Am o problema.

Saturday, 12 September, Year 1 d.Tr. | Author: Mircea Popescu

Recitind articolul despre evrei si tablouri pentru nevoile articolului recent despre Ford care trimite la el, am descoperit ca link-ul spre americanchronicle.com nu mai raspunde. Din fericire l-am gasit in google cache, si l-am salvat local.

Problema este cunoscuta drept linkrot in limba engleza, si are in principiu trei cauze posibile. In primul rand, uzura simpla. In fiecare clipa, un numar de situri dispar de pe internet. Asta-i viata, nimeni nu poate fi obligat sa plateasca servere daca n-are chef. In al doilea rand, prostia simpla. In fiecare zi, fisiere sunt mutate de webmasteri incompetenti (a muta fisiere fiind singurul lucru pe care un webmaster n-are voie sa-l faca niciodata). Ca rezultat, legaturi care functionau ieri nu mai functioneaza azi, si cu cat ai mai multe, cu atat devine mai probabil sa ai si una care intre timp a expiat. In al treilea rand, prostia in forma ei calificata, cum intalnim de exemplu la imbecilul de Radu Ceuca, dispus sa modifice un articol in pofida realitatii ca sa-si apere iubitul.

Oricare ar fi cauza, situatia este din punctul meu de vedere pur si simplu intolerabila. Ca administrator al acestui site, nu sunt dispus sa ma confrunt nici cu un singur miligram de asa ceva. Daca eu am facut o legatura undeva, inseamna ca ea a fost relevanta la acel moment. Daca la un moment ulterior ea dispare sau devine inaccesibila, inseamna ca beneficiul relevantei respective s-a pierdut. Munca mea de-a o fi creat ramane in continuare investita, doar ca acum in nimic anume.

Eu nu-s dispus nici in gluma sa tolerez asa ceva. Nu se poate pune problema ca voi lucra, azi sau oricand, cu un sistem care-mi arunca munca la gunoi, intr-o fractiune indiferent cat de minuscula. La prima abatere constatata, sistemul va fi amendat in asa fel incat posibilitatea, si nu actualitatea izidirii sa dispara. Practic vorbind, nu sunt dispus sa revizitez un articol dupa doua luni si sa descopar ca un link in el nu merge. Cu siguranta nu ma voi apuca sa verific periodic tot amarul de link-uri de pe toata Trilema.

Ei si-acum ajungem la problema. Pentru oricine se pricepe la internet, si prin "a se pricepe" vreau sa spun, a colaborat la creerea infrastructurii si specificatiilor lui in anii 90, iara nu pustani care au "3 ani vechime" in 2009, solutia corecta e simpla si evidenta : fa caching, adica copii locale, si-ai terminat povestea. Din punct de vedere ingineresc, asta este solutia absolut si indisputabil corecta, dupa specificatii si tot ce mai vrei.

Se intampla insa ca si internetul, ca orice produs al tehnicii intrat in larg consum pe piata, nu este intotdeauna folosit in conformitate cu specificatiile dupa care a fost creat. In particular, a aparut o intreaga suprastructura de "productie de continut web", cu metode de-a masura traficul (care pentru cineva din vechea scoala sunt atat de ridicole cat nu va-nchipuiti), cu mici batalii pe tot soiul de non-teme de-astea, cu topuri, cu reclame scl. Pentru oamenii astia, link-urile conteaza, si inca foarte mult.

Din punct de vedere ingineresc, toate astea-s prostii, si se pot ignora fara repercursiuni. Asta-i adevarat, dar exista o chichita. Nu-s convins ca oamenii astia nu creeaza de fapt valoare. Chiar daca nu folosesc scula in scopul in care-a fost creata, totusi asta nu-i in sine o dovada c-o folosesc in mod gresit. Nefiind convins, nu-s nici dispus sa aplic solutia corecta, pentru ca le ignora problemele si preocuparile cu totul.

Ceea ce ma lasa cu curu-n balta si cu dilema-n brate. Sa pun link catre articolele originale e inacceptabil pentru ca practic ma asez tacticos si rulez o tigara pe-o bomba cu ceas. Sa fac copii locale la tot si sa pun link acolo e pur si simplu psihotic.

Ce ma fac, oameni buni ?

Category: Meta psihoza
Comments feed : RSS 2.0. Leave your own comment below, or send a trackback.

5 Responses

  1. Nu ştiu exact cu cât ţi s-ar încărca serverul, însă poţi să faci un script de întreţinere (mentenanţă), pentru server, cu următorul algoritm:

    - on new post: intră şi se uită dacă ai linkuit către ceva
    - ai linkuit? parse target page, save local copy
    - când cineva face click pe link, follow link pentru a te asigura că a rămas la fel sursa
    - dacă nu-i la fel în proporţie de minim X procente (50?), scriptul modifică articolul pentru a trimite către copia locală

    - ok, that was stupid; nu-ţi urmăreşti toţi vizitatorii, ci faci o tabelă a vechimii; dacă un link n-a fost vizitat în ultimele 3 săptămâni, do it

    Evident, pe măsură ce tabela de linkuri creşte, performanţa descreşte. Eventual o înlocuire cu copia cache odată ce vechimea atinge 2 ani?

  2. Mircea Popescu`s avatar
    2
    Mircea Popescu 
    Saturday, 12 September 2009

    M-am tot vaitat de azi dimineata cu chestia asta, si cu ce ma loveste directoru' tehnic ?

    "So put both of them in, not like there's any mutual exclusivity going on."

    D'oh. Deci de-acu, link-urile externe vor avea forma link [backup]. Si gata.

  3. urangutanita`s avatar
    3
    urangutanita 
    Saturday, 12 September 2009

    cauta si wayback machine
    http://web.archive.org/web/

  4. romania inedit`s avatar
    4
    romania inedit 
    Saturday, 12 September 2009

    Exista si pluginul broken link checker , dar asta ca sa vezi tu care linkuri sunt broken .

  5. pui link la sursa si la cache. vizitatorul alege.
    pentru cache te pomeni ca-ti trebuie drepturi de autor...

Add your cents! »
    If this is your first comment, it will wait to be approved. This usually takes a few hours. Subsequent comments are not delayed.