Cronica unei prabusiri anuntate

Saturday, 27 March, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Ce s-au mai schimbat lucrurile din 1 ianuarie 2009 pana astazi... E o poveste care merita spusa.

31 decembrie 2008 : Se naste Trilema, si odata cu ea si interesul meu pentru online.ro.

15 ianuarie 2009 : Prima incaierare cu zoso.

24 Ianuarie 2009 : Trafic.ro, una dintre cele mai proaste alegeri pentru analizarea traficului pe blog (intre altele si pentru prostul obicei de-a fura informatiile de SE trafic si-a-si face propriile Google spamsite-uri pe baza lor) introduce plata pentru furnizarea serviciilor. Venita pe fondul plecarii in masa a blogerilor cu influenta, masura ii condamna practic la disparitie.

7 februarie 2009 : Dragos Manac publica un material mult mai onest decat si-ar fi dorit sa vada Dragos Stanca. Urmeaza drepturi la replica, multa agitatie si-n final concluzii.

25 februarie 2009 : O copila toanta scrie o minciuna care sa confirme teza prietenului prietenului ei. Pentru ca asta-i orizontul, aspiratiile si utilitatea femeilor in societatea romaneasca.

3 martie 2009 : Emag relanseaza (dupa 4 ani) o platforma de CPA, botezata acum ProfitShare. Concluzia universala a publisherilor ? "Profitshare nu se merita", confirmata chiar de patroni. Alexandru Negrea munceste de nebun ca sa prezinte rahatul drept bici, si in cele din urma abandoneaza.

28 martie 2009 : Prima incercare de implementare a trocului "nenorocire si mizerie umana pentru succese online", care va deveni un instrument de baza in servieta "establishmentului".

13 aprilie 2009 : Primul episod din emisiunea "Dupa Bloguri", o jumatate de ora dupa miezul noptii dedicata blogurilor de Realitatea TV, amintind vag de vechile emisiuni de la TVR (alea care emiteau jocuri pe care ti le puteai inregistra pe deck si juca pe TimS). Prezentata de un pustan (Teo) care se vrea stand-up comic (Trupa DeKo), cu rezultate aproximative.

27 aprilie 2009 : Trilema demareaza o campanie de advertising offline distribuita. Crowd-alea si asa mai departe.

15 mai 2009 : Kinecto executa pentru LG o campanie online reusita. Cam singura din tot anul, de altfel. Nu exceptionala, nu geniala, pur si simplu la standarde.

17 iunie 2010 : Un pas mic pentru om, un pas urias pentru umanitate : Un bloger trimite un academician in fata procurorilor. Procurorii inca o scalda, ce-i drept n-a trecut inca nici macar un an.

26 iunie 2009 : Fraza memorabila "Dar nu va dura la nesfarsit. Si cand si pe masura ce se va schimba chestia aia cu banii, va fi cam jale printre “veteranii” “succeselor” “onlineului” romanesc.", in exclusivitate pe Trilema.

3 iulie 2009 : Prima campanie de advertising in offline a unui blog naste obisnuitele reactii : invidie prost disimulata, scarpinare in basca si emisii expert-opinionistice.

inceputul lunii iulie 2009 : Eterna disputa bloger-jurnalist da din nou in clocot pe fondul nenorocirii din publicitate. Cele doua tabere isi inchipuie inca, la sase luni de la scufundare, ca se mai pot salva plasand pisica celeilalte. Aceasta este si ultima reiterare a temei, macar pentru o perioada, toata lumea ajungand intre timp cu capul sub apa.

21 iulie 2009 Pseudo-ziarele (Business Standard) si pseudo-emisiunile TV (Money Channel) quality de afaceri ale grupului Realitatea lanseaza mega-proiectul de advertising online Ad-lot. Pentru ca sunt chiar atat de prosti.

