Blogging-ul e un muschi si alte observatii.

Friday, 24 April, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Vroiam sa public acest text ca al 200-lea articol pe Trilema. N-am reusit, e al 203-lea.

Ideea pe care-o imbraca mi-a venit initial prin februarie, aveam vreo 80 de articole publicate, si mi-am zis, sa facem din ea articolul #100. Pana sa-mi reamintesc, timpul trecuse ca o clipa, si blogul ajunsese deja pe la 140 de articole. Sa fie #200, atunci. Ei, uite c-am ratat-o si pe asta. Fata de posibilitatea reala de-al publica prin 2012, ca #7000 fix, 203 mi se pare acceptabil, o toleranta de 1-2% nu-i chiar asa lucru mare, pana la urma.

Asa ca am sa va povestesc despre cum e sa fii blogger, din punctul meu de vedere. Folosind hack-ul de-aici, aflu ca 202 posturi pe Trilema inseamna 107,530 cuvinte. Ar ajunge cam de doua carti usurele, sau de-o teza de doctorat.

Daca m-ar fi luat cineva pe sus, in decembrie 31, si imi spunea, "stimate, pana pe la mijlocul lui aprilie, vreau sa-mi fi scris mai bine de 100,000 de cuvinte, format eseu, si sa fie interesante, auzi ?" m-as fi simtit probabil coplesit. Din fericire, sunt un manager ceva mai subtil de-atat, si mi-am susurat in ureche un mult mai palatabil "Ei, scrie si tu acolo cand iti vine vreo idee".

Si se intampla ca idei iti vin, depinzand cata ciocolata mananci, una-doua pe zi. Cel putin, mie mi se intampla. De fapt, asa a si pornit blogul, imi veneau mie ideile astea, si zambeam eu in mine, sau mai povesteam cate unei prietene care se nimerea prin preajma la momentul ala. Si pe urma, gata, uitarea. "N-ar fi mai bine sa le notezi undeva ?" mi-am zis. "Hai sa-ncercam."

Incercand am aflat ca blogging-ul e un muschi. Cu cat scrii mai mult, cu atat scrii mai bine, si mai usor. Cu cat scrii mai mult, cu atat iti vin mai multe idei. Cu cat scrii mai mult, cu atat ideile care iti vin sunt mai adecvate scrisului.

Dupa suficienta practica, poti simti un salt calitativ. Daca v-ati antrenat vre-odata pentru un maraton, ati intalnit poate momentul acela in care simti ca poti fugi pentru totdeauna, pana la capatul pamantului. Daca inotati, ati simtit poate la un moment dat ca puteti s-o tineti tot asa la nesfarsit, pana in Turcia. Survine in general imediat dupa sfertul acela de ceas mizerabil, in care fiecare muschi, muschiulet, os, oscior si tendon urla si se vaita de moarte.

In ultimele doua saptamani, am produs 54 (cincizecisipatru!) de articole. Am petrecut ore pur si simplu incercand sa fac fata unei explozii de idei, luand notite, scriind 2-3 articole in paralel, am iesit de 3 ori de sub dus ca sa notez paragrafe intregi de rezumate. Am petrecut odata o ora intr-o cafenea, cu o cafea si un ziar, ora in care mi-am sunat secretara de 4 ori pentru a-i dicta schelete de articole.

Am ajuns sa cred sincer ca bloggingul e o foarte utila metoda de antrenament al mintii omului. Singura problema fiind ca forma intelectuala, ca si forma fizica, produce dependenta. Blogging-ul, ca si alergarea sau inotul te fac sa vrei sa scrii, sa alergi, sa inoti, in loc sa sezi in fata televizorului, sau la o bere.

Category: Zsilnic
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

35 Responses

  1. romania inedit`s avatar
    1
    romania inedit 
    Friday, 24 April 2009

    Si eu cred ca indemanarea vine numai daca exersezi !

  2. Foarte tare aia cu iesitul de la dus. Esti mai pasionat ca mine (si nu e un lucru rau, dar sunt destul de pasionat de blogging). Nu mi s-a intamplat sa ies de la dus ca sa scriu drafturi, dar mi s-a intamplat sa las apa sa se adune in cada pana ajungea la scurgerea de sus. Si se tot aduna, si se tot scurgea, in timp ce eu stateam sa termin un articol sau sa epuizez articolele pending din reader. :D

    Mi-a placut articolul asta, a avut un ton mai umil/modest fata de altele.

  3. zamolxis`s avatar
    3
    zamolxisinsigna de prim sosit 
    Friday, 24 April 2009

    vorbesti de starea de flow, cf. Mihalyi Czikszentmihalyi (sau ceva de genu' asta). look it up, merita.

