Trei coincidente.

Tuesday, 18 August, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Sa le luam pe rand.

I. Eu scriu despre ce-i de facut cu spamerii, ieri dimineata. La cam jumatate de ora distanta, Ionut Oprea scrie despre ce-i de facut cu spamerii.

II. Eu scriu despre calitatea actului de copywriting, dupa 2 zile Bogdan Theodor Olteanu scrie despre calitatea actului de copywriting.

III. Eu scriu despre topless, dupa 4 zile zoso scrie despre topless. (nsfw amandoua).

Toate trei evenimentele au avut loc in ultimele cateva zile. Citind aceste randuri, v-ati putea forma impresia ca da, este destul de evident, Trilema e sursa tematica pentru blogosfera romaneasca.

Impresia este falsa, chiar daca este foarte usor de creat. Mintea omului procedeaza prin analogie (cu memoria recenta) si simplificare. Daca eu prezint trei cazuri recente in care alte bloguri au tratat aceleasi teme pe care le-am tratat si eu, dupa puterile lor, mintea incearca sa vada cate articole recente isi poate aminti, asa, la repezeala, care sa infranga teza.

Prin natura lucrurilor, ele nu vor fi multe, poate cateva zeci, relationari se vor gasi (pentru ca mintea tinde sa favorizeaza relatiile, si sa ignore lipsa lor). Mintea e facuta sa dea raspunsuri rapide, intr-o secunda sau mai putin, si ca atare raspunsul va veni da, dom'le, asta-i miezul lumii, l-am gasit. Fapt este ca in aceste 4 zile, s-au publicat undeva spre 1000-1500 de articole. Marea, vasta lor majoritate n-au nici o treaba cu ce se gaseste scris aici. Daca ar fi avut ocazia sa le vada, capacitatea sa le retina si timp sa le inventarieze, mintea ar fi dat cu totul alt raspuns.

Si-atunci, tot argumentul a fost construit dintr-o inegalitate : urmarind aproape toata blogosfera romaneasca, eu am marele avantaj ca pot oricand gasi 3 articole care sa scrie despre ce-am scris si eu. Cititorul, urmarind probabil mai putine surse, se va gasi poate sedus de prima parte a rationamentului de mai sus, fara sa-l mai aprofundeze.

Fata cu aceasta situatie, exista doua reactii diferite. Blogerii care sunt profund investiti in bloging tind sa formeze, constient sau nu, impresia ca ei sunt niste fantani publice, din care se adapa tot ce este, adesea fara un multumesc acolo. Daca reusesc sa se auto-convinga de prostioara asta, devin incet incet agresati si suparati pe lumea nerecunoscatoare, si dezvolta un pic de nevroza, in directia "nici soarele n-ar rasari fara mine".

Blogerii care sunt putin investiti in bloging observa rar situatia, si din cauza raritatii au acelasi tip de reactie : li se pare ca au fost agresati. Pana la urma, daca petreci ziua intreaga privind la zosovizor despre cum lumea rea si infidela ii intra in casa si-i mananca din frigider, exista riscul ca atunci cand postasul suna la usa, omul sa cheme politia. Ca stie el. Ar trebui probabil sa adaug aici un paragraf despre cat de ipocrit este pentru unu' care s-a construit complet si exclusiv pe furt de continut sa incerce, la 2-3 ani dupa, sa se branduiasca drept paznic al "onestitatii" de orice fel, dar sa trecem.

Daca avem 1000 de cutii si 1001 pietricele, punand toate pietricelele in cutii probabilitatea ca intr-o cutie sa fie 2 pietricele este 100%. Probabilitatea s-o gasesti privind intr-o singura cutie este sigur doar 0.1%, dar daca tu privesti in 7-800 de cutii, sansa aceea creste binisor spre 70-80%. Ei, cutiile sunt temele, si pe masura ce blogerii scriu, vrand-nevrand vor nimeri aceleasi cutii. Chestia se numeste legea numerelor mari. Si este un bun motiv pentru a ne agita cu totii mai putin pe tema coincidentelor, oricat de seducatoare ar fi imbracarea lor in armasari.

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

12 Responses

  1. Dar ce faci cand, brusc, pietricelele incep sa se acumuleze sistematic in 50 de cutii? Eu as zice ca e un trend, ca se inspira unii de la altii, exact ce incerci tu sa demontezi.

    In principiu, ai dreptate. In practica, doar Zelist sau cine mai monitorizeaza bloguri o stie.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 18 August 2009

    In sensul asta, cultura insasi e un trend.

  3. eh, nu gandi asa, trebe sa te gandesti ca atat tu cat si restu plebei face parte din marea "spuma" universala unde gandurile tuturor se amesteca intr'o moara cu bile (din alea de fac carbunele praf) - coincidenta poate fi reala cand sursa de informatie este comuna Intrenetul :D !

    De unde stii tu ca nu le'au avut in DRAFT de acum 4 luni 3 saptamani si doua zile ? hihihi

  4. @MP: si nu e, intr-o oarecare masura? In afara valorilor fundamentale neschimbate, acum cateva secole femeile rubiconde erau excitante (intelectual!), pentru ca apoi schijele sa devina tentante, iar mia apoi asiaticele sa fie studiate pentru meritele ascunse.

    Pana la urma, Homo Sapiens e extrem de practic. Si nu face arta abstracta decat cand se plictiseste, respectiv nu construieste case in forma de ciuperca.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 18 August 2009

    @ByREV Pai n-am de unde stii, ce-i drept, da' nici nu se poate judeca asa, dupa intentii, probabilitiati, teorii, ca ajungem ca povestea cu pizda plansa toata la nunta ca "ea il iubea de fapt pe mire". Pai daca n-o pus botu' la timp, cine-i de vina ?

    @dAImon Este, intr-o mare masura, nu zic nu, dar daca privim lucrurile din unghiul asta, toata dezbaterea cu cine-o "ghicit jocu'" nu prea mai are mult sens.

  6. Deci nam inteles. Eu daca scriu un post despre cum Obama e fix ca Hitler inseamna ca mam luat dupa tine? Nu putea un neuron cretin din capu meu sal bubuie mintea o asemenea aberatie de capu lui singur? Sau daca scriu un post despre cum daca toata maturile din lume ar fi albastre poate ca am putea sa facem avioane din inghetata aia inseamna ca mam luat dupa Gramo?

  7. Ce sa-i faci, mai genereaza si ei continut pe carca ta. Cat despre zoso ala... niciodata nu i-am fost fidel.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Friday, 28 January 2011

    @dadatroll Dupa o matura chibzuinta care-a durat iata, aproape doi ani de zile, ma vad nevoit sa-ti dau dreptate.

    PS. Imi construiesti si mie o masinuta teleghidata din inghetata ?

  1. Trilema - Un blog de Mircea Popescu. Trei coincidente....

    Coincidente, simple coincidente. ...

  2. [...] scrie ceva la el pe blog. Pierzatorul crede ca despre el e vorba. Am mai discutat problema asta in alta parte (adica tot aici, dar in alt post). De fapt, un exemplu de-acolo a dat chiar si-o foarte amuzanta [...]

  3. [...] departe. Iar eu sedeam cocotat pe aceasta masinarie atit de avansata tehnologic si ma distram de restul populatiei, barbari abia vizibili cam la dimensiunea aproximativa a unei [...]

  4. [...] ca i-a furat cineva ideea. Cu screenshoturi si-n toata regula, ea onest are sentimentul ca cineva i-a furat ideea. Ideea ei, de articol cu "ce mai cauta lumea pe blogul meu". I-a furat-o cineva. Ideea. Ideea [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.