Ce se mai gaseste sub pamant

Friday, 15 May, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

O remarcabilă descoperire arheologică, de o importanţă istorică excepţională, va aduce localitatea Zăvoi din Valea Bistrei în atenţia cercetătorilor istorici şi arheologilor de pretutindeni.

În urma unor săpături efectuate aici au fost scoase la iveală vestigiile unui palat roman cu structuri foarte bine conservate, construcţie care va aduce informaţii preţioase şi necunoscute până acum de istorici, referitoare la cultura daco-romană.

Primarul comunei Zăvoi, Antonie Bunei, care s-a implicat activ în faza incipientă în dezvoltarea săpăturilor din zonă, a declarat, joi, pentru AGERPRES, că l-a anunţat imediat pe arheologul caransebeşean Adrian Ardeţ despre situaţia apărută.

În aceste condiţii, echipa condusă de cercetătorul ştiinţific dr. Adrian Ardeţ de la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă Caransebeş a scos la lumină o construcţie complexă estimată la două milenii de existenţă, aparţinând culturii romane.

Cel mai probabil, imobilul respectiv a fost construit în toamna anului 101, d.H., în timpul primului război daco-roman desfăşurat între anii 101-102.

Descoperirea 'Palatului Împăratului Traian' de la Zăvoi este deosebit de importantă datorită faptului că acesta a fost construit timpuriu, înainte de cucerirea efectivă a Daciei de către romani.

Imobilul, unic în România prin construcţia sa, păstrează în totalitate tradiţia latină de arhitectură pentru clădirile cu impozanţă.

În viitor, vestigiile romane din comuna Zăvoi urmează să fie restaurate, conservate şi puse cu adevărat în valoare cu sprijinul Ministerului Culturii şi Cultelor, Consiliului Judeţean, Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional, toate acestea ducând la dezvoltarea întregii zone din punct de vedere turistic.

În acelaşi timp, săpăturile cu caracter de salvare efectuate până acum, se vor transforma în acţiuni sistematice, iar întreaga locaţie va fi constituită într-un sit arheologic, nefiind excluse şi alte descoperiri de amploare.

via AGERPRES (Paula Neamţu)

Category: Breaking News
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

6 Responses

  1. Cristian Lisandru`s avatar
    1
    Cristian Lisandru 
    Friday, 15 May 2009

    Extrem de interesantă ştirea... Sper să avem grijă de această nouă descoperire...

  2. romania inedit`s avatar
    2
    romania inedit 
    Saturday, 16 May 2009

    Foarte interesanta !
    Noi avem o tara frumoasa , dar din pacate este locuita !

  3. urangutanita`s avatar
    3
    urangutanita 
    Sunday, 17 May 2009

    si in apele de langa Mangalia cica au descoperit niste bucatele din anticul Calllatis, cu echipament tip Ballard (ala cu Titanicu), dar scafandrii erau cam unguri, periculos, cine stie ce concluzii trag. Astia de la Bistra ce or fi, sarbi?

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Sunday, 17 May 2009

    Ba romani. Antonie Brunei e primarul comunei Zavoi, din partea PD parca, si arheolog amator.

  5. O remarcabilă descoperire arheologică, de o importanţă istorică excepţională, va aduce localitatea Zăvoi din Valea Bistrei în atenţia cercetătorilor istorici şi arheologilor de pretutindeni.

  6. Aceste descoperiri sunt foarte importante , fiind vorba de radacinile poporului nostru

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.