Politica e curva (pentru ca noi suntem lenesi)

Thursday, 26 November, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Am privit amuzat campionul revolutiei bunului simt explicand cum e de datoria lui sa-i faca campanie lui Mircea Geoananacu'. Amuzat, nu dezamagit. De ce nu dezamagit ? Doar scrisesem pe tema, si daca "leaderii" se apuca si dau cu ideologia-n gard, se caca pe ce-or promis si ling unde-or scuipat, oamenii ai caror lideri astia cica sunt ar trebui sa fie dezamagiti, logic vorbind. Si daca-i pana acolo, dupa tratamentul pe care i l-am aplicat lui Remus Cernea, cum pot sa ma simt acum ca o comite si Crin Antonescu altfel decat dezamagit ?

Ei, uite ca nu ma simt dezamagit. Ma simt amuzat. Pot sa va explic si de ce, dar numai daca aveti rabdare, ca tre' s-o luam pe departe. Deci.

Partidele in Romania sunt organizate democratic, ceea ce inseamna in fapt reprezentativ. Asta inseamna in mare urmatorul lucru : orice persoana de pe drum are chef sa faca parte dintr-un partid politic intra de pe strada direct in sediu, nu face prima la stanga sa intre-n magazin, nici a treia sa intre-n bodega, ci a doua si intra-n partid. Unde semneaza o hartie, plateste o cotizatie, un leu-doi, si gata, este membru. Eventual se prezinta odata la o sedinta unde spune ca Alcoolicii Anonimi, buna sunt X, de profesie Y si mnoa. Am venit. Si lumea zice, sa-ti fie de bine, stai jos. Si gata, X e membru.

Urmarind directia asta mai departe, odata pe an, sau de cate ori este necesar (si de exemplu in PNL Timis n-a mai fost necesar de vreo 2 ani daca nu ma insel, indiferent ce spune statutul) se tine o adunare a membrilor. La aceasta adunare, membrii care sunt prezenti voteaza niste chestii, care sunt de doua feluri : masuri si persoane, si pe urma pleaca acasa. Pana ei stau acasa si isi vad de alte trebi, ceea ce inseamna cum am vazut, pana data urmatoare cand este necesar, dar nu mai mult de-un an, daca nu cumva or fi 2 sau mai multi, politicile, strategiile, figurile si impresiile partidului sunt conduse de oamenii aia pe care ei i-au votat, functie si de ce masuri concrete s-au stabilit cu aceeasi ocazie.

Din cand in cand, aceeasi procedura se aplica si la nivel central, fiecare organizatie trimite cativa indivizi la bucuresti, unde o adunare asa ca de-o mie de persoane voteaza iarasi persoane si masuri. In urma unui astfel de vot a ajuns Antonescu presedinte PNL, de exemplu, spre surpriza lui Tariceanu, daca v-o mai amintiti. V-o ?

antonescu-tariceanu

Bun, asta-i partea sa-i zicem politica, adica aia cu membrii. Pe langa membrii, in partid mai exista si alt soi de persoane, anume, care nu pleaca acasa. Care vin, saptamana de saptamana, sau zi de zi, mai lipesc un afis, mai dau cu-o parere, mai cara o servieta, mai indeparteaza o scama. Astia nu-s pur si simplu membrii, mai propriu ar fi sa le spunem activisti.

Partea cu activistii, sa-i zicem ei administrativa, e cam asa : Din cand in cand, se tin alegeri, ori pentru Parlament, ori pentru primarii, ori pentru consilii locale sau judetene. Din alt cand in cand, care-i in general tot acelasi, se fac numiri pe functii politice, cvasi-politice, semi-politice, independent politice scl. Director de X, Sef de Y, alea. Pentru aceste functii fiecare partid are a prezenta candidati. Canditatii sunt in general alesi de activisti, din randul activistilor, cu rare exceptii care nu exista. Dupa care membrii, care-s multi, voteaza partidul lor, si-si lamuresc prietenii sa voteze si ei, dar functie de taria candidatului.

