Cartile au murit,

Saturday, 31 July, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

traiasca blogurile.

Ati citit Geeorge Bernard Shaw's Epistle Dedicatory to Arthur Bingham Walkley, asezata-n fruntea cartuliei Om si Supraom ? (Titlul nu are legatura cu articolul, fiind dat la deruta). Pai daca n-ati citit, poate cititi acuma, ca se merita. La 1903, cand "unul dintre cei mai destepti tipi in viata" scria cartea respectiva (dupa ce refuzase sa-i faca copii "uneia dintre cele mai dragute actrite ale momentului" pe motiv ca se teme sa nu iasa invers decat planuia ea) notiunea de "introducere" pentru un volum era deja atat de veche incat devenise obiect de glumite meta-referentiale pentru dasteptii timpului.

Da' Printul lui Niccolo Machiavelli l-ati citit ? L-ati citit, da-va-ncolo, ca sunteti romani de-astia rafinatii, strategicii, pregatitii de lupta in aria cuvintelor si fineturilor cetatenesti, numa' buni de-un Rinascimento micut asa cu 500 de ani intarziere. Bravo voua, asa trebuie, cu subtilitati, bun ? Cu strategii. Mnoa, si daca tot ati citit, Dedica[tia] v-o mai amintiti ? "NICOLAUS MACLAVELLUS AD MAGNIFICUM LAURENTIUM MEDICEM" ? Nu suna a nimic ? Mnoa, asta este, doara de la Rim ne tragem.

Da' observati alaturi cu mine ca e tot o scrisoare. Si Shaw si Machiavelli, ambii, scriu scrisori si le pun in fruntea volumelor lor. Chiar daca Shaw o foloseste, intelegeti dvs, fineturi, chestii, in gluma, in joaca, meta-meta, trolleaza cu ea, dar vorba este ca institutia epistolei din fruntea volumului exista deja de cel putin 400 de ani acum o suta. Si inca mai mult, ce face Machiavelli in epistola lui ? Pai, se roaga de print. Ii cere bani. I-auzi :

E, se Vostra Magnificenzia dallo apice della sua altezza qualche volta volgerà li occhi in questi luoghi bassi, conoscerà quanto io indegnamente sopporti una grande e continua malignità di fortuna.

Adica, pe romaneste :

Si, daca Magnificenta Voastra din varful inaltimii voastre va dori candva sa arunce ochii si in aceste locuri joase, va recunoaste ca eu fara vina suport o mare si continua rautate a soartei.

Stiti de cine-mi aminteste mie chestia asta ? De James Crissilv. Il stiti ? Da' sa nu sarim inainte, ca mai avem de pasit pana acolo. Deci : La 1500 deja epistola din fruntea volumului era folosita impropriu, si anume, pentru a atrage beneficii autorului. Cum ? Prin referinta. Daca scrii numele ducelui in carte, pai probabil ca Ducele va citi cartea, este ? Ca tre' sa vada ce-ai scris de el.

Asta inseamna ca deja la 1500 erau prea multe carti. Initial, a scrie o carte era un lucru fantastic, pentru ca toti puternicii, si doar puternicii stiau sa citeasca. Doar notabilitatile, doar cei ce conteaza, pionierii lumilor noi si-n rest nimeni (si da, a existat o vreme cand biserica era principalul motor al inovatiei in Europa, si astfel, in lume - documentati-va asupra Abatiei Cluny si importantei ei la anul 1000, ca sa nu va faceti cumva de ras in vre-o societate civilizata). Ei bine, a scrie o carte pe vremea aceea era lucru mare, si toata lumea, toata lumea citea toate cartile. A reusi sa scrii o carte apreciata era cam cea mai mare reusita pe care-o putea reusi un cetatean reusit.

Si din dorinta asta de-a reusi sa reusesti cea mai reusita reusita dintre toate reusitele (am zis destul sau mai tre' sa pun ?) oamenii au inceput sa faca ceva ce n-au facut niciodata pana atunci, nu cu mana pe hartie : au inceput sa-si dea silinta! Sa scrie cat de bine, cat de interesant, cat de exceptional de interesant se poate!

