Despre sexualitate, cu onestitate

Thursday, 05 November, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Sigur, geme presa ca avatar al discursului public de tot soiul de prostioare care par, la prima vedere, a discuta despre sexualitatea oamenilor, dar nu sunt, in compozitia lor, altceva decat regurgitari ale acelorasi mari teme ale moralei anilor nostri. Vezi doamne, cum sa stii daca el e interesat de tine. Cum sa faci ca ea sa te bage in seama. Cum sa procedezi in dormitor si cand anume, si de pe ce planete sunt veniti barbatii si femeile. Am reusit sa ne compunem cam cea mai tampitica morala din toate timpurile, la intersectia unor aiureli precum "Barbatii sunt absolut egali si de-a dreptul identici cu femeile" si "Toti oamenii sunt acelasi lucru" si "Lumea este plina de pericole, de care statul ne apara, pentru ca nu ne putem apara singuri" si "Ceilalti stiu mai bine" si asa mai departe pana la greata.

Complet imun la influenta cultural-cilivizatoare a Cosmopolitan si Big Brother, uite ca eu imi voi permite sa discut despre sex dintr-o perspectiva neutra ideologic (ceea ce nu inseamna "la egala distanta de ideologiile prezente", ci inseamna "fara a lua in considerare afirmatii normative").

Ca anecdota, am observat eu, din experienta proprie, ca in coitul cu orice femeie intervine un moment, cu unele aproape imediat, cu altele dupa un sfert de ceas sau o jumatate de ora, intervine zic un moment special. Muschii i se relaxeaza profund, domnita se lasa moale si in ochii intredeschisi i se citeste un universal "fa-mi ce mi-i face", in toate limbile. Din cate-am discutat cu altii, nu-s nici pe departe singurul care-a constatat, asa incat daca anecdoticul observatiei va pare prea din cale-afara de anecdotic, ar putea fi din cauza ca va pierdeti vremea in dormitor, fara suparare.

Eu sunt destul de convins ca nu-i vorba de o intamplare, ci de un mecanism, inscris in genele umanitatii cu fierul evolutiei dintr-un motiv oarecare. De ce oare ?

Sa facem putin apel la istoria culturala a umanitatii. Pe de o parte sa luam o tema apropiata sufletului nostru, Rapirea din Serai. Ea este o continuare, o prelucrare turca a unei idei bizantine care este o ramasita a unei idei romane. Mitul fondator al Rimului include o poveste despre "Rapirea Sabinelor". Care consta in aia ca niste barbati de bine, muncitori si seriosi, din lipsa de material rulant s-au dus ei intr-un sat vecin de unde s-au intors cu atatea femei cate au putut duce. Sigur, a iesit cu razboi, impiedicat de femeile insesi. Care au iesit intre armate sa explice ca bre, astia-s barbatii nostri si ni-i bine cu ei, lasati-i in pace.

Pe de cealalta parte, un miliard de bucatele disparate : opinia bisericii crestine de toate tipurile si in toate timpurile ca femeia-i lucrul dracului din motivul simplu ca nu se poate avea incredere in ea, statutul de cetatean inferior, de mana a doua, a femeii in mai toate timpurile si locurile (chiar asa, cu exceptia unor societati primitive precum triburi paleolitice in Lumea Noua sau prin insulele pacificului, ce exceptii puteti numi ?), practica anularii criminalitatii violului daca violatorul accepta sa ia victima de sotie in lumea araba si nesfarsitele schimburi de populatie feminina dupa masacrarea barbatilor in folclorul si practica trogloditei Africi, toate astea impreuna ar putea fi bucatele disparate din lucruri diverse.

Sau ar putea fi cioburi dintr-aceeasi chestie, care impreuna cu observatiile de mai sus, sa faca un intreg. Natura a gandit sexualitatea in termenii celui mai pur viol, si atunci a construit sexualitatea femeii asa incat sa existe un criteriu obiectiv. Violul suficient de viguros aduce femela intr-o stare de beatitudine, astfel creindu-se cele mai frumoase relatii ale comunei primitive, iar violul nevolnic aducand femela intr-o stare de furie in care, impreuna cu alt mascul (ca logic vorbind, ce altceva ar fi putut intrerupe ministratiile ?), mai proprietar, sa-l alunge pe "criminal", muscat si zgariat bine.

De fapt, ideea asta exista si pana astazi in mintea a diversi cetateni, dintre cei mai nedusi pe la scoala : "o sa-i placa sigur, ca eu ma stiu si-am pula de-un metru". Faptul ca nu-s dusi la scoala atesta intr-un sens probabilitatea ca aceasta idee n-a fost castigata din interactiunea culturala cu alti oameni, ci se mosteneste pur si simplu ca un soi de memorie ancestrala.

Si-atunci, daca asa e construita biologic femeia, ce ne facem ?

Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

9 Responses

  1. Mecanismul neurologic e descris profanilor aici http://www.newscientist.com/article/dn7548
    si aici
    http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/4111360.stm

    pe scurt:
    For women, it seems, sex is a big turn-off, reveals a brain scanning study. It shows that many areas of the brain switch off during the female orgasm - including those involved with emotion. "At the moment of orgasm, women do not have any emotional feelings," says Gert Holstege of the University of Groningen in the Netherlands.

  2. din compunerea asta nu inteleg mai multe lucruri, dintre care unul singur: de ce trebuie neaparat sa faceti ceva?

  3. Mircea Popescu`s avatar
    3
    Mircea Popescu 
    Thursday, 5 November 2009

    @Dr.A Mersi doctore :)

    @ioana Pai bine, "ce ne facem" inseamna ceva asa precum "ce se va alege de noi", nu-i foarte activ, stii cum zic ?

  4. stiu acuma

  5. Interesanta ideea, e ceva ce ma gandeam de mai multa vreme. Daca o tipa iese cu altcineva decat prietenul ei nu e la fel ca daca un tip iese cu alta tipa. Oamenii stiu ca tipa se poate topi cum zici si tu.

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Thursday, 5 November 2009

    Ei, de-aici pana acolo este un oarecare drum, oamenii au in continuare discernamant, liber arbitru, neocortex... sunt mai multe.

  7. heh. tipa se topeste inainte. tipul imediat dupa (bine ca e mai mult toropeala decat topeala). ea, dupa, e high. el, dupa, doarme. si inca alte observatii gen.

    eu unul cred ca aici se impune folosirea, cu acribie, a metodei empirice pentru a ajunge la o concluzie. sau, cel putin, eu unul pentru asta subscriu. teoria pot s-o scrie altii; le dau si notitele mele.

  8. Mircea Popescu`s avatar
    8
    Mircea Popescu 
    Thursday, 5 November 2009

    Hahaha! Buna idee. La nevoie, sa bem pentru asta.

  9. Nam citit asta pe blogu la Gramo?

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.