Problema zoso

Thursday, 02 April, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Exista o suferinta specifica a middle-managementului din online, fie el romanesc sau de-aiurea (dar vom folosi exemple de-aici pentru a o intelege).

Fapt este ca in marea lor majoritate, utilizatorii de internet sunt prosti. Dureros, nedureros, asta e, e un fapt, ori il aceptam ori ne prostim. Prostia asta abundenta si groasa vine dintr-o sursa principala : internetul are mari virtuti de mediu evaziv.

Te-ai certat iarasi cu nevasta ? Nu mai conteaza ca nici o alta fata nu se uita la tine la vremea maritisului nici prin binoclu invers, pe Internet esti latin lover, si eventual dai sfaturi matrimoniale. Dai munca de proasta calitate, esti vesnic vizat in sedinte si departamentul de HR iti da note proaste in mod regulat ? Nu mai conteaza, pe internet esti competent si priceput. Toata catedra crede ca mare dinferenta intre tine si portar nu-i, ce conteaza, pe internet esti un pionier neinteles.

Asa incat, web-ul aduna oameni din toate partile, din toate mediile sociale, de toate varstele, dar mai ales latin loveri, competenti si priceputi, pionieri neintelesi. Si mai ales tineri, multi dintre ei aflati exact la varsta aia dificila cand ei inca simt ca sunt particica de divinitate, iar societatea ii percepe drept viermi supradimensionati.

Sigur, exista si exceptii, exista foarte multi oameni cu adevarat inteligenti, cu adevarat competenti, cu adevarat pionieri scl. Exista. Dar sunt rari, din doua motive. O data pentru ca in realitate, competenta este rara si nu comuna, si a doua pentru ca societatea functioneaza de asa natura incat oamenilor competenti li se da treaba de facut, iar ceilalti sunt tinuti deoparte sa nu-i deranjeze. Cine are atunci timp la dispozitie ?

In principiu, nu ne impiedica nimic sa vedem viata online ca orice alta activitate umana, organizata in vederea unui scop, care-o fi el. Ca atare, middle-managementul, adica oamenii cat de cat mai ridicati, administratori pe un forum mai frecventat, autorii unui blog mai popular, se confrunta zilnic cu cea mai proasta situatie de personal din toate timpurile, mai apropiata de o sedinta de scara de bloc globala decat de-un board de companie.

Rezultatul acestei situatii stresante este, cum ne-am putea astepta, griparea middle-managementului. Ei nu mai reusesc sa aiba reactii normale, ci manifesta comportament reactiv de soc, cu toate simptomele cunoscute, marginile de toleranta se ingusteaza pana la a deveni fire de par, si bietul manager incepe sa emita reactii la limita patologicului.

Un naiv, ca de exemplu eu, poate privi la acest comportament si trage concluzii eronate. De exemplu, in urma interactiunii de aici, eu am dedus ca Vali Petcu n-are chiar toate doagele.

Un alt exemplu, mai recent, mi-a ajutat fisa sa-mi pice. Un pustan oarecare, vazand articolul despre mecanica cuantica si credintele religioase si zgandarit de contradictia pe care ce se afla scris acolo o provoca ideilor lui despre "ce-i aia", s-a apucat si-a facut un thread pe-un forum despre care eu nici nu stiam ca exista, cu titlul "Cei care nu inteleg nimic din fizica particulelor si mecanica cuantica", eu fiind, bineinteles, distribuit in rolul lupului cel rau.

Cineva mi-a atras atentia la comentarii, am intrat pe forum si-am trecut la impartit palme, parte dintre ele chiar administratorului locului respectiv.

Legile matematice ale fizicii particulelor au valoare de adevar, cel putin in momentul de fata, cand sunt verificate de experimente cu cea mai mare precize obtinuta vreodata de umanitate. Si nu de 1-2 experiemente din cand in cand, ci zilnic, in fiecare secunda, de zeci de experimente din fizica particulelor din lumea intreaga, si asta de 30 de ani in urma. Desigur, stim ca imaginea este incompleta, fizicienii cred ca exista o teorie mai mare, care va avea teoria din prezent ca si un caz particular.