Acum, toti activistii sunt membrii, dar nu toti membrii sunt activisti. Problemele specifice membrilor, adica problemele politice, de natura lui, este sau nu este Geoana prostanac, este sau nu este permis sa te aliezi cu neocomunistii, este sau nu este campania pentru PSD o turpitudine capabila sa manjeasca un obraz peste veacuri stau de-o parte. Problemele specifice activistilor, adica probleme administrative (sau, restrictiv spus, economice), de natura lui, primesc sau nu primesc un salar bun ? Ma ajuta sau nu ma ajuta in cariera ? Voi ajunge sau nu voi ajunge Presedinte/Sef/Mahar/Om Important ? stau de cealalta parte.

Daca ar fi sa numaram totul in bani, raspunsurile la problemele politice au o valoare unitara relativ mica. Deci, chestiunea daca e ok sau nu-i ok sa-l pupi in fund pe Geoana valoreaza cam 50 de bani pentru membrul mediu. Nu-i un capat de tara, nu moare el maine din asa ceva. Pe de alta parte, 0.5 RON x (20% din 10,000,000 romani) = 1,000,000 RON, care-s totusi bani.

Pe de cealalta parte, raspunsurile la problemele administrative au o valoare unitara egala cu 0 pentru toti membrii, cu exceptia unuia. De exemplu, mi-e tot una mie, tie sau lui Gheorghe daca X-ulescu este sau nu este Directorul Directiei pentru Directionarea Desuetitudinilor. Si daca-n loc de X-lescu e Y-greceanu, tot 0 e valoarea pentru noi. Dar pentru X-luescu si Y-greceanu, valoarea aia nu-i zero. De exemplu, cum am calculat, valoarea pentru Elena Basescu a faptului ca e ea si nu altcineva europarlamentar este pe la un milion-doua de euroi, platibili in rate lunare cinci ani. Nu-i tocmai de colea.

Ei, si atunci, prins intre cei 0.5 RON care-s valoarea principiului politic, si cei 100 - 1 000 - 1 000 000 de euroi care-s valoarea jocului administrativ, activistul rational se va da intotdeauna cu administrativul. Deci, nu sunt dezamagit ca un oarecare Crin Antonescu a ales sa nu-si depuna mandatul de presedinte, asa cum promisese, pentru ca n-a reusit sa faca nici o branza. Valoarea unei asemenea actiuni nu-ti plateste o cafea. Si nici nu ma mir ca acelasi oarecare Crin Antonescu a ales sa vanda ceva ce nu-i al lui, dat fiind ca pretu-i bun. Si nu ma mir nici atata ca e sustinut in "unanimitate" de-o trupa de activisti, care vor primi si ei, bineinteles, un procent la privatizarea asta.

Nu ma mir, ma amuz. Si am sa va spun si de ce ma amuz : prostii astia, daca s-ar pune o vara cu burta pe carte, ori macar pe-o femeie vorbitoare nativa, cat sa invete limba engleza, ar putea castiga lejer un ordin de marime mai multi bani, dar salariu cinstiti in companii adevarate, muncind mai putin. Sarbu-ProTV castiga milionul de euroi pe luna, si e respectat pe buna dreptate de-o groaza de oameni competenti. Berceanu-PDL castiga suta de mii de euroi pe luna, e scuipat de toata lumea si il paste parnaia, daca nu de-a dreptul glontul. Pai merita ? Ce soi de fraier tre' sa fii, ca sa faci bani putini in cel mai dificil, riscant si ostil mediu posibil ?

Si-acum, cat ce priveste problema ce ne intereseaza pe noi : situatia asta, in care tot activistu' vinde ce nu-i apartine e foarte subreda. Romanii sunt niste suflete generoase (inca), si nu se uita la 50 de bani. Dar va veni si ziua, daca nu intr-un an, atunci in cinci, sau in zece, cand fiecare cent va fi accounted for, cum zice englezul. Moment in care nici un activist nu-si va mai permite sa vanda ceva de-un milion de lei publici pe-o suta de mii in buzunarul lui.

