Categorii si etichete

Friday, 26 March, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Initial voiam sa scriu cate ceva despre sistemele de clasificare a continutului textual, intru beneficiul tineretului revolutionar, dar m-am lasat tarat intr-o poliloghie introductiva care-a dospit pana peste marginile postului intreg, asa ca am sfarsit publicand-o separat. Considerati-o inclusa aici pentru nevoile de captatio, introductio si bias expositio, si sa trecem direct in materie.

Ati intalnit vre-odata categoria "D-ale mele" pe un blog ? Si eu. Si mi-am pus, si inca imi mai pun intrebarea, ce soi de organizare mentala denota asa o clasificare ? Ce s-ar putea gasi intr-o categorie astfel numita ?

Sa presupunem ca-s mai multi autori, si atunci fiecare simte nevoia de-un spatiu intim, propriu, fata de care nevazute fire sufletesti sa-l lege pe veci ? Bine, dar atunci ce ne facem cu ambiguitatea, fiecare dintre ei vede "ale mele" si gandeste "ale lui", si adauga cu incredere... e un fel de taur comunal/curva satului categoria aia. A fiecaruia, da' pe rand.

Sau poate ca omul-autor simte nevoia sa comunice ca tot restul blogului e de-al insasi Universului, inspirat de respiratie Cosmica, continand exclusiv dictoane rupte cu tesla din pietroiul adevarului etern, si ca atare absolut obligatorii pentru orice fiinda rationala, ce zic eu rationala, pentru orice fiinta punct. Frecate cu peria de sarma pana la completa eliminare a oricarei subiectivitati, plutesc usor, perle de esenta pura. Dupa care talajul de subiectivitate e aspirat de pe jos din atelier, amestecat cu clei si facut bilute, corect clasificate ca "de ale mele". Caz doara de-ale cui ?!

Sau in fine, poate ca-i acolo ca sa stie hotii ce sa fure, precum se pun banii in mod traditional in cutia cu malai ori faina, sa nu aiba a cauta aiurea, ca se grabesc si ei, si poate lucreaza pe-ntuneric.

Dar categoria "Uncategorized" ati vazut-o ? Ce-i dansa ? Un fel de femeie grasa dincolo de limita care ingaduie umbletul, locomotivandu-se deja prin rostogolire, care baloteaza inghetata cu cate-un polonic in fiecare mana in timp ce repeta in surdina "Nu mananc inghetata, nu mananc inghetata, nu mananc inghetata" ?

Categoriile nu-s singurele in suferinta, au si etichetele problemele lor. Sa citam dintr-un prost anonim :

2009, alegeri, alegeri 2008, alegeri prezidentiale 2009, Auto, autoturism, Bancurile zilei, blog, blogger, Bloggeri, blogging, Blogosfera, bloguri, campanie electorala, comedie, concert, concerte 2009, concurs, Concursuri, craciun, Craciun 2008, Divertisment...

Mdeci. E o idee proasta sa construiesti sinonimie in notatia semantica. Care-i diferenta intre etichetele divertisment, comedie, bancurile zilei ? Pentru ca daca etichetele respective nu pot sta intr-o relatie, ci sunt pur si simplu folosite aleator pentru acelasi continut notional (sunt cu alte cuvinte sinonime perfecte), am construit o tampenie confuza.

Ce rol serveste eticheta 2009, si eticheta alegeri, daca exista eticheta alegeri prezidentiale 2009 ? Cum vom descrie urmatorul text

"Traian Basescu si-a anuntat candidatura la functia de presedinte in comuna Sanicolau Mare din judetul Timis."

din punct de vedere al etichetarii ?

2009, Traian, Traian Basescu, ex-presedinte, candidat, Presedintie, anunt, declaratie, functionar public, functie, presedinte, comuna, localitate, asezare omeneasca, Sanicolau Mare, judet, pasalac, unitate teritorial-administrativa, Timis, Traian 2009, Traian Basescu 2009, ex-presedinte 2009, [...], Traian ex-presedinte, Traian candidat, [...], candidat Presedintie,[...], comuna asezarea omeneasca Sannicolau Mare, [...], [...], [...], [.,[...],[.[.,[...].],[...]..] ?

Asa ceva ? Cam minim cel putin optsutesaizesicinci de catraliarde de petabiti de etichete pentru fiecare basina de doua randuri ? Si la ce serveste, ma rog ?

De fapt, problema gasirii etichetelor e foarte complexa, matematic vorbind. Asta-i si motivul pentru care eu nu le folosesc aici pe blog : mi-ar cere mai mult timp decat ma gasesc dispus sa investesc. Atat de dificila, in fapt, incat nu-i abordabila nici macar prin forta crowdsourcing-ului, desi asta-i o metoda cunoscuta drept foarte puternica din alte aplicatii. Spre exemplu, ia uite cum imi arata norul de taguri pe fain :

blog, foto, opinii, politica, societate

Ce-s astea ? Pai de fapt, sunt categorii. Desi cateva sute de oameni contribuie inteligenta distribuita pentru a eticheta mii de elemente, totusi etichetele lor se rezuma in fapt, odata ce-am eliminat zgomotul statistic, la niste categorii.

Asa ca, sa incheiem cu un sfat : folositi categorii, si nu etichete daca a) sunteti incepator si b) nu va gasiti dispus sa investiti mai mult timp alegand etichete decat investiti cautand subiecte. Si daca tot folositi categorii, ganditi-le o structura inainte de momentul in care articolu-i gata si trebe' aleasa o categorie.