23 iulie 2009 : Falimentul BOOM, pana atunci #1 pe piata dovedeste ca metoda de lucru este in continuare "noi ne facem ca lucram, voi va faceti ca platiti", iar "afaceri" inseamna de fapt, in limba romana, tepe. Nimeni nu se gaseste la inchisoare in urma fraudei de la BOOM pentru ca ea nu-i un inceput, ci o inchidere in cercul fraudei. Nu doar regia a promis ca va plati si-n cele din urma n-a mai platit, ci intreaga piata, cu mic, cu mare, e manjita in morisca minciunii. Publicitate care nu s-a livrat pe bani care nu s-au platit.

24 iulie 2009 : Trei luni de eforturi sustinute ale unei gasti de copii prosti s-a soldat in cele din urma cu scoaterea mea de pe google, si multa ilaritate. Blog20 sa traiasca. Mai traieste, apropo ?

26 iulie 2009 : Trilema da prima strigare in ceea ce va deveni dupa cateva saptamani marele subiect de presa ARCA. Bineinteles, toata lumea "o aveau si ei".

27 iulie 2009 : Ultimul episod din emisiunea "Dupa Bloguri". A disparut fara nici un fel de urma, iesind din grila ca sa faca loc emisiunilor electorale si nemaintrand la loc niciodata. Intre timp stream-ul a disparut si de pe site-ul Realitatea (asa se face, site upgrade -> tot continutul vechi dispare). Un nou succes marca F5 Media si Dragos Stanca.

10 august 2009 : La concurenta cu aia de la ARCA, politia romana construieste primul prototip experimental de nava interspatial-planetara cu gaura de vierme atasata.

11 august 2009 Se naste fain@polimedia.us. De curand a implinit 100,000 de voturi, poftiti la party. Da' sa nu va inscrieti, ca-i manarit.

13 septembrie 2009 : Un studiu pune pe tapet chestiunea ca din punct de vedere social, "establishment"-ul nu conteaza.

15 septembrie 2009 : Demareaza campania "Fii destept" a Microsoft, ocazie de mare amuzament in care puteti urmari diversi importanti castigand concursul de ingurgitat scarbosenii la cel mai mic pret.

28 septembrie 2009 : Vali Petcu minte la el pe blog. Precum face de cateva ori in fiecare zi.

24 octombrie 2009 : Bogdan Voicu, cel mai bogat roman din online, isi evalueaza parul din nas la 200 de milioane de euro. In piata se discuta de subevaluare.

1 noiembrie 2009 : RoTLD fura un domeniu de la proprietarul lui de drept, si-l paseaza unor prieteni. In rest, "serviciile" lor sunt in continuare incalificabile.

2 noiembrie 2009 : Exitul autovit.ro, singura veste buna din tot anul.

3 noiembrie 2009 : Se lanseaza T5.ro, un serviciu despre care inca am indoieli.

12 noiembrie 2009 : De departe cel mai important eveniment al anului pentru mediul online uita sa-i invite, sau macar sa-i bage cumva in seama, pe "establishment"-i. Ca rezultat, verisoara surorii unuia care lucreaza la Senat ii confirma ca evenimentul "nu va exista", si alte dramolete.

16 noiembrie 2009 : Catalin Tenita/Treeworks minte. Cum face, de altfel, in fiecare zi. Trista meserie.

20 noiembrie 2009 : Polimedia lanseaza TRIP, cam singura sursa de ierarhie pentru utilizatorii romani de twitter. Miscarea inchide principala speranta a Treeworks de-a mai scoate vre-odata bani din online.

22 noiembrie 2009 : Creativitatea creativilor din departamentele de creatie e in continuare la fel de gaunoasa. Un numar de sape si alte instrumente de munca pamantului asteapta, rabdatoare, marea fomeala.

27 noiembrie 2009 : Piata de advertising atinge valoarea 0 si continua sa scada. Majoritatea actorilor importanti afla ca de acum incolo au de adus bani de-acasa.