Cel mai important rezultat al acestei stradanii, deliberate si active a fost cresterea constanta a cantitatii de carti scrise, ceea ce a impins pe de-o parte tehnica - generand masina de tiparit, de exemplu, dar inaintea ei generand ostiri de copiatori cu mana la lumanare - si pe de cealalta a fortat lumea sa treaca la metode tot mai agresive de promovare. Deja in 1500 problema supraproductiei de carte se punea atat de acut incat metoda de-a folosi un nume pentru a obtine macar atentia acelei persoane era practic mai eficienta decat a nu folosi nici un nume. Cu alte cuvinte, sansele ca din 100, 1000 sau 10,000 de potentati unul singur iti va citi, natural, cartea erau mai mici decat sansele ca un singur potentat iti va citi cartea daca-i scrii numele in ea. Va dati seama ce aspra situatie ? Inseamna neaparat ca existau deja mai multe carti decat patratul numarului potentatilor, intr-o Europa in care numai Germania avea vreo sapte sau opt sute de printi, printi electori, episcopi temporali, duci, mari duci, margravi etcetera, sa nici nu socotim baronii se alte asemenea.

Al doilea cel mai important rezultat a fost, bineinteles, ca a ridicat mereu standardul, adica valoarea minima pe care trebuia s-o aiba o carte pentru a fi considerata nu buna, ci doar acceptabila. Comparati publicatiile din 950 cu cele din 1450 si veti observa cata stradanie s-a cheltuit in plus pentru a face o carte buna. Comparati carti de predici din doua secole succesive.

Toate mecanismele astea se regasesc la bloguri. N-am glumit, nici cu James Crissilv, nici cu cartile au murit. Au murit, s-a terminat si nu mai intereseaza chiar pe nimeni. Tot asa cum voi nu mai cititi azi scripta gotica, tot asa cum nu mai stiti latina medievala, tot asa cum n-ati stiut niciodata greaca veche, tot asa sa nu veniti sa-mi spuneti mie ca cartile inca mai conteaza si ca voi inca le cititi. Is povesti, si eu, cel ce inca mai citeste cu ochii lui si Fraktur si romansa si ελληνικα imi permit sa va atrag atentia ca vorbiti prostii, si nu mai insistati aiurea ca va faceti de ras.

S-au dus, s-au mantuit, ne-am distrat fain cu ele care-am apucat, astia care sunteti mai tineri si n-ati apucat sa cititi un vagon de carti atunci cand era vremea lor degeaba va mai apucati acum. La fel de bine va puteti apuca sa mergeti prin oras cu un tricorn cu pana in cap, si sa va prezentati la oaste in pantaloni rosii bufanti si cu o spada la cingatoare. Astea-s fapte de circar, de arlechin, iara nu de-un targovet chitit si responsabil ase ca dumneavoastra. Veniti-va-n simtiri ca v-or rade fetele. Nu scoabele ofticoase care n-au loc decat pe marginea horei publicului, ci alea rozalii, rotunde si pieptoase care stau in mijloc si dupa care va fug ochii.

Ce va revine acuma este sa va luati frumos blogul in brate, si sa faceti ce se face, ca timpul nu sta-n loc pentru nimeni, si de intors nu s-o intors inca niciodata. Straduiti-va sa scrieti bine. Vedeti si singuri ca nu-n Dedica sta valoarea Printului lui Machiavelli, care uite ca primeste azi link de la mine. El asa a crezut, cand scria, ca-n Dedica sta valoarea operei lui. S-a inselat. Si tot idem va inselati si voi astazi, ca n-oti fi mai destepti ca Niccollo, bag sama. Nu-n trackback-uri sta valoarea articolelor voastre, ci in cat de bine scrieti.

Si daca va inchipuiti ca munca maniacala, disperarea si exaltarea, oceanele de sudoare-a fruntii care s-au folosit de-a lungul veacurilor de catre miliarde de oameni pentru ca unii, cativa, putini sa scrie carti bune a fost mult, atunci habar n-aveti ce urmeaza cu blogurile.

Dar eu va doresc, bineinteles, succes, ca doara nu ma costa nimic.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

43 Responses

  1. Nu mor cartile cand vor cainii
    [dupa o idee de Carlos Ruiz Zafón]

    “Cimitirul cartilor uitate”: Acest loc sacru (care-mi aminteste oarecum de mitul conform caruia elefantii se retrag sa moara undeva departe de privirile compatimitoare ale celorlalti) nu este altceva decât un muzeu de umbre si ecouri, un cimitir unde sunt aduse cartile pentru a le feri de pieire. Ritualul ii obliga pe vizitatorii acestui loc enigmatic sa aleaga o carte si sa o adopte, asigurându-se astfel ca ea nu va muri, ca va ramâne vie pentru totdeauna.

