Cu ce ma mai distrez pe online.ro

Monday, 11 October, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Sa va citez (de la zoso) :

Seceleanu spunea că toată eroarea asta de 350.000 unici l-a costat 13.000 euro, că a greşit datele în adsense. Ar fi frumos să fie aşa. Dar nu e. Vedeţi la unele siteuri că au refferal principal search.conduit.com, o firmă de toolbaruri? Eh, contra unei sume modice, firma respectivă poate trimite câţi vizitatori dorim şi din ce ţară dorim. Deci aia cu 13.000 euro campania e bună pentru piariste şi pentru proşti. Există inclusiv siteuri care trimit 100.000 unici cu 50$ (dacă vă e familiar conceptul botnet ştiţi ce uşor se face).

Acum să calculăm la rece. Zoso.ro are 8.000 unici pe zi, respectiv 80.000 unici absoluţi pe lună. Asta se traduce prin venituri de 1-2.000€/lună. Cu 200$ pot cumpăra 100.000 unici absoluţi (distribuiţi frumos pe zile, să nu se prindă nimeni, cum voia Sece să facă), rămânând 1.800€ profit frumos.

Asta ca să vă lămuriţi cum de unii trimit câteva sute/mii de unici pe zi dintr-un banner sau un link şi alţii trimit aproape tot atâta, dar oamenii roboţeii stau între 1 şi 10 secunde pe site.

Care-i problema ?

Pai, problema este ca de aproximativ un an de zile, fain@polimedia trimite mai mult trafic decit oricine pe internetul romanesc. Absolut oricine, trimite mai mult decit google.ro. Chestie care-i foarte grava, pentru ca tot "modelul de afaceri" aka castelul de carti de joc al "cartelului" de baeti destepti se baza pe asta, ca noi trimitem traficu'. Daca ei si-au construit un sistem ideal in care cine trimite traficu' e sefu' si vin eu si trimit eu traficu', s-a cam terminat cu smecheria.

Sigur, puteau sa accepte realitatea si sa vina la pupat inelul acum un an de zile. N-au facut-o, pentru ca e foarte greu sa-ti recunosti inferioritatea cind n-ai calitati. Un barbat adevarat e incintat sa recunoasca o infringere, fie si numai pentru sansa de-a mai invata una-alta de la invingator, de la ala care i-a dat bataie, devenind astfel inca si mai bun pe felia lui. Copiii nu pot face asta niciodata, tocmai pentru ca reprezentarile lor despre sine nu se bazeaza pe ceva real, ci sunt cu totul imaginate.

Asa incit copiii prefera sa construiasca structuri imaginare care sa le justifice treptat-treptat indepartarea de realitate. Spre exemplu, acum un an de zile, cind devenea evident ca eu trimit mai mult trafic decit el, Valentin venea cu teoria ca... hai sincer acum, cu ce teorie putea sa vina ? A, ca traficul meu nu-i bun, fiind al meu, si-al lui e bun, ca-i al lui. Corect, aveti aici.

Chestia a tinut la fraieri, sau ma rog, la ceilalti copii ale caror fantezii despre lume si despre sine fiind construite pe fanteziile astora depindeau de ele. Restul lumii si-a vazut de treaba.

Statistica nu minte si doar (ne)priceperea in citirea numerelor face diferenta intre stiinta si chiromantie.

Adrian Mihalcioiu, Noiembrie 2009

botsii pentru agregatoare – Fain era acuzat cum că ar avea botsi şi acesta ar fi motivul pentru care aduce aşa de multe vizite. Este extrem de greu să faci un bot care poate să păcălească analytics-ul şi să fie înregistrat ca şi vizitator unic. Aşa toţi ne-am trage site-uri pe care cu ajutorul botsilor am avea câte 10M unici şi 50+M vizualizări, iar bănuţii ar curge în valuri de la bătrânul goagăl. Şcenariul cu botsii e pentru filme SF.

Andrei Marin, Octombrie 2010

Astea erau insa problemele mai demult. Astazi ne aflam deja in situatia cind prin Magazinul de Karma fain plateste, zi de zi, saptamina de saptamina, luna de luna, mai multi bani blogerilor romani decit Adsense. Care plateste, la rindul lui, mai multi bani decit oricine altcineva. Dupa cifrele si proiectiile noastre, fain va plati mai mult decit suma tuturor celorlalti actori din piata pina la sfirsitul anului. Sau cu alte cuvinte va avea peste 50% din total.

Chestie care nu ca aduce in derizoriu, dar lasa pe locul secund performanta de-a fi primul referer al blogosferei.ro. Pur si simplu discutam de pe alt nivel, de pe o pozitie absolut monopolista. Pina asta vara chestia era ca daca nu esti pe fain, nu ai trafic. Punct. De asta vara, chestia e mai degraba ca daca nu esti pe fain, nu ai bani. Punct. Cred ca diferenta calitativa intre cele doua situatii e destul de evidenta.

