Alex fata cu ochiul de sticla

Thursday, 25 March, Year 2 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Mircea Popescu : Salut Alex. Tu cum te consideri, fotograf amator ? Profesionist ?
Alex Mazilu : Cum am mai spus, ceea ce face o fotografie reusita este ceea ce ramane in mintea fiecaruia, in afara manualelor de utilizare ale aparatelor foto... Profesionist e relativ...

Mircea Popescu : Ce-i drept. Uite un exemplu : Intre avocati sau doctori, sa fii amator e aproape o insulta. Tre' sa fii profesionist. Dar in ce priveste sexul, pai acolo sa fii profesionist e aproape o insulta. Tre' sa fii amator. Fotografia unde cade ?
Alex Mazilu : De multe ori m-am gandit... in cazul in care nu faci din pasiune ceva, nu are cum sa iti mai faca placere in timp... asadar... daca ar trebui sa traiesc din fotografie si as fi nevoit sa fotografiez un portret al unei persoane publice de 100 de ori.... exista posibilitatea sa nu imi mai placa. Fotografia pentru mine este o pasiune.

Mircea Popescu : Just. Si mai lucrezi ceva pe langa, day job cum ar veni ?
Alex Mazilu : Da.
Mircea Popescu : Anume ?
Alex Mazilu : Sunt consilierul unui cunoscut om politic.

Mircea Popescu : Iti place ?
Alex Mazilu : Da. Imi place fotografia, lectura, calatoriile si politica. Prin contrast, acestea te fac sa intelegi ca un sistem de valori este intotdeauna perfectibil si nicidecum perfect (cu atat mai mult fiind vorba de Romania).

Mircea Popescu : Dar consiliezi pe teme legate de pasiunea ta, despre imagine, cum sa stea la poza, alea, sau n-are mare legatura ?
Alex Mazilu : Nu... Fotografia ramane pasiune si atat...

Mircea Popescu : Aha. Ti se intampla sa-ti placa poze pe care nu le-ai facut tu ?
Alex Mazilu : Nu numai mie. Asta ar fi raspunsul la multe comentarii negative. Am facut un sondaj pe blog (la un moment dat) si majoritatea isi doresc sa vada si alte fotografii, decat cele ale mele. Tocmai de aceea am creat o categorie care mie (personal) imi place, Fotografia ca Arta Worldwide.

Mircea Popescu : Dar ai incercat vre-odata sa le refaci ? Iti place fotografia X, facuta pe raul Y, deci mergi si tu la raul Y sa faci si tu fotografia x.
Alex Mazilu : Am facut asta...

Mircea Popescu : Cam ce-a iesit ?
Alex Mazilu : In general, fiecare are o alta perceptie asupra realitatii care il inconjoara. Fotografia este pentru multi un fenomen global. Nu reusesc sa gasesc raspunsul la intrebarea daca este arta sau nu? Fotografia traieste intr-un mediu extrem de complex, in care este foarte greu sa ai o viziune personala. Cum ai putea sa recunosti intr-o imagine (stiind ce reprezinta), ca a fost facuta de cineva anume... Folosind trepiedul pe post de sevalet al timpurilor noastre, fotografii au de trecut o bariera de foc. Asta cred ca e cel mai dificil, nu cred ca am ajuns acolo inca.

Mircea Popescu : Daca tot ai zis de trepied, cat de mult conteaza sculele in fotografie ? Se vede ?
Alex Mazilu : Diferenta incepe sa se simta cand faci trecerea de la point and shoot la DSLR. Cand poti schimba obiectivele si intelegi ca un portret il faci cu un anumit tip de obiectiv, iar un macro (close-up) cu un alt tip, atunci se vede.

Mircea Popescu : Dar in fericirea fotografului ? Pana la urma, exista pescari care-s mai degraba colectionari de bete de pescuit.
Alex Mazilu : Intotdeauna. E o multumire sufleteasca sa stii ca azi ai dat 1000 ron, ti-ai cumparat un obiectiv si de azi... vei putea face fotografii de aproape (spre exemplu) mai bune.

Mircea Popescu : Atunci am putea imparti, dai 1000 de RON, din care de 600 ai cumparat posibilitatea de-a face poze mai bune, si de 400 multumirea sufleteasca ?
Alex Mazilu : Cam asa... oricum (per total) sunt cu banii pe - iar cu multumirea sufleteasca pe +. Cazul meu.

Mircea Popescu : Sa-ti spun o chestie care m-a frapat. Exista cataloage de scule foto. Si am auzit oameni numindu-le "porn". Sunt un fel de Playboy, dar pentru alt interes, pana la urma ?
Alex Mazilu : Pot sa te cred eventual pe cuvant (pentru ca eu nu am auzit de asa ceva). Credeam ca porn este folosit de marii "maestri romani" ai SEO pentru a atrage masiv vizitatori.