1 decembrie 2009 : Un bloger oarecare da semnalul macelului care i-a costat pe Mircea Geoana si partidul rosu undeva la 50,000 de voturi.

3 decembrie 2009 : Standout, "singura bla bla bla" este prinsa cu minciuna. Ionut Oprea tace chitic.

17 decembrie 2009 : Apare opera seminala Regulile Blogingului, carte de capatai pentru toti cei serios interesati de calitatea muncii lor online, ceea ce-i un mod elegant de-a spune "nimeni".

20 decembrie 2009 : RMGC relanseaza ofensiva pentru razuirea judetului Alba, in aplauzele establishitilor, dar infrunta opozitia furibunda a oamenilor care-si cumpara ciorba singuri.

1 ianuarie 2010 : Emag e prins cu minciuna pe buze. "Establishment"-ul musamalizeaza chestiunea.

3 ianuarie 2010 : Polimedia anunta inceperea lucrului la Epothy, care daca va fi terminat va fi si primul MMORPG scris de-o companie romaneasca.

8 ianuarie 2010 : Dupa infrangerea in statistici, cel mai coltos exponent al "establishment"-ului pierde si lupta corp la corp, si odata cu ea ultima chestie care-i mai ramasese. Se incheie o epoca.

11 ianuarie 2010 : Un bloger incepe investigatia pentru a afla cum si din ce bani si-a platit Traian Basescu campania electorala online, desfasurata dupa data la care legea reclama incheierea campaniei electorale. Sa speram ca vom avea si raspunsurile, pana prin 2050 asa.

12 ianuarie 2010 : Concursul de Proza Arhiscurta, cel mai important concurs organizat in toata istoria online.ro. Peste 600 de comentarii, ~150 de participanti. Kilotone de fun.

30 ianuarie 2010 : Se trag primele salve in razboiul limitarii expresiei pe internet. O unitate usoara de recunoastere nimereste peste pozitiile unei unitati blindate de elita si sfarseste imprastiata in bucatele de-un centimetru cub pe sapte kilometri patrati.

17 ianuarie 2010 : Dupa un numar de articole fundamentale, dar critice pentru "establishment" [1], [2], [3], [4] Dragos Manac paraseste ringul.

19 ianuarie 2010 : Zelist, principalul canal de distribuire a fictiunilor constitutive ale "establishment"-ului re-lanseaza serviciul de urmarire a cuvintelor cheie, care functiona prost, intr-o versiune care costa bani. Si functioneaza in continuare prost.

11 februarie 2010 : O larga desfasurare de forte intr-un proiect din categoria "mizerie pentru trafic" se trezeste surprinsa din flanc de-aceeasi trupa buclucasa de blindate. Ca oamenii au neobrazarea sa candideze la RoBlogFest cu "proiectul" lor cel nemaipomenit nu ma surprinde, dar ca si-au luat-o peste bot, multumindu-se cu un, sper eu, jignitor pentru ei loc 2 ma surprinde. In mod placut.

12 februarie 2010 : Se deschide televiziunea de gimnaziu VoxNews Online. Speram la un radio de gradinita in cel mai scurt timp.

20 februarie 2010 : Realitatea Media descopera secretul tineretii fara batranete si-al vietii fara de moarte. Cu nici o luna de zile inainte de-a da faliment. Bravos.

16 martie 2010 : Guvernul romaniei ia Internetul in serios. Establishment-ul nu pricepe absolut nimic. Dincolo de ideea simpla ca "ba, daca mai vin si altii noi ce ne facem ?"

17 martie 2010 : Viata este tot mai grea.

19 martie 2010 : Hotnews renunta la activitatile jurnalistice, se transforma in serviciu de presa al SPP.

27 martie 2010 : Dupa o a treia editie RoBlogFest inca mai proasta decat precedentele, pisica se rupe, Tiberiu Lovin anunta ca va organiza un eveniment concurent.