Confruntat cu aceasta situatie careia nu are cum ii face fata, ca-i o completa prabusire strategica a intregului front, bietul om scoate si el ce poate, adica o teorie ca se poate falsifica traficul pe internet. Sigur ca se poate, si sigur ca stim deja ca el face asta. Demult, de cind a recunoscut singur ca asta si face (vedeti aici, episodul 3). Totusi, o mica problema : fain nu iese cu screenshot-uri, conturi de analytics sau rezultate din traffic.ro sa arate ca pe site-ul fain e o groaza de trafic. Si nici macar nu declara, asa cum declara Petcu despre sine, ca ar avea trafic, fara nici o dovada de nici un fel. Fain pur si simplu trimite vizitatori.

E o diferenta importanta aici. Sigur ca oricine poate cumpara o groaza de trafic, cu valoare 0. De ce are el valoarea 0 ? Pentru ca umfla statisticile si atit. Pentru ca nu da click. Pentru ca nu-i actionabil. Pentru ca nu trece mai departe. Asta-i problema, ai reclame cu 1% CTR si 1000 de vizitatori, mai cumperi inca 9000 de la furnizorii lui zoso, vei avea 0,1% CTR, ca tot aia 100 de tipi interesati de la inceput sunt in ciorba, nu s-au inmultit. N-ai facut, pe scurt, nici o brinza. Ma rog, afara de cazul ca vinzi advertising la pagina nu la click, cum incerca si chiar reusea Seceleanu, ca atunci mai fraudezi un cumparator.

Dar sa observam in treacat ca zoso recunoaste, sub presiunea superioritatii mele, ca nu are defapt 15,000 de unici zilnici. Si nici 12,000 si nici peste 10,000. Are 8 mii, zice el, adica un 30-40% sub ce zicea acum 6 luni. Unde s-au dus aia, ma intreb si eu ca omu' curios ? In fine, 8000 pe zi din care 80,000 sunt unici absoluti pe luna. Deci, il citesc ceva peste doua mii de oameni pe zi. Ceea ce-i foarte frumos, si foarte onorabil, pentru un blog de esalonul doi. Ceea ce zoso.ro chiar este, si-a fost inca de cind am aparut eu pe internetul romanesc.

Dar zic asa : nu dispera, draga Vali, pune si tu taxa pe continut, ca mine, si atunci ne comparam in vizitatori. Bine asa ? Sa vezi ce interesant e sa descoperi ca pe tine te citesc cinci oameni pe zi dispusi sa plateasca o firfirica per articol scris de tine, si pe mine ma citesc zece mii. Zece mii de "robotei", da' de-aia buni, cu carduri si conturi de Paypal. Sa vezi ce interesant e sa descoperi ca tu nu poti nici gratis dind sa dai cit dau eu pe bani.

Pai cum sa nu ma distrez, fratii mei albi ?

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

18 Responses

  1. Citez doar din ce arată Analytics-ul în clipa de faţă:

    1. Polimedia, locul în care am comentat mai puţin decât la Zoso, este drept, aici şi apărând comentariile mele - 711 vizite, cu un average time on site de peste 4 minute şi jumătate, ceea ce înseamnă că oamenii au şi citit ceva. Ba aş paria că unii au şi comentat :)

    2. Zoso, locul în care am comentat mai mult decât pe Polimedia, este drept, aici neapărând toate comentariile mele - 65 vizite, cu un average time de maximum 2 minute, ceea ce înseamnă că vizitatorii lui nu au priceput nimic din ce scriu.

    Altceva nu cred că am ce spune.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Monday, 11 October 2010

    Io demult vroiam sa-ti spun apropo ca te suspectez ca esti un robotel de-ala de-al lui Mircea Popescu.

    Rusine Mircea Popescu!

  3. Aha :))

  4. Anonimosu`s avatar
    4
    Anonimosu 
    Monday, 11 October 2010

    Deci 1-2.000€ - 200$ = 1.800€. E bine.

  5. Fain mi-a adus mai multi vizitatori decat a facut Google pana acum. In plus, acesti botsi nu comenteaza pe blog sau pe fain.

  6. Te-am mirosit demult ca esti baiat destept. Chiar ma bucura faptul ca exista oameni ca tine cu ceva inteligenta sa le dea peste bot la smecherasii astia din spatele blocului :)

    cel mai bun lucru e concurenta.....

    ..cat despre cel exemplificat, piere incet si sigur...dar piere pe limba lui.

  7. robotu asta intentioneaza sa te saraceasca! hai la tata karma draga! :))

  8. ah stai, scuze, e o discutie serioasa si eu vorbesc balarii ...