  2. Noroc cu ''Prolegomene la opera lui Eminescu''. Cartea aia e eterna :))

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Saturday, 31 July 2010

    @Dan Io stiu ce vrei tu, da' spune ca nu recunosti dintii Timpului in perversitatile de le descrii ? Nu era nevoie nici de locuri enigmatice nici de ritualuri pe vremea cand obiectul mai avea vigoare, cum nu era nevoie sa vina ingrijitorii sa-i masturbeze pe vremea cand ursii Panda mai aveau sperante si viitor.

    @krossfire Pentru tine. Care nu esti etern.

  4. Ba, recunosc. :D

  5. Ma simt mica si certata.
    Chiar am ramas fara cuvinte.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Monday, 2 August 2010

    Vezi Luko, un capcaun adevarat nu-ti musca pantecul si inima, un vampir adevarat nu-ti suge sangele si vlaga. Mult, mult, mult mai mult : iti sorb cuvintele. Definitiv.

    Ce mai poti face ? :D

  7. Și ele și albumele de muzică.

    (Iar acum cine vrea să facă un album concept scoate direct o melodie de 1-2 ore și gata)

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Thursday, 5 August 2010

    Bine zis. Mai ales ca formatiile chiar capabile de "album concept" - ca nu orice zdranganit e instare de asa ceva, cum nu orice expert online e in stare sa scrie un roman - oricum scoteau direct melodii de 1-2 ore dupa nevoi din 1960 incoace.

  9. cățelul alpha`s avatar
    9
    cățelul alpha 
    Friday, 30 September 2011

    Cărțile n-a murit, vere! Am trimis io una de la Mamaia în vară. Deci nu...

  10. Mircea Popescu`s avatar
    10
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 September 2011

    Halal, ai facut-o posta si ai impresia ca-i vie ? Necrofilule confuz ce esti tu.

  11. cățelul alpha`s avatar
    11
    cățelul alpha 
    Friday, 30 September 2011

    Apropo, s-a înființat Noua Republică. Am auzit că te-ai înscris și mătăluță. :)))

  12. Mircea Popescu`s avatar
    12
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 September 2011

    Unde-ai auzit ase minune ?!

  13. cățelul alpha`s avatar
    13
    cățelul alpha 
    Friday, 30 September 2011

    N-am auzit. :))

  14. Mircea Popescu`s avatar
    14
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 September 2011

    Noa ma consecventa la blogari. Deci cum ?!

  15. cățelul alpha`s avatar
    15
    cățelul alpha 
    Friday, 30 September 2011

    Țin minte că ai scos o bălărie cu ceva platformă politică. Acu' ți s-o îndeplinit și visu'. Au scos ăștia o bălărie de-i zice Noua Republică. Sună a joc de calculator. :)) Citește-i platforma program.

  16. Mircea Popescu`s avatar
    16
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 September 2011

    Eu iti dau tie link : http://trilema.com/2011/platforma-unui-posibil-partid-conservator-roman/

    Tu de ce nu-mi dai mie link ?

  17. Uite Popascule, exact leit!

    Mihail Neamțu este un participant activ la dezbaterea românească despre cultură, politică, valori și societate (Hotnews.Ro, Idei în dialog, Dilema Veche, Revista 22, etc.). A criticat modele culturale postmoderne, relativismul etic și colectivismul tribal, pledînd totodată pentru restrângerea puterii economice și legislative a Statului și pentru relansarea educației private.

  18. Mircea Popescu`s avatar
    18
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 September 2011

    Mda. Site oficial : mihaineamtu.com. Unavailable.

    Pacat ca nu stie cum se face, in rest e bine.