Daca va inchipuiti ca-i departe, ca-i imposibil etc, ganditi-va la un lucru simplu : functionarul marunt si spaga. Mergeti in orice birou, la primarie, unde vreti, scoateti un teanc de bani din buzunar, oricat de mare vreti, si de fata cu toata lumea spuneti raspicat : astia-s ai tai daca imi faci act care sa zica asa si asa. Este ca n-o sa indrazneasca nimeni ? Ei bine, acu 15, chiar acu 10 ani, pot sa va spun din experienta directa ca indraznea oricine.

Tot asa cum a intrat frica in plevusca functionarimii va intra frica si-n plevusca activistilor, si pe masura ce societatea, adica noi, oamenii, devenim tot mai atenti la centime, chestiunea se va propaga pana in varful piramidei.

Cum vom ajunge deci sa condamnam si noi un Helmut Kohl ? Uite bine, luandu-ne rolul in serios.

Ca membri de partid, simpli, prosti si irelevanti cum ne consideram sau suntem considerati, informandu-ne despre toata lumea, formandu-ne opinia noastra, cat de precis si onest putem, votand dupa opinia noastra, nu dupa oarece liste, prietenii, favoruri si alte alea, pe scurt, cerand rest de la 50 de bani. Ca simpli cetateni, alegandu-ne un partid, care ni se pare noua mai reusit, inscriindu-ne ca membrii, si apoi informandu-ne si votand. Si cerand restul de la 50 de bani.

E relativ simplu sa sezi pe cur si sa spui, confruntat cu alegerile prezidentiale sau generale, vai, dar n-am cu cine vota. Ce-ai facut tu pentru a avea cu cine vota ? Mnoa. Fa ceva.

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

17 Responses

  1. Radu Ciocan`s avatar
    1
    Radu Ciocan 
    Thursday, 26 November 2009

    In 50 de ani de comunism si inca 20 de asazisa libertate romanul a ramas cu zero notiuni de cultura politica. Ba din contra, tot ce e asociat cu politica are o conotatie negativa. Pe vremuri putinii care erau in sistem aveau priviliegii si erau vazuti ca personaje rele de catre pulime. Pentru ca ei nu aveau cum sa ajunga acolo. Veci pururi. Mentalitatea asta a ramas si in zilele noastre.

    Daca intrebi omul de pe strada ce e cu stanga, dreapta, care e viziunea lui politica si ideologica nu va sti ce sa raspune. Doar va spune ca voteaza cu X sau cu Y pentru ca a auzit el la TV ca va face si va drege. Majoritatea nu poate vedea "the bigger picture".

    Atunci cand lumea va constientiza si la noi ca a face politica nu e ceva rau ci trebuie vazuta ca pe o meserie nobila si vor face ceva efectiv pentru votul ala probabil sa apare si oameni cu coloana vertebrala prin scena politica.
    Pana atunci ramane circul si comedia ieftina.

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 November 2009

    Da. Eu zic ca "atunci" ala e mai aproape decat s-ar crede. Sigur, nu maine, dar hai sa gandim rational o chestie. Eu am 30 de ani, Antonescu are 50 de ani, majoritatea membrilor (membrilor!) de partid au o varsta intre mine si el.

    Care dintre noi isi poate permite sa ignore o eventualitate ce dupa toate probabilitatile va acoperi majoritatea vietii noastre politice ? Sigur, romanul ia azi credit pe 30 de ani si nu se gandeste daca-l va putea plati in anul 28, sau in anul 18, sau chiar in anul 8. El se gandeste la luna in curs si la luna imediat urmatoare. Dar asta nu inseamna ca are si dreptate.

    Singurul mod rational de-a-ti planifica actiunile, politician fiind, e a tine in vedere modelul care va veni, nu modelul care tocmai dispare.

  3. Radu Ciocan`s avatar
    3
    Radu Ciocan 
    Thursday, 26 November 2009

    si care-s pasii si metodele pentru a responsabiliza omul din ziua de azi ca in viitoarele alegeri sa stie de ce isi voteaza alesul?
    (adica si aici ma gandec ca poate e mai eficient sa adoptam o masura vestica ce functioneaza mai bine de generatii si sa o adaptam la cultura locala decat sa reinventam roata din nou)

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 November 2009

    Pai acu Mafalda nu-s, dar nici nu vad cu ce strica a spune lucrurile, asa cum sunt, simplu si pe inteles. Chiar din contra, cred ca-i un prim pas bun.