  9. mie nu-mi pasa ce trafic are ... poate avea si 22 mil de vizitatori unici pe zi, daca la un articol platit de o firma care vinde caramizi are 5 comenturi din care 3 sunt contra firmei, imi e clar totul.

    sa fie el sanatos si unicii lui, nu-mi pasa si face ce vrea, pe mine ma supara faptul ca se crede l`ombelico del mondo. chiar nu poate accepta ca sunt si altii mai buni? cand sunt aratati zice ca ala e spamer ca ala are roboti ca ala nu conteaza pentru ca nu-si da numele real pe blog ... pai ori suntem golani, ori nu mai suntem?

    trafic.ro era bun pana sa intre badea si sa-l faca muci. site-ul ala unde bagai contu de analytics era bun pana sa intre codrosu ... pai chiar ne crede imbecili?

    si stii ce e amuzant? ca eu stiu inc-o duzina de bloguri care nu-s asa cunoscute ca nu fac scandal, dar au peste unicii lui plini de acnee si nesiguri pe sexualitatea lor, deh! cine se aseamana se aduna!

  10. legat de trafic ... mie polimedia imi aduce 1, google imi aduce 4, cam asta e raportul, dar avand in vedere ca pun un link spre blogul meu la ... 4 - 5 zile, as fi nebun sa cer mai mult.

  11. Update: http://www.zoso.ro/obeze-de-mici/#comment-342325

    P.S. Vad ca iar m-a trecut la spam, foarte bine ...

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Monday, 11 October 2010

    @Anonimosu Ce ejti hater amu'. Matematicile cu scaderi e mai grele, nu se face pina in anul 3 la jurnaliztica.

    @i4ever Am auzit ca se mai intimpla.

    @Law Nu stiu de ce mi-ai amintit de interviul lui Ali G cu Noam Chomski. http://www.youtube.com/watch?v=fOIM1_xOSro

    @Ionut Ce, si tu esti robotic de-ala ?

    Baga-i pe fain apropo, sa-i stie lumea, pe aia de zici.

  13. Sa-mi fie cu iertare, dar ok, Polimedia trimite trafic mult, dar superficial, cel putin la mine, adica multe vizite, dar putin timp de zabovit pe site. Nu zic ca-s robotei, nu zic ca o fi ceva in (ne)regula cu continutul meu, dar traficul ca bounce rate ramane artificial. Asta e cel putin starea de fapt prezenta a situatiei. Care-o fi baiul oare?

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 12 October 2010

    Apai chestiunea asta s-a discutat si s-a rasdiscutat. Daca n-ai chef sa citesti citai discutia in limba engleza poti vedea la Andrei dinsus, are link in postare. Sau la Adrian, idem. Sau la mine, in citeva locuri precum de exemplu aici.

    Sau pe scurt, in cuvintele lui Alex, e agregator, nu-s mami si cu tati al tau.

    PS. Bonus puncte ca am citat numa' tipi cu A. De-aia ca-s A-listeri.

  15. Adelin S.`s avatar
    15
    Adelin S. 
    Thursday, 28 July 2011

    Mircea, vreau sa-ti zic o maxima... In mai mult de 95% din cazuri, calitatea continutului blogului lui zoso (lui, lui, lui, lui :)) ) este sub calitatea continutului comentariilor de pe blogul tau.

    Deci...cum sa nu te distrezi?! :))

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Thursday, 28 July 2011

    Pai de ce sa nu te distrezi, distreaza-te, distreaza-te.

    Oarecum la tema, citam din Alxandru :

    2. Păi de ce? Ce au comentatorii?
    R: A se face distincția între cititor și comentator. Cititori sunt mulți. Comentatori cam 1%. Comentatorul e cel mai prost animal. Omul normal citește un text și, dacă îi place, intră și a doua zi. Dacă nu îi place, apasă pe X și nu mai intră niciodată. Comentatorul, ca animal prost ce e, crede că părerea lui e utilă și necesară. Simte nevoia să exprime acordul sau dezacordul cu cele scrise. Să dea o părere legată de text. Având o părere, el se simte egal cu scriitorul textului. În căpușorul lui are impresia că a contribuit, că se află într-o simbioză cu autorul și că de fapt site-ul ăsta e 50% text, 50% comentarii, ca valoare.

    Care Alexandru neglijeaza un aspect : mai depinde si de ce scrie autorul in articolul ala, ca uite ca-i posibil sa ai bloguri in care continutu-i incomparabil mai bun decit comentariile cum se poate intimpla si invers, sa ai bloguri in care comentariile-s macar semnificativ mai bune decit continutul.

  17. Adelin S.`s avatar
    17
    Adelin S. 
    Thursday, 28 July 2011

    nu stiu daca m-am facut inteles :)) da in fine...iti zic in particular ;)

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Thursday, 28 July 2011

    Ba, ba, te-ai facut inteles. Da' io mai bag bota prin gard la omini, noa :D

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.