Trilema si campania

Thursday, 01 October, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Un cititor gaseste o buna ocazie de-a imi pune o intrebare care merita un raspuns aplecat. Dan vrea sa stie daca voi folosi Trilema in campanie electorala, ori pentru a sustine vre-un candidat. Probabil intrebarea se refera mai ales la campania ce incepe curand, dar eu prefer s-o consider in principiu.

Raspunsul se structureaza pe doua directii : optiunea si minciuna.

Cat priveste optiunea, Trilema exista din substanta gandurilor mele, si in acest sens ma reflecta. Atat timp cat eu am optiuni politice, si Trilema va expune optiuni politice. Sigur ca unii oameni prefera sa izoleze politicul, scriind despre orice altceva, dar eu nu ma simt dispus sa-mi tai puta pentru a ma scuti de nevoia de-a o mai spala. Mi se pare absolut calpa incantarea de-a fi scris bine, de-a-ti fi notat gandurile despre Windows, despre starea macroeconomiei sau despre evolutia padurii tropicale daca subiacenta ranjeste conditia de-a nu scrie despre politica. Care-i diferenta intre aceasta auto-impusa mutilare a optiunii de dragul nu-i clar a ce, (a simplitatii ? a unei absolut imaginare inatacabilitati ?) si situatia captivilor in comunism, nazism, tembelism ?

Nu-s dispus sa abdic. Omul este o fiinta politica in si prin sine, eu sunt o fiinda politica in si prin mine. Decat sa ma prefac ca n-am, decat sa incerc sa ma mutilez in asa fel incat sa n-am, prefer sa recunosc ca am, si cine nu poate gestiona aceasta stare de lucruri e liber sa-si gaseasca fericirea in alta parte.

Pornind din cealalta directie, minciuna nu-i la ea acasa pe Trilema. Sigur, se poate gresi, si aici ca si oriunde, n-avem nici un privilegiu special care sa ne apere de gresala, cum n-are nici Papa (doar ca el nu stie). Dar de mintit, nu se minte.

Si-atunci, intre aceste doua extreme, ramane un spatiu, zic eu, al normalitatii. Un spatiu in care toata lumea e libera sa aiba optiuni, pe care e libera sa le expuna daca are chef, cu conditia sa le si argumenteze daca le-a expus (de preferinta in aceasta ordine). Un spatiu in care concluziile se trag pe baza argumentelor, un spatiu in care evitam pe cat posibil fuga-n cerc dupa propria coada a pseudo-argumentatiilor cvasi-religioase emise doar de dragul de-a justifica idei preconcepute, convingeri preexistente. Optiuni care pot fi si politice, cum pot fi de orice alt fel, functie de tema si subiect.

Sigur, subtili analisti de talkshow televizat vor observa imediat, si vor demonstra fara zabava, si anume prin simpla implicatie, ca de fapt nu-i chiar asa, si ca uite, de exemplu cu ceva timp in urma Trilema nota indemnul de-a merge la vot, care era si pozitia PNL, pai nu intamplator, stimati telespectatori, ce gogosi ne vinde asta noua, se vede clar!

S-o fi vazand clar, dar mie mi se pare ca se ofera o argumentatie, care ar trebui sa fie, in articulatiile si functionarea ei, mai importanta decat eternul joc de dame al analistului de TV. Sincer spun, tot mutand aceleasi sase piese pe-aceeasi tabla cu patratele, singurul rezultat, dupa ani si ani de efort, este o tabla ceva mai murdara. La un moment dat, tot va trebui sa intram in interiorul lucrurilor, sa incepem sa le desprindem in parti componente, sa le examinam imbinarile si mecanica, oricat de dificil ar parea.

Destui romani sufera de o boala ciudata, in care daca ceva nu poate fi facut perfect, atunci n-are rost sa te apuci, si cum nimic nu poate fi facut perfect... mai ada o bere, baiete. Eu nu-s unul dintre ei. Eu sunt dispus sa fac o groaza de lucruri, chiar cu riscul sa-mi iasa prost. Intre care si asta.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

11 Responses

 1. No further questions, Your Honor.

 2. romania inedit`s avatar
  2
  romania inedit 
  Thursday, 1 October 2009

  E normal sa-l ajuti pe Crin Antonescu sa ajunga macar pe locul trei , altfel ramane pe 4 ca numar de voturi dupa primul tur de scrutin ! ;)

 3. Puteai sa dai un raspuns mai scurt...

 4. Cristian`s avatar
  4
  Cristian 
  Tuesday, 17 May 2011

  vre-un?!

 5. Mircea Popescu`s avatar
  5
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 17 May 2011

  Let me google that for you.

 6. Cristian`s avatar
  6
  Cristian 
  Tuesday, 17 May 2011

  Mă piș pe primul link găsit cu Google:

  Continut Platit
  Acest articol nu este disponibil gratis.

 7. Cristian`s avatar
  7
  Cristian 
  Tuesday, 17 May 2011

  Până una alta, văd că celelate saituri spun că doar vreo este corect.

 8. Mircea Popescu`s avatar
  8
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 17 May 2011

  O fi si cum zici.

  Daca nu cumva minciunile-s totdeauna si gratis si mai abundente. Doar atit ca ocupa locurile 2 - 54876.

  Ori se, ori se.

 9. de ce am eu impresia ca asta e acelasi troll ca cel cu ip-ul dinamic.

 10. Cristian`s avatar
  10
  Cristian 
  Tuesday, 17 May 2011

  L-am citit în cele din urmă, dar am rămas puțin dezamăgit. Speram la mai mult. Mai bine spuneai din prima că ești un fel de ce-ghe-va-ra și că te opui sistemului ticăloșit.

 11. Mircea Popescu`s avatar
  11
  Mircea Popescu 
  Tuesday, 17 May 2011

  Pai dupa ce-ai citit sigur ca tu-mi poti usor spune cum ar fi fost mai simplu pentru tine sa spun eu de la bun inceput. Dar eu de unde sa stiu asta, in primul rind, si mai ales de unde sa ghicesc ca merita sa ma obosesc, inainte ca tu sa citesti ? Hm ?

Add your cents! »
  If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.