O problema de atentie.

Friday, 25 September, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Cred ca in disputele despre cine e important, urmarit, relevant, iubit, influentator si creator de opinie online se pierde pe drum ratiunea. Hai sa incercam sa facem niste comparatii care sa ne puna lucrurile in perspectiva, sa putem gandi mai limpede pe tema.

I. Un profesor oarecare, la o scoala oarecare in Romania, tine ore. In cursul acestor ore, elevul mediu este atent la profesor sa zicem jumatate din timp. Asta inseamna ca fiecare ora a profesorului este de fapt echivalenta cu 50 minute x 30 elevi x 50%, deci cam 750 de minute de atentie. Daca profesorul respectiv lucreaza saptamana medie de lucru a profesorului, de 24 de ore la clasa parca era, inseamna ca in fiecare luna el aduna 750 minute x 24 ore x 4 saptamani = 72,000 de minute de atentie.

Deci, profesorul mediu aduna, ca rezultat al muncii lui de profesor, 72,000 de minute de atentie in fiecare luna.

II. Un director de fabrica oarecare vorbeste angajatilor pentru 20 de minute odata pe luna, pentru a-i informa asupra cine stie carui element nou intervenit in productie, siguranta muncii, drepturile salariale sau ce-o fi. Daca fabrica are 1,000 de angajati, si acestia sunt atenti in proportie de 90% la discursul directorului, atunci acesta contabilizeaza 20 de minute x 1000 de oameni x 90% = 18,000 de minute de atentie.

Deci, vorbind angajatilor 20 de minute pe luna, un director oarecare aduna 18,000 de minute de atentie.

III. Madonna. O cantareata celebra, sustinand cate un concert pe luna, care concert dureaza 2 ore in prezenta a 50,000 de oameni, din care sa spunem ca 80% sunt atenti la cantareata contabilizeaza 120 minute x 50,000 oameni x 80% = 4,800,000 minute de atentie. Daca respectivul concert este retransmis si la televizor, unde un montaj de 1 ora este privit de un milion de cetateni, atenti in proportie de 20%, cantareata mai contabilizeaza 60 minute x 1,000,000 oameni x 20% = 12,000,000 minute de atentie.

Deci, intr-o luna, o cantareata celebra aduna intre 5 si 20 de milioane de minute de atentie.

IV. Un politist de la circulatie care dirijeaza traficul timp de 2 ore intr-o intersectie circulata va avea probabil in fiecare moment o duzina de ochi atintiti asupra lui. Daca el isi face meseria in mod normal, dirijand circulatia 25 de zile pe luna, atunci el va contabiliza 120 minute x 12 persoane x 25 zile = 36,000 de minute de atentie.

Deci intr-o luna, un politist de circulatie aduna, dirijand traficul, 36,000 de minute de atentie.

V. Un bloger, si nu orice fel de bloger, ci un bloger roman de top, A list, probloger si cum mai doriti dvs sa-l numim, care isi monitorizeaza traficul poate afla ca intr-o zi medie primeste cam 1000 de vizitatori, care petrec in medie cam 3 minute citindu-i blogul. Deci, intr-o astfel de luna, blogerul mediu contabilizeaza 1000 vizitatori x 3 minute x 30 zile = 90,000 minute de atentie.

Deci, intr-o luna medie, un bloger de top aduna 90,000 minute de atentie, adica aproape triplu cat un politist de circulatie, ceva mai mult decat un profesor oarecare, si doua-trei ordine de marime sub o vedeta, cantareata sau ce-o fi ea.

In fapt, daca un barbat se indragosteste nebuneste de o femeie, pe care o urmareste obsesiv in fiecare clipa a zilei, pastrand totusi un program riguros de somn (8 ore), atunci acea femeie se va bucura de 16 ore x 60 minute x 30 zile = 28,800 de minute de atentie din partea nebunului.

La prima vedere s-ar parea ca problogerul A list de top este cam de 3 ori mai urmarit decat femeia medie cu un stalker dupa ea, dar daca excludem botii, auto-vizitele si alte artefacte statistice, ajungem cam tot pe-acolo.

In concluzie, in termeni de trafic, influenta, importanta scl, intrebarea pe care ne-o punem n-ar trebui sa fie "cum sa fac sa fiu si io problogger A list de top ?" ci mai degraba, "cat efort sunt dispus sa arunc pentru a o ajunge din urma pe Madalina de la 2 ?"

Category: 3 ani experienta
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

7 Responses

  1. Mai ales daca ne gandim ca oamenii de la punctele I-IV mai fac si altceva pe langa activitatile pe care le socotesti tu.

  2. prea tare faza asta,sincer e chiar frumos postul

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Thursday, 6 January 2011

    Ma bucur ca mi-ati acordat atentia :D

  1. O problema de atentie- pe Trilema - Un blog de Mircea Popescu-...

    E o idee interesanta, pana la urma ce inseamna influenta in blogosfera ?...

  2. [...] 13 septembrie 2009 : Un studiu pune pe tapet chestiunea ca din punct de vedere social, "establishment"-ul nu conteaza. [...]

  3. [...] ordine de marime, ceva) performanta unui maior anonim, cum sunt cu sutele in armata romana. Sau a unui agent de circulatie. Problema despre care noi de altfel am mai discutat [...]

  4. [...] out of anorexia which I seem to have momentarily misplaced. I expect there's more, really, because overwhelming attention is a problem, especially for young women. [↩]Ie, some thrive, some don't. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.