Cam astea-s evenimentele anului trecut, pana-n zilele noastre, din perspectiva mea. Daca mi-a scapat ceva, nu va sfiiti sa-mi atrageti atentia, in cel mai rau caz veti afla de ce nu consider intamplarea respectiva suficient de importanta.

Banuiesc ca ajunsi aici v-a atras atentia expresia "establishment", si sunteti pe punctul sa-mi cereti lamuriri. Ce inseamna asta ? Ce notez eu prin acest simbol ?

Ei bine, nu pe cei cativa copchii, plus-minus, care se cred ei miezul lumii, inventatorii gaurii din bit si-asa mai departe. Ei sunt doar fata vizibila, punga, ambalajul unei chestiuni mai complexe.

Establishmentul e un fel de-a face afaceri, in online.ro, nascut la intersectia dintre 3 valuri distincte :

  • In primul rand, cei cativa, 2-3 oameni, manageri de profesie, care s-au trezit in brate cu niste bugete din care trebuie sa faca divizii online pentru companiile mai mari la care lucreaza.
  • In al doilea rand, cele cateva sute de mii de pustani, cu oarecari cunostinte de operarea calculatorului care incearca sa-si faca un rost in lume. Nu sunt fundametal rau intentionati, dar sunt inspaimantator de naivi si prost educati.
  • In al treilea rand, intre cele doua, recrutati cel mai adesea chiar din randurile celor doua, antreprenorii, adica oamenii care incearca sa creeze firme care sa faca ceva util.

Data fiind lipsa absolut completa de baza comuna, asigurata de completa naivitate a cat II, relatiile au evoluat in sensul unui fel de Imparatul Mustelor, un mare teren de sport din spatele unui liceu de periferie, spre seara. Tot ce s-ar aplica acolo se vede cu ochiul liber si dincoace.

Problema cu acest modus vivendi nu-i neaparat intrinseca - adica, daca participantii se simt bine, foarte bine, de-aia avem maidane. Problema e de context : nimeni nu va accepta sa-si gaseasca biroul amplasat in mijlocul terenului de fotbal al clasei a XII-a B. Nimeni nu simte nevoia sa recunoasca, sa valideze si sa se inscrie in relatiile si tiparele de interactiune ale toparlanilor astora, nu dintr-un motiv personal (asa cum, din saracie mentala, interpreteaza ei), ci in cel mai pur si impersonal mod cu putinta : deoarece lumea descrisa e prea saraca pentru a atrage si-a mentine interesul adultilor.

Tot asa cum interactiunile tipice feudalismului nu rezista dupa trecerea muncii pe sistemul de organizare burghez, tot asa cum relatiile sociale tipice comunismului (vanzatoarea plictisita, militianul atotputernic scl) se topesc si dispar odata cu trecerea economiei pe baze capitaliste, tot asa si fix la fel, odata cu trecerea timpului si dezvoltarea pietei, establishment-ul, adica, relatiile, obisnuintele si cutumele care au fost nu mai sunt.

Ca orice transformare, si aceasta doare, pentru ca dezradacineaza oameni si rastoarna destine. Si pentru ca la 16 ani ti se pare ca liceul va dura vesnic.

Liceul dureaza, cum stie toata lumea, 4 ani, si iata ca deja 3 dintre ei sunt experienta.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

30 Responses

  1. nu cred ca ti-a scapat nimic, Nostradamus, dar 16 iunie 2010 nu s-a intâmplat inca, there-is-no-spoon

  2. 4 decembrie 2009. Pe linga faptul ca am implinit 45 de ani s-a relansat blog. s-m. ro. Ca sa retina istoria, ca merita !
    Apropo, ce v-a apucat azi pe toti sa faceti bilanturi ? Treci pe la ala mic si nebun din Zalau mutat la Cluj si imbarbateaza-l, ca mai are un pic si inchide jegu` !!! Pai se poate ???

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 March 2010

    @perspififi Test de perspicacitate.

    @Marian S Sa se consemneze!