Spor.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

8 Responses

  1. kokofifi`s avatar
    1
    kokofifiinsigna de criptograf 
    Friday, 26 March 2010

    cred ca e un gimmick de pe wordpress sa poti citi/frunzari postari de pe toata platforma sortate dupa taguri.
    de aceea vezi cârnatii aceia de etichete sub postari, de la 'britney nude' pâna la 'ipod for free'. ma gândesc ca vor sa fie cititi cu orice pret.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Friday, 26 March 2010

    Posibil. N-am prea studiat cum functioneaza platforma .com, dar ma gandesc ca n-ai cum sa ai cine stie ce castig de pe urma prezentei in pagina de tag blablabla-bliblibli. Sex da, sex in cada cu o ratusca de plastic roz mai greu.

  3. Eu vad problema tagurilor fix ca pe o problema de finete a exprimarii. Daca esti Zoso iti ajunge sa pui taguri "prostie, Romania, bani, Basescu". Daca esti Blogatu probabil o sa ai o structura stufoasa precum ai exemplificat tu mai sus. Tagurile exact asta sunt, meta-informatie despre insemnarea in sine ... dar trebuie sa le calibrezi pentru a nu da in gard cu ele.

    De asta prefer eu sa introduc o insemnare in mai mult de o categorie. Sunt convins ca ar fi trebuit sa folosesc taguri, dar in mintea mea tagurile sunt eficiente fix cat timp sunt diverse, cat timp poti avea ca exemple in nor "cartofi","poze cu Ioana" sau "fluturasi de hartie". Din moment ce am ales sa am un set (pre)(de)finit de elemente, pot fi categorii. Odata ce intri in taguri nu mai iesi, devii tentat sa te joci cu ele si semnificatia lor, sa le studiezi relevanta in raport cu continutul postarii, etc ..

  4. Florin carabusu`s avatar
    4
    Florin carabusuinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 26 March 2010

    Unii spun finete a exprimarii, altii ca ar fi vorba de gusturi, preferinte, sechele.

    Kokofifi, Britni Spirt nuda, acolo nu-i cu cititu' :D

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Friday, 26 March 2010

    @dAImon De acord ca are de-a face cu finetea, da' nu inteleg de ce tre' sa fie categorii daca-s predefinite. Pe rationamentu' ca nu-mi iau fripteuza ca pe urma mananc numa' prajeli ? Doara-i a ta, prajesti in ea ce si cat vrei tu.

    @Florin carabusu Depinde si cat de tineri is ei, gen.

  6. E clar ca trebuie sa mai studiezi wordpresu`. In ``uncategorized`` ti le baga el singur daca nu-i dai tu o categorie !
    Uita-te putin la mine, ca sunt incepator la categoria ``3 ani experienta ca incepator`` si stiu ce spun. Deci
    - s-m. ro e facut primul, in html ``chior`` fiindca e facut cu un editor simplu de tip wysiwyg.
    - odata cu blogul am descoperit si eu distractia asta de wordpress, care nu e altceva decit un soi de CMS creat in php.
    Categoriile alea ti le baga pe gat insusi el, marele wordpress. Lumea vede, zice ca asa trebe sa functioneze si inventeaza categorii. Nu e mai putin adevarat ca aceste categorii au si un mic rol de taguri. Kokofifi le zice bine dar pe linga wordpress chiar si marele cotrobaitor default le cam ia in considerare, asa mi-a explicat mie un nene si tind sa il cred.
    Dupa principiul ``fie vremea cit de grea, tot mai bine scriu ceva`` se inghesuie deci pe blogurile unora diverse CUVINTE, ca asta sunt pina la urma, tocmai bune de observat de Google si mascate in asa zise categorii, taguri, cuvinte cheie sau cum vreti sa le ziceti.
    Da` io zic bine ?

  7. Apropo, vezi ca pe w3c markup validator ai 113 erori.
    Baga-te si tu pe wordpres fiindca ``code is poetry`` dar e al dracu` de greu !

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Saturday, 27 March 2010

    Faptul ca "ti le baga el singur" nu-i un argument. Si masina te baga ea singura in stalp. Si ?

    Imi displace modul asta simian de-a folosi obiectele, este o gaura ? Pai sa bagam ceva intr-insa. Sigur, asta-i abordarea copiilor, dar mi se pare ca undeva inspre varsta adulta poate ar fi cazul sa se treaca la o metoda mai reflexiva si asumata. Zic si eu. Pentru ca altfel, ia uite la ce minuni se ajunge, bancile iti ofera baga pe gat imprumuturi cu niste clazue care ar da vise umede oricarui loanshark din New York, si lumea accepta. Dupa care se azvarle de la balcon in 3 ani cand descopera ca e prea tampa ca sa mai poata continua sa traiasca.

    Google le ia in considerare proportional cu cat de mult sens duc ele. Adica, cu alte cuvinte, proportional cu cat sunt de folosite asa cum descriu eu, si invers proportional cu cat sunt de folosite asa cum zici tu.

    Deci nu prea zici bine.

    PS. A, da, asa se intampla cand mai multa lume lucreaza la development, se aduna diverse chichite. Mersi, am dat problema in lucru.

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.