Zero.

    Trollii reusesc sa enerveze prostii si doar prostii si sa distruga acele locuri care nu meritau de fapt sa existe si doar acele locuri care nu meritau de fapt sa existe. In acest sens sunt la fel de importanti pentru intersistem cit sunt si mucegaiurile pentru ecosistem. Curata.

    Eu n-am nimic impotriva sa fugareasca cititorii seriosi care n-au atins inca maturitatea de-a intelege cum functioneaza internetul si de ce functioneaza el asa. Fugarind se-nvata, pina la urma.

  12. cipslim`s avatar
    12
    cipsliminsigna pentru 1000 de comentarii 
    Monday, 4 October 2010

    Pai nu e chiar adevarat, ca nu intotdeauna cel matur are capacitatea de a face distinctie intre un troll si o persoana reala. De exemplu presupunem un caz, un forum de unde lumea cere ajutor pentru probleme psihologice, ca tot o fost unu, si sa zicem ca trolul face ravagii acolo, asta o sa aiba consecinte destul de grave.
    In orice discutie trolul se baga la mijloc. Initial e o perioada de lurkin in care analizeaza discutia, pe cei implicati si cauta divergente de opinie pe care le amplifica. Cand intra in ei intra cu opinii pentru care o parte din cei implicati in discutie o sa il sustina, si pe baza cunoscutului simptom "ajuta-i pe cei care te ajuta" trolul capata notorietate si ceva ethos. Apoi incepe sa destructureze comunitatea pe mai multe bucatele si grupuri, instiga lumea la scandal si acuza pe altii de troll si necunoastere, reuseste sa baneze oameni de buna credinta din cauza ca si-au iesit din pepeni, si grupuletul lor se retrage cu scarba... multe lucruri.
    Asta e doar un tip de troll.
    Dadatroll nu este un troll, el e un fel de protestatar(?).

  13. Daca ceri ajutor pentru probleme psihologice pe un forum ... how should I put it? Bring a troll and sum' popcorn.

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Monday, 4 October 2010

    @cipslim Acuma este si ce zici tu. Pe de cealalta parte un troll competent, deci nu un pustan care se crede el mare miez si-i de fapt un cocalar trist si usor gheu (da' fara curajul de-a o chiar lua in mina, problema zic) nu se va apuca veci pururi de trolat un forum pentru aia cu probleme psihologice. Se va duce si va trola biserica scientologiei, de exemplu, sau forumul de mamici gen Radu Alexandru.

    Tocmai pentru ca trolul joaca practic in economia conversatiei rolul pe care arbitrageur-ul il joaca in economia banilor spun ca el nu poate trai decit in acele sisteme dezechilibrate structual, care nu se pot autoregla, si ii lasa lui loc. Si acele sisteme zic ca e mai bine sa moara. E de asemenea un excelent antidot la metoda altfel stupida de "te sustin ca ma sustii", tot cu un drum si tot de-aia.

    @dAImon Depinde foarte mult cum o faci, mai putin conteaza ce faci. Cum zic si-n articol troll-ul e o plasmuire a formei. Grammar nazi e cel mai pur si cel mai simplu tip de troll.

  15. @lexy229.. merci, cred. :)
    Da' sa stii ca, desi nu neg ca am invatat cateva chestii de pe Trilema. Pentru asta ar trebui sa dau o bere cu prima ocazie. :D
    Dar n-o fi fost singura sursa. Unul din motive a fost faptul ca m-am mai relaxat cu bloggingul din lipsa de timp si abia dupa ce m-am oprit sa-mi trag respiratia mi-am dat seama ca nu vedeam padurea din cauza copacilor.

    PS. S-au schimbat ceva lucruri la mine lately. Vocea sexy nu e unul din ele. ;)

  16. "Da’ sa stii ca, desi nu neg ca am invatat cateva chestii de pe Trilema." :))
    In fine.. prindeti ideea - am introdus paranteza cu berea si am uitat sa reformulez restul.

  17. daca vrea sa observe cineva trolii de pe articolele Gandul spre exemplificare.
    Ce ma amuza e ca CTP nu are nici cea mai vaga idee despre ce se intampla si incearca el sa raspunda acolo.
    Indeosebi acuma cu decesul mamei lui Basescu astia preiau numele comentatorilor pro stanga si posteaza comentarii abjecte provocand reactii din ce in ce mai violente.
    Gandul e un fel de gradinita a trollilor de lb Romana daca nu stiati.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 5 October 2010

    @Catalin Deci tragem concluzia ca e de la bere :D

    @cipslim N-am stiut ca nu prea citesc, da' stii cum e, educatia adevarata se face in general cu batul, cu degetele in pian, nu-i vina nimanui ca omul invata greu de vorba buna si usor de durere. Asa-i construita fiziologia.

  1. Cum sedeam eu proptit in bota--- pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    Clasa de mijloc pe internet....

  2. [...] prost, sau cu armele prostului, Mircea Popescu nu se da inapoi deloc de la a-ti trage o pereche de bote peste ochi. Chestia asta descumpaneste pe multi, pentru ca exista conventia sociala tacita cum ca [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.