    Da' mie mi-i frica sa-l imbarbatez, ca cine stie ce mai zic si cum interpreteaza el si-si mai taie v-un coi sau ceva.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 March 2010

    PS @marian Bre vaz ca apucatu' iara o sters articolu' precedent. Nu m-ar interesa asa de imens de mult, decat ca intrebasesi sa-ti dau exemple pulpabile de tipa cu 1.24 de la talpa-n buca, si eu iti dadusem, si anume : poze, care normal c-or intrat in moderare, iara asta nu stiu daca o sters articolu inainte sau dupa ce tu le-ai vazut. Ca atare :

    http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/2/2/7092/5779507/1/daniela-aciu1.jpg
    http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/2/2/7092/5779507/2/35.jpg

  5. Asta e asa, ca sa nu mai dorm bine la noapte ?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 March 2010

    Ca sa nu mai dormi nu atat bine, cat singur.

  7. Florin carabusu`s avatar
    7
    Florin carabusuinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 27 March 2010

    Si cum urmaream si rememoram framos depanarea depanarii firului, al povestirii, de bun inteles, iata ca imi ajunge sub nas taman locul in care Mircea ne trimite sa videm cum 'Viata e grea', moment in care zama mea de grapefruit o decis ca nu-i place inauntru si mi-o iesit drept pe nas, cu si sub mare presiune. Ce-ti mai place si tie sa te tragi de codite :P

  8. Si tot nu te-ai prins ce a zis kokofifi ? Doar ca nu e 16, e 17 si nu e 2010 ci 2009 ! Dai un hosting gratuit daca nu te prinzi in 5 minute ?

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 March 2010

    @Florin carabusu Pululare humanum est, sed perseverare muy muy.

    @Marian S Io am ca o senzatie ca tu nu te-ai prins, dar scapi ieftin, fara hosting.

  10. 1 feb 2010... un cetatean oarecare descopera Trilema si citeste prima parte a arhivei in decurs de cateva nopti dupa care ritmul scade exponential dar nu se opreste pana in ziua de azi, concomitent cu urmarirea articolelor zilnice si sa nu uitam sa mentionam activitatea de trolare intensiva depusa in tot acest interval. :D

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 March 2010

    @F Tu esti printre fericiti, ma tot intreb oare ce simte un om care acu' in februarie 2010 o descoperit-o... io stiu c-am muncit fo 3 ceasuri pe articolu' asta, in conditiile in care eu stiu deja ce-i in cutie (ma rog, in mare)... da' ala saracu'...

  12. 15 mai 2009 : Kinecto executa pentru LG o campanie online reusita. Cam singura din tot anul, de altfel. Nu exceptionala, nu geniala, pur si simplu la standarde.

    17 iunie 2010 : Un pas mic pentru om, un pas urias pentru umanitate : Un bloger trimite un academician in fata procurorilor. Procurorii inca o scalda, ce-i drept n-a trecut inca nici macar un an.

    26 iunie 2009 : Fraza memorabila “Dar nu va dura la nesfarsit. Si cand si pe masura ce se va schimba chestia aia cu banii, va fi cam jale printre “veteranii” “succeselor” “onlineului” romanesc.“, in exclusivitate pe Trilema.

    DECI DAI UN HOSTING !!!

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 March 2010

    Lol. Sa-i explice cineva omului.

  14. Vezi ca in 5 minute pica si la tine curentul. Du-te si vezi daca iti merg generatoarele !!!
    Asta nu e ``Ora pamintului`` ci prostia pamintului. Daca nu am soc de curent si nu mi se arde placa de baza o sa scriu ceva despre prostia asta.
    Nu glumesc, la 20,30 bietii oameni de la Electrica vor avea de furca, dar nu toti inteleg legea lui Ohm asa ca ma abtin deocamdata.

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 March 2010

    Ora transformatoarelor arse. Mi se pare de altfel c-am scris pe undeva, da' nu mai retin unde. Hai sa facem un targ : tu gasesti unde-am scris, si io-ti explic smecheria cu perspififi. Te bagi ?

