TRIP

Friday, 20 November, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

De mai multa vreme ma gaseam nemultumit de completa lipsa de criterii in care se zbate Romania online. Nu pentru ca Romania reala, de dincolo de monitoare nu s-ar zbate in exact aceeasi mocirla (si e amuzant sa observi cum blogerii sunt si ei niste jurnalisti-piscotari, dar in mic, cum si vedetele sunt niste politicieni-santajisti, doar in mic, cum categoriile sociale sunt de fapt inferioare una alteia doar in amplitudinea spatiului pe care-si intind turpitudinile, iara nu prin adancimea sau rafinamentul acestora).

Dar pentru ca mediul online e structural diferit de lumea reala. Si prin aceasta structura a lui ingaduie necesita niste lucruri care dau cosmaruri mintilor "venite din offline", sau mai precis, de la sapa. Mediul online e structural transparent, mediul online e structural liber, mediul online nu suporta decat prin licenta temporara aceleasi tuterisme si ciucurisme care fac deliciul oricarui grup de romani in cadrul muncii si vietii lor de zi cu zi, de la personalul unei sali de spital la profesorii unei scoli, de la oamenii aflati pentru o ora intr-un autobuz la oamenii aflati pentru un an intr-un submarin (tati, tati, noi avem submarine ?).

Toate astea-s bune si frumoase, si in teorie adevarate. Tot asa cum materialele de constructie astea noi sunt usor de folosit, rapide si mult mai curate. Pana ajung in mana constructorului/zugravului/instalatorului/meseriasului neaos, la care moment se transforma brusc si magic in niste chestii la fel de nestandardizate, la fel de inutilizabile, impredictibile, ineficiente precum erau si alea de acum 20 de ani. Pasamite nu neaparat materialul era problema. Si daca vrei sa iasa treaba, trebuie sa stai sa pazesti "meseriasul".

Pe internet.ro e cam la fel. Avem chipurile un top al blogurilor, facut de niste oameni care citesc jumatate de blogosfera de cate 4-5 ori si uita cu totul de cealalta jumatate. Avem organizatori de evenimente care organizeaza de nebuni tot acelasi eveniment de 4-5-12 ori pe an, cu exact aceeasi oameni care spun exact aceleasi chestii ca trasi cu cheia. Oameni care fac tot soiul de lucruri nemaipomenite, ca de exemplu nu se duc la cel mai important eveniment online al anului, dar scriu cate 2-3 posturi si 20-50-1800 de comentarii ca sa demonstreze prin argumentatie ad nauseam ca de fapt chestia n-a avut loc. Bine mei, n-a avut loc, mai dati inca sapte milioane de ture pe aceeasi placa cu Mirabela Dauer si Marius Teicu.ro, poate va saturati.

Si-atunci, vesnica poveste la noi pe-aici, daca vrei, fa-ti. Am ajuns sa fac eu de nebun digg, nu din alt motiv decat pentru ca cel vechi saracu' murise de proasta managerizare de trei ori in trei ani de existenta, si tocmai fusese resuscitat in exact acelasi format, repetand exact aceleasi greseli care-l mai ingropasera de 2 ori deja, de parca perpetuarea greselilor e scopul in viata al oamenilor astora. Poate ca si este.

Nu-mi pare insa rau c-am facut lucrul respectiv. Bine facut si sanatos condus fiind, a ajuns in 2-3 luni la un nivel pe care "competitia" nici macar nu-l prea poate reprezenta, asa ca se gasesc inca in faza de denial. Ca o paranteza, nimeni nu viseaza ce nu-si poate reprezenta, copiii care n-au vazut inca vulva nu-si reprezinta vulva in visele erotice, si asta ne duce drept spre o concluzie amuzanta prin livrescul ei : oamenii astia n-au reusit pentru ca n-au reusit sa viseze. Sigur, n-au reusit sa viseze pentru ca nu-si pot reprezenta ce-i in problema, dar asta e o observatie subsidiara.

Nu mi-a parut rau, si-am sa mai fac. Acum cateva zile, ma gaseam intr-o situatie speciala. Sedeam eu cu mine, si cu consilierele in jur, si ma gandeam. In principiu, cand am decis ca ma intorc in Romania acum doi ani am achiesat la ideea ca voi trai in Romania. Asta inseamna ca vei bea apa romaneasca, vei cumpara din magazine romanesti, vei folosi banci romanesti, si vei interactiona cu romani. Care au toate niste dezavantaje si niste avantaje (si sa nu va inchipuiti ca primele ar fi neaparat, in ochii mei sau in general, mai importante sau mai grele, doar pentru ca tun si fulger contra lor. Sunt pur si simplu diferite, si nimic mai mult).

Si cand am luat hotararea sa intru pe online.ro, iarasi la fel. Ei, si vine un moment intr-o astfel de situatie cand ai a decide, daca esti om dintr-o bucata : ori iesi, ori intrii cu totul. Si daca nu esti om dintr-o bucata, tot acelasi lucru ai a decide, atat ca decide el pentru tine : fold or all in.

Romanii sunt curajosi 100% pana in ultima clipa, moment in care se blegesc cu totul si-o iau la goana, au asa, un punct de rupere. Obicei italienesc. Singura atitudine corecta in raport cu oamenii care actioneaza pe acest tipar este ori sa iesi la primele semne, ori sa intrii cu totul. Jumatatile de masura te condamna la jocul de-a mlastina, jocul de-a na-ti-o tie da-mi-o mie, si el tre' sa traiasca da' si gura mea tre' sa manance etc.