  4. Mircea Popescu`s avatar
    4
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 April 2009

    @Catalin Din cada nici eu nu cred c-as iesi. Cat despre humilitate, enjoy it while it lasts :)

    @zamolxis Intr-adevar.

  5. nuconteaza`s avatar
    5
    nuconteaza 
    Friday, 24 April 2009

    asadar, traiasca ciocolata

  6. Mircea Popescu`s avatar
    6
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 April 2009

    4evar !

  7. Eh, pai nici eu nu ieseam din cada. Puneam apa sa se adune, in ideea ca in 10 minute ma duc sa fac baie. Si alea 10 minute se inzeceau de obicei, pana intram eu in cada. :)

  8. nuconteaza`s avatar
    8
    nuconteaza 
    Friday, 24 April 2009

    heh, daca folosesc adrese de mail false si banale, riscul e ca ele sa fi fost folosite de altcineva si de aceea am primit un chip cu totul opus mie :)

    please sterge comentariul stupid cu ciocolata, si nu il lasa pe asta sa treaca dincolo de moderare

  9. Mircea Popescu`s avatar
    9
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 April 2009

    Noa, prea tarziu...

    Dar ce esti tu ase de sfios(oasa) ?

  10. nuconteaza`s avatar
    10
    nuconteaza 
    Friday, 24 April 2009

    uh, l-ai si aprobat, parca ar fi chat blogul asta :)
    bine macar ca e un tip sexy, mi-o fi sortit? :)

  11. Mircea Popescu`s avatar
    11
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 April 2009

    Pai vezi potrivirea divina, ca acu ai adresa lui de email. Da-i niste poze, vezi ce zice omu'.

  12. nuconteaza`s avatar
    12
    nuconteaza 
    Friday, 24 April 2009

    O sa incepi ca zoso sa stergi commenturile de pe adrese false ? :P

    nu am blog (dar citesc destule) si chiar nu conteaza cine sunt, cred/sper ca mai mult conteaza ce am de spus prin commenturi, ce aleg eu sa spun, preferabil lipsit de prejudecatile care se asociaza uneori unui nick ales neinspirat sau unui nume banal.

    Daca imi fac blog va fi ceva gen nuconteaza.ro :D

  13. Mircea Popescu`s avatar
    13
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 April 2009

    Pai nu, ca dupa mintea mea nu pot sa existe adrese "adevarate", doar nu te nasti cu ele.

    Numele nu-i banal decat pentru ceilalti, pentru tine-i al tau.

  14. Daca-ti faci blog cu numele ala, o sa ma mut si eu pe jeanboxeaza.ro :P

  15. Mircea Popescu`s avatar
    15
    Mircea Popescu 
    Friday, 24 April 2009

    Si eventual ati putea scrie fiecare cate-o jumatate de articol, ea asa emo si depresiv, tu optimist si insorit.

  16. Chiar si fara sa corectezi "vre-odata" in "vreodata" (singura spranceana ridicata) ai parte de toata empatia mea. M-am trezit zambind inainte sa trec de al doilea paragraf:)

  17. dAImon`s avatar
    17
    dAImoninsigna de prim sositinsigna de tehnologinsigna pentru 1000 de comentarii 
    Friday, 24 April 2009

    Si stii care e problema? Exact aia care o dezbateam acum cateva articole: ca scrisul nu e un muschi cu o singura functie, decat daca il faci tu sa fie astfel. Sa ma esplic: incepi si scrii despre societate, despre economie, despre politichie, faci si o analiza-doua pe texte din Dilema Veche, etc etc. In timp bagi de seama ca primesti feedback doar la anumite articole, prin urmare inclini usor balanta spre ele.

    Spunea un nene ca nu conteaza cat publici ci cat scrii. Ceasurile alea smulse somnului si altor placeri, exersarea. Ideea'i sa nu duci in overdrive muschiul, fortandu-l intr-o directie, cand el poate merge in toate, expansiv ca entropia.

  18. Olivian BREDA`s avatar
    18
    Olivian BREDA 
    Saturday, 25 April 2009

    Salut,

    In sfarsit mi-am facut timpul sa fac review al blogului tau:
    http://fiieficient.com/2009/04/blog-review-opinia-mea-despre-blogul-trilema-in-7-puncte-tari-si-tot-atatea-slabe/

    Spor!

  19. Mircea Popescu`s avatar
    19
    Mircea Popescu 
    Saturday, 25 April 2009

    @raluxa :)

    @dAImon Stiu ce zici, si ma straduiesc sa tin problema imbuteliata, cam de-aia am si fost contra propunerii cuiva pe-aici, de-a introduce de exemplu un sistem de voturi.