  16. Florin carabusu`s avatar
    16
    Florin carabusuinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 27 March 2010

    Mircea, io n-am intales, cine (sa) persevereaste cu pulurarea, mult mult, io sau tu ?

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 March 2010

    Pai io, ca de mine-ai zis, da' nu-s hapsan, asa ca zic si prin extensie benevola noi toti.

    Nu ?

    Si-i pululare, nu pulurare, de la pululatio, care-a dat in engleze to pululate.

  18. Florin carabusu`s avatar
    18
    Florin carabusuinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 27 March 2010

    Noa, ashea, ca deja incepusem sa ma iau la intrebari. Asadar escusare preschimbarea literei, incerc sa nu mai repet prea des.
    Astept cu mare interes si partea a II-a, precum si cronicile unor ascensiuni, chiar si neanuntate.

  19. 15 ianuarie 2009 : Prima incaierare cu zoso.

    oarecum inexact. intai l-am muscat de cur pe ala pe care il injuram mereu, in speranta ca asa voi deveni mai bun.

    http://static.zoso.ro/uploads/2010/02/retard-trilema-0979525.png

    al doilea punct din enumerare, prima minciuna. si restul sunt tot halucinatii.

  20. Mircea Popescu`s avatar
    20
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 30 March 2010

    @Andrei Mnu. Aia-i o creatie ulterioara.

  21. http://www.google.ro/search?q=%22o+mica+problema+%28zoso+si+cultura%29%22&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a

    şah! :)

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 30 March 2010

    Ce baiat destept esti tu.

    Si fiind asa de destept, fara indoiala ca te informezi, citesti, te documentezi inainte sa-ti formezi pareri, si mai ales inainte sa le sustii. De exemplu, incepand de-aici, asa ca al treilea paragraf numarand dinjos.

    Este ?

  23. incearca scuze mai bune. ba e "ulterioara", ba e falsa. hai, decide-te. deci cineva a pus comentarii cu numele tau, desi nimeni nu auzise de tine? pune cineva botul la explicatia asta?

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 30 March 2010

    Draga, e apanajul prostului sa stie el mai bine. Nu ma deranjeaza cu nimic, da' poate-ti gasesti si tu un loc mai adecvat unde sa-ti pierzi vremea ? Zic si eu.

  25. Naghi Andrei`s avatar
    25
    Naghi Andrei 
    Tuesday, 30 March 2010

    nu e frumos sa dai sfaturi pe care nu le poti duce.
    ramane in continuare şah si tot nu ai replică.

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Monday, 10 May 2010

    Ia uite ce chestii interesante scriam acu 3 luni lol

  1. [...] n-are management tot in buda va ajunge. Sau ca-i o idee proasta sa furi de la utilizatori. Sau ca aia care ziceau prin 2009 ca 24 Ianuarie 2009 : Trafic.ro, una dintre cele mai proaste alegeri pentru analizarea [...]

  2. [...] De-aici. Cum ziceam, mutatiile incep de indata ce intre pustii hahaiti, scobindu-se-n nas si incercind sa se impresioneze unul pe altul cu scalimbaieli si giumbuslucuri care mai de care apar unu-doi-trei adulti. Nu pentru ca adultii se apuca de treaba, si dupa niste ani rezultatele se vad de la o posta, ci pentru ca in acei ani insasi activitatea lor aduce transformari ale spatiului de joc. [...]

  3. [...] atita ma intreb, BOOM mai exista oare ? STANDOUT ce mai face ? Realitatea.net cum se mai simte ? Ce vom comemora pe 8 [...]

  4. [...] abstracte. ———Daca n-ajunge presedinte pina atunci. Sau invers. [↩]Problema cu acest modus vivendi nu-i neaparat intrinseca... [↩]Dat fiind ca asta-i soarta si evolutia furnicarului uman : chestiile noi sunt intii [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.