Si-acum cateva zile am decis ca intru cu totul. Ceea ce inseamna la nivel practic, Bursele Trilema si Topul Romanilor Influenti pe Twitter. Deocamdata. Si ceea ce mai inseamna ca voi face eu, cu mana mea, cu firma mea, cu oamenii mei, dupa metodele mele corecte tot ce mai este de lipsa pe-aici prin natia online.

Imi urez succes.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

19 Responses

  1. Baga mare!

  2. Popescu trippin'

  3. Hai să fie, mă bucur că te am voi avea concurență, măcar și pe-o felie.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 20 November 2009

    @Dr.A Mare, mare, da' groasa :D

    @lexy229 Shh :p

    @skythes Sa sie-nt-un ceas bun.

  5. ai gresit, succesuri.

  6. ureaza'ti succes. eu o sa imi cumpar domeniu مصر si ne vedem la IPv6 in sala de asteptare. :)

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Monday, 15 February 2010

    Am modificat criteriile in ce priveste identificarea strainilor. Daca pana acum limba romana trebuia sa compuna minim o treime din tweeturile celor urmariti, am redus aceasta bariera la 10%.

    Din datele la dispozitie pare ca astfel plasata limita va duce determinarile mai aproape de optim.

  8. acu poate si prolificul zeu albastru sa intre-n top

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Monday, 15 February 2010

    Nu bag mana-n foc, el scrie foarte mult in engleza.

  10. Alcatuit urmarind 8043 utilizatori care au scris 1826985 tweeturi din care 62028 RT-uri.

    versus

    Serverul polimedia.us citeste aproximativ 20,000 de conturi de twitter ale utilizatorilor romani (intelesi ca acei utilizatori care folosesc limba romana in cel putin jumatate din tweet-urile lor).

    Asta-i una, diferenta de marime nu-i cam mare? Doar 8000 de oameni din Romania twitteresc?

    Secondly, un filtru de perioada ti-ar fi greu sa implementezi? Zic pentru ca pe mine unul ma lasa rece all-time, vreau sa vad trending topics, who's influential this week, chestii s'astea. Plus ca un filtru default pe this week ti-ar usura din incarcarea paginii, cine vrea sa-ti chinuie serverul ar trebui s-o ceara explicit :D

    Parca vad si raspunsul: sigur, facem, dar costa X euro pe luna.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Monday, 15 February 2010

    De fapt de-acum urmareste cam 75,000 de conturi, ca total. Dintre astea, unele sunt de fapt engleza pura, ajunse in vizor din pura gresala (cineva a dat un RT unui cont englez pur). Sau franceza. Sau spaniola. Sau rusa (de la moldovenii romanofoni). Altele sunt relativ romanesti, mai scapa cate un tweet in romana la 100, sau la 50, sau la 20. Altele sunt inactive, sau setate pe private, etc. Diferente sigur vor exista. Dar pot spune cu destula autoritate ca numarul celor care twitteresc activ si-n romaneste este la ora actuala sub 8000 bucati.

    Filtru de perioada exista, topul se alcatuieste pe baza rt-urilor din ultimele 30 (+- cateva, de la cont la cont) zile. Numarul nu-i tocmai arbitrar ales, datorita diverselor procese (adunat si procesat informatii) el nu poate fi setat arbitrar de scurt. Deci 30 de zile e cam sweetspot-ul, punctul optim, din ce date am acuma. Sigur, numarul din footer aduna toate tweeturile istoric vorbind, de la facere. Cred ca asta-i bine, poate formularea ar trebui rafinata.

  12. ok, two things:

    first off, contul meu nu-i urmarit inca .. no big deal, was just wondering, ca am incercat cat de cat sa vb cu oamenii, ar fi trebuit algoritmul sa se prinda

    secondly, I've a strong sensation that TLIR is not up to date; locul 5 e cu Bursele Trilema si locul 7 e cu ceva tweetmeet de anu' trecut din Noiembrie;

    ca request ar fi sa scrie undeva in footer cand a rulat ultima oara scriptul de calcul, asta bineinteles daca proiectul mai e functional :D

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Friday, 23 April 2010

    @dAImon Tlir nici nu e up to date, consuma prea multe resurse si l-am lasat in aer pe moment.

    Scriptul de pe Trip ruleaza cam la 6 ore o data, in fiecare zi. Observa ca din aproape 100 de mii de conturi urmarite (cifra din footer noteaza doar conturile active si romanesti) doar 1-2 mii sunt listate pe pagina. Majoritatea conturilor nu au punctaj suficient cat sa apara in top, s-ar putea ca asta sa fie motivul pentru care nu apari.

    Sau s-ar putea sa nu te fi gasit inca spiderii. Avand in vedere ca urmaresc doar RT-uri, daca n-ai primit nici un RT nu existi pentru Trip.

  14. Si eu urez "succesuri" !
    Io sunt bursier Trilema, si mi-a prins bine experienta. Sar'na ! ;)

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Friday, 7 May 2010

    Sa traiesti ? :)

  16. Ahaha, mi-a placut semnul intrebarii din final...

  17. Mircea Popescu`s avatar
    17
    Mircea Popescu 
    Friday, 7 May 2010

    Sa traiesti dubitativ :D

  1. [...] are utilitate strict pentru vorbitorii de limba romana. Aceasta lipsa de indoiala e rezultatul unor alegeri strategice facute de mine, pentru mine, si ca atare nu are neaparat sens sau utilitate pentru alte persoane. [...]

  2. [...] noiembrie 2009 : Polimedia lanseaza TRIP, cam singura sursa de ierarhie pentru utilizatorii romani de twitter. Miscarea inchide principala [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.