Victorie! Am infrant!

Tuesday, 13 January, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Tratatul de Odiologie, adica teoria urii, pe care cu generozitate ni-l ofera Bogdan Ghiu, face toti banii, asa mic cum e el. Daca va investiti timpul citindu-l, si va considerati pagubit, inregistrati-va cererea de despagubire mai jos.

Nu mi-e clar exact cate doctorate are sub curea autorul (din cate imi amintesc n-are, fiind si el un absolvent de facultate ca toata lumea pe vremea aceea), dar mi-e absolut clar ca n-are nevoie de inca unul.

Obiectul e intreg asa cum se afla, si ce vreau eu e nu sa adaug, dar sa alatur o singura observatie, si anume ca toata povestea cu scoaterea urii si in general a afectului din sfera manifestarii "acceptabile" e o felonie de-a noastra si nimic mai mult.

E veche utopia asta cu perfectionarea si imbunatatirea, cel mai ades prin amputare, a sufletului uman, exact la fel de veche ca si probele ca nu are loc. Evident, in probleme de ideologie, probele nu impiedica nimic si pe nimeni.

Dar eu unul sunt ferm convins ca toata povestea nu e decat o moda, si ca orice alta moda, o idee proasta atunci cand trece de la elita la masa, pentru ca, daca o societate isi poate permite sa sustina o elita oricat de confuza si indepartata de adevar si realitate, odata ce insasi masa sociala se indeparteaza de real, prabusirea nu mai e o chestiune de daca, ci de cand.

Motivul real pentru care intreaga cultura a lumi noastre asteia civilizate, cum ne place a ne-o inchipui din veac, se clatina si geme a final si definitiv adio, motivul pentru care nu mai avem bancheri si afacerisiti in stare sa faca si sa ordoneze, motivul pentru care nu mai avem, de fapt, pe nimeni si nimic functional, e tocmai ca ne-am luat cu modele.

Ne va prinde, evident, foarte bine sa ne dam cu fundul de pamant una buna, ca sa ne treaca gargaunii, si chiar daca rolul nostru in lume va fi sensibil altul, si dureros mai mic dupa ce ne vom trezi din betia indusa prin gargara, totusi, mai bine dulgher sanatos la cap decat bancher de Caritas. Macar din prima se poate intretine o familie.

Category: Trilema Presei
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

8 Responses

  1. bogdan ghiu face cât toate doctoratele. mă declar fan. mi-aş lua chiar şi doctoratul în bogdan ghiu :) . just kidding. mersi de semnal.

    cât despre ură şi antipolitic, hai să produc şi eu un link:

    http://teodorescu.blog.cotidianul.ro/2007/06/24/ati-citit-„despre-ura”-de-gabriel-liiceanu/

  2. Îmi cer scuze, am început să râd de la titlu şi mi-am pierdut din atenţie. Dar remarcabil şi articolul, îmi place stilul cursiv şi bine argumentat de a scrie, atât de cursiv şi de argumentat încât nu-i poţi găsi defecte (nu că le-aş căuta).
    Mi-aş scoate pălăria, dar n-am. Deci, mă înclin.

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Wednesday, 14 January 2009

    Ma chinui de ieri sa-mi amintesc exact de unde e expresia, la care face si Ghiu referire, stiu precis ca era "Victorie! Am infrant!", strigand extazul unui batranel intr-un film, parca frantuzesc.

  4. Mie, asta imi aduce aminte de zicerea aia... "inca o victorie ca asta si suntem infranti"...
    Fain scris!

  5. a, pai imi pare rau atunci, daca omul nu porneste de la realitate mai bine citesc fictiunea din romanul tau. (nu m-am apucat inca de el)

  6. si de unde e expresia mai exact? ca-mi pare auzita chiar si mie insumi...

  7. Capitanul Nema`s avatar
    7
    Capitanul Nema 
    Friday, 9 October 2009

    Regele Pyrrhus al Epirului, despre victoria contra lui Publius Mus.

  8. rouademunte`s avatar
    8
    rouademunte 
    Sunday, 11 October 2009

    Imi place expresia" ..mai bine dulgher sanatos la cap decat bancher de Caritas. Macar din prima se poate intretine o familie..."

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.