Forbes

Tuesday, 24 March, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Trustul Adevarul a implementat deja un Foreign Policy in limba romana atat de indepartat de original incat poate fi considerat intru totul o prostie originala. Pasul urmator pe aceeasi directie a brandurilor fara fond, importate fara mila si distruse fara remuscari este Forbes, care se pregateste sa ne socheze candva, curand, nu mai retin.

Am aflat asta pentru ca ultimul numar din Dilema s-a prezentat imbracat intr-o pagina exterioara de tipla, neagra ca un ferpar, de-am tresarit ca muscat cand mi-a intins-o tutungiul. M-am speriat c-or fi anuntand decesul deja, cu mortul cald inca pe masa. Nu e cazul.

Nu e o idee rea, teoretic vorbind, acest mod de a face reclama unei lansari. Observ, de altfel, mult mai multa si bine organizata munca in departamentul de comunicare cu piata al Adevarul, se cunoaste ca cineva, undeva, a facut chiar si-un plan. Lucruri gandite, articole inserate prin Dilema si-altminteri din viitorul Forbes ce va sa vie, acum cover-ul asta, exista un schepsis.

Din pacate, practica ne omoara, ca de obicei, si dupa o zi petrecuta prin oras, cu alcatuirea indoita in buzunarul de la piept al paltonului, tipla se rosese ca vai de ea, aratand mai degraba jalnic. Sa fie premonitia in firea lucrurilor ?

Dincolo de aceste lucruri la mintea absolventului (meritoriu) de facultate de marketing (adevarata), raman problemele reale. Cat de intelept este sa iti canibalizezi piata unei reviste cu nume format, pentru a-ti lansa un brand de import ? Mie unul imi pare o idee proasta, si riscul prea mare. Cat de naiv trebuie sa fi sa-ti inchipui ca cititorul de Dilema va cumpara Forbes-ul Adevarului ? Daca figura n-a tinut cu FP, unde macar cu numele si poza apar oameni respectabili, cum va tine ea dincoace, unde regasim pe cine ?

Pe Daniel Daianu, un economist profesionist, care ar putea juca un excelent rol de suport, si impreuna cu 2-3-4 alte minti sclipitoare care sa joace vedetele s-ar face o revista chiar buna. Adevarul alege sa-l scoata in fata, dand impresia oarecum trivial-penibila a unui film cu Andie MacDowell.

Langa el, Lucian Mandruta, un soi de Mircea Badea mai ponderat, perfect descris mental de contributiile sale infantilizante din paginile Dilemei. Fara nimic care sa-l recomande pentru intelegerea economiei, nici in structura spiritului nici in experienta (decat daca sunteti dispusi sa credeti ca Silviu Brucan poate transmite prin punerea mainilor). Fara nimic altceva.

Eu unul nu risc sa fiu dezamagit de acelasi trust de doua ori in acelasi an, asa incat nu voi cumpara un Forbes "adus in Romania" mai degraba cu forta, in torpedou de tir, alcatuit cam pe calapodul construirii socialismului, decat ca acum construim, in acelasi mod si cu aceleasi mijloace, capitalismul. La fel de victorios, bien sur.

Forbes Romania seamana a traditional sandwich de paine goala. Sa si-l cumpere cine are lipsa, personal cred ca ma voi multumi si in continuare cu sandwich-uri de castraveti.

Category: Trilema Presei
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

8 Responses

  1. Cristian Lisandru`s avatar
    1
    Cristian Lisandru 
    Tuesday, 24 March 2009

    Chelului numai tichia Forbes îi mai lipsea...

  2. Dragos Draghici`s avatar
    2
    Dragos Draghici 
    Tuesday, 24 March 2009

    Buna ziua,

    Numele meu este Dragos Draghici si doresc sa inchei un parteneriat cu blog-ul dumneavoastra.

    Parteneriatul consta in plasarea unui link in blogroll-ul blogului dvs., iar noi va plasam un baner de dimensuni 125x125 in pagina de afisare a trei jocuri din cadrul site-ului http://www.jokopo.ro

    In cazul in care sunteti de acord cu acest parteneriat, asteptam un e-mail cu baner-ul dumneavoastra de 125x125.

    Cele 3 jocuri sunt alese aleator de sistem si primiti linkul catre ele in momentul in care va dati acceptul pentru acest parteneriat.

    Multumesc anticipat,
    Dragos Draghici.

    -----------------------------------------------------------
    Dragos Draghici
    Marketing at http://www.jokopo.ro
    Telefon: 0746.931.331
    0763.138.897
    E-mail: dragos.draghici@jokopo.ro
    Site: http://www.jokopo.ro

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 24 March 2009

    @Cristian : Lupta cu criza naste monstrii.

    @Dragos : Deocamdata singurul mod de a obtine un link de pe Trilema este descris aici : http://trilema.com/postul-saptamanii/

  4. Il subestimezi grav pe Mandruta, atat as avea de obiectat. Lasand la o parte pastilele mai mult sau mai putin justificate din Dilema, omul face o groaza de chestii ok pe langa si munceste suficient cat sa nu merite o comparatie cu un cercopitec, atata tot.

    Si eu sunt impotriva importarii unor branduri pentru ca am impresia ca piata de presa din Romania nevine o expozitie de pesti : Sunt frumosi, dar odata scosi din apa o sa moara.

  5. Mircea Popescu`s avatar
    5
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 24 March 2009

    Mane, e posibil sa-l subestimez, ca daca ma iei repede nu stiu sa-ti spun ce altceva mai face. Zi-mi, sa stiu.

    Bine zis despre pesti.

  6. Pai de la colaborarile cu Brucan,diversele pastile din reviste mai mult sau mai putijn relevante, moderarile de emisiune din trecut, predatul in regim de colaborare la FJSC (nu l-am avut prof dar am avut ocazia sa-l intalnesc in ideea de a vedea ce-i de capul lui) pana la principala lui ocupatie de redactor sef al Observatorului unde face cam tot ce ar face un supervizor. E usor sa-l iei peste picior pentru ''balbute'' dar avand in vedere ca nenea le cam munceste non-stop, zic macar sa nu fie comparat cu Mircea Badea . Nu e un geniu si are destule bube la randu-i dar pana mea....Mircea Badea ?

  7. Mircea Popescu`s avatar
    7
    Mircea Popescu 
    Tuesday, 24 March 2009

    Stai putin. Tu mi-arati ca-i competent cel mult sa administreze publicatia, nu sa verse editoriale din putul gandirii.

    In sensul asta, sunt cel putin 5000 de pustani care-or mancat si ei un fursec la vre-o lansare de carte, dar nu-i face asta Radu Cosasu.

  1. [...] alea o idee deasupra unui catalog de supermarket gen Playboy, Casa si Gradina, Beau Monde Style, Forbes, FHM, Harper’s Bazaar sau mai stiu eu ce) s-ar da si pe gratis, daca advertiserii ar permite [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.