Fizica particulelor se bazeaza pe mecanica cuantica, iar mecanica cuantica are 10-12 interpretari filosofie. Tu poate faci filosofia mecanicii cuantice, aducand o interpretare noua. Dar legea matematica este adevarata si asta nu e interpretata, pur si simplu este. Daca nu ar fi, atomii nu ar exista, tranzistorul nu ar merge si tu nu ai avea acum calculator si internet. De ce anume merge, este o alta problema, pe care probabil o adresezi si tu in blogul tau.

Adi, Administrator, Hero Member, Posts: 6025

Confunzi un numar de chestii distincte.

Cea mai simpla dintre ele este propunerea "lumea e a mea". Daca nu-i cum zic eu, atunci nimic nu poate sa existe. Daca Pamantul nu este centrul universului, atunci lumea s-ar prabusi in ea insasi. Daca Pamantul se misca prin spatiu, oamenii ar cadea de pe el. Daca Pamantul e rotund, chinejii stau cu capul in jos.

Oamenii din toate timpurile au crezut sincer in traznai de acelasi tip cu cele despre tranzistori si internet in care crezi tu.

O a doua, ceva mai gingasa, e confuzia de planuri ce-o produci vorbind de "legile matematice ale fizicii particulelor". Nu exista asa ceva. Exista interpretari matematice ale unor teorii despre particule, interpretari care, in cadrul unui anumit formalism matematic, au proprietati remarcabile, simetrie, completitudine, coerenta, etc.

Mai exista si faptul ca predictiile bazate pe acele teorii sunt, in mare majoritate (dar nu in totalitatre) confirmate de experimente special construite in acest scop. Problemele cu instituirea adevarului pe aceste doua cai sunt mai multe.

Si-ar mai fi.

Mircea Popescu, Newbie, Posts: 5

Practic vorbind, poate ca-i nevoie de un doctorat pentru a pricepe cat de cat ce se intampla in aceasta discutie, dar eu sunt destul de convins ca un doctorat in calm si privire de ansamblu, cum are de exemplu baba Leana ar fi suficient. Pe de alta parte, omul, despre care mi se comunica din off ca este doctorand in fizica particulelor, il va avea in curand. Care-i raspunsul lui ? Ca fac niste confuzii intre stiinta si filosofie.

Si tot din off mi se comunica un lucru simplu si de bun simt, si pana in final, un lucru la care m-as fi putut gandi si singur, daca nu eram prea ocupat cu a fi bou.

In incercarea sa de a populariza stiinta si de a o apara de toate aberatiile si greselile care apar prin presa (vezi "sfarsitul lumii de la LHC"), a ajuns la o toleranta foarte mica si o rabdare si mai redusa pentru dezbateri filozofice. Nu-i lua in nume de rau reactia si comentariile, ca nu se merita.

Vocea din off

Pai se poate exemplu mai clar ? Eu unul nu cred. Omul are o reactie de stress, cauzat de faptul ca web-ul e inundat cu prosti. Bun, si hai acum sa venim la dulce. De ce ne intereseaza pe noi toata poliloghia asta ?

Ne intereseaza, si inca foarte mult. Middle-managementul de online are doua sarcini principale, prin natura mediului, vesnice si invariante : A se asigura de satisfactia clientului cu produsul livrat, si a atrage noi consumatori. Ambii manageri luati ca exemplu au dat chix in ambele aceste sarcini, scotandu-ma pe mine din pepeni in loc sa ma foloseasca pentru beneficiul proiectelor lor.