  19. Mihail Neamţu (n. 16 aprilie 1978) este filosof, teolog şi eseist român. Actualmente, director ştiinţific al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc

    oh you internet

  20. cățelul alpha`s avatar
    20
    cățelul alpha 
    Friday, 30 September 2011

    http://nouarepublica.ro/documente/noua_republica_manual_de_lupta.pdf

    mersi de link, doar că eu-s mai de stînga așa. :)

    Oricum, o grămadă de tîmpenii scrise de mini-băse. Cică să citim doar evz, labeunu și alți distruși finanțați din bani publici. :)))

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 September 2011

    Intre timp am gasit mihaineamtu.ro (ma rog, l-a gasit Diana - sa-i corecteze cineva wikipedia puiului de 22, ca e cam de ris faza). Mie mi se pare ca-i recunosc minutele lui Andronic peste tot pe-acolo, plm,

    Noua Republică e proiect politic sprijinit de românii de pretutindeni. Pentru a evita falimentul, e urgent să clădim instituţii sănătoase cu oameni noi și idei curajoase.

    Da-n fine, se descurca ei ca-s baieti mari.

  22. Mircea Popescu`s avatar
    22
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 September 2011

    Pfoai, fii atent ici-sa,

    Document Noua Republică redactat de Mihail Neamţu, Dacian Ţolea şi
    Cosmin Aldea. Amendamentele aparţin echipei online Politeia

    Deci de-aia facea personajul imaginar theophyle pe niznaiul cind il rugam eu sa zica doua vorbe de wikileaks. Bine ca m-am apucat sa-l promovez acu' niste ani cind era la inceput. Si eu papagal cu ciucuri, deci eu chiar am crezut ca-i un om care scrie un blog, la momentul respectiv. Pfff.

    Totusi, amuzanta strategia lui Base. Deci, il abandoneaza intelectualii ? Ii da Plesu cu flit ? Nu conteaza, EL ISI FACE ALTII. MUIE PLESU. O mai demonstrat Ceausescu o tura ca la nevoie "intelectuali" produci sase la cinci lei, ce-i problema ? Isi produce.

    E bine. Oarecum amuzant, da' mnoa, traim intr-o tara amuzanta.

  23. cățelul alpha`s avatar
    23
    cățelul alpha 
    Friday, 30 September 2011

    Totuși, e bine că avem noua noua dreaptă. Ca să ne masturbăm mai bine. E amuzant că papagalul nemțesc zice că e bine cu guvernarea actuală, da' tot e musai să facă alt partid. Logic și binevenit.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Friday, 30 September 2011

    Chestia demonstreaza un lucru totusi : toata lumea se teme de propria irelevanta. Si PSD-ul simte ca nu isi reprezinta electoratul, si-o da cu povesti cu initative, asociatii scl, si PNL-ul STIE ca nu-si reprezinta electoratul, si acum si PDL demonstreaza ca are aceeasi convingere.

    Electoratu' ce sa mai zica, i-o crede pe astia pe cuvint, sper.

  25. TRAEASCA NOU LEEDER AR POPORULUI ROMIN

    MIHAI NIAMTU

    HIP HIP, BEUT URA!!!!!!

    SUNTEM UN PARTID POPULIST CRESTIN, NOU SI NEMAINTALNIT PANA ACUMA, CARE DORIM SA NU AVEM BOGATANI, BURGHEZI SAU CIOCOI IN ROMANIA, AVEREA IMPARTITA LA TOTI ROMANII DE CATRE STAT !!!1 SUNTEM CONS3RV4TOR!

    alt prostalau ca vadim care oricat s-ar da drept anticomunist, patriot si religios, tot alt socialist e.

  26. @ Mircea Popescu:

    Nah, iaca:

    http://www.adevarul.ro/actualitate/politica/politica-Mihail-Neamtu-Partidul-Republica_0_721127886.html

    ...acum am inteles si eu motivul "agitatiei" din mediile studentesti din ultimele luni, cat si rostul frecventelor intrebari pe tema ale junilor interesati oleaca de politica.

    Mie-mi pare cumva rau pentru ei, ma-ncearca asa, un soi de gust amar...ca-mi pare ca-s "confiscati" ideologic si tarati apoi cu valul inspre teritorii unde ii pandesc "rechinii" politichiei de margaritar ai Romaniei...Da' poate-s eu numaidecat predispusa la a vedea partea goala a paharului cat ce priveste realitatile sociale de la noi...