Mircea Popescu : Bun. Am vazut ca ai reusit sa creezi o comunitate online. Cat de importanta e comunitatea pentru fotograf ?
Alex Mazilu : Fiecare persoana care isi face un blog foto se asteapta la pareri (cat mai multe pozitive pana la urma...). Fiecare simte o multumire cand vede ca fotografiile lui sunt apreciate.

Mircea Popescu : Daca intr-un an descoperi ca lumea iti apreciaza mai putin munca decat azi, si dupa inca un an inca mai putin, si tot asa, ce te faci ?
Alex Mazilu : Am un blog foto de aproape 3 ani si am invatat ca, pe langa pasiune, consecventa este cea care te duce mai sus. Daca vezi ca nu sunt raspunsuri pozitive (vis a vis de lucrarile tale), inseamna ca poate ai un alt talent ascuns in alt domeniu... cred...

Mircea Popescu : Bun, si daca e sa fie, ce te faci ?
Alex Mazilu : Pai ai doua optiuni... continui si iei critica in piept zi de zi... sau te opresti si iti concentrezi atentia pe alta pasiune...

Mircea Popescu : Te cheama prietenii la nunta de exemplu, sa le faci poze ?
Alex Mazilu : Din pacate nu am foarte mult timp liber, asadar doar prietenilor...

Mircea Popescu : Nuduri faci ?
Alex Mazilu : Nu.

Mircea Popescu : De ce nu ?
Alex Mazilu : Ti-ar trebui un studio profesional... in fotografia nud (parerea mea)... lumina este esentiala... Cu lumina te poti juca numai in studio...

Mircea Popescu : Cred ca esti absolut ultimul barbat ramas, cel putin in ultimii cativa ani nu cred ca mai exista cineva care sa nu faca. Doara daca-i acolo ?!
Alex Mazilu : Dupa cum spuneam... parerea mea. Daca tot faci ceva... trebuie facut de calitate.

Mircea Popescu : Bine. Ce-ti doresti de la fotografie in viitor ?
Alex Mazilu : Un Dx3 poate... Si sper ca aceasta comunitate pe care spui ca am construit-o sa imi dea si pe viitor aceleasi semnale pozitive. Pe aceasta cale as dori sa le si multumesc celor care ma viziteaza.

Mircea Popescu : Doamne-ajuta. Ai a spune ceva pe final fotografilor, amatori ori profesionisti, ei stiu, care ne citesc ?
Alex Mazilu : Exista o revolutia fotografica pornita in trecut de Kodak si este continuata zi de zi. Oamenii au inceput sa priveasca lentila aparatului foto si sa zambeasca. Continuati sa faceti fotografii si sa zambiti !

Category: Trilterviuri
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

15 Responses

  1. ;)
    Succese !

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 25 March 2010

    Sa fie. Si tie . :)

  3. da, bre, sa mai faci interviuri de astea.

  4. Auzi la el, nu face nuduri ! Ii trebuie studiou, ca lumina este esentiala ! E pe naiba, doua luminari parfumate si o sticla de sampanie sunt suficiente.
    Daca nu sta locului cum o pui (muza, de) atunci ii bagi veioza in ochi si o iei la intrebari. Dar astea sunt cazuri rare.

  5. Eu am avut bune rezultate si cu sticle de pyrex... pana la ditamai butelia de sampanie inca n-am ajuns.

  6. :D

  7. Frumos. Bun omul.

  8. Deci mey cum naiba Alex astai fata ca dupa pozai baiat.

  9. Porcul de York`s avatar
    9
    Porcul de York 
    Thursday, 25 March 2010

    man ... FA NUDURI ! crezi ca marii pictori au despuiat atatea femei numa ca sa le picteze magistral ? unele-s de-a dereptu' spoite pe panza. e o conspiratie masculina, un pretext, atat ne-a mai ramas... fa nuduuuri ! :)

  10. Felicitari pentru interviu, Mircea. succese cat mai rasunatoare, Alex, pe toate planurile.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Thursday, 25 March 2010

    @Petrov Asa am de gand.

    @Marian S Asteptam cu nerabdare ?

    @lexy229 0.0

    @Inginerul Ian te uita, de mult nu te-am mai vazut. Ca va ?

    @dadatroll Da' cine-o zis ca-i fata ?

    @Porcul de York Cica atat ne-a mai ramas... speak for yourself monser. Io mai am si ciocolata.

    @Mikael Eon Dar mersi.

  12. O sa incerc sa ma perfectionez ;)

  1. Alex fata cu ochiul de sticla - Mircea Popescu-...

    MP fata cu reactiunea...

  2. [...] mi-a fost sugerat de un trilterviu luat lui Alex Mazilu. Am intrat pe blogul lui de câteva ori, 10-20 sau câte or fi fost, nu mi-a [...]

  3. [...] Un interviu cu si despre fotografie… [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.