Ideea principala la baza internetului e ca infinitezimal de putin de la foarte multi e totusi foarte mult. Asta e adevarat. Pe de alta parte, fapt este ca valoarea, oricum o definiti, nu apare in cantitati infinit divizibile, ci este cunatificata. Exista cuante de valoare pe internet, asa cum exista cuante de energie la nivel subatomic. De aceea, chiar daca navodul se intinde pe vaste mari, rezultatul pescuirii sunt tot obiecte de dimensiuni finite, si nu aglutinari de substanta infinit divizibila.

Si de aici vine problema : In reactia de stress datorata amplelor cantitati de mal cu care li se colmateaza zilnic simturile, operatorii navoadelor ajung sa respinga insusi pestii, drept niste super-maluri. Nu sunt super-maluri, sunt insasi scopul si ratiunea de a fi al intregii operatiuni.

Asa incat, practic vorbind, daca va intrebati "de ce nu merge" orice-ar fi pe internet, un foarte bun loc de a incepe e nivelul de stress, si calitatea proceselor de interactiune.

Va doresc succes, si promit sa nu ma mai supar pe voi daca ma tratati prost fara justificare. Cel putin, nu din prima.

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

17 Responses

  1. făniţă`s avatar
    1
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 2 April 2009

    interesantă opinie... dar acum, ştii doar că depinde şi de la om la om. deobicei, mai repede sau mai târziu, combatanţii de ocazie pe internet se prind pe cine au în faţă. acum no, la început fiecare face cum îl taie capul. dar dacă discuţia se prelungeşte şi o parte nu sfârşeste prin a o ignora pe cealaltă, există mari şanse să se ajungă la aprecieri şi laude(gratuite sau nu, rămâne de văzut).

    deobicei pe net, oamenii sunt foarte grăbiţi să catalogheze. majoritatea o fac fiind că nu prea au timp. iar cei care au timp o fac ca să arate că nici ei de fapt nu au timp! :D

    iar aici ţin să te corectez:

    "O data pentru ca in realitate, competenta este rara si nu comuna, si a doua pentru ca societatea functioneaza de asa natura incat oamenilor competenti li se da treaba de facut, iar ceilalti sunt tinuti deoparte sa nu-i deranjeze."

    poate într-o societate idealistă se aplică ce scrii tu aici. nu este însă vorba nici pe departe de românia. ca să argumentez o să dau un exemplu pe care îl ştiu de la o verişoară de a mea.

    ea, studentă la medicină dentară mi-a spus că are câţiva colegi de nota 10. acei colegi, foarte buni la teorie, în practică iară' se descurcă excelent. şi îmi mai zicea că îi pare rău pentru că acei colegi nu vor profesa în domeniul stomatologic. de ce? pentru că după ce îşi iau diploma ajung în cabinete cei care au părinţi medici stomatologi. pentru restul există meseria de agent vânzări, unde dacă au noroc şi pemis de cel puţin categoria b, poate prind şi ei vreun post de distribuţie medicamente sau de diverse produse de uz medical.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 2 April 2009

    Acu pe chestia concreta, cu stomatologii, e la foarte mare cautare meseria asta in lume, nu le plang eu de mila tinerilor absolventi, din Quatar pana-n Skt Petersburg si din Seattle pana-n Quingzhou, isi vor gasi locul si cei 20-50-150k pe an.

  3. făniţă`s avatar
    3
    făniţăinsigna de prim sositinsigna de trolinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Thursday, 2 April 2009

    mda, numai că una e să lucrezi în ţară, lângă familie şi alta e să îţi trebuiască să îţi faci o nouă familie, doar pentru un trai mai bun din punct de vedere materialist!

    dar, deviem de la subiect! :)

  4. sozo e un cacat cazut de pe munte frustrat si proaspat violat cu bestialitate

  5. Intrebarea e.. esti pregatit sa-i iei locul lui zoso? Daca da, cum ai gestiona pozitia respectiva? Daca tot pun intrebari ipotetice: cum ai gestiona situatia daca blogul (online-ul) ar fi singura ta sursa de venit?

    ps. lol.. tiptil nu s-a prins ca postul e despre el, nu musai despre zoso.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 3 April 2009

    Eu nu sunt pregatit sa-i iau locul lui zoso, cum nu sunt pregatit sa-i iau locul tutungiului de la colt, instalatorului ori Alinei Plugaru.