  5. Numai mie mi se pare ca Tariceanu ar fi avut mai multe sanse la presedintie?

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 November 2009

    Nu stiu, posibil da' nu prea cred, dupa toate chestiile cu masinile etc.

  7. Flaviu Comănescu-Balla Luchian`s avatar
    7
    Flaviu Comănescu-Balla Luchianinsigna de criptograf 
    Thursday, 26 November 2009

    Fac ceva. Pe politică. Nu votez.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 November 2009

    Lol asta-i ca si aia cu "fac ceva pe marketing-ul lor, eu le dau toti banii mei si nu iau acasa nici o marfa".

  9. Flaviu Comănescu-Balla Luchian`s avatar
    9
    Flaviu Comănescu-Balla Luchianinsigna de criptograf 
    Thursday, 26 November 2009

    Ți-ai găsit publicitatori?

  10. Trilemoiu wrote:
    daca v-o mai amintiti. V-o ?

    mi-o!
    si-mi place optimismul tau! si mai cred ca ai si dreptate in privinta asta!

    @ domnul Bonza :e "choose or lose" :)

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Thursday, 26 November 2009

    @Flaviu Comănescu-Balla Luchian Nope, uite aici, 4 ore in urma, http://trilema.com/Mircea_Popescu/status/6081219155 si inca nu s-o gasit UN SINGUR OM sa zica da ba, avem O TONA de publicitate de vandut, hai sa-ti vindem, ce doresti ?

    Nimic frate. Mor toti de foame pe capete, a ajuns o pagina de ziar sa se vanda la sute de euro, intre timp toata lumea sta si freaca menta pe twitter, si de-aia nu s-o gasit un singur creier pe-acolo sa puna 1 si cu 1 impreuna sa-i dea 2.

    Pai cum sa nu moara de foame gainile ?

    @kokofifi Lol @optimismul meu... intreaba orice prostovan de-asta de crede ca el "gandeste pozitiv" despre mine si-o sa-ti spuna ca mi-s cel mai pesimist dintre toata omenirea.

    De fapt eu sunt doar realist. Si apropo, nush de ce da' mi se pare ca se potriveste : http://t6y.us/b3

  12. te pui cu jack webb?
    "don't try to build a new country. make the old one work"
    avea textieri buni :)

    chiar, oare când o sa inceapa si ai nostri sa angajeze personal care sa le scrie discursurile? atunci o sa auzi asa words of wisdom si din gura unui becali, vanghelie & mazare si alte lighioane

  13. un_adrian`s avatar
    13
    un_adrian 
    Friday, 27 November 2009

    Dar la nivel local, oare cat si cum saliveaza activistii de partid dupa firimiturile ce ar putea pica de la masa "bogatilor" ?

    Am vazut recent cateva exemple, in boemul oras T, vizitat cu doar o saptamana in urma de caravana electorala a trandafirului otravit ..

    Activisitii astia (sic !) calca principii, moralitate etc WHATEVER doar-doar pica vreo firimitura .. Nici macar ratiune nu mai au. Sunt orbiti de gandul accesului la (o firimitura de ) "putere".

    Poate stiti si voi exemple
    ;)

  14. romania inedit`s avatar
    14
    romania inedit 
    Saturday, 28 November 2009

    Electoratul liberal voteaza cu Traian Basescu !

  1. [...] au trecut 3 paragrafe, hai să intru în pâine totuşi Mircea Popescu are un articol despre clasa politică românească şi despre cum o putem influenţa. În scurt, [...]

  2. [...] de aseara a fost o dovada clara ca PNL nu mai poate continua sa faca politica activistilor. O mie, doua sau cinci mii de inutili de-astia, incapabili sa isi gaseasca calea afara dintr-o [...]

  3. [...] Putem in sfirsit sa intelegem de unde vine probabil mare parte din banii care platesc uleiul si zaharul electoral, si ar fi cazul poate sa luam masuri. Incepind cu dosare penale pentru toti sefii de [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.