    Ai dreptate cu directiile, si-i una dintre ideile pe care-i bazat proiectul asta : nu exista nise (urmeaza un articol asa ca nu intru in detalii aici). Singurul risc este sa ajungi sa confunzi ce vrei cu ce se poate, dintr-o oarecare nesiguranta. Adica, tu n-ai scris despre stenografie niciodata, si nici nu prea vrei si nu te intereseaza, dar totusi, daca exista un subiect despre care n-ai scris, nu inseamna oare ca nu lasi muschiul sa mearga expansiv ? Asa ca tre' sa scrii, ca sa dovedesti ca tu-l lasi, chiar daca el de fapt n-avea treaba-ncolo.

  20. Nu cumva creierul e un muşchi, bloggingul, doar un exerciţiu?

  21. Mircea Popescu`s avatar
    21
    Mircea Popescu 
    Saturday, 25 April 2009

    ;) Numai daca scrii cu cap.

  22. =))

  23. Felicitari.. asta e primul tau articol de 10 pe blogoree (10 voturi that is). S-ar putea chiar sa depaseasca un pic scorul asta.

  24. Mircea Popescu`s avatar
    24
    Mircea Popescu 
    Saturday, 25 April 2009

    Da ? E pe blogoree ?

    Edit : M-am dus sa-l votez si io, da scartz, trebe parola, povesti. Alta data.

  25. Erm.. ti-am mai promovat vreo 3 articole in trecut. Credeam ca te uiti la statistici. :)
    Si credeam ca stii de blogoree, dar faptul ca nu ai cont acolo e chestie de strategie/imagine/abordare.

  26. Mircea Popescu`s avatar
    26
    Mircea Popescu 
    Saturday, 25 April 2009

    Mai, acu cand l-am vazut mi-am amintit ca mi l-o mai aratat odata cineva, mai demult, Bobby parca, dar mi-am uitat. Sincer nu pot tine urma la chiar toate lucrurile, ca-i mare internetu'.

    Dar mersi pentru promovare :)

  27. Daca mai ai timp sa si citesti alte bloguri si daca ai suficient timp cat s-o faci cu placere, ai putea sa-ti faci cont acolo, ca se promoveaza si articole de calitate.
    Desi, acum devine din ce in ce mai popular site-ul si se promoveaza foarte mutle articole. Nu prea mai fac fata la ritmul asta de promovare. Din pacate, la un articol decent, exista 5-10 proaste si e cam obositor sa le discerni.

  28. Mircea Popescu`s avatar
    28
    Mircea Popescu 
    Saturday, 25 April 2009

    Eu sincer sa-ti spun, si de aia am inceput chestia cu postul saptamanii, pe teoria ca voi citi posturi faine in felul asta. O si mers intr-o oarecare masura, la un moment dat o fost vre-o doua ceasuri de vis.

  29. romania inedit`s avatar
    29
    romania inedit 
    Saturday, 25 April 2009

    Mircea , ai mare grija cu forumul blogoree , ca poti fi banat imediat pentru delict de opinie .
    Pe blogoree , e musai sa fi de acord cu majoritatea , altfel esti exclus din comunitatea formata doar din cateva persoane .

  30. Mircea Popescu`s avatar
    30
    Mircea Popescu 
    Sunday, 26 April 2009

    Noroc ca mie mi-e cam lene.

  31. Mitzaa Biciclista`s avatar
    31
    Mitzaa Biciclista 
    Friday, 11 March 2011

    Aia cu scrisul că îţi dă dependenţă cam aşa-i şi e mai bună dependenţa asta decât cea faţă de emisiunile idioate de la teveu sau mai ştiu ce alte dependenţe sinistre.
    Dar blogingul nu mi-a dat doar dependenţa de a scrie ci mi-a retrezit pofta de a citi ce scriu alţii şi a fost plăcut să descopăr câţi de mulţi oameni au creier şi chiar îl folosesc, dar mai ales a fost plăcut să constat şi cât de mulţi români au talent. Şi asta o spun la modul foarte serios.

  32. Mircea Popescu`s avatar
    32
    Mircea Popescu 
    Friday, 11 March 2011

    Sa fie primit, zic.

  1. [...] Să cauţi şi să triezi subiecte, să creezi şi ambalezi, să paginezi şi ilustrezi, să publici şi targetezi, să faci promovare şi advertoriale, să răspunzi la comentarii şi să îţi onorezi sursele. [...]

  2. [...] Să cauţi şi să triezi subiecte, să creezi şi ambalezi, să paginezi şi ilustrezi, să publici şi targetezi, să faci promovare şi advertoriale, să răspunzi la comentarii şi să îţi onorezi sursele. [...]

  3. [...] In honor of a new blogging venture of an older Bitcoiner, I translate below an old article of mine on blogging. [...]

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.