    Pe de cealalta parte, sunt perfect pregatit sa-mi iau locul meu. Si mi se pare ca incolo se si misca lucrurile.

    Pe chestia cu gestionatul : as obtine noi surse de venit. Si tactic, si strategic e o idee proasta sa ai o singura sursa de venit.

    ps ;)

  7. Intrebarea se referea in principal la gestionarea unui numar mai mare de cititori si la artificiile/compromisurile pe care ar trebui sa le faci ca sa mentii un anume volum. Acuma.. nu stiu daca asta vrei cu adevarat (trafic sau numar de abonati imens).
    Iar faza cu blogul ca sursa unica de venit era ca sa accentueze ideea de compromis. Dar e bine ca gandesti asa, e sanatoasa atitudinea de a avea mai mult de o sursa de venit.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Friday, 3 April 2009

    Acum, la rigoare, Trilema nici macar nu e o sursa de venit. Sunt destul de sigur ca nu va deveni niciodata o sursa atat de importanta de venit, incat sa ma agite pe mine problema ca vai am pierdut 3% din abonatii de rss luna asta, ce ne facem, rapid, sedinta, brainstorming alea. Sa fie sanatosi, si basta.

    Raspunsul ce-mi vine sa ti-l dau e eternul focus on the core mission, fa ce faci tu, si in rest treaba lor. Cam acelasi lucru il spune de fapt toata lumea, pe tema asta, inclusiv zoso, cel putin la nivel de intentie.

  9. Popescu Mircea`s avatar
    9
    Popescu Mircea 
    Wednesday, 10 March 2010

    Nene Mircea Popescu, lasa internetul, mai putin inseamna mai bine pt tine. Ai citit numai filosofii occidentale si orientale aiurite.
    Treci la munca de jos, sa produci singur tot ce ai nevoie. Doar asa vei avea perceptia realitatii. Asta-i singura filosofie buna, restul e labareala de care vorbesti. Cu cat mai repede, cu atat mai bine.

  10. Critic`s avatar
    10
    Critic 
    Monday, 13 June 2011

    a pai super, bine ca a disparut zoso_mp_dildau.jpg de pe server, ca eram curios.

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Monday, 13 June 2011

    De pe care server ?

  12. Critic`s avatar
    12
    Critic 
    Monday, 13 June 2011

    al tau ca daca dau click pe aia cu intalnirea, jpg-ul lipseste, da redirect pe prima pagina.

  1. 13
    Zoso face spam | ROMANIA INEDIT (via Pingback)
    Monday, 13 April 2009

    [...] Soso are un mesaj scurt pentru bloggeri , si cred ca sfaturile lui sunt de bun simt , pentru ca blogerii care il imita pe Zoso , o sa ajunga sa fie punctul de reper pentru prostie , dupa cum a constatat Mircea Popescu atunci cand a analizat problema Zoso . [...]

  2. [...] chiar pentru ea insasi. Ideea a mai fost explorata pe-aici de la inceputul anului ([1] [2] [3] [4] [5] [6] [7] si mai ales [8]) cu tot cu predictii de completa disparitie prin inghitire, si lucrurile [...]

  3. [...] Problema zoso [...]

  4. [...] judeca aia care vor neaparat sa crape fierea-n ei, da' nu-i o judecata sanatoasa, e o judecata de om stressat. In realitate lucrurile stau diferit, sub trei aspecte esentiale [...]

  5. [...] da' fac si io putin misto, bine ? [↩]Asta ar fi o buna explicatie alternativa la cea oferita aici apropo de dificultatile de relationare ale fostului bloger #2, fost #1 pina in 2009 cindva. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.