Tanarul antreprenor roman.

Wednesday, 15 July, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Primeam cam 1-2 solicitari pe saptamana, prin email, pe twitter, la o cafea. Pana saptamana trecuta, cand cu punctul critic, va amintiti. De-atunci incolo, primesc 2-3 pe zi.

Oamenii, in marea lor majoritate tineri, vor sa stie, vor sa afle, vor o opinie. Cum e design-ul asta ? Ce zic de site-ul ala ? Ce cred c-ar trebui sa faca mai departe ? Cum ar putea atrage trafic ? Sa se apuce de SEO ? Ce-i aia SEO, de fapt ? Merita PPC alea ? Eu cum as cheltui o mie de lei in locul lui ?

Toate intrebari absolut rationale, venind de la persoane care incearca, dupa puteri, cu straduinta, sa faca ceva. Mi se pare ca merita un raspuns, cel putin de aceeasi calitate cu straduinta lor. Sigur ca tentatia vedetismului e mare, sigur ca "hăhă, nu stii ce-i aia SEM hăhăhă" e un raspuns mult mai la indemana, si cu siguranta mult mai usor de dat. Sigur ca se practica. Nu ma intereseaza.

Uite de exemplu proaspat, de-acum 15 minute :

Mircea Popescu: shoot.
Antreprenor: deci, as avea nevoie de un editorial pentru www.blogomedica.ro. scrii ce vrei tu, ma itnereseaza doar sa dai un link. vreau un pret aproximativ si daca se poate.

Mircea Popescu: da-mi link la 2-3 cele mai tari pagini de acolo. dpdv al continutului, vreau sa zic.
Antreprenor: ok. imediat. le iau aleatoriu dpdv al continutului. toate articolele sunt tari, zic eu.

Mircea Popescu: pai nu. ideea e, ori cele mai bine scrise, cele mai cautate, deci cu multi oameni din google, ori votate, ori cele cu cel mai mare trafic, cele mai multe reactii, asta genul. n-are rost sa lovesti in ceva mediu, tre sa-ti folosesti varfurile.

Antreprenor: stiu. ok sa ma uit si pe statistici atunci. dar vreau si pentru prima pagina link pe cuvantul medicina intelegi ?

Mircea Popescu: aia improbabil sa obtii ca ancora pe de-o parte, uite ce zice la editorial fit. ideea e ca astea merg spre chestii deep, de amanunt, nu pleosc pe root. si oricum, pe de cealalta parte, nici n-ai tu sanse sa confisti termenul medicina, tre' sa-ti alegi niste scopuri mai accesibile la inceput.
Antreprenor: da .. nu aveti nici un control, etc

Mircea Popescu: nici n-are rost pentru cititori, sa-i dai medicina --> blogomedica. ce are rost e sa povestesti despre cine stie ce boala, si sa dai link uite si pe site-ul x la boala aia. asa ai relevanta si creezi valoare. deci alege-ti cele 12 url-uri, da-le pe mail, si asa.
Antreprenor: ok. totusi, de ce scrii asa de mare?

Mircea Popescu: pai ca sa nu obosesc ochiul, ca eu stau mult la ecran. pe 1600 se vede chiar bine.
Antreprenor: ok hai ca fac lista si trimit. imi recomanzi sa fac asa si cu alti bloggeri?

Mircea Popescu: pai sigur, daca gasesti oameni deschisi. eventual iti coordonez eu o campanie, daca ai buget de-asa ceva.
Antreprenor: chestia e ca cum o sa scrie bloggeri despre boli, bloggeri care nu au nici o treaba cu medicina.

Mircea Popescu: pai blogerii n-au nici o treaba cu nimic, aia sa fie problema. cum platesti tu, paypal sau banca ?
Antreprenor: uite sa zicem ca am un buget de 3-4 sute de euro. ma poti ajuta sa obtin rezultate? bune?

Mircea Popescu: Cam ce target-uri ai pe bugetul ala ?
Antreprenor: sa obtin un numar cat mai mare de linkuri, sa devina site-ul cat mai relevant. pentru ca are pagerank 0 si nici nu e cotat asa bine.

Mircea Popescu: da. pai cam ai nevoie si de audit la site-ul ala, nu prea e el production ready.
Antreprenor: adica, nu`nteleg. oricum e inca la inceput. o sa am de bagat continut nu gluma. plus ca vreau sa aduc doctori si cadre medicale sa scrie.

Mircea Popescu: aia zic. nu-i inca in faza in care sa te apuci sa bagi bani in el sa-i faci publicitate, e inca in faza in care trebuie finisat.
Antreprenor: deci tu ma sfatuiesti sa termin cu articolele si sa bag bani dupa, asa ar fi cel mai bine.

Mircea Popescu: de ex, de pe prima pagina : si boli genetice si boli ale esofagului link spre aceeasi chestie. aia nu-i voie, link-uri diferite sa duca in acelasi loc.
Antreprenor: boli ale esofagului o sa fac zilele astea si o sa modific. oricum site-ul o sa creasca continuu. mereu articole noi. dar ai dreptate, inca nu e la faza de publicitate.

Mircea Popescu: bun, dar problema e asa, intra omul, da click, vede ca duce tot de unde o pornit, zice "asta-i fraier", l-ai pierdut. tre sa fie gata intai, pe urma reclama.
Antreprenor: asa`i. bine si gata asta, nu e ca un site oarecare. e impropriu zis, nu o sa fie niciodata gata.

Mircea Popescu: nu dar macar prima pagina, intelegi ? nu zic, adaugi articole ok, e bine dar... sunt niste chestii.
Antreprenor: da. baza. baza sa fie.

Mircea Popescu: da.
Antreprenor: ok. o sa ma straduiesc 1-2 luni sa il pun pe picioare. si dupa poate colaboram.

Mircea Popescu: si uite ca ai si editorial fit-ul.

Eu cred ca pana la urma, ce zice Ionut Oprea e lucru sanatos, chiar daca am ajuns sa ne clontanim prin comentarii. Asa ca, daca aveti la indemana, poftiti si dumneavoastra cu comentarii constructive, pana la urma de-acolo incepe cresterea si dezvoltarea. Se-aude, Olivian ? :)

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

2 Responses

  1. făniţă`s avatar
    1
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Saturday, 18 July 2009

    mno, eu inteleg ce ai zis si cam ai dreptate in opinia mea, insa probabil sefu' cu medicina e noob. trebuie sa ai rabdare cu ei. ideea lui e buna, si uite ca se chinuie sa o aplice. eu nu ma stresez atata, desi am cateva idei. de aceea toata lauda lui sefu'!

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 18 July 2009

    Ei vazusi ?

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.