  27. Mircea Popescu`s avatar
    27
    Mircea Popescu 
    Monday, 18 June 2012

    Sunt putoi. Ei au impresia sincera si ferma ca daca fac frumos la clasa si isi fac temele vor fi niste indivizi perfecti. Si aia care-i cresc intru taiere nu-s tocmai straini de-aceasta impresie, cum nu-s tocmai straini de eforturile uriase si-n general incununate de succes de-a separa preocuparile pentru cultura de preocuparile pentru viata, sau cu alte cuvinte de-a avea copii care "isi vad de treaba si merg la scoala" respectiv copii care "au probleme cu disciplina" in entitati separate. N-ai sa vezi prea multi cetateni olimpici in stiinte cu omoruri nerezolvate la activ si-atunci n-ai sa vezi prea multi politicieni competenti.

    Si pe urma disjunctia merge mai departe, sa separam copii "buni la limba romana" de aia "talentati la matematica" si-asa nu vei avea multe curve care sa-si stie tina singura contabilitatea si tot asa si tot asa se insinueaza incet-incet in prostulatie nevoia de un anumit tip de conducator.

    Sa-mi spui tu mie cine l-o votat vre-odata pe Vasile Blaga, si pentru ce ? Nimeni, niciodata. Ce-are un inginer elctronist obez in plus fata de micile genii ale "societatii civile" a la Niky M (un exemplu dintr-o mie) ?

  1. [...] veche cu Calin Hera, respectiv discutia macro-problemelor care picteaza fundalul si poate chiar si-o parere personala despre ce mai urmeaza. Category: Cocietate si Sultura Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or [...]

  2. [...] ca respectiva minoritate chiar nu conteaza), si survine ca o fireasca continuare a discutiei despre soarta literaturii (prin care intelegem, clar si raspicat, [...]

  3. [...] asta era tot ce puteai sa speri, in universul putind a cerneala si incarcat de praf din perioada scrisului-pe-copaci-morti. (Apropo, cam ce diferenta vedeti intre "intelectualul" care isi publica textele pe bucati de copac [...]

  4. [...] nu exista discutie posibila, ne-am astepta ca aceasta prefacere - dinspre cartile care-au murit definitiv si irevocabil inspre blogurile care singure tinere si ferice or sustine cultura lumii de-acum incolo - sa se [...]

  5. [...] observatia banala ca orice discutie despre "literatura" inteleasa ca mizgalirea copacilor morti este irelevanta azi, nemaiprezentind absolut nici un inters cam din mileniul trecut - pina la urma n-ar fi prima oara [...]

  6. [...] stiti, sunt chestiile alea care intre timp au murit. [...]

  7. [...] de catre autorul insusi. De-aia e cartea, volumul, romanul un mediu atit de puternic (si tot de-aia Internetul i-a luat locul fara drept de apel, de [...]

  8. [...] ———Chestie pe care de altfel am mai zis-o. Sau, mai propriu spus, am zis-o primul, si singurul la momentul ala. Si daca tot suntem la capitolul "schimbari de paradigma introduse in [...]

  9. [...] survine din Shaw, l-am mai mentionat pe aici. In romaneste ar veni Aceasta e adevarata bucurie a vietii, sa fii folosit pentru un scop [...]

  10. [...] cum probabil ati recunoscut daca aveti un minim de cultura (si da, in ultimii ani cultura inseamna bloguri si sa nu fii la curent cu blogurile inseamna sa nu ai cultura) ea-i apartine altui scriitor roman [...]

  11. [...] ideile și principiile lui Machiavelli vor fi denunțate de unii ca infame; cât lumea, însă, nu va-ndrăzni cineva să critice opera [...]

  12. [...] rea e ca desi urmeaza in mare scriptul Pygmallion (de Shaw), din care-a iesit si excelenta My Fair Lady, totusi nu reuseste sa se ridice la nivel. In primul [...]

  13. [...] is perfectly accurate, and to the author's credit predates my Cartile au murit. Then again to no one's credit it's pretty banal stuff, minus one crucial point : the [...]

  14. [...] written pluriously on this topici. For a brief bibliography : Cartile au murit (The books are dead) which gives part of the title of today's article and structures a large part [...]

  15. [...] 2014) than the original had available before it, back in 2010. Blogs, you know ? There's a reason books are dead, and this is half of it. [↩]Rule against perpetuities. You had no idea, did you. [↩] [...]

  16. [...] considerations and jack-shit to do with your notions of "what a book is". Because what a book is isn't anything, and these people came up with it in the first place. [↩]Hades, see, is ambiguous. The [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.